Luchtreiniger voor uw auto – warm of schroot?

Auto luchtreiniger

Slechte geuren in de auto kunnen het rijplezier grondig bederven. Sigarettenrook of de geur van dieren is bijzonder hardnekkig – helaas helpt geen citroengeurende boom. Stofdeeltjes en pollen die zich verzamelen in de opvulscheuren maken het voor mensen met een allergie nog moeilijker om te rijden. Gelukkig zijn er luchtreinigers die beloven de luchtkwaliteit in de auto te verbeteren. Maar niet alle apparaten worden aanbevolen.

Als het gaat om het leveren van betere lucht in de auto en het elimineren van vervelende geuren, kom je vooral ionisatoren tegen die via de sigarettenaansteker kunnen worden bediend. Maar zijn deze mini-apparaten echt nuttig of is het een verspilling van geld? En welke andere luchtreinigers zijn er voor de auto? Graag informeren wij u hierover nader.

Slechte lucht in de auto: kom om te blijven

De lucht in de auto is vaak dik – zelfs zonder een onaangename passagier. Nieuwe voertuigen blijven lange tijd irriterende stoffen uit textiel, kunststoffen en verven uitstoten. En iedereen die in de auto rookt of regelmatig met de hond gaat wandelen, weet hoe doordringende rookwolken en dierengeuren zich in de stoelen nestelen. Zelfs als je geen huisdier hebt, ruikt de goedkope gebruikte auto nog steeds naar de teckel van de vorige eigenaar.

Bovendien bezinken stofdeeltjes en pollen in scheuren en ventilaties. Uiterlijk wanneer de blower wordt ingeschakeld, is dit een probleem, vooral voor mensen met een allergie.

Dit alles is niet alleen verwoestend voor de gezondheid, het welzijn en het rijplezier, maar heeft ook een negatief effect op de waarde van het voertuig. Als u wilt verkopen, moet u eerst proberen zich te ontdoen van slechte geuren.

Ionisatoren voor sigarettenaanstekers: alleen voorwaardelijk nuttig!

Kortom, het luchtzuiverende effect van ionisatoren is gebaseerd op het genereren van negatief geladen deeltjes, de zogenaamde anionen. Dit gebeurt onder hoogspanning. Deze anionen reageren met gassen en de tegenovergestelde lading bindt ook de kleinste deeltjes uit de lucht en er ontstaan clusters. Omdat deze clusters zwaarder zijn dan de deeltjes afzonderlijk, zinken ze naar de bodem.

Ozon wordt ook geproduceerd als bijproduct van ionisatoren. Dit reactieve gas is onder andere in staat om geuren te neutraliseren.

De meeste auto-ionisatoren zijn klein en compact en kunnen worden aangedreven door de sigarettenaansteker. Bovendien vereisen ze geen filterwissel en zijn ze goedkoop te koop voor 10 tot 20 euro.

Dat klinkt in eerste instantie geweldig. Er zijn echter enkele vangsten die deze voordelen doen verbleken:

 • Generatie van ionen en ozon vereist hoge spanning − maar een sigarettenaansteker levert slechts 12 volt. Of de apparaten voldoende spanning kunnen genereren om hun ionenbelofte na te komen, is de vraag.
 • effectieve clustering vereist luchtcirculatie − Laten we aannemen dat ionen daadwerkelijk worden geproduceerd. Niettemin zouden deze hun doel eerder slecht dan goed vervullen, omdat ze grondig in het voertuig zouden moeten worden verdeeld. Omdat de miniatuurionisatoren echter geen ventilator hebben, is er onvoldoende luchtcirculatie.
 • Ionisatoren + sigarettenrook = geen goed idee − als het uw doel is om sigarettenrook te verwijderen, worden ionisatoren over het algemeen niet aanbevolen. Dit komt omdat de ionen leiden tot de vorming van afbraakproducten die schadelijker zijn dan tabaksrook zelf.
 • Ozon is effectief tegen geuren, maar ongezond − als, tegen de verwachtingen in, de ozonvorming van de apparaten werkt, zou dit nuttig zijn tegen geurhinder, maar minder voor uw gezondheid. De reden: Ozon heeft een irriterend effect op de luchtwegen.

