Richtlijnen voor onderhoud en reiniging van het weerstation

Uw thuisweerstation moet u jarenlang probleemloos presteren. Om de levensduur van uw weerstation te verlengen en de nauwkeurigheid ervan te behouden, moet u echter routineonderhoud en inspecties uitvoeren om ervoor te zorgen dat de afzonderlijke sensoren schoon, vrij van vuil en in werkende staat zijn.

Hoe vaak hangt af van waar je woont, de meesten van ons in gematigde streken zouden weg moeten kunnen komen met het slechts één keer per seizoen uitvoeren van deze taken. In zwaardere klimaten, zoals stofstormgevoelige woestijngebieden of andere gebieden die extreme weersomstandigheden ervaren, moet u mogelijk maandelijks of zelfs eerder onderhoud uitvoeren aan uw weerstation.

Bekijk de bovenstaande video van Davis Instruments om te leren hoe u uw persoonlijke weerstation goed kunt onderhouden. We hebben ook wat tijd genomen om onze eigen aanbevelingen hieronder uit te schrijven. De instructies zouden moeten werken voor zowat elk station dat u zou kunnen bezitten, van de Davis Vantage Pro2 in de bovenstaande video tot goedkopere stations van AcuRite, Ambient Weather en anderen.

Herijking

Thuisweerstations gebruiken digitale sensoren, terwijl ze om te beginnen nauwkeurig zijn – na verloop van tijd kunnen de sensoren afwijken van hun oorspronkelijke waarden. Onze ervaring heeft aangetoond dat de meeste stations weinig of geen herkalibratie nodig hebben gedurende hun bruikbare levensduur, maar we hebben gezien dat sommige stations regelmatig opnieuw moeten worden gekalibreerd vanwege sensoren van lagere kwaliteit of overgevoeligheid voor snel veranderende omstandigheden.

U hoeft waarschijnlijk nooit uw temperatuur, windsnelheid of richtingsmetingen aan te passen, zolang u deze goed onderhouden houdt. Na verloop van tijd (en af en toe vanuit de fabriek) kunnen uw vochtigheids-, barometrische druk- en neerslagmetingen echter afdrijven.

Volg de instructies in de gebruikershandleiding van uw station om deze metingen aan te passen. Gebruik indien mogelijk een officieel NWS-meldstation als uw “controle” en kalibreer uw metingen opnieuw volgens dat station. U kunt andere persoonlijke weerstations gebruiken, maar houd er rekening mee dat deze stations mogelijk niet correct zijn gekalibreerd of correct zijn geplaatst. Als uw metingen echter dramatisch verschillen van die van anderen, kunt u veilig aannemen dat er iets mis is.

We raden u aan om continu de nauwkeurigheid van de metingen van uw weerstation in de gaten te houden en zo vaak als nodig opnieuw te kalibreren, zelfs tussen onderhoudscycli. Dit helpt u problemen te herkennen voordat ze ernstige problemen worden.

Controleer uw locatie

Tijdens het onderhoud wilt u altijd bevestigen dat uw plaatsing, of uw stationhouder en de positie ervan nog steeds optimaal is. Is het stationsniveau (essentieel voor de nauwkeurigheid van de regenmeter)? Is uw montagepaal in goede staat? Zijn er nieuwe obstakels die ertoe kunnen leiden dat uw metingen onnauwkeurig zijn? Ziet iets er kapot uit? Zijn alle schroeven en hulpstukken veilig? We raden u aan uw station van de houder te verwijderen om onderhoud uit te voeren, dus dit is een uitstekend moment om dit te controleren.

Individueel instrumentonderhoud

Elke sensor op uw weerstation heeft een specifieke reeks best practices om ze in een optimale conditie te laten werken. We hebben hieronder enkele tips opgenomen voor de meest voorkomende instrumenten op persoonlijke weerstations.

Temperatuur- en vochtigheidssensoren

Uw temperatuur- en vochtigheidssensoren hebben meestal geen regelmatig onderhoud nodig, maar goedkopere sensoren kunnen na verloop van tijd afdrijven. Vuil en puin kunnen zich ophopen op de stralingsafscherming tijdens de zomer en ijs en sneeuw in de winter. Veeg de afscherming af met een vochtige doek om ervoor te zorgen dat niets de luchtstroom belemmert. Als u zich zorgen maakt over stof dat op de sensoren terechtkomt, verwijdert u de afscherming en poetst u voorzichtig het gaas af dat deze sensoren beschermt met een droge zachte tandenborstel.

