Maico: Merk badkamerventilatoren en ventilatiesystemen

Maico badventilatoren

Als u op zoek bent naar een ventilator voor uw keuken of badkamer, vindt u deze zeker bij Maico. Het bedrijf produceert al bijna een eeuw ventilatoren en heeft ook nicheproducten voor specifieke doeleinden ontwikkeld door zijn specialisatie. Zo zijn er kelderopeningen van Maico, waarvan de automatische regeling zorgt voor een lage luchtvochtigheid, of radiografisch bediende systemen die in een smart home kunnen worden geïntegreerd.

Maico ventilatoren voor de badkamer: kwaliteit en traditie

Maico heeft naam gemaakt als fabrikant van ventilatoren en ventilatiesystemen. Het assortiment is divers en varieert van ventilatoren voor kleine ruimtes voor privégebruik tot hoogwaardige ventilatoren voor commerciële keukens en industriële installaties.

Welk bedrijf zit er achter het merk Maico?

Maico bestaat al bijna een eeuw, oorspronkelijk gericht op de productie en verkoop van elektromotoren. In 1931 werd de eerste wandventilator ontwikkeld en sindsdien hebben regelmatig nieuwe innovaties hun weg gevonden naar de productlijnen.

Zo is er sinds 1976 een badkamerventilator met lichtregeling, die automatisch in werking treedt wanneer de kamerlampen worden ingeschakeld. Door zich te richten op kleine ruimteventilatoren en ventilatiesystemen worden de modernste apparaten vandaag de dag door Maico geproduceerd en verkocht.

Als klant in Duitsland biedt Maico u een thuisvoordeel: er worden hoge normatieve eisen gesteld aan het ontwerp van ventilatiesystemen en naleving van voorschriften en normen levert voor veel gebruikers problemen op. Gelukkig zorgt Maico er als Duits bedrijf voor dat de Ventilator compatibel met DIN 18017-3 zijn.

Daarnaast pleit Maico voor samenwerking tussen merkfabrikanten in de elektrotechnische industrie, waardoor bijvoorbeeld verschillende producten van verschillende fabrikanten compatibel kunnen zijn.

Daartoe heeft Maico zich gevestigd als stichtend lid van de Association of European Ventilation Manufacturers en het initiatief “Elektromarken. Sterke partners”. Daarnaast is Maico lid van tal van verenigingen, waaronder het Fachverband Gebäude-Klima e.V. en de European Ventilation Industry Association.

Maico: kwaliteitsgarantie

Als bewijs van een consequent bevredigende kwaliteit en naleving van moderne productienormen kan Maico een aantal bekende keurmerken op zijn ontluchters en badventilatoren aanbrengen: naast het “Geprüfte Sicherheit”-zegel (GS-keurmerk) van de Vereniging van Duitse Elektrotechnici (VDE), worden Maico-producten regelmatig door TÜV getest en goed bevonden.

Maico ventilatiesystemen met één buis

Als u slechte lucht uit uw appartement wilt halen, kunt u de kortste route rechtstreeks door de buitenmuur kiezen of de ventilatieopeningen aansluiten op een grotere verzamelbuis. Als uw huis nog geen centrale ventilatieleiding heeft geïnstalleerd, zijn decentrale ontluchtingsbuizen de eenvoudigste oplossing; ze vereisen echter ook verschillende kernboringen.

Als er daarentegen al een opvangleiding voor afvoerlucht in huis is, zijn er geen verdere grote gaten nodig en kunt u uw ventilatiesystemen rechtstreeks op deze buis aansluiten. Voor zo’n ontluchtingssysteem met één buis moet je echter rekening houden met enkele technische aspecten.

Door het lange uitlaatkanaal, waarvan het buitenste uiteinde vaak op een andere verdieping of zelfs op het dak te vinden is, is een grotere druk kan worden opgebouwd door de ventilatieventilatoren. De druk moet voldoende zijn om de binnenlucht door de ventilatieleiding te transporteren en een paar meter op te tillen. Bovendien moet de afzuigventilator zijn uitgerust met een Shut-back ventiel die voorkomt dat er slechte lucht uit de verzamelpijp terug in uw huis stroomt.

