Luchtreinigers voor astmapatiënten

Luchtreinigers voor astmapatiënten

Astma kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan verontreinigende stoffen in de binnenlucht. Naast klassieke allergenen zoals dierenhaar of stuifmeel kunnen ook virussen en bacteriën verantwoordelijk zijn. Voor astmapatiënten zijn luchtreinigers met bijzonder fijne filters of kiemdodende functies daarom geschikt.

Hoe kunnen luchtreinigers astmasymptomen verbeteren en welk type luchtreiniger helpt het beste tegen astma? Dit artikel helpt u te beslissen welk apparaat geschikt is voor u.

Hoe astma wordt beïnvloed door de luchtkwaliteit

Astma is een chronische luchtwegaandoening waarbij het immuunsysteem ernstige overreacties ontwikkelt op bepaalde omgevingsinvloeden. Typische symptomen zijn verhoogde afscheiding van slijm in de bronchiën, wat leidt tot een vernauwing van de luchtwegen en dus tot kortademigheid. De oorzaken en manifestaties van astma zijn zeer divers en maken het moeilijk om de effectiviteit van tegenmaatregelen te onderzoeken, zoals het zuiveren van de lucht van bepaalde componenten. [1].

Welke luchtverontreinigende stoffen zijn verantwoordelijk voor astma?

Over het algemeen kunnen twee vormen van astma worden onderscheiden: allergisch astma, dat extrinsieke oorzaken heeft en wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties van bepaalde allergenen in de lucht. Intrinsieke, niet-allergische astma, aan de andere kant, wordt meestal toegeschreven aan luchtweginfecties of medicijnintoleranties.

Allergisch astma kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan allergenen in de binnenlucht: deze omvatten dierenhaar, stuifmeel, huisstofmijt en hun uitwerpselen, evenals schimmels. Geen klassieke allergenen, maar Virussen en bacteriën in de lucht die we inademen, zijn daarentegen vaak verantwoordelijk voor de ontwikkeling van niet-allergisch astma.. Alle astmapatiënten zijn ook bijzonder gevoelig voor andere luchtverontreinigende stoffen, in het bijzonder Tabaksrook en ozon [3].

Welke luchtreiniger helpt tegen astma?

Hoewel alle luchtreinigers die ook geschikt zijn voor mensen met een allergie kunnen worden gebruikt tegen allergisch astma, moet niet-allergisch astma ook worden behandeld met een kiemdodend effect.

Roetfilters voor astmapatiënten

Om de concentratie van allergenen in de lucht te verminderen, helpt een fijnstoffilter dat dierenhaar, huisstof en pollen kan filteren. HEPA-filters zijn bijzonder geschikt voor astmapatiënten. HEPA-filter betekent Hoog rendement roetluchtfilter, en is een naam voor een type luchtreiniger dat zwevende deeltjes tot een grootte van 0,1 μm kan filteren. Afhankelijk van het model kan meer dan 99,9% van de verontreinigende stoffen en allergenen uit de lucht worden verwijderd, zoals met deze intensieve luchtreiniger van Rowenta*.

Rowenta PU4010 Luchtreiniger Intense Zuivere Lucht, 29 Watt, wit
Rowenta PU4010 Luchtreiniger Intense Zuivere Lucht, 29 Watt, wit

  • Filtering van 99,95% van de vrij zwevende deeltjes van een ruimte van 30m² binnen een uur dankzij 4 filterniveaus
  • Filterwisselindicator voor actieve kool en hoogrenderende fijnstoffilters
  • Instelbare timer voor vertraagde start van 1 tot 8 uur

Extra filters omvatten ook Actieve kool filter voor astmapatiënten. Deze zijn bijzonder effectief tegen organische chemicaliën in de lucht [4]. Dit is vooral interessant voor astmapatiënten van wie de ziekte voornamelijk te wijten is aan verhoogde irritatie in de professionele werkomgeving, zoals verf en verfdampen. [1].

Kiemdodende filters tegen astma

Voor mensen met een niet-allergische vorm van astma is het belangrijker om de lucht vrij te houden van virussen en bacteriën. Ook hier is de HEPA-filter effectief tegen ziektekiemen in de lucht. Bacteriën, grotere virussen en schimmelsporen zijn groter dan de filterporiën en worden vastgehouden. De hygiënische omgang met de luchtreiniger is bijzonder belangrijk: reinig de apparaten regelmatig en vervang de filters na de voorgeschreven gebruiksperiode om te voorkomen dat ziektekiemen zich in de luchtreiniger vermenigvuldigen en van daaruit naar buiten ontsnappen.

