Mijtstofzuiger: gids, vergelijking en beslissingsondersteuning

Frequentie en procedure van textielreiniging

Als je net een nieuw matras of bank hebt gekocht waarin zich nog geen mijten hebben gevestigd, is het voldoende om het een keer per maand schoon te maken. Als u last heeft van allergieën, kunt u ook met kortere tussenpozen reinigen. Probeer gewoon uit hoe vaak je de oppervlakken moet stofzuigen, zodat je symptomen verminderen of zelfs verdwijnen.

Als je matras of bank ouder is, zul je in het begin helaas wat meer werk moeten doen. Je zult schrikken van hoeveel vuil de mijtstofzuiger uit je textiel haalt. Gedurende een week moet u de mijtstofzuiger dagelijks gebruiken totdat het vuilgehalte is gedaald tot een niveau dat het apparaat maandelijks aankan.

Helaas, als je nadenkt over hoe vermoeiend en tijdrovend dit wordt, zijn er geen eufemismen. Maar één ding is zeker: Als je de vuilcontainer elke 5 minuten moet legen, komt de motivatie waarschijnlijk vanzelf.

Het is belangrijk dat je altijd alle kanten van een textiel verwerkt met de mijtenstofzuiger. Dit betekent voor je matras: boven, onder en alle kanten. Het is vervelend maar onvermijdelijk als je niet wilt dat de mijten gewoon van de bodem naar de top gaan zodra je de populatie van de top hebt vernietigd, waardoor er ruimte is voor vervangingen.

Andere manieren van mijtenbestrijding en -preventie

Upgrade van de thuisstofzuiger

Als u om kostenredenen of om andere redenen terugdeinst voor het kopen van een mijtstofzuiger, kunt u uw huisstofzuiger upgraden en een speciaal mondstuk kopen voor het reinigen van bekleding in het algemeen en tegen mijten in het bijzonder.

Normale bekledingsborstels absorberen meer vuil uit het textiel, maar zijn niet geschikt voor effectieve mijtbestrijding. Hulpstukken zoals de door ons aanbevolen Dirt Devil M266-mijtmond werken op batterijen en reinigen het textiel zichtbaar grondiger in vergelijking met het zuigproces zonder bevestiging.

Ze bieden echter geen vervanging voor een echte mijtenspeen in termen van prestaties en handling. U moet daarom goed nadenken over de vraag of het niet logischer is om direct een echte mijtstofzuiger te kopen, omdat de vaardigheid van het hulpstuk niet alleen verband houdt met de batterijprestaties, maar ook met de kenmerken van de gebruikte stofzuiger.

In geval van twijfel kan een gebruik met een eenvoudige zakstofzuiger voor mensen met een allergie zelfs nadelig zijn als de allergenen beter van de matras of bank worden verwijderd dan alleen met de normale stofzuiger, maar dan door het filter ontsnappen en worden verdeeld met de ventilatie van de stofzuiger in de kamer en op alle oppervlakken worden gedeponeerd.

Matrashoezen (omhulsels)

In 2003 testte Stiftung Warentest hoezen voor matrassen om te voorkomen dat huidschilfers op het matras terechtkomen en zich zo ophopen als voedsel voor de mijten, zodat ze uitgehongerd raken. In 2012 testte Öko-Test ook speciale matrashoezen tegen mijten en in het algemeen voor mensen met een allergie.

In tegenstelling tot een mijtenstofzuiger zorgt een goed functionerende matrashoes er alleen voor dat mijten of hun ontlasting en slapers niet met elkaar in contact komen. Er is dus geen echte eliminatie, maar alleen de dood van de mijten, waarvan de uitwerpselen inclusief de ingesloten allergenen nog steeds in de matras zitten en problemen kunnen blijven veroorzaken.

Daarnaast helpen deze hoezen alleen met betrekking tot je matras. Mijten zijn echter ook aanwezig in dekbedden en kussens, zodat de belasting in bed op zijn best enigszins wordt verminderd. Hetzelfde geldt voor je bank, het plafond van de woonkamer, de kussens en gordijnen waarin de dieren stoeien en zich blijven vermenigvuldigen.

Zoals blijkt uit de tests van Stiftung Warentest en Öko-Test, zijn veel matrashoezen niet effectief tegen mijten. Velen zijn te los qua materiaal, d.w.z. niet dicht genoeg geweven om de mijten effectief af te schrikken. Anderen zijn verontreinigd met verontreinigende stoffen die de slaper schaden, zodat slechts één lading wordt ingeruild voor een andere.

Bovenal mag de invloed op de slaapkwaliteit niet onderschat worden. Door de coating van de hoezen is de vochtregulatie niet meer optimaal gegarandeerd. Vooral als je zwaar zweet, kan slapen met zo’n referentie ongemakkelijk zijn.

Veel zorgverzekeraars nemen de aanschafkosten voor een matrashoes tegen Mijten zijn echter vaak gebonden aan bepaalde fabrikanten, van wie sommige slecht hebben gepresteerd in de tests. Het goed dekt alles boven de 100 € en is daarom niet veel goedkoper dan een mijtenstofzuiger.

Anti-mijt sprays

Öko-Test nam in 2017 mijtensprays onder de loep. Deze sprays worden rechtstreeks op het textiel gespoten en zijn bedoeld om de mijten zelf te doden of ze van hun voedselbasis te beroven door de menselijke huidschubben te vernietigen of oneetbaar te maken.

