5 eenvoudige maar effectieve manieren om de luchtkwaliteit binnenshuis vandaag te verbeteren

De kwaliteit van de lucht die we inademen is belangrijk.

Van tijd tot tijd de frisse lucht krijgen is nuttig. We brengen echter meer dan 80% van onze tijd binnenshuis door. Onze longen zijn dus nauw verbonden met de binnenluchtkwaliteit.

Volgens de studie van EPA ‘Rapport aan congres over binnenluchtkwaliteit’,

“Amerikanen brengen gemiddeld ongeveer 90 procent van hun tijd binnenshuis door, waar de concentraties van sommige verontreinigende stoffen vaak 2 tot 5 keer hoger dan typische buitenconcentraties.

Tijdens 8 uur slaap kun je bijvoorbeeld meer luchtverontreinigende stoffen inademen dan 2 volledige dagen buiten doorbrengen.

Als u niet voorzichtig bent met het handhaven van een hoge binnenluchtkwaliteit, kunt u worden blootgesteld aan problemen die verband houden met een slechte binnenluchtkwaliteit, waaronder (volgens Wikipedia):

  • Sick building syndroom.
  • Verminderde productiviteit.
  • Verminderd leren op school.

De reden waarom zoveel huiseigenaren die in een slechte binnenluchtkwaliteit wonen zich niet bewust zijn van deze ernstige gevolgen, is eenvoudig.

“De meeste dingen die problemen veroorzaken, zijn geurloos,” zegt Dr. Nicholas BuSaba, universitair hoofddocent otolaryngologie aan de Harvard-Medical School, volgens Harvard Health, “Dus in veel gevallen is er niets om je te waarschuwen voor het probleem.”

Gelukkig zijn er manieren waarop u uw binnenluchtkwaliteit in uw huis onmiddellijk kunt verbeteren. Wat nog belangrijker is, u kunt de dagelijkse gewoonten leren die een hoge binnenluchtkwaliteit handhaven. Hier is hoe je het doet:

Hoe u de binnenluchtkwaliteit in uw huis kunt verbeteren (5 eenvoudige tips)

Het verbeteren van de luchtkwaliteit is geen rocket science. Vrijwel iedereen kan de frisheid van onze binnenlucht verhogen en de concentratie van enigszins schadelijke binnenluchtverontreinigende stoffen verminderen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat u met deze gewoonten kunt beginnen als u een slechte binnenluchtkwaliteit, standaard binnenluchtkwaliteit of zelfs een hoge binnenluchtkwaliteit heeft.

Ze zijn ontworpen om de concentratie van alle luchtverontreinigende stoffen binnenshuis te verminderen.

De meesten weet je het al. Sommige mensen die de 5 eenvoudige tips lezen over hoe de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, denken zelfs dat ze niets bijzonders zijn. Ze zijn helemaal niet buitengewoon; waar het om gaat is dat we ze regelmatig onderhouden om de binnenluchtkwaliteit te verhogen en vervolgens te behouden.

1. Verwijder regelmatig stof (stofzuigen, beddengoed verschonen, gordijnen reinigen)

Het houden van een goede huishygiëne staat gelijk aan het gezond houden van een huis. Op geen enkele andere manier is dit duidelijker dan in de binnenluchtkwaliteit.

Bij het schoonmaken van een huis is het logisch om de gebieden te noteren waar luchtverontreinigende stoffen – zoals stof, rook, pollen of schimmel, om maar een paar verontreinigende stoffen te noemen – zich kunnen ophopen.

Huishoudelijke acties die de binnenkwaliteit kunnen verhogen, richten zich het meest op deze luchtverontreinigende gebieden. Huishoudelijke taken die, wanneer ze regelmatig worden uitgevoerd, de grootste positieve impact hebben op de luchtkwaliteit binnenshuis zijn:

  • Stofzuigen. Stofzuigen is niets minder dan het verminderen van de hoeveelheid potentiële luchtverontreinigende stoffen die zich in de loop van de tijd ophopen. Regelmatig stofzuigen vermindert vaak de kans dat al dat stof in de lucht terechtkomt en vermindert de luchtkwaliteit binnenshuis. Het is duidelijk dat stofzuigen stof in de lucht voortstuwt, het wegwerken ervan, het openen van ramen en het creëren van een luchtstroom die stof naar buiten zal dragen. Focus vooral op het stofzuigen van tapijten en tapijten (daar is de ophoping van luchtverontreinigende stoffen het grootst).
  • Beddengoed. Beddengoed vertegenwoordigt een gunstig platform voor stof, rook, pollen en andere allergenen. Het belangrijkste probleem is dat we meestal 8 uur per dag op het beddengoed slapen en rechtstreeks contact opnemen met deze verontreinigende stoffen. Probeer minstens één keer per week van beddengoed te veranderen om de luchtkwaliteit in de slaapkamer tijdens uw slaap te verhogen.
  • Gordijnen. Gordijnen worden vaak over het hoofd gezien. Omdat ze echter in de buurt van ramen worden geplaatst, vormen ze een obstakel voor een binnen-buiten, en vice versa, luchtstroom. Op deze manier kunnen ze een aanzienlijke hoeveelheid luchtverontreinigende stoffen verzamelen die later in de binnenlucht vrijkomen. Om deze afzetting van verontreinigende stoffen in de lucht te verminderen, wast en ververst u de gordijnen minstens één keer per maand.

