Luchtreiniger of luchtwasser? – Verschillen in functie en gebruik

Luchtreinigers verwijderen stof en verontreinigende stoffen uit de lucht – hoe dan ook. Luchtwassers reinigen ook de lucht; hun effect bootst een stortbui na. Ze kunnen echter de kleinste deeltjes niet zo effectief uit de lucht filteren als luchtreinigers. Tegelijkertijd is elke luchtwasser echter ook een luchtbevochtiger. Deze verschillen zijn belangrijk als u uw huis wilt reinigen van fijnstof en bacteriën of schimmelbesmetting spreekt tegen het gebruik van een luchtbevochtiger.

Wat is een luchtreiniger en wat is een luchtwasser? Wat hebben beide apparaten gemeen en wat zijn de verschillen? En kun je altijd een luchtwasser gebruiken als je de lucht wilt reinigen? Dit artikel geeft je de antwoorden en achtergrondinformatie op deze vragen.

Wat zijn luchtreinigers en luchtwassers?

De termen “luchtreiniger” en “luchtwasser” worden vaak in vergelijkbare contexten gebruikt en overlappen elkaar gedeeltelijk, en degenen die niet bekend zijn met elkaar raken snel in de war. Het is niet altijd duidelijk of een apparaat een luchtreiniger of een luchtwasser is, maar de gebruikte term geeft aan welke functie op de voorgrond staat.

Vitalhelden advertentie

Luchtreinigers filteren verontreinigende stoffen uit de lucht

Het belangrijkste doel van een luchtreiniger is om de lucht schoner te maken. Het is daarom haar taak om stofdeeltjes, pollen, virussen, bacteriën en chemische verontreinigende stoffen uit oplosmiddelen te filteren of onschadelijk te maken. Er zijn verschillende technische benaderingen hiervoor: mechanische filters, UV-lampen en fotokatalysatoren, evenals ionisatoren en thermische luchtreinigers. De meeste luchtreinigers combineren verschillende van deze filterfasen in één apparaat. De term “luchtreiniger” is in feite een overkoepelende term voor alle apparaten die schonere lucht kunnen leveren.

Luchtwassers maken lucht nat

Een luchtwasser streeft het doel na om de lucht te wassen, zoals het ook gebeurt tijdens een regenbui. Voor dit doel wordt de lucht door waterrollen geleid om deze in een zo nauw mogelijk contact met de vloeistof te brengen. Stofdeeltjes in de lucht kleven aan de waterfilm en worden er op deze manier uitgefilterd. Met deze eigenschap kunnen luchtwassers worden gerekend tot de luchtreinigers, omdat grove onzuiverheden door het water worden vastgehouden. Op dezelfde manier kunnen watermoleculen echter ook de lucht in gaan en zo de luchtvochtigheid verhogen. Om deze reden worden luchtwassers vaak geclassificeerd als luchtbevochtigers. Luchtwassers zijn dus zowel luchtreinigers als luchtbevochtigers..

Verschil tussen luchtreiniger en luchtwasser

Een overeenkomst tussen luchtreiniger en luchtwasser is dat beide apparaten stof uit de lucht kunnen verwijderen.. De filterprestaties van luchtreinigers zijn echter aanzienlijk hoger: HEPA-filters kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om deeltjes tot 0,1 μm groot uit de kamerlucht te filteren, inclusief fijnstof, bacteriën en zelfs sommige virussen. Met luchtwassers daarentegen kunt u alleen effectief grof stof en pollen uit de lucht verwijderen.

Een ander verschil zit hem in de bevochtigingsfunctie: Luchtwassers verhogen ook de luchtvochtigheid in de kamer, terwijl luchtreinigers de lucht kunnen zuiveren zonder deze te bevochtigen. Sommige apparaten zijn echter uitgerust met extra bevochtigingsmodules, die indien nodig afzonderlijk kunnen worden in- en uitgeschakeld.

Hebben luchtwassers minder onderhoud nodig dan luchtreinigers?

In veel gevallen is het voordeel van luchtwassers ten opzichte van luchtreinigers dat de eerste geen filter nodig hebben en daarom geen regelmatige filterwijzigingen aangroeien. Het is waar dat de filtermatten van HEPA-filters meestal om de twee tot drie maanden moeten worden vervangen, en dit is natuurlijk ook een kostenfactor. Qua tijd en moeite is dit echter niet zo belangrijk, want ook luchtwassers moeten regelmatig gereinigd worden.

In het beste geval kunnen de verwijderbare onderdelen in de vaatwasser worden gereinigd, zoals bijvoorbeeld het geval is met deze luchtwasser van Venta*. Daarnaast zijn echter een waterverversing en de toevoeging van desinfectiemiddel noodzakelijk om te voorkomen dat schimmels, algen of bacteriën zich in het apparaat nestelen. Om een hygiënische werking te garanderen, luchtwassers vereisen meer werk dan luchtreinigers.

