Wat is hagel en hoe vormt het zich? Hail Basics en Maattabel

Hagelbui in Colorado

Hagel is een gemeenschappelijk kenmerk van zware onweersbuien die meestal worden gezien in de lente-, zomer- en herfstmaanden. Hoewel hagel voor het grootste deel slechts overlast is, kunnen hagelstenen bij zware stormen tot vele centimeters groot worden, huizen en auto’s beschadigen en zelfs dodelijk zijn voor mensen en vee.

Wat is hagel?

Hagel is een vorm van neerslag die bestaat uit vast ijs. Hagel begint als een regendruppel, die te klein en te licht is om op de grond te vallen. Deze kleinere regendruppels worden tijdens onweersbuien teruggeduwd naar koudere delen van de wolk door een luchtstroom die bekend staat als een updraft. Hier bevriezen de druppels en vormen zich tot een hagelsteen.

Hoe wordt hagel gevormd?

Zoals eerder vermeld, worden kleine regendruppeltjes door onweersbuien omhoog geduwd naar extreem koude delen van de atmosfeer waar water kan bevriezen. De hagelsteen groeit dan als het botst met onderkoelde waterdruppels (vloeibare druppels omringd door lucht die onder het vriespunt ligt) in de wolk, die bevriezen op het oppervlak van de hagelsteen, waardoor een nieuwe laag aan de groeiende hagelsteen wordt toegevoegd.

De onderkoelde druppels zullen bevriezen bij contact en luchtbellen zullen in het ijs worden opgesloten, waardoor de hagelsteen troebel wordt. Regendruppels kunnen echter ook langzamer bevriezen, waardoor luchtbellen kunnen ontsnappen waardoor de hagelsteen helder wordt. Hagelstenen hebben vaak verschillende lagen bewolkt en helder ijs, afhankelijk van de omstandigheden in de onweerswolk.

De kracht van de updraft en winden in de storm spelen ook een cruciale rol in de ontwikkeling van hagelstenen. Hagel groeit niet noodzakelijkerwijs van afwisselende op en neer gaande cycli binnen een storm. Winden binnen een onweersbui kunnen ook horizontaal waaien. Sterke horizontale winden uit de omgeving kunnen kleinere hagelstenen wegblazen van de updraft, waardoor de zwaartekracht het overneemt. Een mindere horizontale windcomponent of een windpatroon dat de steen over de updraft in de storm houdt (zoals de roterende winden in een supercell-onweersbui) creëert de grootste hagelstenen.

Hagelstenen vallen uiteindelijk op de grond wanneer ze te zwaar worden om te worden ondersteund door de updraft van de onweersbui of als een updraft plotseling verzwakt.

Waar komen hagelbuien voor?

Hier in de Verenigde Staten komt hagel het meest voor in gebieden van de centrale Plains-staten. De regio waar Nebraska, Colorado en Wyoming elkaar ontmoeten, staat bij meteorologen bekend als ‘Hail Alley’. Mensen in dit gebied zien gemiddeld zeven tot negen dagen hagel per jaar.

Bijna de hele centrale VS loopt echter het risico op ernstige hagel gedurende het jaar, net als degenen die in de zuidelijke Appalachen wonen van Georgia noordwaarts tot zuidwest Virginia. Andere delen van de wereld die regelmatig hagelbuien zien, zijn Australië, Canada, China, Noord-Italië, India en Rusland.

Wat is de grootste hagelsteen ooit geregistreerd?

Volgens het National Severe Storms Laboratory (NSSL) heeft het huidige record voor de grootste hagelsteen die ooit in de Verenigde Staten is hersteld een diameter van 8 inch, een omtrek van 18,62 inch en woog het 1lb. 15oz. De hagelsteen viel in Vivian, South Dakota, op 23 juni 2010.

Grootste hagelsteen teruggevonden in de VS

Het meten van de omtrek van de grootste hagelsteen die ooit in de Verenigde Staten is teruggevonden.
Foto credit: NWS Aberdeen

Hagel Maattabel

De National Weather Service rapporteert hagelgroottes niet op basis van hun meting, maar op basis van hun grootte ten opzichte van een alledaags object. De term “hagel ter grootte van een erwt” beschrijft bijvoorbeeld hagel met een diameter van een kwart inch, terwijl “hagel ter grootte van een softbal” een grote hagelsteen met een diameter van vier centimeter beschrijft. Het is niet ongebruikelijk om hagelstenen van verschillende grootte te zien in een onweersbui.

