Luchtreiniger zonder ionisator en zonder ozon

Luchtionisatoren en ozongeneratoren profiteren van het feit dat ozon zeer reactief is en verontreinigende en geurmoleculen kan afbreken en onschadelijk maken. Ozon is niet alleen effectief tegen schadelijke gassen en ziektekiemen in de lucht, maar tast ook je gezondheid aan. Vooral astmapatiënten en rokers moeten luchtreinigers kiezen die zonder ozon werken. Apparaten met HEPA-filters en luchtwassers zijn altijd vrij van ozon en een alternatief voor ionisatoren.

Hoe beïnvloedt ozon uw gezondheid en hoe vormt het zich in luchtionisatoren? Welke luchtreinigers produceren geen ozon? Antwoorden op deze vragen en een overzicht van enkele ozonvrije producten zijn te vinden in dit artikel.

Belang van ozon in luchtreinigers

Veel luchtreinigers met ionisatoren produceren ook ozon om verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen. Dit zeer reactieve gas kan andere moleculen splitsen door middel van chemische processen en ze onschadelijk maken. Luchtzuivering met ozon wordt vooral gebruikt om onaangename geuren te verwijderen, maar ook voor desinfectie: Ozon heeft een kiemdodend effect, zodat bacteriën en virussen, maar ook schimmels en huisstofmijt worden gedood.

Ozon is schadelijk voor de gezondheid

Het agressieve effect van ozon is echter niet alleen gericht tegen biologische plagen, maar ook tegen het menselijk lichaam: het irriteert de luchtwegen en kan leiden tot hoofdpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Vooral astmapatiënten reageren met verhoogde symptomen op ozon in de kamerlucht. In rokende huishoudens vormt ozon een extra gevaar: het kan reageren met nicotine en kleine aerosolen vormen die veel gevaarlijker zijn voor uw gezondheid dan de oorspronkelijke stoffen in tabaksrook. [2-5]

Hoe wordt ozon geproduceerd in luchtreinigers?

Ozon is een verbinding van zuurstof die zich in lucht kan vormen wanneer elektrische ontladingen optreden of hoogenergetische straling aanwezig is. In de natuur wordt ozon geproduceerd, bijvoorbeeld tijdens onweersbuien. Evenzo worden sterke elektrische velden toegepast op luchtionisatoren, waardoor luchtmoleculen worden geïoniseerd. De resulterende ionen kunnen gemakkelijker reageren met andere ionen en nieuwe verbindingen vormen. Op deze manier kunnen zuurstofionen ook samen ozon vormen. Lees meer…

Luchtionisatoren zonder ozon

Om gezondheidsrisico’s als gevolg van de productie van ozon in uw luchtreiniger te voorkomen, is het het beste om een apparaat te kiezen dat geen ozon uitstoot. In het geval van ionisatoren zijn er echter slechts enkele modellen die als ozonvrij worden beschouwd.

LightAir Ionenstroom

De LightAir Ion Flow* is een ionisator waarvan de ozonemissie in tests onder de detectiegrens van 0,002 ppm is geweest en daarom wordt geadverteerd als ozonvrij [6]. Zoals gebruikelijk voor zuivere lucht ionisatoren, kan het model bijzonder stil worden bediend met een geluidsniveau van slechts 5 dB. Met een stroomverbruik van slechts 7 W kun je met dit apparaat veel energie en kosten besparen: er zijn geen filters om te vervangen. In tests door het Zweedse nationale test- en onderzoeksinstituut bereikt de LightAir Ion Flow een efficiëntie van meer dan 99,9% voor het filteren van deeltjes zoals die in kaarsrook [7,8]. Met een diameter van slechts 19 cm en een eenvoudig ontwerp past het apparaat in veel kamers. Het is geschikt voor het reinigen van ruimtes tot 50 m².

Luchtreinigers zonder ionisatoren

Als alternatief voor ionisatoren zijn er luchtreinigers die klassieke deeltjesfilters of chemisch actieve oppervlakken gebruiken, zoals een combinatie van HEPA-filter en actief koolfilter. Omdat er in deze apparaten geen elektrische velden worden toegepast om ionen te genereren, kunnen dergelijke luchtreinigers geen ozon produceren. Een andere optie voor ozonvrije reiniging zijn luchtwassers, die water gebruiken om stof uit de lucht te verwijderen.

Philips AC2887/10 Luchtreiniger

De Philips* AC2887/10 is een luchtreiniger die een HEPA-filter en een actief koolfilter gebruikt om 99,97% van alle deeltjes groter dan 0,02 μm uit de lucht te verwijderen. Deze reinigingsprestaties kunnen ook worden bereikt voor grote ruimtes met een oppervlakte tot 79 m². Vanwege het uitstekende filtereffect dat in onafhankelijke tests is bevestigd, is het apparaat bekroond met het “Allergievriendelijke” zegel van de European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF). Het model is uitgerust met een numerieke weergave van de deeltjesconcentratie in de lucht en kan de bedrijfsmodus automatisch aanpassen aan de gemeten reinheid. aanpassen. Het stroomverbruik varieert van 11 tot 56 W, afhankelijk van het gekozen vermogen.

Aanbieden

Philips Series 2000 luchtreiniger – verwijdert pollen, stof, virussen en allergenen* in ruimtes...
Philips Series 2000 luchtreiniger – verwijdert pollen, stof, virussen en allergenen* in ruimtes…

  • Gezonde lucht: Luchtreiniger tot 79 m² met 3 snelheidsniveaus en slaapstand – drielaags filter met NanoProtect HEPA verwijdert 99,97% van de deeltjes…
  • Sensoren detecteren luchtkwaliteit: de luchtreiniger geeft de luchtkwaliteit in realtime weer – de automatische modus selecteert de optimale instelling –…
  • Ultrastille slaapmodus: Ideale luchtreiniger voor de slaapkamer, met dimfunctie en bijna stil ’s nachts – verbetert de luchtkwaliteit en…

Venta Luchtwasser LW15

De LW15 luchtwasser van Venta* is een luchtreiniger die geen roetfilter of ionisator nodig heeft en in plaats daarvan de lucht reinigt met water, vergelijkbaar met wat er gebeurt in een regendouche. Pollen, dierenhaar en stof worden effectief uit de lucht verwijderd. De koude verdamping van water verhoogt tegelijkertijd ook de luchtvochtigheid; het apparaat is luchtreiniger en luchtbevochtiger in één. Als u last heeft van geïrriteerde luchtwegen, kunt u dus vooral baat hebben bij deze luchtwasser. De reinigingsfunctie kan echter niet worden gebruikt zonder bevochtiging: als de luchtvochtigheid in uw appartement al ongewoon hoog is, wordt het gebruik van een luchtwasser niet aanbevolen. Met een stroomverbruik van slechts 8 W is het apparaat zeer zuinig in gebruik en vereist het geen extra filters. De afzonderlijke onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig en zijn daardoor eenvoudig schoon te maken. De luchtwasser is ideaal als u uw kamerlucht wilt bevochtigen. De bevochtigingsprestaties zijn ontworpen voor een ruimtegrootte van 20 m², terwijl de luchtzuivering alleen effectief is voor kleinere ruimtes tot 10 m² [9]. Ook interessant: luchtreiniger of luchtwasser?