Pelletkachel – waterlager is vaak beter!

Illustratie van pelletkachels op waterbasis

Als u een eenpersoonskamer energie-efficiënt wilt verwarmen, kunt u al een goede keuze maken met een luchtgeleide pelletkachel. Maar waterdragende pelletkachels kunnen nog meer. Ze voeren warmte via een warmtewisselaar aan een cv-installatie en/of dragen warm water bij aan het warmwatersysteem.

Hoe wordt een waterdragende pelletkachel geconstrueerd?

In het basisontwerp van de verbrandingsinstallatie verschillen een pelletkachel op luchtbasis en een pelletkachel op waterbasis niet. Het centrale element van beide is een verbrandingskamer waarin houtpellets worden verbrand. Er wordt onderscheid gemaakt tussen semi-automatische en automatische pelletkachels. In een semi-automatische kachel komen de pellets de verbrandingskamer binnen vanuit een pelletcontainer die in de oven is geïntegreerd. Als de pelletkachel volautomatisch is, worden de pellets van een externe grotere pelletopslag naar de kachel getransporteerd.

In een pelletkachel met een watertoevoer is de kachel meestal aangesloten op een bufferopslagtank, die de resulterende warmte opslaat. Vanuit de opslagtank komt koel water in het watervoerende systeem van de oven. Daar wordt het via een warmtewisselaar verwarmd in een pelletkachel met waterzak en keert het vervolgens terug naar het buffervat.

Een technologie om de retourtemperatuur te verhogen wordt vaak in de oven geïnstalleerd. Het vermindert het temperatuurverschil tussen het koele water dat uit de opslagtank komt en het water dat door de pelletkachel wordt verwarmd. Als de toename wordt weggelaten, kunnen verbrandingsuitlaatgassen condenseren op de warmtewisselaar. Bovendien kan roet zich op het oppervlak vormen en de functie ervan aantasten.

In plaats van een buffervat kan de pelletkachel worden aangesloten op een combi-opslagtank. Daarin – in afzonderlijke cycli – Warmte voor drinkwater en het verwarmingssysteem Opgeslagen. Waterdragende pelletkachels en buffer- of combinatieopslagtanks kunnen deel uitmaken van een gecombineerd verwarmingssysteem waarin naast de pelletkachel bijvoorbeeld een zonne-energiesysteem en een gasketel zijn geïntegreerd.

Een dergelijk systeem maakt gebruik van de goedkoopst beschikbare hernieuwbare thermische energie en activeert de gasketel op piekmomenten wanneer hernieuwbare energie alleen de warmtevraag niet dekt.

Pelletkachel op waterbasis: voor- en nadelen

Een pelletkachel op waterbasis heeft de volgende voordelen

  • Als een pelletkachel een waterzak heeft, verwarmt deze niet alleen de installatieruimte. Daarnaast biedt het Verwarming voor andere ruimtes en/of verwarmt het drinkwater.
  • Als een pelletkachel water vervoert, is de aanschafprijs meestal hoger dan die van een luchtgeleide pelletkachel. U kunt echter vaak Financiering door het Federaal Bureau voor Economie en Exportcontrole (BAFA) veilig.
  • Lage-energiewoningen kunnen soms alleen verwarmen door een watergedragen pelletkachel.

Een watergedragen pelletkachel heeft ook enkele nadelen:

  • Een eerder genoemde Nadeel van waterdragende pelletkachels is hun prijs, die gewoonlijk groter is dan die van luchtgeleide apparatuur. Het nadeel wordt tot op zekere hoogte gecompenseerd door mogelijke subsidies.
  • Bij het aansluiten van een watervoerende pelletkachel op bestaande verwarmingssystemen, is een Buffergeheugen vereist. Als er nog niemand is geïnstalleerd, verhoogt de daaropvolgende installatie de totale kosten.
  • Zijn pelletkachels waterhoudend, ook heb je vaak een toevoerluchtkanaal nodig. Deze installatie is duurder dan systemen die de lucht voor het verbrandingsproces uit de installatieruimte halen.

Aankoopprijzen en subsidies voor pelletkachels op waterbasis

Voor een pelletkachel met watervoorziening liggen de aanschafprijzen meestal boven de 2.000 euro. en kan aanzienlijk hogere waarden bereiken. Aan de andere kant kunt u enkele nieuwe luchtgeleide pelletkachels krijgen vanaf een prijs van minder dan 1.000 euro. BAFA-subsidies zijn echter alleen beschikbaar voor pelletkachels op waterbasis.

Naast de werkelijke aanschafprijs kunnen kosten worden gemaakt voor extra onderdelen zoals speciale pelletkachelpijpen en voor de installatie van de kachel. Voor de installatie moet je soms rekening houden met 500 tot 1.000 euro extra voor een pelletkachel met watervoorziening. Een zeer eEnergie-efficiënte waterdragende pelletkachels leveren echter aantrekkelijke besparingen op in verwarmingskosten, die de investering relatief snel afschrijven.