1.00 – Hagel kwart grootte of groter wordt beschouwd als ernstig

Hoewel de bovenstaande grafiek geschikt is om de hagelgrootte te schatten, is het gebruik van een liniaal of een remklauw de beste manier om hagel te meten. Zorg ervoor dat u hagelstenen meet nadat de storm is geëindigd om letsel te voorkomen.

Het meten van een hagelsteen

Welke schade kunnen hagelstenen aanrichten?

Het is belangrijk om hier te vermelden dat de overgrote meerderheid van hagelbuien helemaal geen schade aanricht. Dat komt omdat wanneer hagel valt, het meestal klein is – meestal de grootte van een erwt (0,25 inch diameter) of een mottenbal (0,5 inch diameter). Bij deze grootte is alle schade die je zult opmerken aan gebladerte en kleine twijgen, als er iets is.

Hagelschade op een auto

Er is echter niet veel voor nodig om een hagelbui destructief te laten zijn. Hagel ter grootte van een steengroever (1 inch) kan dakshingles beschadigen, hagel ter grootte van een golfbal (1,75 inch) kan uw auto deuken, terwijl hagelstenen ter grootte van een tennisbal (2,5 inch) of groter door autoruiten kunnen breken en gewassen kunnen vernietigen.

Bijna alle hagelbuien vallen in een van deze categorieën. In de zeldzame gevallen dat hagel de grootte van de tennisbal overschrijdt, is echter bekend dat deze hagelstenen ernstige schade aanrichten, waaronder het doorboren van gaten in daken, het verwonden van mensen en in zeldzame gevallen het veroorzaken van dodelijke verwondingen.

Elk jaar veroorzaken hagelbuien in de VS ongeveer $ 1 miljard aan schade aan eigendommen en gewassen. Een enkele hagelbui kan echter alleen al zoveel schade aanrichten, zo niet veel meer. De duurste hagelbui in de Amerikaanse geschiedenis trof het Phoenix-metrogebied op 5 oktober 2010. Hagelstenen tot drie centimeter in diameter werden geregistreerd in het West Chandler-gebied. Geschat wordt dat de materiële schade in deze storm meer dan $ 2,8 miljard bedroeg.

Wat kunt u doen om hagelschade en letsel te voorkomen?

Helaas is het in sommige delen van het land onmogelijk om hagelschade te voorkomen. Er zijn echter enkele dingen die u kunt doen om het risico op schade en letsel bij een ernstige hagelbui te beperken.

Het gebruik van materialen van hogere kwaliteit op uw gevelbeplating en gordelroos kan uw dak beter bestand maken tegen hagelschade. Het parkeren van voertuigen in de garage wanneer zwaar weer dreigt, beschermt uw auto tegen hagelschade.

Om te voorkomen dat u gewond raakt door hagel, moet u onmiddellijk schuilen wanneer onweer dreigt en uit de buurt blijven van glazen ramen en dakramen. Sluit uw jaloezieën en gordijnen om te voorkomen dat gebroken glas en hagelstenen uw huis binnenkomen. Het is ook belangrijk om af te stemmen op een weerradio of een andere nieuwsbron wanneer er noodweer optreedt, zodat u op de hoogte kunt blijven van de nieuwste informatie om uw gezin en eigendommen veilig te houden.

Als je buiten gevangen zit in een zware hagelbui en geen beschutting kunt vinden, bescherm dan je hoofd en blijf uit de buurt van laaggelegen gebieden die kunnen overstromen, en blijf uit de buurt van bomen omdat ze takken kunnen verliezen en bliksem kunnen aantrekken in een storm.

Als je in een auto zit, stap dan meteen over, bij voorkeur op een plek met een schuilplaats, zoals een tankstation of een parkeergarage. Als u geen beschutting kunt vinden, trek dan veilig naar de kant van de weg en blijf in uw auto. Ga liggen met je gezicht weg van de ramen en als je een deken of jas hebt, gebruik deze dan om je gezicht en hoofd te beschermen tegen mogelijk rondvliegend glas. De auto beschermt u tegen botsingen door hagelstenen, maar brekend glas kan nog steeds letsel veroorzaken.

Wees voorbereid en controleer de voorspelling

De beste manier om uw gezin en uzelf te beschermen tegen een zware storm is door voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je een rampenplan hebt voor je gezin, zodat je allemaal weet waar je heen moet en hoe je contact met elkaar kunt opnemen na een noodgeval. Zorg ervoor dat uw noodstormkit is opgeslagen en toegankelijk is, en tot slot, plan altijd van tevoren door de voorspelling buiten te controleren met een weerradar-app.