Soehnle Luchtreiniger Airfresh Clean Connect 500 op de proef gesteld

Soehnle Luchtreiniger Verpakking

Aan de buitenkant kun je aan de eenvoudige behuizing niet zien dat het een viertraps luchtreiniger met moderne bedieningselementen bevat. Ondanks vele functies blijft de bediening van dit model eenvoudig en intuïtief, zowel met handmatige aanpassing als via de smartphone-app.

Moderne Soehnle luchtreiniger overtuigt in praktijktest

Met de Airfresh Clean Connect 500 biedt Soehnle een luchtreiniger die niets te wensen overlaat. We mochten het testen.

Het hart van het apparaat is een meertraps filtersysteem, dat uw kamerlucht kan bevrijden van stof, pollen en bacteriën. De 500-serie luchtreinigers is krachtiger dan de vorige modellen en is ook geschikt voor grotere ruimtes of zelfs compacte appartementen. Een verscheidenheid aan verschillende extra functies kan worden ingeschakeld en geconfigureerd in een duidelijk aanraakscherm. Ondanks het brede scala aan functies blijft de behuizing in een eenvoudig ontwerp, dat gemakkelijk in elk appartement past. Een speciale functie voor technologieliefhebbers en comfortliefhebbers is de bedieningsoptie via Bluetooth: u kunt alle functies van de luchtreiniger gebruiken en aanpassen via een app op uw smartphone.

Levering &verpakking – geen onnodig afval

Het apparaat wordt geleverd zonder veel franje en is eenvoudig verpakt in een kartonnen doos. Het apparaat krijgt de nodige grip in de doos door gevormde kartonnen onderdelen. Het enige plastic dat we in de verpakking konden vinden, was de aparte plastic zak waarin het apparaat vastzat. Naast de luchtreiniger en het reeds geïnstalleerde combinatiefilter werd een zeventientalige handleiding meegeleverd.

Soehnle luchtreiniger verpakking binnenin

alles in een slanke doos

Maat &Design – Eenvoudig, aantrekkelijk en brengt professionaliteit over

De luchtreiniger is een ongeveer 50 cm hoge cilinder met een diameter van bijna 28 cm in matwitte verf.

Over het algemeen maakt de luchtreiniger een goed gemaakte en solide indruk.

Luchtreiniger Airfresh Clean Connect 500

De Toren

De Airfresh Clean Connect 500 wordt verkocht als een stand-alone apparaat dat geen verwijderbare onderdelen heeft, afgezien van het vervangbare luchtfilter, waardoor de tijdrovende montage van de luchtreiniger niet nodig is.

De behuizing bestaat uit een slanke toren van een goede 70 cm hoogte met een diameter van bijna 28 cm, waarin ventilatoren zijn verborgen, die de kamerlucht aantrekken door vinnen in het onderste derde deel van het apparaat en deze door een meertraps filtersysteem leiden.

Het jasoppervlak van de torenventilator is gemaakt van glanzend wit plastic, terwijl het bedieningspaneel aan de bovenkant donkergrijs is gehouden. In het onderste derde deel van het apparaat bevinden zich de luchtinlaatsleuven die het hele product omringen.

Door de ronde vorm ziet het er minder onhandig en elegant uit. Dit is een voordeel, het is immers een nieuw inrichtingsartikel voor woon- en slaapgedeeltes. Dankzij dit zeer eenvoudige kleurenschema kan de Airfresh Clean Connect 500 worden gecombineerd met meubels en kamerontwerpen in een breed scala aan stijlen. De verwerking van de materialen ziet er van hoge kwaliteit uit en ook het verlichte display met blauwe letters op een zwarte achtergrond geeft de indruk van een modern apparaat. Dit maakt deze luchtreiniger niet alleen geschikt voor privégebruik thuis, maar ook in de zakelijke omgeving op kantoor of ruimtes met klantcontact.

Met zijn 5 kg kan het eenvoudig worden vervangen en in gebruik worden genomen zoals vereist in de gewenste kamer, alleen een stopcontact moet in de buurt zijn.

