5 Beste pelletkachels in 2022 (voor huizen van 500-2.500 vierkante meter)

Pelletkachels zijn de schoonste vaste brandstof, residentiële verwarmingstoestellen. (Amerikaanse ministerie van Energie)

Pelletkachels worden de laatste jaren steeds populairder. In feite is het niet moeilijk te begrijpen waarom zoveel huiseigenaren besluiten om een pelletkachel in hun woonkamer te installeren.

De beste pelletkachels zijn een perfect huwelijk tussen het oude en het nieuwe:

 1. Old-school knisperende houtkachels. Ze creëren een huiselijk en comfortabel huis.
 2. Nieuwe milieuvriendelijke verwarming. Pellets introduceren een hoge energie-efficiëntie, lage emissies in de vergelijking. Bovendien worden pellets beschouwd als koolstofneutraal en dus vrijwel de meest milieuvriendelijke brandstof die u in een kachel kunt voeren.

Volgens de DOE: “Pelletkachels zijn handiger in gebruik dan gewone houtkachels of open haarden, en sommige hebben een veel hogere verbrandings- en verwarmingsefficiëntie.” Een ander gevolg van hoogrenderende pelletverbranding is de extreem lage uitstoot (in vergelijking met bijvoorbeeld houtkachels).

Het is ongelooflijk om te zien hoe fel mensen houden van hun pelletkachels. Als je het een vriend vraagt die er een heeft, zal hij niet kunnen stoppen met praten over ‘onze huiselijke pelletkachel’.

basisprincipes van hoe pelletkachels werken
Dit zijn 3 old-school pelletkachels. De basisprincipes van hoe ze werken zijn hetzelfde voor oudere modellen en de moderne pelletkachels.

Om ervoor te zorgen dat iedereen de mogelijkheid heeft om milieuvriendelijke pellets te gebruiken om hun huis te verwarmen, hebben we hier een lijst opgesteld met de beste pelletkachels die u in 2022 kunt kopen.

Voordat u ze bekijkt, is het logisch om uzelf een beetje te informeren over de benchmarkspecificaties en basisstatistieken waarnaar u moet zoeken bij het kiezen van de beste pelletkachel voor uw huis.

De volgende specificaties zijn in overeenstemming met de DOE-aanbevelingen voor pelletkachels.

Hoe de juiste pelletkachel te kiezen (3-punts koopgids)

Niet iedereen onder ons kent het reilen en zeilen van pelletkachels. Daarom hebben we een snelle pelletkachel koopgids gemaakt.

We behandelen snel de 3 primaire specificaties. Dit zijn:

 • Verwarmingscapaciteit pelletkachel (in BTU). Dit bepaalt hoe groot een pelletkachel is die u nodig heeft voor uw huis (500-3.000 vierkante voet).
 • Energie-efficiëntie. Het is alleen zinvol om een pelletkachel te kopen met de hoogste energie-efficiëntie.
 • Trechter grootte. Hopper is in feite een mand waar pellets die in de kachel worden gevoerd, kunnen worden geplaatst. Hoppergrootte – 20 tot 60 lbs – bepaalt hoe vaak u de kachel moet aanvullen (met pellets).

Hoe groot moet een pelletkachel zijn? (Capaciteit, gemeten in BTU)

BTU of British Thermal Unit is een eenheid die we gebruiken voor het meten van nuttige warmte die elk HVAC-apparaat kan creëren. Kortom, de grotere kachels produceren meer BTU’s en vice versa.

Pelletkachels hebben een capaciteit van 10.000 BTU (kleinste pelletkachels) tot 90.000 BTU (grootste pelletkachels). In de praktijk hebben de meeste pelletkachels een capaciteit van 40.000-60.000 BTU.

Het eerste dat u moet uitzoeken bij het kopen van een pelletkachel is hoe groot deze moet zijn. De capaciteit van de kachel is recht evenredig met de vierkante meters.

Voor het goed verwarmen van een huis van 2.000 vierkante meter hebt u bijvoorbeeld een pelletkachel van 60.000 BTU nodig.