Om deze redenen zouden we een dergelijk apparaat over het algemeen niet aanbevelen voor luchtzuivering in de auto. Als je het nog steeds wilt testen, vermijd dan belachelijke prijzen en oriënteer jezelf op de ervaringen en beoordelingen van andere klanten. Een voorbeeld dat sommige klanten duidelijk heeft overtuigd, is de luchtverfrisser van Blissany. De prijs ligt hier tussen de 20 en 30 euro:

Auto luchtverfrisser met twee USB-poorten, auto-ionisator ioniseert & zuivert de lucht -...
Auto luchtverfrisser met twee USB-poorten, auto-ionisator ioniseert & zuivert de lucht -…

 • ► Zuivere lucht zoals in de bergen: De luchtionisator vermindert slechte geuren en doodt bacteriën en virussen met behulp van zeer effectieve…
 • ► Tot 4,8 miljoen negatieve ionen per cm kunnen vrijkomen – met een bijzonder sterke geurbestrijding
 • ► Elimineert effectief rook, stof en PM2.5-verontreinigende stoffen en breekt formaldehyde en benzeen af

Compacte luchtreinigers voor auto’s met geavanceerd filtersysteem

Luchtreinigers met HEPA-filters zijn effectiever tegen verontreinigende stoffen en geuren in de auto. Het reinigingseffect is hier gebaseerd op een 3-filtersysteem, inclusief voorfilter, HEPA-filter en actief koolfilter.

De voordelen van een HEPA luchtreiniger:

 • Het dicht op elkaar gespannen glasvezelnetwerk belooft bijna 100% verwijdering van schadelijke deeltjes en gassen
 • Een geïntegreerd actief koolfilter neutraliseert op betrouwbare wijze geuren
 • De apparaten zijn verkrijgbaar in een praktisch klein formaat, wat perfect is voor de auto

De prijzen liggen echter tussen de 50 en 100 euro, afhankelijk van de fabrikant. Bovendien moet u het filter elke 3-6 maanden vervangen. Over het algemeen zijn de apparaten dus een stuk duurder dan de mini-ionisatoren, maar ze werken wel.

Als alternatief voor de HEPA-luchtreiniger zijn er luchtreinigers op basis van ammoniumzout, die ook vervelende deeltjes en geuren uit de lucht verwijdert en naar verluidt bijzonder effectief zijn tegen formaldehyde.

Aanbevolen modellen voor uw auto

Van Mododo is er een compacte, elegante HEPA-luchtreiniger met 3 filtratiefasen. Hij past perfect in de bekerhouder van je auto en heeft twee jaar garantie:

Hepa filter, luchtreiniger met gebarenbediening. Verwijdert rook, stof, pollen en badgeuren,...
Hepa filter, luchtreiniger met gebarenbediening. Verwijdert rook, stof, pollen en badgeuren,…

 • ✔ 3 filtratiefasen: Ideaal voor mensen die lijden aan allergieën, verstopte neus, hoesten, niezen, astma, enz.; Primair filter + HEPA filter +…
 • ✔ Gebarenbediening, digitaal display en behuizing van aluminiumlegering: handgebaar om in / uit te schakelen en 2 snelheidsniveaus in te stellen …
 • ✔ Draagbaar en compact: Perfecte pasvorm in de autohouder, frisse “New Car” geur en andere irriterende geuren, elke 20 minuten alle lucht…

De fabrikant Beidouyh biedt ook een compacte luchtreiniger geschikt voor uw voertuig met ammoniumzout:

Natuurlijk alternatief voor luchtzuivering in het voertuig: zakken met actieve kool

Als de geurhinder matig is, kunnen kleine maatregelen al helpen. Bijvoorbeeld actieve kool gemaakt van bamboe, die verkrijgbaar is in kleine zakken en tot twee jaar kan worden gebruikt. Het bindt en neutraliseert slechte geuren. Aangezien de luchtcirculatie hier echter ontbreekt, is het effect natuurlijk beperkt.

Als niets anders helpt: professionele ozonreiniging

Als luchtreinigers niet helpen, kunt u zware geweren naar boven halen en ozonreiniging uitvoeren. Met een speciaal apparaat wordt ozon in hoge concentraties gegenereerd en overgebracht naar de gesloten (verlaten!) Auto geleid. Daar laat je het enige tijd inwerken zodat het vieze geuren effectief kan neutraliseren. U kunt deze reiniging laten uitvoeren in een autoreparatiewerkplaats of zelf een ozongenerator kopen. Dit is niet bepaald goedkoop, maar effectief.