Vitalhelden advertentie

Met vier filters reinigt de Airfresh Clean Connect 500 uw huislucht

Natuurlijk is een visueel aantrekkelijk ontwerp niet de belangrijkste overweging bij het kiezen van een luchtreiniger. Van groter belang is het vermogen om de binnenlucht te ontdoen van kleine deeltjes zoals pollen, stof en bacteriën. Hiervoor zijn in totaal vier filters in het apparaat geïnstalleerd, die zorgen voor mechanische, chemische en biologische reiniging. Volgens de fabrikant moet het apparaat specifiek het volgende uit de lucht halen:

 • Geuren
 • Virussen
 • Bacteriën
 • Huisstofmijt
 • Stof
 • Schimmelsporen
 • Stuifmeel
 • Dierenhaar
 • Fijnstof
 • Vluchtige organische stoffen (VOS)

Zoals alle goede luchtreinigers bestaat de eerste reinigingsfase van dit model uit een grof voorfilter, dat haar en grotere stofdeeltjes vasthoudt. Dit voorkomt dat de daaropvolgende, fijnere filters te snel verstopt raken. De meer grondige mechanische reiniging wordt vervolgens uitgevoerd door een EPA-filter, een zogenaamd “efficiënt deeltjesluchtfilter” van klasse E12. Dit kan tot 99,5% van alle gesuspendeerde vaste stoffen groter dan 3 μm uit uw kamerlucht verwijderen.

Terwijl een dergelijk filter al een grondige reiniging van de lucht van pollen en stof veroorzaakt, bestrijdt een actief koolfilter als derde zuiveringsfase bovendien chemische verontreinigende stoffen. Door het grote oppervlak van het poreuze materiaal en de reactieve eigenschappen van de actieve kool kunnen vluchtige organische stoffen die verdampen uit oplosmiddelen en verven ook met dit filter worden verminderd.

De laatste fase van luchtzuivering in de Airfresh Clean Connect 500 bestaat uit een UV-lamp die via het bedieningspaneel kan worden ingeschakeld. Als het hoogenergetische licht biologische zwevende materie zoals bacteriën of schimmelsporen raakt, doden de UVC-stralen de cellen.

De filterprestaties van de Soehnle luchtreiniger in praktijktest

Het viertraps reinigingssysteem positioneert de Airfresh Clean Connect 500 tussen de luchtreinigers waarmee een merkbare luchtverbetering kan worden bereikt. Vooral het actieve koolfilter helpt om onaangename geuren weg te filteren en de indruk van frissere lucht achter te laten. In vergelijking met andere luchtreinigers moet echter ook worden opgemerkt dat een EPA-filter niet de beste stand van de techniek weerspiegelt. Om de filterprestaties van een modern HEPA-filter te bereiken, zou de ruimtelucht vele malen vaker door een EPA-filter moeten.

Deze luchtreiniger van Soehnle is bekroond met het “allergievriendelijke” kwaliteitskeurmerk van de European Allergy Research Foundation ECARF. Dit bewijst de goede afwerking en hygiënische werking van het apparaat. Nogmaals, de Airfresh Clean Connect 500 is geschikt voor mensen met een allergie, maar er zijn andere apparaten met effectievere HEPA-filters die misschien de betere keuze zijn voor mensen met een allergie.

De fabrikant stelt dat dit model geschikt is voor kamergroottes tot 55 m². Deze informatie verwijst echter naar het hoogste debiet en de optimale luchtcirculatie. Als u uw apparaat op de rand van uw kamer hebt geplaatst of als er grotere meubels in de buurt zijn, worden de werkelijke schoonmaakprestaties een beetje verminderd.

Zonder hightech meetinstrumenten is het natuurlijk niet mogelijk om in een praktijktest te controleren of de door de fabrikant gespecificeerde 99,5% schonere lucht wordt gehaald. We leggen het apparaat echter elke dag onder verschillende praktijktests en zijn positief verrast. Dit is wat we tot nu toe hebben gezien:

 • De luchtreiniger doet het veel beter dan onze afzuigkap, wat er niet veel voor hoeft te betekenen.
 • De lucht in de slaapkamer is minder benauwd na een nacht met het raam dicht.
 • Geen jeukende neuzen meer onder de huisstof- en mijtallergiepatiënten onder ons
 • De PM-sensor (indicatie van fijnstofvervuiling) meet continu een lagere belasting na inbedrijfstelling

De spannende vraag blijft of de vermindering van virussen in het appartement als een gezin met twee kleuters het volgende koude seizoen gezonder zal doorkomen.

