Pelletkachel zonder elektriciteit: veel warmte, geen elektriciteitsverbruik

Elektroloze pelletkachels

De meeste pelletkachels werken met elektriciteit. Het is nodig om de pellets in de verbrandingskamer te transporteren en daar te ontsteken. Daarnaast drijft het soms een ventilator aan die de warmte beter verdeelt in de ruimte. U kunt echter ook een pelletkachel zonder elektriciteit laten werken. Ze zijn vaak iets minder comfortabel dan de elektrisch aangedreven apparaten. Aan de andere kant worden de bedrijfskosten verlaagd met een pelletkachel zonder elektriciteit.

Hoe werkt een pelletkachel zonder elektriciteit?

Kortom, een pelletkachel zonder elektriciteit bestaat – zoals veel elektrisch aangedreven pelletkachels – uit een pelletcontainer en een verbrandingskamer. De pelletcontainer wordt gevuld met houtpellets, die van daaruit naar de verbrandingskamer worden getransporteerd en verbrand.

Verlichting pellets

In een pelletkachel die op elektriciteit werkt, ontsteekt een elektrische ontstekingsdraad de pellets voor verbranding. In een pelletkachel zonder elektriciteit daarentegen worden de pellets in eerste instantie handmatig ontstoken met een kachelaansteker. De elektroloze pelletkachel lijkt dus meer op een klassieke houtkachel dan op de pelletkachel met elektriciteitswerking.

Transport van pellets

Bij een pelletkachel zonder elektriciteit wordt het transport van de houtpellets van de pelletcontainer naar de verbrandingskamer ook anders opgelost dan bij de meeste elektrisch aangedreven pelletkachels. Als de pelletkachel zonder elektriciteit werkt, werkt het pellettransport mechanisch. Het wordt bijvoorbeeld in beweging gezet met een zwengel. U hoeft echter niet altijd te zwengelen wanneer nieuwe pellets naar de verbrandingskamer moeten worden getransporteerd. In plaats daarvan draai je alleen aan het begin om de mechanica op gang te krijgen.

Warmteverdeling

Tot slot zijn er varianten van de elektrisch aangedreven pelletkachels met en zonder kamerluchtblowers. De kamerluchtblower verdeelt de warmte die wordt gegenereerd voor de installatieruimte beter. De ovens met zo’n blower werken echter iets luider dan de andere. Als de pelletkachel zonder elektriciteit werkt, is het zeker een pelletkachel zonder ventilator, zodat de voor- en nadelen van de blower worden geëlimineerd.

Aanbevolen lectuur:

Als je nog steeds veel open vragen hebt over pelletkachels in het algemeen, dan zal deze geweldige gids je helpen.

Pelletkachel zonder elektriciteit: voor- en nadelen

Over het algemeen heeft de machteloze werking van een pelletkachel voordelen, maar ook diverse nadelen. Beide staan hier vermeld.

Pelletkachel zonder elektriciteit: de voordelen

  • Geen elektriciteitskosten: De pelletkachel zonder elektriciteit is natuurlijk ook een pelletkachel zonder elektriciteitskosten. Zo bespaar je wat geld. Op internet vindt u deskundige gegevens uit 2017, die de jaarlijkse elektriciteitskosten voor de elektrisch aangedreven kachel met 70 tot 100 euro aangeven. In het geval van pelletkachels zonder elektriciteit zijn er kosten voor de kachelaansteker, die naar verluidt ongeveer 20 euro per jaar bedragen.
  • Onafhankelijkheid: Bij een stroomstoring blijft de pelletkachel zonder elektriciteit soepel draaien. Dit is niet het geval bij een elektrisch aangedreven apparaat.
  • Stille werking: Als de pelletkachel zonder elektriciteit werkt, werkt deze ook zonder een ventilator die de warmte in de kamer verdeelt, terwijl apparaten met of zonder een dergelijke ventilator worden bediend. Een voordeel ten opzichte van de elektrisch aangedreven ovens met blowers: De ovens zijn stiller zonder de blower.

Pelletkachel zonder elektriciteit: nadelen

De pelletkachel zonder elektriciteit heeft ook enkele nadelen.