We hebben berekend hoe groot een pelletkachel je nodig hebt voor enkele van de meest voorkomende vierkante meters van moderne huizen:

Vierkante meters Pelletkachel Capaciteit
600 m² 18.000 BTU
800 m² 24.000 BTU
1.000 m² 30.000 BTU
1.200 m² 36.000 BTU
1.400 m² 42.000 BTU
1.600 m² 48.000 BTU
1.800 m² 54.000 BTU
2.000 m² 60.000 BTU
2.200 m² 66.000 BTU
2.400 m² 72.000 BTU

Hier is wat inzicht voor wanneer u een pelletkachel kiest: kachelfabrikanten hebben de neiging om de maximale vierkante meters te vermelden die een pelletkachel kan verwarmen. Dit is niet hetzelfde als de meest aanbevolen vierkante meters volgens de DOE-richtlijnen.

Voorbeeld: Je vindt er een kachel van 48.000 BTU. Volgens de DOE-richtlijn is een dergelijk apparaat geschikt voor het verwarmen van 1.600 vierkante voet. U vindt in de pelletkachellijst of op het specificatieblad dat zo’n pelletkachel ‘ruimtes kan verwarmen tot 2.500 vierkante voet’. Theoretisch kunt u ruimtes verwarmen tot 2.500 m² onder perfecte omstandigheden. Praktisch, however, moet u een 48.000 BTU-kachel kopen voor 1.600 vierkante voet.

Secundaire verwarming: Sommige mensen gebruiken pelletkachels als secundair verwarmingssysteem. In een dergelijk geval moet uw primaire verwarmingssysteem (bijvoorbeeld een oven) het grootste deel van de verwarmingsenergie produceren en kunt u de vierkante meters buiten beschouwing laten bij BTU-berekeningen.

Energie-efficiëntie pelletkachel (tussen 70% en 84%)

In vergelijking met houtkachels is elke pelletkachel extreem energiezuinig. Pellets kunnen twee keer zoveel energie produceren als normaal hout. De meeste pelletkachels (alle kachels op de onderstaande lijst) zijn EPA-gecertificeerd, wat een hoge energie-efficiëntie garandeert.

Er is echter nog steeds een interval van energie-efficiëntie als het gaat om pelletkachels. De meest geciteerde is 70% – 84% energie-efficiëntie. Het is duidelijk dat de meest energiezuinige pelletkachels een energie-efficiëntie hebben die dichter bij of gelijk is aan 84%.

Kachels met een hoog energie-rendement betekenen niet alleen dat u minder pellets hoeft te gebruiken om meer energie te krijgen. Het andere deel van de vergelijking zijn de gasemissiesnelheden.

Pelletkachels hebben notoir lage gasemissies. Dit is een direct gevolg van de hoge energie-efficiëntie van pelletverbranding. Een eenvoudige manier om de uitstoot verder te verlagen, is door te investeren in kachels met een energieopbrengst van 84%.

Op die manier zou slechts 16% (in plaats van 30%) de massa zijn waaruit de gasemissie kan worden verdreven.

Hopper grootte (tussen 20 en 60 LBS)

Hopper is een essentieel onderdeel van een pelletkachel. Hier bevinden zich alle pellets die in de pelletkachel worden gevoerd. Op dit punt zou het logisch zijn om het artikel over ‘Hoe werkt een pelletkachel’ te lezen en hier terug te keren.

Kortom, je moet de trechter van tijd tot tijd bijvullen met pellets. Hoe vaak je pellets in de trechter moet doen, hangt af van:

 • Grootte van de trechter.
 • Snelheid van branden.

Hoe snel pellets verbranden, wordt ingesteld en gecontroleerd via een thermostaat. Het enige waarover u een slimme beslissing kunt nemen, is het kopen van een pelletkachel met een grotere trechter.

Hoe groter de trechter, hoe langer de voorraad pellets erin meegaat. Op je beurt heb je meer tijd om te genieten van de warmte die uit de kachel komt.