Prestaties vereisen volume

De luchtreiniger wordt door de fabrikant geadverteerd als bijzonder stil. Dit kan niet echt worden bevestigd op volledig vermogensniveau. De Airfresh Clean Connect 500 is behoorlijk luidruchtig op vol vermogen niveau vier en verstoort het gezinsleven met extra geluidsoverlast. Het geluidsniveau wordt minder veroorzaakt door de motor van het apparaat als door de luchtbeweging veroorzaakt door de Airfersh Clean Connect 500. Een teken van zijn prestaties. De Airfresh Clean Connect 500, met een luchtdebiet van 300 m³/h, reinigt de lucht van een ruimte van 55 m² meer dan vijf keer in één uur.

Het volume van de luchtreiniger neemt continu af met de vermogensniveaus. Op niveau één blijft dus alleen een fluistering op de achtergrond over, die niet langer kan worden waargenomen in normale levende geluiden. Zelfs als het erg rustig is en de kinderen in de kleuterklas zitten, merken we het geluid nauwelijks op.

In de praktijk is het raadzaam om de gewenste bedrijfstijd in te stellen voor zware fijnstofvervuiling, waarna het apparaat automatisch uitschakelt. De lucht wordt dus al gereinigd zodra je thuiskomt zonder veel geluidsoverlast.

We gebruiken de Airfresh Clean Connect 500 meestal in vermogensniveau één of de automatische functie, het apparaat regelt het vermogensniveau zelf, afhankelijk van de belasting van de lucht. Dit is, hoewel we midden in Berlijn wonen, voldoende. De fijnstofvervuiling in ons appartement is zeer laag vanwege de locatie in de achtertuin en het apparaat meet consistent lage waarden in het blauwe bereik. De luchtreiniger werkt bijvoorbeeld onder normaal bedrijf (niveau 1), waarbij kan worden bevestigd dat het apparaat bijzonder stil is. Elk koelsysteem voor koelkasten en zelfs sommige laptops overstemmen de Airfresh Clean Connect 500.

Onderhoud & filterwissel – zeldzaam, snel en eenvoudig

In elke luchtreiniger moeten de EPA-filters van tijd tot tijd worden vervangen om consistent hoge reinigingsprestaties te garanderen. Dit proces is zo eenvoudig mogelijk gehouden in de Airfresh Clean Connect 500:

Als u de luchtreiniger ondersteboven draait, doorboort een grote schroef in de bodem van de torenbehuizing uw ogen, die gemakkelijk met de hand kunnen worden geopend, zodat u de basisplaat kunt verwijderen en het cilindrische luchtfilter kunt verwijderen.

Voorbereiding van filterwissels

Het apparaat op de kop voor de filterwissel

Deze bestaat uit een aaneengesloten stuk en er is geen gereedschap nodig voor het hele proces.

Schroef voor filterwissel

verwijder eenvoudig de grote schroef en nu kan de behuizing van onderaf worden geopend.

Het combinatiefilter bestaat uit het voorfilter en het EPA- en actieve koolfilter. Het voorfilter kan eenvoudig uit het hoofdfilter worden verwijderd, het wordt bevestigd door een klittenbandsluiting.

Filter verandering nr. 3

Het filter wordt direct zichtbaar

Pel eenvoudig grondig af onder stromend water en wanneer het volledig droogt terug op het hoofdfilter. Het EPA-actieve koolfilter daarentegen wordt niet nat gereinigd, maar moet goed worden gestofzuigd met de stofzuiger.

Deze reiniging kan tussendoor worden uitgevoerd, maar als er een volledige filterwissel op het programma staat, vertelt het apparaat u dat dit het geval is na ongeveer 4300 bedrijfsuren.

Naast het filterwisselbericht willen we ook graag dat het apparaat u vertelt wanneer het het filter wil reinigen – bijvoorbeeld na 500 bedrijfsuren of als de luchtinlaat niet meer optimaal is door een verstopping van het filter. Het blijft echter ter beoordeling van de gebruiker wanneer reiniging vereist is.

Helaas zijn er geen goedkope luchtfilters van andere fabrikanten die compatibel zijn met dit apparaat, zodat de aanschaf van vervangende filters relatief duur blijft.

Inbedrijfstelling – allemaal zonder montage

Het apparaat kan direct in gebruik worden genomen. Er hoeft niets te worden gemonteerd, het combinatiefilter van pre-, EPA- en actieve koolfilter en de UV-lamp is al geïnstalleerd.

De luchtreiniger moet goed op vaste grond staan en minstens een halve meter afstand tot de muur hebben, er moet voor worden gezorgd dat de luchtinlaten en luchtuitlaatopeningen niet worden geblokkeerd. Dan is het tijd om aan te sluiten en te gaan gehts. De pictogrammen van de knop spreken voor zich.

