Multi-split airconditioners voor 4 kamers

Multi-split airconditioners

Als u split airconditioners in meerdere kamers of zelfs in verschillende appartementen wilt installeren, kunt u de kosten verlagen door te kiezen voor multi-split airconditioners. Een enkele buitenunit bevat de compressor, die meerdere binnenunits van koudemiddel voorziet. Voordelen zijn een hoger rendement en lage geluidsoverlast; alleen de planning en installatie kan complexer zijn. In dit artikel leert u meer over multisplit airconditioners met 4 binnenunits en vindt u een selectie van de meest bekende producten.

Split airconditioners met 4 binnenunits

Gewone split airconditioners bestaan uit een buitenunit en slechts één koelunit in het gebouw. Multisplit airconditioners daarentegen combineren tot vier binnenunits met één compressor. Hiermee kunt u 4 kamers onafhankelijk van elkaar voorzien van airconditioning met een enkele buitenunit.

Wat zijn de voordelen van split airconditioners voor 4 kamers?

Theoretisch kunt u een 4-voudige split airconditioner gebruiken om verschillende kamertemperaturen in vier kamers Set. In appartementen zal dit zelden praktisch en noodzakelijk zijn, maar in huizen waar meerdere verdiepingen moeten worden gekoeld, zal een groter aantal gesplitste eenheden helpen om de temperatuurverdeling te verbeteren.

Om een vergelijkbare reden zijn multisplit airconditioners ook voor huiseigenaren met meerdere individuele appartementen interessant omdat de binnenunits onafhankelijk van elkaar geschakeld kunnen worden. Elk appartement heeft een eigen koelunit, maar de compressor wordt gedeeld door vier units. Hoewel hiervoor een zeer krachtige buitenunit moet worden gebruikt, zijn grote compressoren vaak efficiënter dan kleinere versies en stiller dan meerdere kleine units.

Quad split airconditioners zijn ook beschikbaar voor grote zalen en zalen interessant, waarbij een hoge koelcapaciteit vereist is, maar ventilatie door de hele kamer moet worden verdeeld om een gelijkmatige temperatuurverdeling te bereiken. Voor een optimaal resultaat kunt u bijvoorbeeld de split units aan verschillende zijden van de ruimte bevestigen.

Waar moet je op letten bij het kopen van airconditioners met 4 split units?

Hoe groter uw airconditioningsysteem is gepland, hoe moeilijker het zal zijn om te installeren: de lengte van de koelmiddelleidingen is beperkt en afhankelijk van het model kan er een maximaal hoogteverschil zijn dat de pompen kunnen overwinnen. Als u absoluut op zoek bent naar een split airconditioner voor 4 kamers, moet u de eenheden niet vergelijken met een airconditioningsysteem met 3 binnenunits, maar moet gebruik twee airconditioners, elk met twee gesplitste eenheden, ter vergelijking. De kosten liggen in hetzelfde bereik en de installatie-inspanning is vergelijkbaar. In veiligheidsrelevante toepassingen is de verdeling van de koelbelasting over twee compressoren zeker voordelig, omdat twee van de vier binnenunits bij schade nog steeds kunnen blijven draaien.

Productpresentatie: Split airconditioners met 4 binnenunits

Het aanbod van airconditioners met vier gesplitste eenheden is heel duidelijk: de vraag is laag en er is een goed alternatief door twee gesplitste airconditioners te kopen met elk twee gesplitste eenheden. Houd er bij het zoeken naar systemen voor 4 kamers rekening mee dat veel fabrikanten hun systemen alleen “multi-split airconditioning” noemen en dat het exacte aantal binnenunits alleen in de gedetailleerde informatie wordt vermeld. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste modellen.

DILOC multi-split airconditioner

Met zijn Frozen-systeem biedt de airconditionerfabrikant DILOC een gesplitst airconditioningsysteem met 4 binnenunits en een compressor.* De vier koelkasten zijn geen identieke versies, maar twee krachtigere binnenunits met een koelvermogen van 4 kW en twee iets zwakkere units met slechts ongeveer 3 kW. Dankzij de moderne invertertechnologie is de compressor vermogensgestuurd en maakt hij een energie-efficiëntieklasse van A++ mogelijk. Zoals gebruikelijk bij veel DILOC-airconditioningsystemen zijn de binnenunits extreem stil: op het laagste bedrijfsniveau is het geluidsdrukniveau slechts 21 dB(A). Bediening via afstandsbediening of smartphone-app is ook standaard. De prijs voor deze airco met 4 split units is net geen 2.100 euro (vanaf juni 2019). Merk op dat de koelleidingen zijn niet inbegrepen in dit pakket.

Het complete pakket: Midea airconditioning met 4 wandunits

De Midea* multisplit airconditioner bestaat ook uit een compressor en 4 binnenunits, maar koelleidingen van 5 m lengte worden al standaard geleverd. De aansluituiteinden zijn voorzien van snelkoppelingen voor eenvoudige installatie en een verlenging van de koelmiddelleidingen tot 20 m lengte is ook mogelijk. Anders is het aanbod vergelijkbaar met het DILOC split airconditioningsysteem, maar met een lager koelvermogen van slechts 2,6 kW per eenheid. Maar het prijsverschil is enorm: voor het Midea complete pakket inclusief kabels betaal je 5.200 euro (vanaf juni 2019), ruim twee keer zoveel.

De meest betaalbare: Gree Bora 4-voudige split airconditioner

De Gree Bora Multi-Split airconditioner* bestaat uit een capaciteitsgestuurde compressor, twee koelunits met een koelvermogen van 2,4 kW en twee koelunits met een koelvermogen van 3 kW. Net als bij het DILOC-product zijn er geen lijnen voor het koudemiddel inbegrepen; en er zijn afstandsbedieningen, maar geen Wi-Fi-functionaliteit. De energie-efficiëntieklasse is ook zeer goed met A ++, maar het volume van de binnenunits met minimaal 28 dB (A) is veel hoger. Over het algemeen zijn deze kleine verschillen merkbaar in een klein prijsvoordeel: voor het Gree Bora airconditioningsysteem hoef je slechts 1.955 euro te betalen (vanaf juni 2019).