Meer hierover: Venta luchtwasser en luchtreiniger in de test

Heeft een luchtreiniger of een luchtwasser meer zin?

Omdat luchtreinigers en luchtwassers beide een reinigend effect hebben, zijn beide soorten apparaten geschikt voor veel taken. Voor sommige toepassingen zijn luchtwassers echter minder geschikt.

Een luchtwasser helpt bij hooikoorts, een luchtreiniger helpt bij astma

Bij allergieën veroorzaakt door grote vuildeeltjes zoals grof stof, haar of pollen, kan een luchtwasser al zorgen voor de nodige filtering van de lucht. Vooral bij hooikoorts, waarbij de luchtwegen worden aangetast, verlicht de verhoogde luchtvochtigheid ook de symptomen. Een geschikt apparaat is bijvoorbeeld de Klarstein PurePal luchtwasser*.

Klarstein PurePal - Luchtwasser, luchtreiniger, luchtbevochtiger, luchtverfrisser, luchtreiniger,...
Klarstein PurePal – Luchtwasser, luchtreiniger, luchtbevochtiger, luchtverfrisser, luchtreiniger,…

  • SMART: De PurePal luchtreiniger van Klarstein is een effectieve luchtreiniger en verwijdert stof, fijne deeltjes en geuren met water en…
  • EFFECTIEF: Met de luchtverfrisser kunt u voedselgeuren, sigarettenrook, huisstof en veel effectiever en moeiteloos verwijderen. Vooral mensen met een allergie,…
  • DESIGN: Visueel past de PurePal by Klarstein in elk woon- en kantoorlandschap dankzij het moderne en eenvoudige ontwerp. Vanwege de…

Als bacteriën, virussen en huis- en fijnstof echter verantwoordelijk zijn voor allergische reacties, waaronder niet-allergisch astma, is een effectievere verwijdering van microdeeltjes vereist, zoals alleen kan worden gegarandeerd door HEPA-filters van een luchtreiniger, zoals bijvoorbeeld in dit apparaat van alfda *.

Aanbieden

alfda ALR300 Comfort luchtreiniger met HIMOP HEPA filter, verwijdert pollen, stof, aerosolen,...
alfda ALR300 Comfort luchtreiniger met HIMOP HEPA filter, verwijdert pollen, stof, aerosolen,…

  • 4-traps ventilator (slaap – klein – middelhoog) met energiebesparende motor en automatische modus, meerdere keren getest, effectief tegen onder andere schimmelsporen,…
  • Draagbare kamerluchtreiniger met alfdaCleanAIR filterelement: het opbergbare universele filter helpt bij het beheersen van alle gemeenschappelijke luchtvervuiling in de ruimte, zoals schadelijke…
  • Intelligente PM 2.5 deeltjessensor – Bij de beoordeling van de luchtkwaliteit wordt al rekening gehouden met de grenswaarden van de richtlijn die geldig zijn vanaf 2020…

Geen luchtwasser bij schimmelaantasting

Je moet zeker voorkomen dat je een luchtwasser gebruikt als je schimmel in huis hebt. Hoewel de schadelijke sporen groot genoeg zijn om effectief uit de lucht te worden gefilterd door luchtwassers, moet u over het algemeen het gebruik van een luchtbevochtiger vermijden. Schimmel heeft vocht nodig om te groeien; en als je al schimmelvlekken op de muren ziet, is de luchtvochtigheid in je kamers te hoog. Het gebruik van een luchtwasser zou de luchtvochtigheid alleen maar verder verhogen en zo ideale omstandigheden creëren voor een grootschalige verspreiding van de schimmel. Kies voor een niet-bevochtigende luchtreiniger, zoals deze luchtreiniger van Honeywell*.

Aanbieden

Honeywell Premium luchtreiniger (True HEPA, Allergie, Luchtkwaliteit Sensor, CADR 204 m3/h,...
Honeywell Premium luchtreiniger (True HEPA, Allergie, Luchtkwaliteit Sensor, CADR 204 m3/h,…

  • Luchtkwaliteitssensoren met kleurgecodeerd display tonen de luchtkwaliteit en de automatische modus past de intensiteit aan om snel uw lucht te krijgen.
  • De 4-traps filtratie detecteert 99,97% van de deeltjes en allergenen zoals schimmels, sporen, pollen, stof, rook, huidschilfers van dieren en ziektekiemen.
  • Het voorfilter neutraliseert onaangename huisgeuren en FOV’s/gassen