Wat is de ideale luchtvochtigheid om te slapen?

Het krijgen van een goede nachtrust kan van cruciaal belang zijn om ervoor te zorgen dat we de volgende dag wakker worden als vrolijke, betrokken en productieve mensen. In Amerika is de algehele slaapgezondheid niet optimaal. In 2018 mat de Sleep Health Index, uitgevoerd door de National Sleep Foundation, de slaapgezondheid van de natie op 76 van de 100. Maar hoewel we ons misschien concentreren op de voor de hand liggende dingen in de slaapkamer die onze slaap kunnen beïnvloeden, zoals geluidsniveaus, licht en temperatuur, is er nog een extra factor waarmee we soms geen rekening kunnen houden.

De luchtvochtigheid in de ruimte (of het vochtgehalte in de slaapkamerlucht) kan ook een bijdragende factor zijn als u slecht slaapt en alle andere voor de hand liggende factoren hebt uitgeroeid. De ideale luchtvochtigheid om te slapen ligt tussen de 30% en 50%, volgens de National Sleep Foundation.

Wat gebeurt er als je slaapkamer te vochtig is?

Tijdens de zomer houdt de warme lucht meer vocht vast en daardoor neemt de relatieve luchtvochtigheid toe. Een hoge luchtvochtigheid in een slaapkamer kan ervoor zorgen dat je zweet tijdens de slaap, waardoor je je oververhit en ongemakkelijk voelt. Als u ’s ochtends wakker wordt met vochtige lakens, kan dit zijn omdat uw luchtvochtigheid in de kamer te hoog is. Te veel vocht in de lucht kan ook de groei van huisstofmijt en schimmels bevorderen, wat ook uw kansen op allergische reacties (zoals niezen of jeuk) kan vergroten, wat leidt tot meer verstoorde slaap.

Hoe de luchtvochtigheid in uw slaapkamer te verlagen

Airconditioners en luchtontvochtigers kunnen overtollig vocht uit de lucht verwijderen, waardoor de algehele luchtvochtigheid wordt verlaagd. Het laten draaien van een airconditioner of luchtontvochtiger in de slaapkamer, zelfs als het maar een paar uur is voordat je gaat slapen, kan helpen de luchtvochtigheid naar een comfortabeler en slaapvriendelijker niveau te brengen.

Wat gebeurt er als je slaapkamer niet vochtig genoeg is?

In de winter kunnen onze huizen het tegenovergestelde probleem ervaren – niet genoeg vocht in de lucht. Koele lucht houdt niet zoveel vocht vast als warme lucht, dus dit zorgt er al voor dat de omgeving om ons heen minder vochtig is. Voeg daarbij ons constante gebruik van verwarmingssystemen om de ideale huistemperatuur in de winter te bereiken, en we verwijderen nog meer vocht uit onze binnenatmosfeer.

Een lage luchtvochtigheid in uw slaapkamer kan uw slaap beïnvloeden, omdat het gebrek aan vocht verschillende symptomen kan veroorzaken, waaronder een droge of jeukende huid, geïrriteerde sinussen, neusbloedingen en een schrale keel. Het kennen van de ideale luchtvochtigheid voor een baby is ook belangrijk.

Hoe vocht toe te voegen aan uw slaapkamer

Luchtbevochtigers werken door vocht aan de lucht toe te voegen, waardoor de algehele luchtvochtigheid in de kamer toeneemt. Luchtbevochtigers zijn de beste manier om vocht te verhogen om de ideale luchtvochtigheid voor uw slaapkamer te bereiken. Het is echter van vitaal belang om een grote luchtbevochtiger te kopen die krachtig genoeg is om je hele slaapkamer te bedekken. Anders ziet u mogelijk niet de volledige voordelen van het gebruik ervan. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat het stil genoeg is om je slaap niet te beïnvloeden. Het doen van je onderzoek is essentieel. Om u te helpen een geschikt model te vinden, leest u hier onze beoordelingen van grote kamerbevochtigers.

Het is belangrijk om uw luchtbevochtiger schoon te houden door deze regelmatig af te vegen met een vochtige doek en het water voor elk gebruik te verversen. Als u de reinheid van uw luchtbevochtiger niet onderhoudt, kunnen schimmels en bacteriën in de unit groeien en zich door uw slaapkamer verspreiden elke keer dat u uw luchtbevochtiger gebruikt. Het kiezen van waar een luchtbevochtiger moet worden geplaatst, is ook cruciaal. Als het te dicht bij de grond wordt geplaatst of als de mist rechtstreeks een muur of gordijnen raakt, kan vocht zich ophopen en een potentiële plek worden voor schimmel om te groeien.

Grote ruimte etherische olie diffusers kunnen ook nuttig zijn voor het verhogen van de luchtvochtigheid in de slaapkamer. Het toevoegen van een paar druppels essentiële oliën aan een diffuser zoals lavendel, bergamot, sandelhout en salie kan niet alleen een rustgevend aroma aan de slaapkamer toevoegen, het kan ook helpen bij het bevorderen van een kalme en vredige slaaptoestand.

Voor meer manieren om vochtigheid aan uw huis toe te voegen, leest u ons bericht over het repareren van een droge kamer.

Bewaak de luchtvochtigheid met een Hygrometer

Om de luchtvochtigheid in je slaapkamer te meten gebruik je een digitale hygrometer. Een hygrometer kan je snel precies vertellen hoeveel vocht er in de lucht zit door de relatieve luchtvochtigheid te berekenen.

Veel digitale hygrometers worden ook geleverd met een bijbehorende app, zodat u gegevens kunt opslaan over veranderingen in de luchtvochtigheid van uw kamer in de loop van de tijd. Met een hygrometer met een app kunt u zien of de fysieke veranderingen die u aanbrengt in uw omgeving van invloed zijn op de luchtvochtigheid in uw slaapkamer. Neem een kijkje in onze gids om de beste hygrometer voor uw huis te vinden.

Wat is de ideale temperatuur om te slapen?

De ideale temperatuur voor een goede nachtrust is over het algemeen between 60 tot 67 graden Fahrenheit voor de meeste volwassenen, volgens de National Sleep Foundation. Dit kan echter variëren afhankelijk van het individu. Factoren die van invloed kunnen zijn op uw ideale slaaptemperatuur zijn leeftijd en zelfs geslacht. En uw perfecte temperatuurniveau kan ’s nachts fluctueren, afhankelijk van waar uw lichaam zich bevindt in zijn natuurlijke slaapcyclus.

Voor baby’s en peuters ligt de ideale temperatuur om te slapen tussen 68 en 72 graden Fahrenheit. Het is ook belangrijk op te merken dat de ideale luchtvochtigheid voor baby’s hetzelfde is als het aanbevolen bereik voor volwassenen (30% -50%).

Vergeet niet dat de temperatuur niet hetzelfde is als de luchtvochtigheid. De hoeveelheid vocht in de lucht kan variëren, zelfs als de kamertemperatuur hetzelfde blijft. Dus als uw slaapkamer op uw ideale slaaptemperatuur is, kan deze nog steeds te vochtig of te droog zijn en moet u mogelijk kijken naar het gebruik van een luchtontvochtiger of een luchtbevochtiger. Een relatieve luchtvochtigheid buiten het aanbevolen bereik van 30% tot 50% kan ervoor zorgen dat u een ellendige nachtrust heeft.