Voor astmapatiënten, kiemdodende filteradditievene is logisch: een UV-lamp in de luchtreiniger doodt bacteriën en virussen met zijn straling en verbetert zo de binnenlucht. Een luchtreiniger model met UV filter is bijvoorbeeld deze luchtreiniger van Beurer*.

Beurer LR 300 luchtreiniger met EPA E 12 filter voor 99,5% filterprestaties, ideaal voor...
Beurer LR 300 luchtreiniger met EPA E 12 filter voor 99,5% filterprestaties, ideaal voor…

  • Luchtzuivering met behulp van een drielaags filtersysteem: voorfilter en actief koolfilter en EPA E 12-filter voor een filterprestatie van 99,5%
  • Het luchtzuiveringsapparaat filtert huisstof, schadelijke gassen, geuren, bacteriën, fijnstof en pollen uit de lucht – ideaal voor astma en…
  • Een schakelbaar ultraviolet licht voor kiemvernietiging zorgt voor schone lucht in alle ruimtes tot 35 m² en verhoogt zo uw welzijn

Niet voor astmapatiënten: ionisatoren en ozonreinigers

Een aparte klasse van luchtreinigers zijn de ionisatoren, waarvan sommige ook te vinden zijn als additieven in apparaten met meerdere filters. Deze genereren elektrisch geladen deeltjes in de lucht via hoge spanningen, die vervolgens samenkomen om grotere clusters te vormen, die door hun gewicht naar de grond zinken. Voor astmapatiënten is dit echter geen groot voordeel: in de meeste gevallen neemt het aantal verontreinigende stoffen in de kamer niet significant af; maar in plaats van in de lucht zijn ze te vinden in het stof op de vloer en meubels. Een verbetering van astmasymptomen kan niet worden bereikt door luchtionisatoren.

In het ergste geval zijn luchtionisatoren niet alleen nutteloos, maar zelfs schadelijk: bij het genereren van de elektrisch geladen luchtdeeltjes wordt ozon ook geproduceerd in de meeste apparaten. Afhankelijk van het exacte ontwerp dringt meer of minder van dit zeer reactieve gas naar buiten. Er zijn zelfs speciale ozongeneratoren die specifiek grote hoeveelheden ozon produceren. Voor astmapatiënten zijn alle apparaten die ozon produceren gevaarlijk: dit gas is een luchtcomponent waarvan is aangetoond dat het de ziekte verergert [5].

Effectiviteit van luchtreinigers tegen astma

Hoe effectief de symptomen van astmapatiënten kunnen worden bestreden door luchtreinigers is nog steeds controversieel in de literatuur: ondanks een groot aantal studies zijn methodologische tekortkomingen of een gebrek aan objectieve vergelijkbaarheid de meest voorkomende redenen waarom resultaten alleen voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd. Het kan duidelijk worden aangetoond dat het aantal allergenen in de lucht kan worden verminderd door luchtreinigers, vooral door bijzonder effectieve HEPA-filters. In veel gevallen is er echter geen direct bewijs dat astmasymptomen ook kunnen worden verlicht. Naast het grote aantal verschillende manifestaties van astmaziekten, kan ook het brede scala aan mogelijke luchtreinigers hiervoor verantwoordelijk zijn.

Als aanbeveling voor astmapatiënten vatten veel wetenschappers samen dat bijzonder effectieve filtering van de lucht noodzakelijk lijkt te zijn om een duidelijke verbetering van de symptomen te bereiken. Het beste is de gerichte reiniging van de lucht in de slaapkamer, omdat u er het grootste deel van uw tijd in doorbrengt en een klein volume lucht vaker door de luchtreiniger kan gaan. [6-9]. Voor dit doel modellen die heel stil werken, zoals deze luchtreiniger voor mensen met een allergie van Philips*.

Philips Luchtreiniger voor mensen met een allergie, AC4012/10
Philips Luchtreiniger voor mensen met een allergie, AC4012/10

  • Geavanceerd filtratiesysteem met voorfilter, HEPA en actief koolfilter
  • Hoogwaardige filters ontdoen de lucht van 99% van bacteriën, houden allergenen en ultrafijne deeltjes vast tot 0,02 μm en zelfs geuren en…
  • Intelligente sensor geeft nauwkeurige feedback over de luchtkwaliteit in de vorm van LED-lichtsignalen