BAFA-financiering

Als een pelletkachel water vervoert, kan de BAFA basisfinanciering toekennen van 80 EUR per kilowatt geïnstalleerde nominale warmteafgifte. De minimale financiering per systeem is 2.000 euro. Voorwaarden voor de financiering zijn onder meer een nominale warmteafgifte (maximale warmteafgifte) van de pelletkachel van minimaal vijf en maximaal 100 kilowatt, een hydraulische balancering van het verwarmingssysteem en een stookrendement van de oven van minimaal 90 procent.

Mogelijk kunt u de basisfinanciering aanvullen met een combinatiebonus of een efficiëntiebonus. De combinatiebonus is mogelijk als een waterdragende pelletkachel wordt geïnstalleerd in combinatie met een in aanmerking komend thermisch zonne- of warmtepompsysteem. U ontvangt de rendementsbonus als extra als de woning waarin u de pelletkachel installeert voldoet aan de criteria voor een energiezuinig KfW-efficiëntiehuis.

Aanbevolen lectuur:

Als je nog steeds veel open vragen hebt over pelletkachels in het algemeen, dan zal deze geweldige gids je helpen.

Pelletkachels op waterbasis: wat is belangrijk bij het kopen

Voordat u koopt, moet u een waterdragende pelletkachel vergelijken met een geleidbare luchtgeleide pelletkachel. Het voert de gegenereerde warmte niet naar een centrale verwarming of warmwatersysteem. Maar het verwarmt ook meerdere ruimtes via luchtkanalen en kan daarom een alternatief zijn voor apparaten op waterbasis. Zodra uw beslissing voor een pelletkachel op waterbasis is genomen, worden de volgende beslissingscriteria belangrijk naast een aangenaam uiterlijk van het apparaat.

Gemak

Kortom, volautomatische pelletkachels bieden meer gemak bij het bijvullen van de pellets dan semi-automatische. Ze zijn echter meestal duurder. Extra functies zoals het bedienen van de pelletkachel via smartphone kunnen het gebruiksgemak verder verhogen.

Pelletverbruik

Voor een eerste oriëntatie kunt u 200 gram houtpellets per opgewekte kilowattuur (kWh) verwarmingsenergie verwachten. De informatie van de fabrikant biedt ook oriëntatiewaarden die kunnen worden opgenomen in uw aankoopbeslissing.

Elektriciteitsverbruik

120 watt elektriciteitsverbruik voor een semi-automatische pelletkachel en tussen de 240 en 260 watt voor een volautomatische pelletkachel op waterbasis: dit zijn indicatieve informatie over het elektriciteitsverbruik van pelletkachels. Nogmaals, de werkelijke waarden kunnen echter verschillen.

Volume

Vanwege een ventilator die de resulterende warmte in de kamer verdeelt, zijn pelletkachels op waterbasis meestal iets luider. Als dit te luid voor je is, kun je ook kiezen voor stillere pelletkachels zonder zo’n ventilator. De warmteverdeling kan iets slechter zijn dan bij apparaten met een ventilator, maar in een stille omgeving kan het voordeel van weinig geluid zwaarder wegen.

Beveiliging en compliance

Belangrijk voor een watervoerende pelletkachel in Duitsland is DIN EN 14785 “Eisen voor ontwerp, fabricage, uitvoering en veiligheid van ruimteverwarmingstoestellen voor houtpellets”. Bovendien moet de geïnstalleerde pelletkachel voldoen aan de grenswaarden die zijn gedefinieerd in de Federal Immission Protection Ordinance (BlmSchV). Technologieën zoals oververhittingsbeveiliging of een automatische uitschakeling met een vacuümveiligheidsschakelaar zijn ook nuttig voor de veiligheid.

Pelletkachel – waterhoudend: vijf toptoestellen

De volgende vijf pelletkachels behoren tot de toptoestellen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Auriga van Eco Spar

Eco Spar pelletkachel, Auriga model, vermogen 25 kW
Eco Spar pelletkachel, Auriga model, vermogen 25 kW

  • Deze pelletketel Eco Spar Auriga is onze bestseller en toont u met een vermogen van 25 kW visueel de warmte die u voelt, dankzij de…
  • Afmetingen van de pelletkachel: diepte 555 x breedte 585 x hoogte 1080 mm
  • Gewicht 215 kg/Ruimteverwarmingscapaciteit 3 kW/Waterverwarmingsvermogen 22 kW Hydroradiator/ketelcapaciteit 37 l/Rendement 92 %

De grote pelletkacheltest 2019 van Luftbewusst.de heeft vijf winnaars gekozen. De beste waterdragende pelletkachel was het Auriga model van Eco Spar. Op Amazon kreeg deze waterdragende pelletkachel 4 van de 5 sterren via een klantbeoordeling. Het vermogen van het apparaat bereikt 25 kW. U kunt een oppervlakte van maximaal 180 vierkante meter verwarmen met de pelletkachel. Eco Spar verwijst naar de Auriga als zijn bestseller. De maximale brandtijd per tank moet 20 uur zijn.