  • Minder comfort: Als de pelletkachel zonder elektriciteit werkt, is deze minder comfortabel dan de elektrisch aangedreven kachel. Zo moeten de houtpellets in het powerless apparaat handmatig worden aangestoken met een kachelaansteker.
  • Geen centrale verwarming: Met een pelletkachel zonder elektriciteit kunt u alleen de installatieruimte verwarmen. Aan de andere kant hebben de elektrisch aangedreven apparaten waterdragende pelletkachels en kanaalbare pelletkachels waarmee warmte kan worden ingevoerd in een centrale verwarming of meerdere kamers kan worden verwarmd via luchtkanalen.
  • Geen afstandsbediening: De pelletkachel zonder elektriciteit kan niet op afstand worden bediend met een afstandsbediening of met een smartphone
  • Minder keuze: Wil je kiezen voor een pelletkachel zonder elektriciteit, dan heb je een kleinere keuze dan bij de elektrisch aangedreven kachels.
YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Naast de basisstructuur van de kachels (pelletcontainer en verbrandingskamer) hebben elektrisch aangedreven en elektriciteitsloze pelletkachels ook andere dingen gemeen: beide varianten zijn geschikt voor meervoudige bewoning op de schoorsteen.

In beide varianten zijn er ook kamer-lucht-afhankelijke en kamer-lucht-onafhankelijke kachels. De ruimteluchtafhankelijke varianten onttrekken de lucht voor het verbrandingsproces uit de installatieruimte. Aan de andere kant hebben de pelletkachels onafhankelijk van kamerlucht hun eigen toevoerluchtkanaal waardoor ze de lucht voor verbranding van buitenaf trekken.

Aankoopcriteria voor pelletkachels zonder elektriciteit

De elektriciteitsloze pelletkachel heeft ook belangrijke aankoopcriteria gemeen met de elektrisch aangedreven kachels. U moet letten op de maximale kamergrootte die kan worden verwarmd met de pelletkachel zonder elektriciteit. Het rendement en de nominale warmteafgifte zijn andere belangrijke indicatoren, waarbij de nominale warmteafgifte staat voor de maximaal haalbare warmteafgifte van de pelletkachel. Het rendement geeft aan welk percentage van de geleverde energie door de pelletkachel wordt omgezet in warmte.

Drie top pelletkachels zonder elektriciteit

Gravity Deluxe van KOPPE

De “Erwin KOPPE – Keramische Heizgeräte GmbH” is een fabrikant van pelletkachels, gevestigd in Eschenbach i.d.OPf. Zit. Bij hem werken verschillende pelletkachels zonder elektriciteit. Een daarvan is de semi-automatische pelletkachel Gravity Deluxe. Zwart glas en een witte tegel kenmerken het ontwerp van deze aantrekkelijke elektriciteitsloze pelletkachel.

De 1270 mm hoge, 660 mm brede en 540 mm diepe Gravity Deluxe kan ruimtes verwarmen tot een grootte van 182 kubieke meter. Het warmteafgiftebereik ligt tussen 2,1 en 8,5 kW. Het kan in 3 fasen worden aangepast met een onmiddellijke stopfunctie. Het heeft ook geïntegreerde opvangcontainers, een functioneel trilapparaat en een roestvrijstalen trechter. Naast de Gravity Deluxe is er de eenvoudigere variant Gravity.

Gravio bij Open haard

De elektroloze pelletkachel Gravio is afkomstig van het Hongaarse bedrijf Fireplace, dat tegenwoordig tot de Olsberg Group behoort. De pelletkachel 931x498x570 heeft een stalen bekleding en een zwarte behuizing. Het heeft een nominale warmteafgifte van 8 kW en kan ruimtes verwarmen met een maximale ruimtegrootte van 144 kubieke meter. In vergelijking met de elektriciteitsloze KOPPE pelletkachels zijn haardkachels meestal goedkoper.

Pinto van KOPPE

De Pinto is een andere pelletkachel zonder elektriciteit, die wordt aangeboden door “Erwin KOPPE – Keramische Heizgeräte GmbH”. Het bedrijf belooft een “perfecte combinatie van rechte lijnen en een U-vormig groot raam” en een constante warmteafvoer. De maximale warmteafgifte is 7,4 kW en deze kachel kan ook ruimtes verwarmen met een maximale grootte van 182 kubieke meter. De afmetingen van de oven zijn 1290 x 650 x 550 millimeter.