Lijst van de beste pelletkachels

Op basis van de 3 belangrijkste statistieken die hierboven zijn uitgelegd, hebben we een lijst opgesteld met de beste pelletkachels die u in 2022 kunt kopen. U vindt specificaties aan de rechterkant en beoordelingen van elke pelletkachel onder de tabel:

Pelletkachel: Foto: Belangrijke statistieken: Beoordeling en prijs:
#1 Comfortbilt pelletkachel HP22 (beste pelletkachel in 2021) Capaciteit: 50.000 BTU
Vierkante meters: 500 –
1.700 m²
Hoper Grootte: 55 pond
Energie-efficiëntie: 84%
EPA-gecertificeerd? Ja
Gewicht: 295 lbs
$$$$
4.8 van de 5 sterren
Controleer op Amazon
#2 Breckwell SP24I (beste pelletkachel) Capaciteit: 50.000 BTU
Vierkante meters: 1,000 –
2.200 m²
Hoper Grootte: 60 pond
Energie-efficiëntie: N.V.T
EPA-gecertificeerd? Nee
Gewicht: 210 lbs
$$$$
4.8 van de 5 sterren
Controleer op Amazon
# 3 Osburn 2500 Vrijstaande pelletkachel (beste Osburn-model) Capaciteit: 39.260 BTU
Vierkante meters: 700 –
2.000 m²
Hoper Grootte: 60 pond
Energie-efficiëntie: 78.4%
EPA-gecertificeerd? Ja
Gewicht: 275 lbs
$$$$
4.6 van de 5 sterren
Controleren op HVACDirect
# 4 US Stove Company US GW1949 Wiseway niet-elektrische pelletkachel (beste kleine pelletkachel) Capaciteit: 40.000 BTU
Vierkante meters: 500 –
1.500 m²
Hoper Grootte: 60 pond
Energie-efficiëntie: N.V.T
EPA-gecertificeerd? Ja
Gewicht: 141 lbs
$$$$
4.6 van de 5 sterren
Controleer op Amazon
# 5 US Stove 5500M King Pellet Burner (Old-School Pellet Stove) Capaciteit: 48.000 BTU
Vierkante meters: 600 –
1.600 m²
Hoper Grootte: 25 pond
Energie-efficiëntie: Nan
EPA-gecertificeerd? Ja
Gewicht: 250 lbs
$$$$
4.2 van de 5 sterren
Controleer op Amazon


#1 Comfortbilt Pelletkachel HP22 (Beste pelletkachel in 2022)

Verwarmingscapaciteit: 50.000 BTU
Aanbevolen vierkante meters: 1.700 m²
Energie-efficiëntie: 84%
Hopper grootte: 55 pond
Afmetingen (BxDxH in inches): 24 x 25 x 32,5 inch
Gewicht: 295 pond

Comfortbilt Pellet Stove HP22 is de typische pelletkachel. Het combineert het gemak en de milieuvriendelijkheid van pelletkachels met het esthetische ontwerp.

Wat voor ons het belangrijkst is, zijn de specificaties. En het is veilig om te zeggen dat comfortbilt pelletkachel HP22 specificaties zijn spectaculair. Het is alles wat een verwarmingsexpert zich kan wensen in een pelletkachel, waaronder:

 • Hoogst mogelijke energie-efficiëntie voor een pelletkachel (84%) + EPA-certificering.
 • Solide 50.000 BTU verwarmingsvermogen.
 • Grote trechtergrootte (55 lbs).

Al deze specificaties werken samen om van Comfortbilt Pellet Stove HP22 de beste pelletkachel in 2022 te maken. De hoeksteen is het verwarmingsvermogen van 50.000 BTU.

Om de herbevoorrading van de trechter te beperken, hebt u een grote trechter nodig (die deze heeft) en een hoge energie-efficiëntie (u kunt niet hoger dan 84% krijgen met pellets).  De beste specificaties voor energie-efficiëntie, verwarming en trechtergrootte garanderen dat u het meeste uit uw pellets haalt met de minste hoeveelheid onderhoud.

Een ander aspect van een zeer hoge brandefficiëntie zijn de zeer lage emissiesnelheden. Van alle pelletkachels heeft de Comfortbilt HP22 met 84% energie-efficiëntie de laagste emissieniveaus.

De esthetiek is misschien een subjectief onderwerp, maar de meeste huiseigenaren houden van het Bay-ontwerp van de Comfortbilt Pellet Stove HP22 in carbon black. Dit zijn de voor- en nadelen van de beste pelletkachel in 2022:

Comfortbilt Pelletkachel HP22 Review

Pros

 • Hoogste energie-efficiëntie voor een pelletkachel (84%)
 • Grote trechter (55 lbs) betekent minder frequent bijvullen
 • Solide 50.000 BTU verwarmingsvermogen
 • Mooie esthetiek (Bay design, in carbon black)
 • Iedereen vindt het geweldig met frequente positieve recensies zoals ‘Geen spijt. Niet één!’
Tegens

