Luchtontvochtigers voor caravans

Luchtontvochtiger in de caravan

Als de luchtvochtigheid in uw camper te hoog oploopt, is het gebruik van een luchtontvochtiger zinvol. De eisen aan een luchtontvochtiger verschillen echter van die welke voor uw huis gelden: u hebt een kleine luchtontvochtiger nodig die zo min mogelijk elektriciteit en ruimte verbruikt. Naast passieve granulaatontvochtigers zijn Peltier-luchtontvochtigers een uitstekende oplossing.

Welke luchtontvochtigers zijn geschikt voor campers of boten?

Of u nu uw caravan wilt ontvochtigen of op zoek bent naar een luchtontvochtiger voor de cabine van een boot, de vereisten zijn vergelijkbaar: de ruimte is beperkt, dus alleen een klein apparaat is een optie. Bovendien moet het stroomverbruik laag zijn om de batterij te sparen en brandstof te besparen. Gelukkig is het luchtvolume in een camper ook veel kleiner dan in een typisch appartement, zodat een luchtontvochtiger met lage droogprestaties volledig voldoende is.

Een zeer goede keuze zijn granulaatontvochtigers. Deze bestaan uit een zeef, die gevuld is met speciaal zout, en een kom eronder om water op te vangen. Het zout lost op in vochtige lucht en bindt water. De zoute vloeistof druppelt vervolgens in de schaal en kan later worden weggegooid. Granulaatontvochtigers werken zonder elektriciteit en kunnen daarom overal worden gebruikt. De droogprestaties zijn afhankelijk van de hoeveelheid zout en zijn daarom gemakkelijk aan te passen aan krappe ruimtes. Het enige nadeel is dat de korrels worden verbruikt en daarom navulverpakkingen moeten worden meegenomen of gekocht voor langere reizen.

Peltier luchtontvochtigers zijn beschikbaar als elektrische alternatieven. Deze creëren een koud oppervlak via het Peltier-effect door stroomstroming, waarop water wordt gecondenseerd en uit de lucht wordt verwijderd. Peltier luchtontvochtigers vereisen weinig stroom en zijn zeer geschikt voor kleine ruimtes. In tegenstelling tot granulaatontvochtigers zijn er geen verbruiksartikelen nodig. Een ander voordeel van deze apparaten is dat ze zeer rustig werk. Je kunt de luchtontvochtigers dus ook in de caravan of boot laten draaien als je in dezelfde ruimte verblijft.

Elro DH600 Luchtontvochtiger

De Elro DH600 luchtontvochtiger* droogt de lucht via het Peltier-effect. De ontvochtigingscapaciteit is 600 ml per dag, wat voldoende is voor campers en boten. Het gescheiden water wordt opgevangen in een container die 2 liter bevat, zodat ledigen slechts om de drie tot vier dagen nodig is. Het apparaat schakelt echter ook automatisch uit zodra de verzamelcontainer vol is. Met een voetafdruk ter grootte van een DIN A4-plaat kunt u zelfs in krappe ruimtes een plaats vinden voor de Peltier-luchtontvochtiger. Het stroomverbruik is 90 watt.

Elro DH600 Luchtontvochtiger
Elro DH600 Luchtontvochtiger

  • Haalt tot 600 ml ongewenst vocht uit de lucht per dag
  • Voorkomt schimmel- en schimmelgeuren in kamers
  • Licht en stil door het gebruik van Peltier-technologie

VDL350 Mini Luchtontvochtiger

Een nog kleiner model is de VDL Mini Luchtontvochtiger VDL350*. Deze bijna kubusvormige luchtontvochtiger meet minder dan 18 cm in elke richting en kan zeer mobiel worden gebruikt met een leeggewicht van 1,1 kg. Met een droogcapaciteit van 350 ml per dag kunt u met dit apparaat caravans en cabines met luchtvolumes tot 30 m³ effectief ontvochtigen. Door het kleine formaat is het stroomverbruik van 23 W ook erg laag.

Goldcamp Luchtontvochtiger

De Goldcamp luchtontvochtiger* is een granulaatontvochtiger die zonder elektriciteit werkt. Het kan worden gevuld met 1 kg granulaat, wat voldoende kan zijn voor maximaal 3 maanden voor kleine ruimtes tot 50 m³ zoals een camper. Als absorptiematerialen kunnen conventionele zouten zoals calciumchloride of magnesiumchloride worden gebruikt. Met een voetafdruk van 14 x 14 cm heeft deze luchtontvochtiger de minste ruimte nodig.