Welke luchtontvochtiger is de beste?

beste luchtontvochtigers

Met het grote aantal luchtontvochtigers is het moeilijk om een beste luchtontvochtiger te identificeren. Er zijn een groot aantal goede modellen en het hangt van uw specifieke toepassing af welke luchtontvochtiger u moet kiezen. Hoewel bijzonder krachtige bouwdrogers zeer geschikt zijn voor schimmels en voor het drogen van nieuwe gebouwen, is een stille Peltier-luchtontvochtiger de betere keuze voor gebruik in de slaapkamer.

Welke luchtontvochtiger is de beste?

Er zijn talloze verschillende luchtontvochtigers waarmee je de luchtvochtigheid kunt verlagen. Meestal kunnen ze worden gesorteerd in een van de vier productcategorieën op basis van hun werkingsprincipe: compressiedrogers, waaronder ook bouwdrogers, Peltier-luchtontvochtigers, adsorptiedrogers en granulaatontvochtigers. Elke bouwmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Luchtontvochtigers verschillen echter niet alleen in termen van hun functionaliteit en droogprestaties, d.w.z. de hoeveelheid water die per dag uit de lucht kan worden verwijderd. Andere onderscheidende criteria zijn het geluidsniveau, het stroomverbruik en andere reguliere onderhouds- en bedrijfskosten, de luchtcirculatie door een geïntegreerde ventilator en het volume van de container waarin het gescheiden water wordt opgevangen. Voor praktisch gebruik kunnen de grootte en het gewicht van het apparaat of de aanwezigheid van een hygrostaatfunctie ook bepalend zijn, waardoor u de luchtvochtigheid kunt aanpassen aan een zeer specifieke numerieke waarde.

Een algemene uitspraak over welke kamerontvochtiger het beste is, kan daarom niet worden gemaakt. In plaats daarvan is het de moeite waard om enkele typische use cases te bekijken.

Beste luchtontvochtigers voor de slaapkamer werken rustig

Kun je ’s nachts niet slapen omdat de lucht te vochtig en vochtig is, en wil je daarom een luchtontvochtiger kopen? Dan plaatst u de luchtontvochtiger alleen in een enkele kamer. De droogprestaties hoeven niet bijzonder hoog te zijn, omdat ze ’s nachts geen activiteiten uitvoeren die een sterke toename van de luchtvochtigheid veroorzaken. Alleen met je adem zou je water in de lucht loslaten.

Laat de luchtontvochtiger idealiter ’s nachts aan om de luchtvochtigheid optimaal te regelen. Zodat de operatie uw slaap niet verstoort, een stil bedrijfsgeluid belangrijk.

Ideale pasvorm: De Klarstein Hiddensee 1500 luchtontvochtiger

Een goede Peltier luchtontvochtiger is het model Hiddensee 1500 van Klarstein*. Met zijn fluisterstille werking laat je deze luchtontvochtiger zonder problemen ’s nachts aan in de slaapkamer staan. De ontvochtigingsprestatie is 550 ml per dag; de opvangcontainer voor condensatie bevat twee keer zoveel. Met een afmeting van slechts 14 x 21 x 34 cm is dit apparaat erg klein en handig, zodat je het indien nodig ook afwisselend in twee verschillende kamers kunt bedienen.

Klarstein Hiddensee 1500 Luchtontvochtiger luchtreiniger compact (550 ml/d, 72 Watt, stil,...
Klarstein Hiddensee 1500 Luchtontvochtiger luchtreiniger compact (550 ml/d, 72 Watt, stil,…

 • Compact droogapparaat om de kamerlucht te bevrijden van overtollig vocht; zuinig: verbruik slechts 72 W; verbetert het binnenklimaat in…
 • Vermindert de vorming van condensatie en voorkomt schimmel; stille werking dankzij Peltier-element.
 • Aan/uit-schakelaar aan de voorzijde van het apparaat; geschikt voor gebruik in combinatie met een luchtbevochtiger voor een constant binnenklimaat;…

Krachtige luchtontvochtigers zijn het beste tegen schimmel

Heb je al last van schimmel op de muren of ben je bang voor schimmelgroei? In veel gevallen is het probleem niet beperkt tot slechts één kamer, en in veel gevallen worden vooral kamerhoeken of wandoppervlakken achter kasten en andere grote meubels getroffen. De oorzaak van de ontwikkeling van schimmel ligt enerzijds in een luchtvochtigheid van meer dan 60%, maar anderzijds ook in onvoldoende luchtcirculatie. Je hebt er weinig aan als je in het midden van de ruimte voor droge lucht zorgt, maar achter de kasten blijft een laag vochtige lucht opgesloten zitten.

Als er een risico op schimmel is, kies dan voor een luchtontvochtiger met een hoge droogprestatie en krachtige ventilator. Het is het beste om een apparaat te kiezen met een ingebouwde hygrostaat. Deze meet voortdurend de huidige luchtvochtigheid en selecteert automatisch het juiste bedrijfsniveau van de luchtontvochtiger, zodat een eerder ingestelde vochtigheidswaarde wordt bereikt en gehandhaafd. Met deze hygrostaat kunt u bijvoorbeeld de luchtvochtigheid permanent op 45% houden, ruim onder de 60% luchtvochtigheid, waarboven schimmelgroei sterk wordt begunstigd.

Ideale pasvorm: De Klarstein DryFry Pro luchtontvochtiger

Met de Klarstein DryFry Pro luchtontvochtiger* beschikt u over een bijzonder sterke compressiedroger die u helpt in de strijd tegen schimmels. Met een ontvochtigingscapaciteit van 20 liter water per dag en een luchtcirculatie van 170 m³/h is het apparaat ontworpen voor ruimtes tot 40 m². Met een hygrostaatmodus kan de luchtvochtigheid tot 5% nauwkeurig worden aangepast. Een bijzonder kenmerk van dit model van Klarstein is een geïntegreerd luchtfilter: een UV-lamp doodt microbiële ziektekiemen en schimmelsporen.

Klarstein DryFy Pro Luchtontvochtiger Luchtdroger Kamerontvochtiger Luchtontvochtiger (ionisator,...
Klarstein DryFy Pro Luchtontvochtiger Luchtdroger Kamerontvochtiger Luchtontvochtiger (ionisator,…

 • BETROUWBAAR: De gemakkelijke weg naar een ideale luchtvochtigheid: De Klarstein DryFy Pro luchtontvochtiger droogt vochtige ruimtes na bouw, renovatie en…
 • KRACHTIG: Met een krachtig vermogen van 370 W en een luchtcirculatie van 170 m³ per uur haalt het tot 20 liter vocht per dag uit de lucht….
 • PROGRAMMEERBAAR: Op het bovenste display is de DryFy Pro geprogrammeerd voor zijn taak met slechts een paar knoppen. Zo kan de beoogde luchtvochtigheid…

Welke kamerontvochtiger is goed voor het drogen van nieuwe gebouwen?

In nieuwbouwwoningen of na renovatiewerkzaamheden met nieuw geïnstalleerde wanden en plafonds is er meestal nog steeds een verhoogde luchtvochtigheid in het gebouw, die slechts langzaam afneemt door verdamping in het interieur van het gebouw. Zolang het bouwweefsel nog niet volledig is uitgedroogd, zal dus ook de luchtvochtigheid in het gebouw verhoogd worden. Continue ontvochtiging is daarom noodzakelijk om het huis droog te houden.

Idealiter wordt het bouwweefsel gedroogd voordat het gebouw wordt bewoond.

In dit geval vinden er continu verdampingsprocessen plaats, die de luchtvochtigheid verhogen, en de luchtontvochtiger moet continu werken zonder dat u deze constant hoeft te controleren. Dergelijke gespecialiseerde luchtontvochtigers worden genoemd Bouwdrogers. Ze zijn bijzonder krachtig en hebben slangen waarmee u het gecondenseerde water van het apparaat in de tuit kunt leiden. Op deze manier verzamelt het gescheiden water zich niet langer in het opvangbekken van de luchtontvochtiger en is het regelmatig legen van de container niet langer nodig. Bouwdrogers zijn meestal ook uitgerust met hygrostaten, waarmee u de luchtvochtigheid constant kunt houden tijdens het droogproces.

Ideale pasvorm: De Climia luchtontvochtiger 1610320-CL

De 1610320-CL luchtontvochtiger van Climia* is een goede bouwdroger die met een ontvochtigingscapaciteit tot 30 liter per dag en een luchtcirculatie van 190 m³/h nog krachtiger is dan de DryFry Pro van Klarstein. Met een stroomverbruik van 620 W kunt u tot 235 m³ lucht ontvochtigen. Het apparaat werkt zelfs bij een buitentemperatuur van 6 °C nog steeds efficiënt en is daarom ook zeer geschikt voor het drogen van kelders en nieuwbouw. U kunt de 4,5 liter container gebruiken om condensatie te verzamelen of de vloeistof uit het apparaat leiden met een standaard tuinslang.

Climia CTK 190 - Luchtontvochtiger elektrisch tot 30 liter per dag Ontvochtiging in de kelder,...
Climia CTK 190 – Luchtontvochtiger elektrisch tot 30 liter per dag Ontvochtiging in de kelder,…

 • ✓ LUCHTONTVOCHTIGER voor vochtige KELDERS: de hoogwaardige luchtontvochtiger helpt u om het zomercondensatieprobleem onder controle te krijgen.
 • ✓ INSTELBARE luchtvochtigheid: De hygrostaat is eenvoudig te regelen via de draaiknop. De hygrostaat monitort voortdurend de relatieve…
 • ✓ GROTE CONTAINER: De praktische opvangcontainer bevat tot 4,5 liter condensatie. Permanent drogen is ook mogelijk, dicht…

Granulaatontvochtigers zijn goed voor kasten en wegwerpacties

Als u de luchtvochtigheid in een kledingkast of voorraadkast wilt verminderen, zijn granulaatontvochtigers ideaal omdat ze zonder elektriciteit werken en daarom bijzonder flexibel kunnen worden gepositioneerd. Het enige nadeel is dat het gebruikte zout maar één keer gebruikt kan worden. Voor hergebruik moet u korrels kopen en aanvullen. Maar dit kan ook een voordeel zijn: als je kleine waterschade hebt, waarvan de oorzaak al verholpen is, kun je de verhoogde luchtvochtigheid weer een paar dagen of weken verlagen met een granulaatontvochtiger.

Ideale pasvorm: Deze vochtverdelger van Wenko

De kamerontvochtiger 5410010100 van Wenko* is een granulaatontvochtiger die calciumchloride als adsorbens gebruikt. De lichtgewicht kunststof behuizing weegt 500 gram met een voetafdruk ter grootte van een A4-vel. Het kan worden uitgerust met een granulaatblok van 1 kg, dat ongeveer 3 maanden meegaat in een ruimte met een volume van 80 m³. De opvangtank voor afvalwater bevat drie liter.

WENKO vochtverdelger met 1 kg granulaatblok, kamerontvochtiger, geschikt voor maximaal 1,4 liter...
WENKO vochtverdelger met 1 kg granulaatblok, kamerontvochtiger, geschikt voor maximaal 1,4 liter…

 • Beschermt tegen schimmel: De vochtverdelger verwijdert overtollig vocht uit ruimtes met een grootte tot 80 m³ en voorkomt zo…
 • Werkt zonder elektriciteit: Afhankelijk van de luchtvochtigheid haalt de vochtverwijderaar het water geruisloos uit de lucht gedurende maximaal 3 maanden door…
 • Eenvoudige bediening: leeg de lekbak gemakkelijk en veilig wanneer deze is gevuld met water