11 Voordelen van een luchtreiniger: moet ik er een gebruiken?

Waar zou je zeggen dat de luchtkwaliteit beter is: in je nette, schone huis of op straten vol smog en uitlaatgassen van auto’s? Als je in een stedelijk gebied woont, kun je natuurlijk aannemen dat de lucht die je binnenshuis inademt zuiverder is dan buiten, maar je zou het mis hebben.

Volgens de EPA kunnen de niveaus van luchtverontreinigende stoffen binnenshuis minstens 2-5 keer hoger zijn dan typische buitenniveaus. In sommige gebieden bleek uit een onderzoek dat de binnenlucht 100 keer meer vervuild was dan de buitenlucht. Gezien het feit dat de gemiddelde Amerikaan meer dan 90% van zijn tijd binnenshuis doorbrengt, krijg je een alarmerend beeld.

Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren, zoals investeren in een luchtreiniger. Wat zijn de voordelen van een luchtreiniger en heb je er een nodig? Blijf lezen om erachter te komen.

Waarom binnenluchtkwaliteit belangrijk is

Terwijl luchtvervuiling in de buitenlucht in stedelijke gebieden voornamelijk bestaat uit voertuigemissies en industriële brandstofverbranding, kunnen de bronnen van luchtvervuiling binnenshuis diverser zijn. Typische bronnen zijn brandstofverbrandende apparaten, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, haar en roos van huisdieren, stof, overtollig vocht en verslechterende bouwmaterialen.

Verontreinigende stoffen binnenshuis nestelen zich in huishoudelijk stof en kunnen lange tijd in uw huis blijven hangen zonder efficiënte verwijdering.

Hoewel u de effecten van een slechte luchtkwaliteit misschien niet onmiddellijk voelt, kan langdurige blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen binnenshuis symptomen veroorzaken zoals hoesten, niezen, oogirritatie en hoofdpijn. Het kan ook allergische reacties veroorzaken of astma verergeren bij gevoelige personen. Kleine kinderen zijn vooral kwetsbaar omdat ze veel tijd doorbrengen met spelen op de vloer en tapijten, waar huishoudelijk stof de neiging heeft zich te concentreren.

Hier zijn 11 voordelen van een luchtreiniger

Weet je nog steeds niet zeker of je een luchtreiniger nodig hebt? Overweeg de volgende voordelen die een luchtreiniger kan bieden.

1. Schonere lucht

Allereerst, en het belangrijkste, zorgt een luchtreiniger ervoor dat uw gezin schonere en gezondere lucht inademt.

2. Minder geuren

Als je graag kookt, maar je keuken heeft geen goede ventilatie, kan de geur van wat je hebt gegeten tot de ochtend door je hele huis blijven hangen. Een luchtreiniger kan onaangename geuren verwijderen of minimaliseren.

3. Minder allergenen in de lucht

Luchtreinigers kunnen vooral gunstig zijn voor huishoudens met huisdieren. De vacht en huidschilfers die uw huisdier afwerpt, zijn potentiële allergenen die onaangename symptomen kunnen veroorzaken, zoals niezen, hoesten en een loopneus. Een luchtreiniger kan allergenen vangen en de hoeveelheid huidschilfers van huisdieren in uw huis verminderen.

4. Minder rook

Een houtkachel of open haard kan in de winter heerlijk gezellig zijn, maar rook kan leiden tot hoesten en oogirritatie, naast een aanhoudende geur rond je huis. Een luchtreiniger kan u helpen genieten van uw open haard zonder de bijwerking van overmatige rook.

5. Minder stof

Een luchtreiniger kan kleine stofdeeltjes opvangen terwijl ze door de lucht zweven voordat ze de kans krijgen om zich op de oppervlakken in uw huis te nestelen.

6. Verminderde seizoensgebonden allergieën

De lucht is heerlijk buiten op een zwoele lente- of zomeravond, maar mensen met seizoensgebonden allergieën kunnen last krijgen van slechte hooikoorts wanneer bomen en grassen hun stuifmeel afgeven. Een hoogwaardige luchtreiniger kan helpen bij het elimineren van het stuifmeel dat in uw huis terechtkomt.

7. Minder schimmel

Schimmel is meer dan een paar lelijke zwarte vlekken in de badkamerhoeken. Omdat schimmelsporen door uw huis reizen, kunnen ze leiden tot allergische en ademhalingssymptomen bij gevoelige mensen. Een luchtreiniger kan een groot deel van de schimmelsporen opvangen, hoewel u nog steeds het kernprobleem van schimmelgroei en overmatige vochtigheid moet aanpakken.

8. Verminderde blootstelling aan asbest

Als uw huis dateert uit de jaren 1940-de jaren 1960, kunnen uw isolatie en dakbedekking asbest bevatten. Decennia later werpen uw bouwmaterialen nog steeds asbestdeeltjes af, die ernstige longschade kunnen veroorzaken. Luchtreinigers kunnen het risico op blootstelling aan asbest verminderen.

9. Eenvoudiger schoonmaken

Omdat een luchtreiniger een groot deel van het huishoudelijk stof opvangt, kunnen uw vloeren, planken en andere oppervlakken langer schoon blijven. Dit is vooral belangrijk in gebieden die mensen vaak over het hoofd zien, zoals de bovenkanten van keukenkastjes.

10. HVAC-filter lange levensduur

Een luchtreiniger kan de belasting van uw HVAC-systeemfilters verminderen en kan helpen langer mee te gaan.

11. Beter slapen

Het is niet gemakkelijk om goed te slapen als je ’s nachts meerdere keren wakker wordt met niezen of hoesten. Schonere lucht betekent minder blootstelling aan allergenen, wat u kan helpen beter te slapen, vooral tijdens hooikoortsseizoen.

Hoe werken luchtreinigers?

Je hebt misschien algemene uitspraken gehoord zoals “binnenluchtreinigers zijn niet zo effectief.” De waarheid is echter dat niet alle luchtreinigers gelijk zijn gemaakt, en soms is het moeilijk om te zeggen of een luchtreiniger goed werkt. Het is belangrijk om te begrijpen hoe verschillende soorten luchtreinigers werken voordat u probeert de beste luchtreiniger voor uw huis te vinden.

Veel voorkomende soorten luchtreinigers

De meest voorkomende soorten luchtreinigers zijn:

HEPA-filters

Een luchtreiniger met een True HEPA-filter (hoogefficiënt deeltjesluchtfilter) dwingt de lucht door een ultrafijn gaas dat stof en huisstofmijt, schimmelsporen, pollen, rook en andere schadelijke deeltjes kan opvangen. De industriestandaard voor een HEPA-filter is dat het ten minste 99,97% van de deeltjes in de lucht van 0,3 micron in een laboratoriumomgeving moet verwijderen.

Pas op voor “HEPA-type” of “HEPA-achtige” filterluchtreinigers. Deze luchtreinigers voldoen niet aan de certificeringseisen van een True HEPA filter. De termen worden alleen gebruikt als een marketingtruc om consumenten te overtuigen het product te kopen. Neem geen genoegen met minder dan een luchtreiniger met een True HEPA-filter. Ze zijn de gouden standaard van luchtreinigers.

Actieve koolfilters

Actieve kool luchtfilters werken door middel van een proces genaamd adsorptie. De vervuilende deeltjes kleven aan het koolstofrooster dat de kern van het filter vormt. Hoewel HEPA-filters het meest effectief zijn in het opvangen van stof, schimmels en andere allergenen, werken actieve koolfilters het beste voor het verwijderen van geuren, rook, dampen en vluchtige organische stoffen.

Afhankelijk van het type binnenluchtverontreinigende stoffen dat u het vaakst tegenkomt, kunt u besluiten om te kiezen voor een HEPA-filtermodel, een actief koolfiltermodel of een luchtreiniger met een combinatie van de twee filters om de luchtkwaliteit van uw huis te verbeteren.

Ultraviolette luchtreinigers

UV-luchtreinigers gebruiken kortgolvig UV-C-licht om schimmels, bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in de lucht te deactiveren. Volgens de EPA zal een UV-C-luchtreiniger echter niet effectief zijn als een op zichzelf staande eenheid, omdat deze geen deeltjes verwijdert of vasthoudt. U kunt iets betere bescherming krijgen tegen pathogene micro-organismen als u een HEPA-filter en een UV-luchtreiniger gecombineerd gebruikt. Als u één product moet kiezen, is een HEPA-filterluchtreiniger veel effectiever.

Ionische luchtreinigers

Elektrostatische stofvangers en ionisatoren laden deeltjes in de lucht elektrisch op, zodat ze aan nabijgelegen oppervlakken of metalen platen op de luchtreiniger blijven plakken. Sommige ionische zuiveraars produceren ozon dat schadelijk kan zijn voor uw gezondheid, dus we raden ze niet aan.

Andere manieren om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren

Naast het investeren in een efficiënte luchtreiniger, kunt u ook op andere manieren de kwaliteit van de lucht in uw huis verbeteren. Hier zijn enkele handige tips:

Laatste gedachten

Zelfs als uw huis er schoon uitziet, kan uw binnenluchtkwaliteit slecht zijn. Blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen binnenshuis kan ademhalingsgevoeligheid veroorzaken, astma verergeren of allergieën veroorzaken. Een luchtreiniger met een True HEPA-filter kan helpen om uw binnenlucht schoner en gezonder te maken.