2. Open ramen (frisse lucht verbetert de binnenluchtkwaliteit)

Zoals u zich misschien herinnert, kan buitenlucht 2 tot 5 keer schoner zijn dan binnenlucht. Dat is niet meer dan redelijk; buitenlucht beweegt rond en wordt de hele tijd gemengd. Aan de andere kant is de binnenlucht muf en accumuleert gemakkelijk luchtverontreinigende stoffen.

Vensters vaker openen lijkt een simpel advies. Niettemin, ondanks dat het zo eenvoudig is, volgen de meeste huiseigenaren het niet zo strikt als het zou doen aan te raden zijn.

Het openen van een raam is eenvoudig. Het proces van luchtuitwisseling tussen binnen en buiten is echter niet te onderschatten. Door een instroom van buitenlucht van 2-5 hogere luchtkwaliteit te creëren, wordt de binnenlucht van een veel lagere luchtkwaliteit vervangen door uit het raam te worden verdreven.

Het is duidelijk dat als u meer dan één venster opent, u een buitenlucht-binnen-buitenluchtstroom. Het zal niet alleen de luchtuitwisseling versnellen, maar de luchtstroom zal ook sterk genoeg zijn om zwaardere deeltjes (schimmelsporen, stof) op te nemen en uit uw huis te tillen.

3. Verbeter de algehele ventilatie door filters regelmatig te reinigen / vervangen

De meeste woningen hebben al verwarmings- en koelsystemen die continu luchtverontreinigende stoffen in de lucht opvangen. Bovendien verhogen deze filters de luchtkwaliteit binnenshuis. Wanneer filters echter hun capaciteit bereiken, kunnen ze u niet meer helpen de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.

Bovendien kunnen de verzamelde luchtverontreinigende stoffen bovenop deze filters de binnenluchtcirculatie opnieuw stimuleren. Dat verandert deze filters van luchtreinigers in luchtvervuilers.

belang van het reinigen van filters voor de binnenluchtkwaliteit
Het niet regelmatig reinigen van filters kan na verloop van tijd de luchtkwaliteit binnenshuis verminderen.

Daarom is het van vitaal belang – en heel eenvoudig – om regelmatig filters reinigen. Het maakt niet uit of het airconditioners of verwarmingsfilters zijn. Door ze op tijd te laten reinigen, zorgen ze ervoor dat ze de luchtkwaliteit binnenshuis blijven verbeteren en niet actief luchtverontreinigende stoffen in de binnenlucht spuwen.

4. Verplaats de groene planten naar buiten (als je allergische reacties krijgt)

Het binnen hebben van planten kan indirect verband houden met allergische reacties. Groene planten creëren gelokaliseerde gebieden die gunstig zijn voor schimmelgroei.

Het is alleen zinvol om het ding te verwijderen dat schimmelgroei kan stimuleren. Het is duidelijk dat als je niet het gevoel hebt dat schimmel een probleem kan zijn, je de greens niet naar buiten hoeft te verplaatsen.

Laten we nog iets ophelderen: het algemene concept over kamerplanten is dat ze zuurstof creëren en goed zijn voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Hoewel het creëren van zuurstof goed is, kan de aanwezigheid van verhoogde schimmelconcentraties erger zijn.

In de meeste gevallen is het gebrek aan zuurstof in de binnenlucht geen probleem. Het probleem is schimmelgroei en schimmelsporen. Beide kunnen effectief worden aangepakt met behulp van UV-luchtreinigers voor schimmels.

5. Voor een aanzienlijke verbetering van de binnenluchtkwaliteit kijkt u naar een hoge CADR-luchtreiniger

Als eenvoudige trucs de binnenluchtkwaliteit niet genoeg verhogen, kunt u altijd een luchtreiniger gebruiken. Luchtreinigers – apparaten die allerlei luchtverontreinigende stoffen filteren – kan de binnenluchtkwaliteit aanzienlijk verhogen.

Ze kunnen worden gebruikt voor een specifiek doel – zoals het wegwerken van schimmels of allergieën. Ze kunnen ook worden gebruikt om de binnenluchtkwaliteit in het algemeen te verhogen.

Als u besluit er een te kopen, zoek dan naar degenen met een hoge CADR-rating. CADR staat voor Leveringspercentage schone lucht; het is een belangrijke statistiek die ons vertelt hoe snel een luchtreiniger de luchtkwaliteit binnenshuis kan verhogen. U kunt de lijst met de beste luchtreinigers met hoge CADR-classificaties hier bekijken.

Samenvatting: Nodig frisse lucht uit en houd het fris

Om allerlei problemen met betrekking tot slechte binnenluchtkwaliteit op afstand te houden, moet je er rekening mee houden dat je regelmatig voorwaarden creëert voor een hoge binnenluchtkwaliteit.

Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als het openen van een raam. Niettemin kunnen ze over het algemeen heel goed werken om een omgeving te creëren met sterk verlaagde concentraties van luchtverontreinigende stoffen.

Inhoudsopgave