 • Niet geschikt voor huizen van meer dan 3000 m²
Koop op Amazon

#2 Breckwell SP24I (beste pelletkachel)

Breckwell SP24I insert pelletkachel
Verwarmingscapaciteit: 50.000 BTU
Aanbevolen vierkante meters: 1.000-2.200 m²
Energie-efficiëntie: N.V.T
Hopper grootte: 60 pond
Afmetingen (BxDxH in inches): 26.5 x 38.5 x 21 inch
Gewicht: 210 pond

Pelletkachel inzetstukken zijn goud. Ze kunnen in een muuruitsparing worden geplaatst en besparen vrij veel ruimte. Het nadeel is dat er niet zoveel pelletkachels zijn en de prijzen hoger zijn dan gewone stand-alone pelletkachels. Breckwell SP24I is een van de weinige hoogwaardige pelletkachelinzetstukken die uw huis kan verwarmen.

Ondanks dat het een insert pelletkachel is, kan het elk uur 50.000 BTU aan warmteafgifte leveren. Als u de vijzelsnelheid in de hoogste stand zet, kan de Breckwell SP24I ruimtes tot 2.200 m² opwarmen. Natuurlijk zullen lagere vijzelsnelheden minder verwarmingsvermogen opleveren. U kunt het bijvoorbeeld gemakkelijk in een huis van 1.000 vierkante meter plaatsen en een low-burn gebruiken. Het levert voldoende verwarmingsvermogen en het zal nog efficiënter zijn bij een lage verbrandingsinstelling.

Het mooie van een grote 60 lbs trechter en een laagbrandende werking is dat u de pelletkachelinzet niet vaak hoeft te laden. Het is een gemoedelijke en verwarmende kachel met weinig onderhoud.

Je bespaart ook vrij veel ruimte, aangezien het een insert type van een pelletkachel is. Het nadeel is de prijs van $ 3.000 +. Dit is hoe dat een slimme investering is: een stand-alone kachel kan ongeveer 5 vierkante meter ruimte wegvreten. De prijs van sq ft kan nogal variëren; een gemiddelde zou ongeveer $ 200 per vierkante voet zijn. Het besparen van 5 sq ft resulteert in een besparing van ongeveer $ 1.000. Dat moet worden overwogen bij het overwegen van alle pelletkachelinzetstukken.

Kortom, de Breckwell SP24I is de beste pelletkachelinzet die momenteel op de markt is. Het heeft een hoog verwarmingsvermogen, 60 lbs trechtergrootte en kan u ongeveer 5 vierkante meter ruimte besparen:

Breckwell SP24I Pellet Stove Insert Beoordeling

Pros

 • Een van de weinige hoogwaardige pelletkachels inzetstukken
 • Kan tot 50.000 BTU aan verwarmingsvermogen leveren
 • Grote 60 lbs trechtergrootte, gecombineerd met een laag brandvermogen, vereist het minimale navulonderhoud
 • U kunt een optie om gouden of nikkelen deur toe te voegen, het stylen van de insert pelletkachel aan uw huis
 • Bespaart ongeveer 5 vierkante meter ruimte
Tegens

 • Het heeft een hoger prijskaartje dan conventionele pelletkachels zonder inzetbare
Koop op Amazon

# 3 Osburn 2500 Vrijstaande pelletkachel (beste Osburn-model)

beste vrijstaande pelletkachel
Verwarmingscapaciteit: 39.260 BTU
Aanbevolen vierkante meters: 500-2.000 vierkante voet
Energie-efficiëntie: 78.4 %
Hopper grootte: 60 pond
Afmetingen (BxDxH in inches): 26.25 x 24.25 x 30.5 inch
Gewicht: 275 pond

Historisch gezien is Osburn een van de meest herkenbare pelletkachelmerken. Ze zijn een in de VS gevestigd bedrijf dat alles maakt, van pellets tot houtkachels en ovens. De beste Osburn pelletkachel is de Osburn 2500 vrijstaande pelletkachel.

Het 2500-model heeft een grote 60 lbs-trechter die pellets aan de brandpot levert via een slim bedachte vijzel. De pellets geven 78,4% van hun totale energie weg. De energie-efficiëntie van 83% kan worden bereikt door het pelletverbrandingsproces te optimaliseren door de juiste ventilatie, zuurstoftoevoer en een optimaal pellettoevoersysteem via de vijzel (de snelheid wordt indirect geregeld met de thermostaat).

Om het Osburn 2500-model zo energiezuinig mogelijk te maken, heb je verschillende verwarmingsinstellingen. U kunt de instellingen aanpassen om comfortabel en huiselijk te worden.

Bovendien kunt u een 120 CFM-blower gebruiken die de verwarmde lucht van de pelletkachel actief in de kamer kan afleveren en gelijkmatig kan verdelen. Dat betekent dat je hele huis warmer zal zijn, niet alleen de woonkamer waar de Osburn 2500 is geïnstalleerd.

De Osburn 2500 wordt geleverd met een voetstuk. Door hem van de grond te tillen, is de kachel een van de beste pelletkachels die momenteel op de markt zijn. Voeg daarbij de eenvoudige bediening van de kachel en u kunt zien waarom de Osburn 2500, die al tientallen jaren actief is, zo’n uitstekende reputatie heeft.

Osburn 2500 Vrijstaande pelletkachel Review

Pros

 • Gemaakt door US Stove (opgericht in 1869, ze hebben meer dan 150 jaar ervaring in binnenverwarming)
 • Grote 60 lbs trechter
 • Heeft een voetstuk en 120 CFM blower, zorgen voor een goede verdeling van warme lucht
 • Verschillende verwarmingsinstellingen die de energie-efficiëntie tot 78,4% kunnen brengen
Tegens

 • Is een beetje prijzig
 • Asbak moet regelmatiger worden schoongemaakt om asophoping te voorkomen
Koop op HVACDirect

# 4 US Stove Company US GW1949 Wiseway (beste vrijstaande kleine pelletkachel)

beste kleine pelletkachel
Verwarmingscapaciteit: 40.000 BTU
Aanbevolen vierkante meters: 500-1500 m²
Energie-efficiëntie: N.V.T
Hopper grootte: 60 pond
Afmetingen (BxDxH in inches): 15 x 24 x 52 inch
Gewicht: 141 pond

De meeste pelletkachels die u kunt kopen, hebben een capaciteit van meer dan 45.000 BTU en kunnen tot 300 lbs wegen. Die pelletkachels zijn het beste voor huizen van meer dan 1.500 vierkante meter. Wat dacht je van een kleinere, lichte pelletkachel?

Als u een kleiner huis of een huisje in Minnesota heeft, is het hebben van een kleine pelletkachel een perfecte verwarmingsoptie voor de winter. De beste kleine pelletkachel is de US Stove GW1949 Wiseway. Het heeft ongeveer 40.000 BTU verwarmingscapaciteit, geschikt voor huizen tot 1.500 vierkante voet.

Wat meer is, omdat dit een van de kleinste pelletkachels is, weegt het minder dan 141 lbs. Dit maakt de installatie van kachels veel eenvoudiger. In feite is de US Stove GW1949 Wiseway een vrijstaande pelletkachel. Dat betekent dat je geen schoorsteen nodig hebt om gasuitputten uit je huis te verdrijven. In plaats van een pelletkachelinzetstuk in een bestaand schoorsteenvrijstaand huis te installeren, kunt u een klein gat in de muur boren voor us Stove GW1949 Wiseway-installatie.

Ondanks dat het een kleinere pelletkachel is, heeft de US Stove GW1949 Wiseway een grote 60 lbs trechter. Als je kijkt naar BTU per BTU, is een 60 lbs hopper voor een 40.000 BTU pelletkachel relatief gezien groter dan 55 lbs hopper voor een 50.000 BTU pellet verwarmingsapparaat. Kortom, de pellets gaan langer mee en je zult de trechter minder vaak moeten bijvullen.

Bovenop de kleine pelletkachelgrootte, kunt u zien dat de US Stove GW1949 Wiseway vrij lang is (52 inch). De basis is echter slechts 15 x 24 inch, waardoor de minste hoeveelheid vierkante meters mogelijk iswaardig.

Het beste ding over dit kleine apparaat is de prijs. US Stove GW1949 Wiseway is de goedkoopste pelletkachel op deze lijst van 2022. Het kost veel minder dan $ 2.000 (de prijs van sommige van de andere kachels).

US Stove Company US GW1949 Wiseway Beoordeling

Pros

 • Beste kleine pelletkachel met 40.000 BTU (voor kleinere huizen of huisjes)
 • Heeft 60 lbs trechter die langer meegaat dan 55 lbs trechter voor grotere pelletkachels
 • Neemt minimale ruimte in beslag (basisbreedte en -diepte zijn respectievelijk 15 en 24 inch)
 • Eenvoudiger te installeren (geen schoorsteen nodig) en te onderhouden
 • Goedkoopste pelletkachel (zeer betaalbaar, zelfs voor een kleine kachel)
Tegens

 • Heeft onbekende energie-efficiëntie
 • Niet geschikt voor zeer grote huizen
Koop op Amazon

# 5 US Stove 5500M King (Old-School Pellet Stove)

Verwarmingscapaciteit: 48.000 BTU
Aanbevolen vierkante meters: 1.600 m²
Energie-efficiëntie: Nan
Hopper grootte: 25 pond
Afmetingen (BxDxH in inches): 25 x 34 x 26 inch
Gewicht: 250 pond

US Stove was een van de eerste bedrijven die pelletkachels ontwikkelde. Hun klassieke model – het model dat nu die ‘old-school pelletkachel’ heeft – status is de 5500M King. In wezen heeft de US Stove 5500M King alle basisspecificaties die je zou verwachten van een pelletkachel met het old-school ontwerp om op te starten. De waarheid is echter dat het 5500M King-model qua specificaties al achterblijft bij de modernste modellen.

Dit is hoe old-school deze kachel is: het wordt geen ‘pelletkachel’ genoemd, het wordt ‘pelletbrander met ontsteker’ genoemd. Zo werden de vroege pelletkachels genoemd.

Het kan elk uur een solide 48.000 BTU aan verwarmingsvermogen uitpompen. Je hebt 5 verschillende instellingen om de pelletverbranding mee te optimaliseren (ter vergelijking, de beste pelletkachels van US Stove hebben er 6).

Hoe energiezuinig is het pelletverbrandingsproces? We weten het eigenlijk niet. US Stove neemt dat nummer niet op in de specificatiebladen, omdat toen de US Stove 5500M King werd ontwikkeld, de EPA niet vereiste dat ze de energie-efficiëntie meten.

Het grootste probleem dat deze kachel heeft, is de 25 lbs-trechter. De meeste pelletkachels met een vergelijkbare BTU-uitgang hebben twee keer zo groot (iets van 50 lbs). Het is duidelijk dat 25 lbs hopper vrij goed was in de jaren 2000. We hebben echter geleerd dat grotere trechters minder moeten worden bijgevuld, daarom hebben moderne kachels grotere trechters.

De echte aantrekkingskracht van de US Stove 5500M King is het old-school huiselijke ontwerp. Het ziet eruit als een old-school kachel en heeft het voordeel dat het een milieuvriendelijke pelletkachel is. Het oude ontwerp met de nieuwe hernieuwbare energiebron is de reden waarom zoveel mensen voor het 5500M King-model gaan, ongeacht de minder dan perfecte specificaties.

US Stove 5500M King Beoordeling

Pros

 • Old-school pelletkachel met een klassieke vibe
 • 48.000 BTU verwarmt een ruimte tot 1.600 vierkante voet
 • Huiselijke esthetiek die alleen een old-school kachel zou kunnen hebben
Tegens

 • Kleine trechtergrootte (25 lbs) en onbekende energie-efficiëntie
 • Slechts 5 (in plaats van 6) warmtestanden
 • Wordt geleverd zonder installatiemateriaal (je moet die extra kopen)
Koop op Amazon

Heeft u vragen over pelletkachels?

Pelletkachels kunnen complex lijken. We begrijpen volledig dat veel mensen vragen zullen hebben over de meest geschikte maat en hoe pelletkachels in het algemeen werken.

Als u liever hout gebruikt in plaats van pellets, kunt u hier de beste houtkachels bekijken. Een andere optie die geen pellets of hout betreft, zijn de elektrische wandhaarden. Die zijn echter minder kosteneffectief vanwege de hoge prijzen van elektriciteit in vergelijking met hout of pellets.

U bent van harte welkom om alle vragen in de onderstaande opmerkingen te stellen en we zullen proberen ze zo goed mogelijk aan te pakken. Bedankt.

Inhoudsopgave