Het wordt alleen aanbevolen door de dealer om de luchtreiniger ongeveer 2 uur voor de eerste inbedrijfstelling uitgepakt te laten om storingen van de sensor voor het meten van fijnstofvervuiling te voorkomen.

Als hier onjuiste informatie optreedt, kan het apparaat worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen, de knop bevindt zich aan de achterkant van het apparaat. De knop is goed verborgen, achter de drie verticale sleuven en kan bijvoorbeeld worden bediend door een paperclip.

Soehnle Luchtreiniger Reset Slot

Reset knop

Tot zover de uitvoering van de reset, maar hoe weet je of de fijnstofvervuiling correct wordt weergegeven? Volgens de fabrikant, als het apparaat constant consistent hoge waarden (> 20) gedurende meerdere dagen weergeeft.

De verborgen resetknop lijkt erg handig, dus deze kan niet “per ongeluk” door kleine kinderen worden ingedrukt.

Bedieningspaneel Soehnle luchtreinigers

Bedieningspaneel van de Soehnle luchtreiniger

Operatie

Het bedieningspaneel is ook zeer duidelijk gestructureerd en intuïtief te gebruiken. Pictogrammen en een hoog contrast zorgen voor een goede leesbaarheid. In tegenstelling tot de kleinere Sohnle luchtreinigers Airfresh Clean 300 heeft het model van de 500-serie ook een ingebouwd deeltjesmeetapparaat, dat de fijnstofvervuiling van de kamerlucht in realtime bepaalt. Deze functie kan worden gecombineerd met een automatische modus, die de luchtstroom door het apparaat automatisch aanpast aan de momenteel gemeten concentratie zwevende materie en zo zorgt voor consistent goede lucht.

De knop heeft 5 keuzes en de aan/uit schakelaar.

Soehnle Luchtreiniger Bedieningspaneel

blauw verlicht bedieningspaneel

Enerzijds toont de deeltjesmeetsensor, die constant de huidige luchtkwaliteit bepaalt, de huidige fijnstofvervuiling numeriek op het display. De bepaalde waarde wordt visueel ondersteund door de kleur van de LED-ring, die we leuk vinden.

De Soehnle luchtreiniger kan ook in de nachtmodus worden gezet om het geluidsniveau te verlagen en het verlichte display uit te schakelen. Dit lijkt heel praktisch ’s avonds vanuit het bed.

Een ander voordeel van deze functie is dat de luchtreiniger in de ogen van onze kinderen wat “onaantrekkelijker” wordt als deze niet permanent oplicht en minder uitnodigt om op de knop te spelen. Daarom zouden we als gezin met kleine kinderen ook graag een sleutelslot zien.

Daarnaast is de luchtreiniger via Bluetooth te bedienen met een smartphone of tablet, waarvoor de gratis Soehnle Connect-app nodig is. Een mooie extra functie, die voor veel gebruikers zeker zeer voordelig is.

Het naam achtervoegsel “Connect” onthult al een ander verschil met het kleinere broertje van deze luchtreiniger: het is mogelijk om alle functies via Bluetooth te bedienen met de smartphone of tablet. Het enige dat u hoeft te doen, is de gratis Soehnle Connect-app op uw smartphone installeren, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. Een leuke extra functie, of deze nu daadwerkelijk vaak wordt gebruikt, moet je zelf proberen. In de automatische modus is meestal geen verdere controle vereist.

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Conclusie: Over het algemeen overtuigt de Soehnle luchtreiniger in de test

De Airfresh Clean Connect 500 is een model dat het grootste deel van het stof en de verontreinigende stoffen in de lucht kan verwijderen met vier reinigingsstappen. Voor de meeste gebruikers zijn de filterprestaties voldoende hoog en kunt u een merkbaar verfrissend effect opmerken. Alleen allergiepatiënten en bijzonder gevoelige meesnsch moet liever overschakelen naar een apparaat met HEPA-filter. Het elegante en moderne ontwerp en de aanwezigheid van een actief koolfilter tegen slechte geuren maakt deze luchtreiniger ook aantrekkelijk voor kantoren en wachtkamers in artsenpraktijken. Voor thuisgebruik is het gebruiksgemak bijzonder indrukwekkend, vooral bij het vervangen van filters. Het bedienen van apparaten via een smartphone is voor velen een nice-to-have, maar zelden nodig.

Andere artikelen over luchtreinigers: