Wat zijn de waarschuwingssignalen van een tornado?

Sterke tornado in Kansas

Tornado’s behoren tot de meest gevreesde driftbuien van de natuur. Deze snel roterende luchtkolommen, vaak maar niet altijd vergezeld van een trechtervormige wolk, kunnen binnen enkele seconden van een onweersbasis afdalen en alles wat eronder ligt opblazen met de meest extreme winden waarvan bekend is dat ze op aarde bestaan.

Hoewel de meeste tornado’s relatief klein zijn (50-150 meter breed), zwak (met winden van 65-90 mph) en van korte duur (die minder dan 15 minuten duren), kunnen sommige uitgroeien tot bonafide monsters tot twee mijl breed met winden van meer dan 250 mph die enkele uren duren.

Tornado’s zijn waargenomen in alle 50 staten en in de meeste landen over de hele wereld, hoewel ze het meest voorkomen in de centrale en zuidelijke Verenigde Staten, het gebied waarnaar in de volksmond wordt verwezen als “Tornado Alley”.

Hoewel tornado’s het meest voorkomen in de middag en avond, kunnen tornado’s op elk moment van de dag voorkomen. Nachtelijke tornado’s zijn vooral gevaarlijk omdat ze moeilijker te zien zijn en waarschuwingen kunnen niet worden gehoord wanneer mensen slapen. Met dat in gedachten is het de moeite waard om de waarschuwingssignalen van een tornado te leren die kunnen wijzen op zijn aanstaande komst, vooral als je je in een tornado-gevoelig gebied bevindt.

Hoe kun je zien dat er een tornado komt?

De beste manier om meer te weten te komen over een inkomende tornado is door middel van een waarschuwing van de National Weather Service. Getrainde meteorologen van de NWS houden 24/7/365 tornado’s nauwlettend in de gaten en geven waarschuwingen wanneer er een dreigt of zich voordoet. De beste manier om NWS-waarschuwingen te ontvangen is via een NOAA-weerradio. Als u nog geen weerradio hebt, klik dan hier voor meer informatie over de meest betrouwbare modellen.

Deze goedkope apparaten waarschuwen u voor gevaarlijk weer, waaronder tornado’s (evenals uitzonderlijk zware onweersbuien en plotselinge overstromingen), op elk moment, nacht of dag. NWS-waarschuwingen worden ook uitgezonden via lokale tv, radiostations en veel voorkomende weer-apps. Het is altijd een goed idee om meerdere manieren te hebben om waarschuwingen te ontvangen als er een mislukt.

Hier zijn de waarschuwingssignalen van een tornado

Tornado-aanval in een veld

Als u geen officiële waarschuwing ontvangt, zijn er enkele tekenen dat er een tornado in de buurt van uw gebied kan zijn. Het leren van deze tornado-tekens kan nuttig zijn, maar wacht niet op een van deze voordat je schuilt als er een officiële waarschuwing wordt afgegeven! Niet alle tornado’s vertonen deze functies voordat ze toeslaan, en het kan te laat zijn wanneer ze dat doen.

 • Een roterende trechtervormige wolk die zich uitstrekt van de basis van een onweersbui naar de grond.
  De extreem lage drukken in een tornado creëren het meest herkenbare kenmerk: een smalle, trechtervormige wolk die van de bodem van een onweersbui naar de grond valt. Niet elke trechterwolk bereikt de grond en wordt een tornado, en niet elke tornado draagt zijn trechterwolk helemaal naar de grond. Dat gezegd hebbende, als je zo’n wolk ziet, is het een goede indicatie dat een tornado op zijn minst heel goed mogelijk is.
 • Een luid gebrul dat klinkt als een goederentrein.
  Veel overlevenden van tornado’s zeggen dat de naderende storm een luid gebrul produceerde dat leek op een goederentrein. Het gebrul treedt op als gevolg van de intense wind van de tornado en de schade veroorzaakt door de interactie tussen de wind en objecten op de grond, zoals bomen en gebouwen.
 • Puin dat uit de lucht valt of nadert in een wolk in de buurt van de grond.
  Als je puin uit de lucht ziet vallen of een wolk puin in de buurt van het maaiveld ziet wervelen, is dit meestal een sterke aanwijzing dat er een tornado (of een andere intense windgebeurtenis) aan de gang is.

Onbetrouwbare tornado-waarschuwingssignalen en mythen

De bovenstaande lijst schetst de belangrijkste tornado-waarschuwingssignalen die serieus moeten worden genomen en bijna, zo niet altijd, betekenen dat een tornado op je neerdaalt. Laten we nu eens kijken naar enkele onbetrouwbare tornado-tekens die vaak vals alarm kunnen veroorzaken.

Een daarvan is dat de lucht kleurt groen voor een tornado. De lucht kan soms groen worden, maar het wordt gecreëerd door lichtbreking in een storm wanneer er een grote hoeveelheid hagel aanwezig is. Een groenachtige tint aan de hemel is dus een beter waarschuwingssignaal voor hagel dan een tornado. De meeste onweersbuien, zelfs die welke griezelige groene luchten en hagel produceren, produceren geen tornado’s.

