Airconditioners zonder afzuigslang – praktisch voor thuis

Airconditioning zonder slang

Airconditioning zonder afzuigslang – Werkt het eigenlijk wel? De meeste airconditioners vertrouwen op slangen: gesplitste eenheden vereisen koelmiddel om te circuleren tussen de binnen- en buitenunits, en mobiele monoblock-airconditioners leiden de afvoerlucht naar buiten door een raam.

Het gebruik van slangen kan echter geen echte mobiliteit garanderen. Het gebruik van monoblock airconditioners zonder uitlaatslang vermindert de efficiëntie tot nul en moet worden vermeden. Maar er zijn luchtkoelers die zonder afvoerlucht werken en alleen koelen door water en ijs te verdampen.

Houd er echter rekening mee dat een dergelijke airconditioner zonder afvoerluchtslang, d.w.z. airconditioners zonder buitenunit, altijd als luchtbevochtiger werkt en dat water regelmatig moet worden bijgevuld.

Airconditioning met of zonder afzuigslang: Waar is de slang goed voor?

De meeste airco’s werken met een koelmiddel dat vloeibaar wordt gemaakt in een compressor en dat vervolgens tegen koelvinnen aanloopt waar het weer kan uitzetten.

Tijdens het proces verdampt het en absorbeert het warmte uit de omgeving; de kamerlucht wordt gekoeld. Het nu gasvormige koudemiddel stroomt dan terug naar de compressor en de cyclus begint helemaal opnieuw.

Helaas geeft het comprimeren van het koudemiddel ook warmte af. Hoe lager het rendement van de compressor, hoe groter de hoeveelheid energie die vrijkomt in de omgeving.

Omdat de warme afvoerlucht van de compressor echter het project om de ruimte te koelen in de weg staat, gebruiken de meeste airconditioners luchtafvoerslangen waarmee de door de compressor verwarmde lucht door een raam naar buiten wordt geleid.

Hogere efficiëntie dankzij afvoerluchtslang

Door gebruik te maken van een afvoerluchtslang kan de restwarmte van de compressor ruimtelijk worden gescheiden van de gekoelde lucht. Dit is de enige manier om het mogelijk te maken dat de koelribben de luchttemperatuur effectief verlagen.

Hoewel er ook mobiele airconditioners zijn waar de luchtafvoerslang kan worden verwijderd en ze nog steeds werken, daalt hun efficiëntie drastisch.

Vanuit een puur fysiek oogpunt bepalen de wetten van de thermodynamica dat een monoblock airconditioner, die wordt bediend zonder een uitlaatluchtslang, in het beste geval de luchttemperatuur constant houdt.

De restwarmte van de compressor is altijd minstens zo groot als de koelcapaciteit van de koelribben en compenseert altijd het koeleffect. Vanwege extra verliezen tijdens de omzetting van elektrische energie, zou in de meeste gevallen zelfs een verwarming van de kamer worden waargenomen.

Uiteindelijk is dit dezelfde reden waarom u uw appartement niet kunt koelen door de koelkastdeur te openen.

Voor een nog hoger rendement van de airconditioningsystemen is het niet alleen belangrijk om de warme afvoerlucht van de koelribben te scheiden, maar ook om de hele compressor naar buiten te verplaatsen. Daarom kan op de lange termijn veel elektriciteit worden bespaard met split airconditioners.

Hoe werkt een mobiele airco zonder luchtafvoerslang?

Hoewel airconditioners de kamertemperatuur niet kunnen verlagen bij gebruik van een compressor en een koelmiddelcircuit zonder een afvoerluchtslang, worden airconditioners nog steeds aangeboden zonder een slang.

Een airconditioner zonder uitlaatslang gebruikt water en ijs om uw huis te koelen, of het creëert gewoon hetzelfde subjectieve koeleffect dat de luchtstroom van ventilatoren produceert.

Het voordeel van airconditioners zonder buitenunit ligt in de toegenomen flexibiliteit, die een mobieler gebruik van de apparaten mogelijk maakt. U kunt dergelijke monoblock-modellen bijvoorbeeld van de ene kamer naar de andere duwen als dat nodig is zonder slangen te hoeven leggen.

Luchtkoelers werken met water en ijs

Luchtkoelers zijn: Airconditioners zonder buitenunit, die gevuld zijn met water. De warme lucht stroomt langs het wateroppervlak, waardoor een deel van de vloeistof verdampt.

Deze verdamping van water onttrekt warmte aan de omgeving, en de lucht die voorbij stroomt wordt gekoeld. Dit effect kan worden versterkt door luchtkoelers te vullen met ijsblokjes. Luchtkoelers hebben geen compressor, dus ze hebben geen uitlaatt koel het appartement.

Een groot nadeel van luchtkoelers op waterbasis is dat ze niet alleen de luchttemperatuur verlagen, maar tegelijkertijd de luchtvochtigheid in de kamer verhogen.. Aan de ene kant wordt een deel van het water direct in de lucht overgebracht tijdens het verdampingsproces, en aan de andere kant verhoogt de lagere temperatuur ook de relatieve luchtvochtigheid.

Over het algemeen kan de hogere luchtvochtigheid leiden tot condensatie van water op koude oppervlakken, bijvoorbeeld in kamerhoeken of op ruiten. Dit vocht bevordert de groei van schimmel en moet worden vermeden.

Een tweede nadeel zit hem in het waterverbruik: luchtkoeling kan alleen plaatsvinden als er water of ijs in de tank zit. Afhankelijk van het apparaat moet u een of twee keer per dag water of ijs bijvullen. Doorgaans is een volledig gevulde watertank voldoende voor ongeveer 8 uur continu gebruik op het hoogste niveau.