Het feit dat dit niet mogelijk is zonder het gebruik van chemicaliën spreekt voor zich. De test heeft aangetoond dat veel van de geteste mijtensprays bovendien het leven van mensen met een allergie moeilijk maken in plaats van het gemakkelijker te maken. Afgezien hiervan is de effectiviteit van de mijtensprays niet bewezen.

De meeste fabrikanten hebben alleen tests in het laboratorium uitgevoerd en niet onder echte omstandigheden. Het is dus volstrekt onduidelijk of de spray überhaupt doordringt tot in de diepten van het textiel, waarin de mijten zich bevinden, of dat ze zich gewoon dieper in het textiel terugtrekken. Öko-Test heeft daarom alle sprays als defect of ontoereikend gemarkeerd.

Do’ts in de omgang met textiel en mijten

Je kunt veel doen om het de mijten moeilijk te maken, zelfs zonder een mijtenstofzuiger of ondersteunend.

Dos:

  • Was je beddengoed minstens om de twee weken op 60 graden. Als u last heeft van allergieën, was dan elke week uw beddengoed.
  • Was je dekbed en kussen om de 3 maanden op 60 graden. Let bij aanschaf op de wasbaarheid bij deze temperatuur, anders kan dit leiden tot schade aan het dekbed en de kussens, bijvoorbeeld door het krimpen of scheuren van de naden.
  • Verlaag de kamertemperatuur en houd de luchtvochtigheid in uw kamers laag. Optimale leefomstandigheden vinden mijten van 25 graden en een luchtvochtigheid van 65-80%.
  • Ventileer je dekbed grondig na het slapen. Zo komt het vocht en de warmte die ’s nachts wordt gegenereerd vrij en verslechteren de leefomstandigheden voor de mijten.
  • Vermijd het roeren van stof. Veeg oppervlakken en vloeren regelmatig vochtig af. Dit is de enige manier om het stof echt te absorberen en niet alleen te verdelen.

Niet doen

  • Klop uw beddengoed niet uit. Dit zorgt er alleen voor dat je het stof samen met mijten en mijtenuitwerpselen in de kamer verdeelt.
  • Vermijd in ieder geval in de slaapkamer planten. Deze verhogen de luchtvochtigheid en bevorderen zo de mijten en hun vermenigvuldiging.
  • Laat geen huisdieren toe in uw slaapkamer. Hoewel deze het risico op allergieën op zich niet verhogen, geven ze de mijten veel extra voeding en laten ze groeien en gedijen.

We hebben meer tips in deze gids.

Kinderen en hun knuffels

Kinderen en hun knuffels zijn vaak onafscheidelijk en voor kinderen zonder allergieën levert dit geen problemen op. Maar wat als je kind last heeft van allergieën?

Natuurlijk zou het optimaal zijn om het zonder opgezette dieren te doen, maar realistisch gezien is dit nauwelijks mogelijk. Koop daarom indien mogelijk knuffels die wasbaar zijn op 60 graden. Als alternatief kunt u het knuffeldier luchtdicht in een zak verpakken en minstens 12 uur in de vriezer plaatsen of 2 uur in de droger drogen bij 60-80 graden als de droger een dergelijke functie heeft.

Aandacht:
Opslag in de vriezer of drogen in de droger doodt de mijten, maar elimineert niet de dan dode mijten en de mijtenuitwerpselen die de allergenen bevatten. Het is daarom noodzakelijk om het knuffeldier toch te wassen.

20 graden is hier echter voldoende, omdat het alleen afhangt van spoelen en niet langer van het doden van de mijten. Als het een zeer gevoelig knuffeldier is, kunt u ook uw toevlucht nemen tot een zeer grondige handwas, maar dit moet alleen worden gezien als een laatste redmiddel en niet als een gelijkwaardige optie.

Als uw kind last heeft van allergieën, moet u de last van knuffels zo laag mogelijk houden en slechts één knuffeldier aanbieden. Laat je kind er indien mogelijk niet mee slapen of haal hem uit bed als je kind in slaap is gevallen.

Je moet het knuffeldier periodiek ontdoen van mijten. De frequentie is afhankelijk van de ernst van de allergie van uw kind. Om te voorkomen dat elke keer dat de huiszegening scheef hangt en de wereld van je kind eindigt, moet je verschillende exemplaren van het favoriete knuffeldier hebben zodat uw kind de verandering niet opmerkt of gemakkelijker verteert, of een speelse benadering van het onderwerp voor uw kind creëert.

Je zou je kind bijvoorbeeld kunnen vertellen dat het knuffeltje om de twee weken moet rusten en een tweede knuffel moet kopen, die je kindje vervolgens houdt totdat het zelf schoongemaakt moet worden en het eerste knuffeltje weer beschikbaar is. Als je kind goed afgeleid is met een ander knuffeltje, kun je hem bijvoorbeeld gewoon vertellen dat knuffeldieren ook om de twee weken wasdag hebben en je kind krijgt het knuffeldier daarna terug.

Probeer je kind zoveel mogelijk te laten wennen aan knuffelhanddoeken in plaats van knuffels. Molltontuchen kunnen bijvoorbeeld heel snel worden gewassen en gedroogd, dus u kunt in dit opzicht gemakkelijk stress voorkomen.