Muurwolken kan vaak een teken zijn van de vorming van een tornado. Ze zijn echter een uitdaging omdat ze moeilijk te identificeren zijn voor een leek en gemakkelijk kunnen worden verward voor meer goedaardige formaties. Ze hebben ook een hoog vals alarmpercentage, waarbij veel, zo niet de meeste, muurwolken nooit een tornado zullen produceren. En soms kun je een tornado krijgen met helemaal geen muurwolk!

De plotselinge rust is een waarschuwingsbordmythe. Luchtstromingen in en nabij onweersbuien zijn ongelooflijk chaotisch en kleine “dode hoeken” met weinig of geen wind kunnen in veel verschillende delen van een storm voorkomen, niet altijd waar een tornado het meest waarschijnlijk is. In feite worden tornado’s meestal voorafgegaan door sterke instroomwinden die de krachtige opwaartse zuigkracht van de vortex voeden.

Tornado-horloges en -waarschuwingen begrijpen

Zoals eerder vermeld, is de beste manier om te leren van een naderende tornado van uw lokale meteoroloog van de National Weather Service. De NWS geeft twee soorten waarschuwingen met betrekking tot tornado’s: horloges en waarschuwingen.

Een Tornado Horloge betekent dat de omstandigheden gunstig zijn voor de ontwikkeling van tornado’s in uw algemene gebied. Er is geen acuut gevaar, maar je moet er klaar voor zijn voor het geval dat verandert.

Een Tornado Waarschuwing betekent dat u ernstig gevaar loopt van een tornado die al voorkomt of zeer waarschijnlijk binnenkort zal ontwikkelen. Als u een tornadowaarschuwing ontvangt, handel dan onmiddellijk! Hoewel de meeste waarschuwingen ongeveer 10-15 minuten doorlooptijd hebben, heb je misschien maar seconden om te schuilen.

Verschil tussen een tornado horloge en waarschuwing

Heeft u een Tornado Safety Plan?

Tornado’s zijn snel evoluerende gebeurtenissen en van tevoren voorbereid zijn kan het verschil betekenen tussen leven en dood, dus het is cruciaal om een plan te hebben. Formuleer bij rustig weer een plan voor wat te doen als / wanneer een tornadowacht of waarschuwing wordt afgegeven.

Tijdens een Tornado Watch

 • Weet waar je beschutting moet zoeken als er een tornadowaarschuwing wordt afgegeven.
  Ondergronds is de beste plek om te zijn tijdens een tornado. Als je een kelder hebt, is dat je aangewezen schuilplaats. Zo niet, onderzoek dan de opties voor tornado-schuilplaatsen van de lokale gemeenschap. Als er geen ondergrondse of speciaal gebouwde tornado-schuilplaats beschikbaar is, weet dan waar het dichtstbijzijnde goed gebouwde, op de site gebouwde huis of bedrijf zich bevindt. Misschien wilt u de eigenaar van tevoren vragen of u daar kunt schuilen in het geval van een tornado. Het veiligste bovengrondse deel van een gebouw is een binnenkamer op de onderste verdieping zonder ramen.
 • Overweeg om niet-essentiële reizen uit te stellen tot nadat de tornado-dreiging voorbij is.
  Een voertuig is de slechtste plek om te zijn tijdens een tornado. Een sterke tornado kan zelfs de zwaarste vrachtwagen het grootste deel van een mijl gooien, en de overlevingskansen, als je erin gevangen zit, zijn klein. Plan indien mogelijk vooruit, zodat u niet op de weg bent wanneer de omstandigheden gunstig zijn voor tornado’s, zoals tijdens tornado-horloges.
 • Zorg ervoor dat je schuilplaats gevuld is met de benodigdheden.
  Neem niet-bederfelijk voedsel op voor uw gezin en huisdieren, water, schoenen met harde zolen met gesloten tenen, medicijnen en een EHBO-kit in uw aangewezen schuilplaats. U kunt ook overwegen om helmen, essentiële documenten en wat extra geld op deze locatie te bewaren.

Tijdens een tornadowaarschuwing

 • Zoek onmiddellijk beschutting!
  Ga zo snel mogelijk naar uw aangewezen schuilplaats. Zorg ervoor dat alle geliefden en huisdieren worden verantwoord.
 • Jezelf beschermen
  Verminder uw risico op letsel door een helm te dragen, zo laag mogelijk bij de grond te hurken en uzelf te bedekken met een matras of ander zacht materiaal.

Nu je weet hoe je tornado-horloges / waarschuwingen kunt ontvangen, hoe je een naderende tornado kunt herkennen (indien mogelijk) en wat je moet doen voor en tijdens een tornado, kun je beter voorbereid zijn om enkele van de felste winden van de natuur te overleven.