Met drie verschillende standen kun je de kachel aanpassen aan verschillende pelletkwaliteiten. De pelletkachel met watertoevoer kan worden bediend afhankelijk van de kamerlucht of onafhankelijk van de kamerlucht. Kamerluchtonafhankelijke werking wordt echter aanbevolen. Optioneel is de Auriga by Eco Spar met WiFi-technologie zodat het op afstand kan worden bediend.

Sirkos Aqua van Justus

De Sirkos Aqua is ook een uitstekende watergedragende pelletkachel. Het apparaat van 1026 x 510 x 526 mm kan ruimtes tot 350 kubieke meter verwarmen en het maximale verwarmingsvermogen is 9,2 kW. Speciale kenmerken zijn onder meer automatische branderpotreiniging, in hoogte verstelbare poten en een extra grote pellettank met schuifdeksel. Het bevat maximaal 35 kilogram brandstof.

De watergedragende pelletkachel wordt bediend via een duidelijk display, dat kan worden gebruikt om automatische schakeltijden en een nachtstop vooraf te programmeren. Visueel ziet de pelletkachel met watertoevoer er zeer nobel uit vanwege een zwarte stalen behuizing en grijze inzetstukken. De Sirkos Aqua heeft geen convectieblower die gebruikt kan worden voor de installatieruimte. Warmte optimaal verdeeld in de ruimte. De warmteverdeling zou iets slechter kunnen zijn dan bij pelletkachels met zo’n ventilator. De Sirkos Aqua is echter stiller dan deze ovens en bijna geruisloos.

Vittoria PBS van NIBU-Tec GmbH

Goede beoordelingen als de beste waterdragende pelletkachel in een pelletkacheltest ontvingen ook de Vittoria PBS met een nominale warmteafgifte van 7 tot 18 kW. Het pelletverbruik van deze ruimteluchtafhankelijke pelletkachel moet 4,34 kilogram per uur zijn en de Efficiëntie op 92,4 procent.

Met één vulling van de tank, die ongeveer 21 kilogram bevat, brandt de pelletkachel van 1200 x 635 x 570 millimeter maximaal ongeveer 30 uur. De leverancier van deze pelletkachel is het bedrijf NIBU-Tec GmbH uit Eisenach. De Vittoria PBS is verkrijgbaar in aantrekkelijke kleurencombinaties. De apparatuur omvat een geïntegreerde timer. De pelletkachel kan worden geüpgraded voor bediening via sms.

Levana Aqua van Olsberg

De Levana Aqua is duurder dan de watergedragen pelletkachels die tot nu toe zijn gepresenteerd. Het bestaat in vele kleurvarianten en ook met keramische of natuurstenen bekleding. Olsberg zelf beschrijft het ontwerp van de pelletkachel als de “speciale chic van elegante lijnen en harmonieus gecultiveerd charisma”.

De Levana Aqua is een watergedragende pelletkachel die onafhankelijk van de ruimtelucht werkt. Het heeft een nominale warmteafgifte van acht watt en een rendement van meer dan 90 procent. De pelletkachel heeft een hoogte van 1.116 millimeter en een diameter van 490 millimeter. Het pelletverbruik wordt door Olsberg gegeven als 0,5 tot 1,9 kg/u en de bedrijfstijd is tien tot veertig uur. In de pelletkachel kunt u gebruik maken van een Integreer GSM-module om het te bedienen met uw smartphone. Op Amazon heeft de Levana Aqua vijf van de vijf sterren vanwege een klantbeoordeling.

Duchessa Idro Steel van Nordica-Extraflame

De Duchessa Idro Steel is een waterdragende pelletkachel met geschilderde stalen bekleding en een keramisch blad. Het meet 538 x 1034 x 543 millimeter, heeft een efficiëntie van meer dan 91 procent en kan een kamergrootte van maximaal 344 kubieke meter verwarmen.

Het pelletverbruik van het Duchessa Idro Steel ligt tussen de 0,8 en 2,8 kg/u. De watervoerende pelletkachel is bijvoorbeeld uitgerust met een Wekelijkse tijdthermostaat, een afstandsbediening en een circulatiepomp. Daarnaast kan een GSM-module in de pelletkachel worden geïntegreerd, zodat deze pelletkachel met watertoevoer ook via smartphone kan worden bediend.