De afsluitinrichting moet daarom hermetisch worden afgesloten om te voorkomen dat vocht en slechte geuren binnendringen. Een ander belangrijk punt is de veiligheid: volgens DIN 18017-3 moeten ventilatiesystemen met één buis ervoor zorgen dat er geen rook door het spruitstuk in het huis kan verspreiden. De aangesloten ventilatieopeningen moeten daarom Brandbeveiligingsinrichtingen die in geval van nood de aansluiting op de ventilatieleiding sc hebbenDit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben

Maico ontluchters voor manifolds

De Maico ER-APB 100 VZ ventilator voor badkamer en keuken* is een small-room ventilator die voldoet aan de Duitse normen en voldoet aan de eisen voor brandbeveiliging en afsluitkleppen. Voor een buis met een nominale diameter van 74 mm wordt een volumestroom van 100 m³/h gegenereerd. Opbouwmontage is eenvoudig en de draaibare behuizing maakt het mogelijk om de ventilatiebuisverbinding aan de linker- of rechterkant te oriënteren. Het is bijzonder praktisch dat het vervangen van het luchtfilter geen gereedschap vereist.

Dit model is uitgerust met een vertragingscircuit, dat standaard is ingesteld op 50 s; de overschrijdingstijd is 6 min. Doordat de vlinderklep van metaal is gemaakt en is aangesloten op een intelligent triggering device, voldoet deze badventilator van Maico aan alle brandbeveiligingsnormen voor ventilatiesystemen.

Maico small-room ventilator voor kelderventilatie

Naast eenvoudige ventilatoren biedt Maico ook producten voor meer specifieke toepassingen, zoals het ventileren van kelders. Kortom, er is een risico op schimmelgroei in onverwarmde kelders omdat vocht condenseert op de muren als gevolg van de lagere temperaturen.

Goede ventilatie kan de luchtvochtigheid verminderen en het risico op schimmel voorkomen, maar wordt geassocieerd met meer inspanning. Voor dit doel biedt Maico een ventilator voor ontvochtiging van kelderkamers indien nodig.

Het Maico AKE 150 model is een kelderontvochtiger* die automatisch de ventilatie regelt afhankelijk van de luchtvochtigheid in de ruimte. Hiervoor meet het apparaat de absolute luchtvochtigheid in de kelder en vergelijkt deze met de absolute vochtigheid van de buitenlucht. Als er buiten drogere lucht is dan binnen, wordt de ventilatie ingeschakeld en wordt een luchtuitwisseling gestart.

Na tien minuten wordt het proces gestopt, waardoor de kelderlucht zich beter kan mengen; en na nog eens tien minuten wordt de luchtvochtigheid binnen en buiten weer vergeleken en indien nodig wordt de ventilatie weer geactiveerd. Omdat de unit de absolute vochtigheidswaarden vergelijkt, wordt rekening gehouden met het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de kelder en voorkomt het dat warme lucht in de zomer vocht naar binnen brengt.

Radiografisch bestuurbare Maico ventilatoren voor de badkamer en het appartement

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ventilatietechnologie zijn gericht op het opzetten van een smart home dat de werking van verschillende individuele apparaten op intelligente wijze coördineert.

Dit is met name handig op het gebied van decentrale ventilatie van ruimtes en verwarming en ruimteklimaatbeheersing. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat tijdens het ventileren van een kamer, deze en de omliggende kamers niet op maximaal vermogen mogen worden verwarmd om energie te besparen.

De inspanningen om een huisnetwerk te realiseren zijn gebundeld in MAICO smart producten. Wat ze gemeen hebben, is dat alle betrokken apparaten een Radiocommunicatie moet worden weggegooid. Terwijl klassieke Maico-badventilatoren meestal worden geactiveerd via de lichtschakelaar of een vochtigheidssensor of bewegingsmelder, kunnen Maico-ontluchters met radiobesturing ook worden ingeschakeld via afstandsbediening, smartphone-app of centrale smart home-software.

Tweetraps ventilator voor kleine ruimtes met radio-aansluiting

Een voorbeeld van een radiografisch bestuurbare badventilator van Maico is de ECA ipro RCH small-room ventilator.

