Luchtreiniger tegen formaldehyde

Luchtreiniger tegen formaldehyde

Formaldehyde is een chemische stof die kan verdampen uit lijmen en spaanplaat en zich kan ophopen in uw huislucht. Deze verontreinigende stof irriteert uw luchtwegen en veroorzaakt ongemak. Bij langdurige blootstelling aan formaldehyde wordt ook uitgegaan van een carcinogeen effect. Om uw binnenlucht te ontdoen van formaldehyde zijn luchtreinigers met fotokatalysatoren het meest geschikt, vooral in combinatie met actieve koolfilters.

Wat is formaldehyde en hoe schaadt het je gezondheid? Hoe werken verschillende soorten luchtreinigers tegen de luchtverontreinigende stof en welke is het meest effectief tegen formaldehyde? In dit artikel vindt u alle informatie om uw kamerlucht van deze stof te ontdoen.

Wat voor soort luchtverontreinigende stof is formaldehyde

De chemische formaldehyde zit in verschillende producten en kan bij kamertemperatuur uit het materiaal verdampen. Vooral in vochtige omgevingen kunnen grotere hoeveelheden formaldehyde vrijkomen in de lucht, waar het wordt ingeademd door mens en dier. [1].

Effect op je gezondheid

In de EU is formaldehyde ingedeeld als carcinogeen van categorie B1; dit betekent dat bij dierproeven een carcinogeen effect is bewezen, maar er is geen onderzoek bij mensen dat verhoogde tumorvorming aantoont als gevolg van blootstelling aan formaldehyde. Werknemers die op hun werkplek werden blootgesteld aan verhoogde concentraties van de chemische stof werden onderzocht. [2]. Los hiervan, bekend dat formaldehyde de luchtwegen irriteert en kan leiden tot problemen met de bloedsomloop, duizeligheid, misselijkheid en slapeloosheid [1].

Bronnen van de verontreinigende stof

Formaldehyde wordt van oudsher gebruikt als conserveermiddel en wordt nu in grote hoeveelheden aangetroffen in lijmen, vernissen en verven, maar ook in cosmetica. Een typische bron van formaldehyde in uw huis is interieurontwerp: veel stoffen die formaldehyde bevatten, worden gebruikt bij de productie van houten meubels. Vooral in spaanplaat en gelamineerd parket wordt veel lijm verwerkt, waardoor hier veel formaldehyde uit kan gaan. [1]. De stof komt echter ook vrij bij (onvolledige) verbrandingsprocessen, met name is het ook een bestanddeel van sigarettenrook.

Welke luchtreiniger helpt tegen formaldehyde?

In de lucht is formaldehyde aanwezig als een gas waarvan de moleculen niet veel groter zijn dan die van koolstofdioxide. Klassieke roetfilters zoals HEPA-filters zijn daarom niet effectief tegen formaldehyde. Luchtreinigers bieden echter andere soorten filters, waarvan sommige een beter succes kunnen behalen tegen de verontreinigende stof.

Hoe kan een actief koolfilter formaldehyde filteren?

De filtereigenschappen van actieve kool zijn grotendeels gebaseerd op Chemisorption: het grote binnenoppervlak van het poreuze materiaal geeft gasvormige componenten van de lucht veel mogelijkheden om te interageren met de koolstof van de actieve kool. Hierdoor kunnen nieuwe chemische bindingen worden gevormd die het gasmolecuul aan de oppervlakte houden. [3].

Dit technische proces van chemisorptie werkt goed om geurmoleculen uit de lucht te filteren, zoals die in sigarettenrook of oplosmiddeldampen. Om de actieve kool echter te beschermen tegen het plakken door deeltjes, wordt het alleen gebruikt in luchtreinigers in combinatie met andere reinigingsfasen zoals HEPA-filters. Een model dat deze filters combineert om formaldehyde en geuren in de lucht te verminderen, is de Magic Stream luchtreiniger*.