Anemometers en windvaantjes

De meeste weerstations gebruiken een bekersysteem om de windsnelheid te meten (sommige niet, daar komen we binnenkort op terug). Zorg ervoor dat de lagers schoon zijn en dat de cups vrij ronddraaien. Als ze dat niet doen, is er meestal een “setschroef” die een beetje kan worden losgemaakt om een soepele werking te garanderen. Maak de kopjes warm schoon. Als deze tips geen problemen oplossen, neem dan contact op met de fabrikant, omdat de lagers mogelijk slecht zijn geworden. De onderhoudsprocedures voor uw windvaan, evenals mogelijke problemen, zijn vrijwel hetzelfde als de anemometer. Controleer gewoon jaarlijks de oriëntatie van de windvaan om nauwkeurige richtingsmetingen te garanderen.

Sonic Anemometers

Een paar persoonlijke weerstations maken gebruik van sonische technologie om de windsnelheid en -richting te meten. Hier moet u ervoor zorgen dat de ruimte in het apparaat continu vrij is van obstakels (in onze tests vonden we dit een uitdaging tijdens sneeuwval en winterweer). Nogmaals, gebruik warm water om schoon te maken en geen reinigingsmiddelen te gebruiken.

Regenmeters

Zowat elk persoonlijk weerstation maakt gebruik van een “kantelbak” -mechanisme om regenval te meten. Het mechanisme wordt afgedekt door een trechter, die vallende regen in de kantelemmers leidt. Deze trechters kunnen gemakkelijk verstopt raken door vuil, puin en zelfs vogelpoep. Verwijder de trechter en maak deze grondig schoon. Terwijl de trechter uit is, inspecteer je ook de struikelende emmers binnenin. Zorg ervoor dat deze ook schoon en vrij van insecten en puin zijn.

Als u een ernstig probleem heeft met vogelpoep, kan het installeren van een soort afschrikmiddel rond de rand van de trechter om te voorkomen dat ze erop landen, helpen om het probleem te verlichten (de Davis Vantage Pro2 wordt geleverd met vogelpieken uit de fabriek – zie de video).

Zonnepanelen en batterijen

De zonnepanelen op uw station leveren de stroom om uw metingen terug te sturen naar uw console en moeten schoon zijn om voldoende, ononderbroken stroom te genereren. Zorg er regelmatig voor dat deze zo schoon mogelijk zijn door ze af te vegen met een vochtige doek.

Tijdens het reinigen van uw zonnepanelen is het ook een uitstekend moment om de back-upbatterijen te vervangen. De meeste stationseigenaren zullen weg kunnen komen met het slechts één keer per jaar vervangen van deze. Als uw station oplaadbare batterijen gebruikt, raadpleegt u de handleiding voor de richtlijnen van de fabrikant met betrekking tot vervanging.

Gebruik altijd lithiumbatterijen. Lithiumbatterijen presteren veel beter in koudere klimaten en over het algemeen zullen ze uw centrale langer van stroom voorzien, waardoor u geld bespaart op vervangingskosten. Van standaard alkalinebatterijen is bekend dat ze stroom verliezen in de kou en zelfs bevriezen.

Zonnestraling en UV-sensoren

U kunt ook een vochtige doek gebruiken om de zonnestraling en UV-sensoren te reinigen. Zorg ervoor dat u de diffusers niet met uw handen aanraakt, omdat u oliën kunt achterlaten die de sensoren onnauwkeurig kunnen maken.

Bladvochtigheidssensoren

Als u een Davis Vantage Pro2 bezit met de optionele bladvochtigheidssensor, houd het oppervlak dan schoon van vuil en vuil met een schone, zachte tandenborstel en water.

Laatste gedachten

We hopen dat dit helpt bij het beantwoorden van eventuele vragen die u heeft over regelmatig onderhoud van uw weerstation thuis. Vergeet niet om de instructies van de fabrikant te volgen, omdat de meeste handleidingen een sectie over onderhoud hebben. Als u specifieke vragen heeft over een bepaald model, kunt u ons gerust vragen in de opmerkingen. Als je nog extra tips voor anderen hebt, voel je dan vrij om ze ook te delen!