MAICO - Originele ECA 100 ipro RCH Art. No.0084.0211 met geïntegreerde radio-ontvanger, met...
MAICO – Originele ECA 100 ipro RCH Art. No.0084.0211 met geïntegreerde radio-ontvanger, met…

 • Kwaliteit Made in Germany, stille en efficiënte, robuuste motor met kogellager, onderhoudsvrij.
 • Geteste veiligheid: VDE-GS (certificaatnummer 40014207). Beschermingsklasse IP X5 voor veiligheid in de badkamer. Behuizing van slagvast kunststof. Voor…
 • Nominale diameter 100mm, voedingskabel 5×1,5mm2, plastic, verkeerswit, vergelijkbaar met RAL9016, radioschakelaar en automatische vochtigheidsregeling

Bij een buisdiameter van 100 mm wordt in twee ventilatorfasen een luchtstroom van 78 of 92 m³/h gegenereerd. Door de kogellagerophanging van de motor is de werking wrijvingsarm, wat zorgt voor een lage slijtage, een laag stroomverbruik van maximaal 8 W en een stil bedrijfsgeluid van 27 en 32 dB(A).

Met de radiobediening kun je deze Maico breather in- en uitschakelen met een afstandsbediening. Als u meerdere Maico-apparaten met radio hebtverbinding, kunt u ze ook aansluiten als een master-slave-combinatie: besturingscommando’s naar een van de apparaten (de “master”) worden tegelijkertijd doorgestuurd naar alle andere ventilatoren (“slave”), zodat, afhankelijk van de programmering, alle kamers in uw appartement worden geventileerd wanneer een ventilatie-eenheid wordt ingeschakeld.

Het ECA ipro RCH* badventilatormodel is ook uitgerust met een vochtmeter. De ingebouwde hygrostaat schakelt de kleine ruimteventilator automatisch in wanneer een bepaalde luchtvochtigheid wordt overschreden. Dit inschakelproces als gevolg van overmatige luchtvochtigheid kan ook worden gebruikt om andere Maico smart devices te activeren om zo snel en efficiënt mogelijk een gezond binnenklimaat te herstellen.

Meer Maico bestsellers:

AanbiedenBestseller nr. 1

MAICO - Original ECA 100 ipro small room fan Art.No.0084.0200 door Maico Ventilatoren,...
MAICO – Original ECA 100 ipro small room fan Art.No.0084.0200 door Maico Ventilatoren,…

 • Kwaliteit Made in Germany, stille en efficiënte, robuuste motor met kogellager, onderhoudsvrij.
 • Geteste veiligheid: VDE-GS (certificaatnummer 40014207). Beschermingsklasse IP X5 voor veiligheid in de badkamer. Behuizing van slagvast kunststof. Voor…
 • Nominale diameter 100mm, voedingskabel 5×1,5mm2, kunststof, verkeerswit, vergelijkbaar met RAL9016, snelheid regelbaar
AanbiedenBestseller nr. 2

Originele ECA 100 ipro KVZC kleine kamerventilator met elektrische binnensluiting klep als...
Originele ECA 100 ipro KVZC kleine kamerventilator met elektrische binnensluiting klep als…

 • Kwaliteit Made in Germany, Superstille, tweetraps ventilatoraansluiting DN 100, beschermingsklasse IP X5 voor veiligheid in de badkamer, beschermingsklasse II
 • Voor een beter binnenklimaat in de badkamer of het toilet, de geluidsarme afzuigventilator – de elegante oplossing tegen vocht, onaangename geuren en…
 • Inschakelvertraging en overschrijdingstijd kunnen in fasen worden ingesteld via gemakkelijk toegankelijke knoppen. Ongecompliceerde eenmansinstallatie met in de handel verkrijgbare…
AanbiedenBestseller nr. 3

Originele ECA 100 ipro K kleine kamerventilator met elektrische binnensluiting flap als...
Originele ECA 100 ipro K kleine kamerventilator met elektrische binnensluiting flap als…

 • Kwaliteit Made in Germany, Superstille, tweetraps ventilatoraansluiting DN 100, beschermingsklasse IP X5 voor veiligheid in de badkamer, beschermingsklasse II
 • Voor een beter binnenklimaat in de badkamer of het toilet, de geluidsarme afzuigventilator – de elegante oplossing tegen vocht, onaangename geuren en…
 • Eenvoudigste bediening door in- en uitschakelen met de lichtschakelaar – onderhoudsarm apparaat – ongecompliceerde eenmansinstallatie met…