Verkoelend effect door wind

Af en toe worden ook mobiele airconditioners zonder buitenunit geadverteerd, die naar verluidt ook kunnen worden gebruikt voor koeling zonder een afvoerluchtslang.

Hoewel het verlagen van de kamertemperatuur vanuit thermodynamisch oogpunt niet mogelijk is, kunt u subjectief een koeleffect bepalen. Dit wordt veroorzaakt door de luchtstroom die door de airconditioner wordt gegenereerd.

De uitstromende lucht blaast ook een laag lucht direct boven het huidoppervlak weg. Deze luchtlaag is meestal iets vochtiger omdat er door de verdamping van zweet water in de lucht vrijkomt.

Als deze vochtige lucht door de ventilator wordt weggeblazen en vervangen door drogere lucht, neemt de verdamping van zweet iets toe en wordt het bijbehorende verkoelende effect geïntensiveerd.

Als gevolg hiervan ervaart u de luchtstroom als koeling, hoewel de luchttemperatuur niet verschilt van de rest van de kamer.

Koop airconditioning zonder afzuigslang – productpresentaties voor in huis

In het volgende presenteren we enkele airconditioners die ook zonder luchtafvoerslang kunnen worden gebruikt om het voor u gemakkelijker te maken om te kiezen voordat u een aankoopbeslissing neemt.

OneConcept CTR-1 Warmte Airconditioner

De 4-in-1 airconditioner CTR-1 Heat van OneConcept* is een luchtkoeler die verwarming, koeling, ventilator en luchtreiniger in één unit combineert. Voor koeling moet een tank van 8 l worden gevuld met water of ijsblokjes voordat verdamping van ongeveer 1 liter per uur het mogelijk maakt om de luchttemperatuur te verlagen.

De ventilator met drie snelheden verbruikt ongeveer 65 W en wordt gecombineerd met een HEPA-filter dat fijnstof, pollen en bacteriën uit de lucht verwijdert.

Het verwarmingsvermogen is 1,3 of 2 kW, afhankelijk van de bedrijfsmodus. Het apparaat staat op rollende voeten en kan gemakkelijk binnen uw huis worden verplaatst, omdat er geen slang voor nodig is.

TROTEC PAE 25 Luchtkoeler

De PAE 25 Aircooler van TROTEC* is ook een 4-in-1 airconditioner, maar bestaat uit ventilator, luchtkoeler, ventilatorkachel en luchtbevochtiger – er is geen extra reinigingsfunctie.

De koeling van de kamerlucht wordt ook uitgevoerd door verdamping van water en ijs; de tank is 6 liter en de verdampingscapaciteit is 0,9 liter per uur. De combinatie van verwarming en luchtbevochtiger is slim bedacht: omdat de relatieve luchtvochtigheid daalt wanneer de ruimtelucht wordt verwarmd, wordt verwarmingslucht vaak als droog ervaren.

De gelijktijdige werking van een luchtbevochtiger kan dit tegengaan. De ventilator kan worden bediend met vier ventilatortrappen en bereikt een maximale luchtcirculatie van 320 m³/h met een stroomverbruik van 65 watt.

Klarstein Skyscraper Ice – 4-in-1 apparaat

De Klarstein Skyscraper Ice* is ook een 4-in-1 apparaat: ventilator, luchtkoeler, luchtreiniger en luchtbevochtiger.

De Wolkenkrabber van Klarstein heeft een 6 liter tank. Door het water te verdampen door een honingraatfilter, wordt warmte op natuurlijke en energie-efficiënte wijze onttrokken aan de lucht die er doorheen stroomt.

Dit model heeft een luchtsnelheidsset van 210 m³/h en biedt drie snelheidsniveaus, die kunnen worden gecombineerd met de luchtkoelerfunctie.

Een praktische extra is de schakelbare 180° oscillatie voor optimale ventilatie. Als meerdere mensen moeten worden ververst, kan de verticale en horizontale oscillatie worden geactiveerd om de luchtstroom door de kamer te laten reizen.

Het 4-in-1 apparaat kan eenvoudig worden uitgerust met een afstandsbedieningIn het Verenigd Koninkrijk is dit niet het geval. Door de permanent geïnstalleerde vloerrollen is deze eenvoudig te verplaatsen en met 55 dB is hij aangenaam stil tijdens bedrijf.

Syntrox Duitsland 4 in 1 Luchtkoeler LK-65W

Een andere combi airco is de 4-in-1 luchtkoeler LK-65W van Syntrox Duitsland*. Hoewel de luchtcirculatie tot 1200 m³ per uur zeer hoog is met een stroomverbruik van 65 W, is de verdampingssnelheid van slechts 0,5 l/h aanzienlijk lager dan bij de andere apparaten, zodat een lagere koelcapaciteit te verwachten is.

De watertank bevat 4 liter en eenvoudige lucht- en waterfilters zorgen voor eenvoudige reinigingseffecten; preciezere informatie ontbreekt echter – vermoedelijk kunnen dezelfde filterprestaties niet worden bereikt als bij het HEPA-deeltjesfilter van het OneConcept-model. Omdat het apparaat op wielen staat en zonder slang wordt bediend, kan het mobiel worden gebruikt.

Aanbevolen lectuur:

Als u nog steeds veel open vragen heeft over airconditioning zonder uitlaatslang of airconditioners in het algemeen, dan zal deze geweldige gids u helpen.