Magic Stream Luchtreiniger | Luchtfilter tegen pollen, fijnstof &sigarettenrook met 6-voudige...
Magic Stream Luchtreiniger | Luchtfilter tegen pollen, fijnstof &sigarettenrook met 6-voudige…

  • ✔Significante vermindering van de concentratie van ziektekiemen, pollen en verontreinigende stoffen door 6-voudige filtering van de binnenlucht (geschikt voor ruimtes tot 35…
  • ✔Stil, geurloos 6-voudig filtersysteem: koudekatalysator, actief koolfilter, antibacterieel filter, HEPA-filter. Een ionisator en…
  • ✔Verwijdert op betrouwbare wijze sigarettenrook, geuren, microben, pollen, allergenen, fijnstof, huisstof, Milben, formaldehyde, benzenen en VOS. Voor…

Omdat formaldehyde echter zo’n klein molecuul is, kunnen zelfs actieve koolfilters het niet altijd effectief uit de lucht filteren. Vooral bij hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid is het filtereffect tegen formaldehyde laag [4].

Fotokatalytische filters helpen het beste tegen formaldehyde

Een ander type luchtreiniger gebruikt UV-straling om zeer reactieve moleculen uit een laag titaniumdioxide te extraheren, die vervolgens andere luchtdeeltjes kunnen aanvallen en splitsen. De werking van fotokatalytische filters strekt zich niet alleen uit tegen formaldehyde, maar ook tegen andere geurmoleculen en organische stoffen. Studies tonen aan dat fotokatalysatoren formaldehyde veel effectiever kunnen bestrijden dan actieve koolfilters [4,5]. De meeste luchtreinigers met fotokatalysatoren zijn echter sowieso ook uitgerust met een actief koolfilter, zoals deze twee apparaten van Marreal* en Blaupunkt*.

Marreal AP3001B HEPA luchtreiniger tot 60m², ultrastil, met fijnstofsensor, deeltjesdisplay,...
Marreal AP3001B HEPA luchtreiniger tot 60m², ultrastil, met fijnstofsensor, deeltjesdisplay,…

  • Luchtreiniger AP3001, wit, reinigt uw kamerlucht met 6 filtersystemen van pollen, bacteriën, fijnstof en slechte geuren. Controle kan…
  • Reinigt effectief max. 60m² of 150m³ kamerlucht met pre, HEPA filter, actieve koolfilter, UV-licht, fotokatalysator, ionengenerator, deeltjessensor
  • Nachtmodus, automatische modus, 4 luchtsnelheden, aanraakscherm, airconditioningindicator

Ozon helpt slechts in beperkte mate tegen formaldehyde

Kortom, het idee om zeer reactief ozon te produceren, zodat het de formaldehydemoleculen aanvalt, is plausibel. In feite kan onder laboratoriumomstandigheden een zeer sterke vermindering van de formaldehydeconcentratie worden gedetecteerd door het gebruik van een ozongenerator. [5]. Tegelijkertijd kan de reactie van ozon met andere, grotere organische moleculen in de eerste plaats ook formaldehyde als afbraakproduct produceren. [3,4]. Niet in de laatste plaats vanwege de schadelijke werking van ozon is het gebruik van een ozonreiniger tegen formaldehyde daarom afgeraden.

Alternatief voor luchtreinigers: planten filteren verontreinigende stoffen

Als u niet van plan bent om een luchtreiniger aan te schaffen, maar toch de vervuiling in uw huis wilt verminderen, moet u op zoek naar geschikte kamerplanten. Een verscheidenheid aan klassieke kamerplanten kan verschillende chemische stoffen uit de lucht verwijderen, zoals drakenboom, berkenvijg, bergpalm of klimop binnenshuis [6-8]. Sommige soorten kunnen tussen de 1 en 2 mg formaldehyde per uur uit de lucht filteren. Er wordt aangenomen dat deze eigenschap van de planten te wijten is aan micro-organismen die op de bladeren leven. Deze kunnen zich zelfs aanpassen aan een verhoogde formaldehydeconcentratie en hun absorptiesnelheid binnen korte tijd verhogen. [8].