5 woningbouwtips voor een gezond binnenklimaat

gezond binnenklimaat in het houten huis

Elke persoon brengt ongeveer 80 procent van zijn tijd binnenshuis door. Deze waarde alleen al laat zien hoe belangrijk gezond leven en het vermijden van verontreinigende stoffen zijn bij het bouwen van een huis. Bij gevoelige mensen kunnen ongunstige binnenklimaatomstandigheden vermoeidheid, hoofdpijn en astma veroorzaken. Als u al zorgvuldig te werk gaat in de woningbouw- of renovatieplanning, creëert u een gezond klimaat en implementeert u de essentiële details.

Wat is een gezond binnenklimaat?

Het belangrijkste criterium voor een gezond binnenklimaat is frisse lucht. Een optimale ventilatie in de woonkamer zorgt ervoor dat muffe lucht ontsnapt en wordt vervangen door frisse lucht. Naast ruimteventilatie door de ramen, kunt u bij het bouwen van een huis kiezen voor een modern ventilatiesysteem. In dit geval is de luchtcirculatie niet alleen afhankelijk van de juiste schokventilatie, maar wordt deze automatisch via het systeem uitgevoerd.

Het tweede punt is de optimale luchtvochtigheid in de ruimte. Als het te droog is, kunnen ademhalingsproblemen en hoofdpijn optreden. Een te hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt de ademhaling en is op den duur ook ongezond. Optimaal is de luchtvochtigheid in woonkamers en slaapkamers tussen 30 en 50 procent. De aangename temperatuur kan naar eigen goeddunken worden gekozen tussen 19 en 21 ° C. Deze basiswaarden zijn essentieel voor een gezond binnenklimaat en kunnen gemeten worden met een hygrometer of thermometer. Om verontreinigende stoffen in de vorm van fijne deeltjes uit te sluiten, wordt een interieurontwerp met natuurlijke en hoogwaardige materialen aanbevolen.

1. Vind een geschikt bouwbedrijf

Voordat u uw droomhuis plant en zich bezighoudt met de plattegrond, architecturale stijl en andere factoren, onderzoekt u bouwbedrijven en vergelijkt u verschillende aanbiedingen. Maak deze vergelijking niet alleen voor de bouwkosten, maar zoek een woningaanbieder waar gezond wonen hoog in het vaandel staat. De verwerking van natuurlijke materialen, optimale geluidsisolatie en moderne thermische isolatie staan centraal als het gaat om binnenklimaatomstandigheden.

Als u of een familielid last heeft van allergieën, plan dan een ventilatiesysteem in de woningbouw. Als u slechts sporadisch kunt ventileren in tijden van pollentelling, wordt de ventilatie in de woonkamer verzekerd door moderne technologie. Ontvang verschillende aanbiedingen en controleer nauwgezet welke diensten en welke materialen worden gebruikt volgens het bouwcontract. Natuurlijke materialen en gecertificeerde bouwmaterialen hoeven niet duurder te zijn dan conventionele bouw- en afwerkingsmaterialen. Voor uw gezondheid en het onbeperkte welzijn in uw huis zijn deze gegevens van groot belang.

2. Gebruik ecologische bouwmaterialen

Geprefabriceerde huizen zijn erg populair bij veel gezinnen. Naast de prijsvoordelen en de korte bouwtijd komt dit vooral doordat de aanbieders uitsluitend Houtbouw een belangrijke Wees voor je gezonde leven bedekken. U zult nog zekerder beslissen of u kiest voor een thuisaanbieder die volledig vertrouwt op ecologische bouwmaterialen. Naast hout als primair bouwmateriaal, natuurlijke isolatiematerialen gemaakt van plantaardige vezels, evenals koude of kleipleister kan worden gebruikt. Als er ecologisch gecertificeerde materialen worden gebruikt, heeft u een goede beslissing genomen voor uw gezondheid en een aangenaam binnenklimaat. Naast de cascoconstructie geldt dit ook vooral voor de binneninrichting.

Niet-giftige en emissiearme vloerbedekkingen, wandbekleding en pleisters allergieën en ongemak in uw huis te voorkomen. Wees niet bang om specifieke vragen te stellen en krijg een offerte voor ecologische woningbouw.

3. Installeer ventilatiesysteem

Zoals reeds kort vermeld, is een ventilatiesysteem essentieel voor mensen met een allergie bij het bouwen van een huis. Het is belangrijk dat u zich aanmeldt voor een met pollenfilter uitgeruste faciliteit beslissen. Om stookkosten te besparen en de temperatuur in de ruimte optimaal te regelen, is ventilatie met warmteterugwinning aan te raden. Omdat hoogwaardige systemen voor een goed en gzorgen voor lichte luchtkwaliteit, ze verbeteren merkbaar gezond leven en zijn een modern alternatief voor pollenschermen voor de ramen.

Bouw je in een binnenstedelijk gebied of in de buurt van een industrieterrein of een drukke weg? Dan is een ventilatiesysteem het overwegen waard bij het bouwen van een huis en geeft het u de mogelijkheid om goed gefilterde frisse lucht in huis te laten terwijl fijnstof en omgevingsdeeltjes buiten worden gehouden.

4. Kies emissiearme apparatuur en meubels

De meeste verontreinigende stoffen komen niet in uw eigen vier muren tijdens de bouw van het huis, maar tijdens het interieurontwerp en de inrichting. Met betrekking tot uw voorkeur voor ecologische woningbouw, heeft u al gekozen voor emissiearme gips- en muurverven en voor gezonde vloeren, in het beste geval gemaakt van hout of natuursteen. Bij het instellen massief houten meubilair, natuurlijk of ontworpen met een gecertificeerde oppervlaktebehandeling, in focus. Ten gunste van het verminderen van vervuiling, onthoud u van meubels gemaakt van gelijmde meubelpanelen en aanbiedingen waarvan de oorsprong onduidelijk is of aantoonbaar gelegen in een “goedkoop productieland”.

Emissiearme installatie

Emissiearme installatie (Bron: unsplash)

Om een goede ventilatie en verwarming te garanderen, moet u ervoor zorgen dat kachels, ramen en de uitstroom van het ventilatiesysteem vrij blijven bij het opzetten van het meubilair.

5. Plan voldoende planten

Kamerplanten brengen een stukje natuur in huis en zijn ware luchtzuiveringswonderen. Het is belangrijk dat u het kiezen van de juiste planten en in de Positionering aan de behoeften van de plant EN de Installatie in de juiste ruimte eerbied. Een strikhennep is bijvoorbeeld prachtig voor je slaapkamer, terwijl de grote Kentia palm het beste past in de woonkamer of in de open woon-eetkamer.

Fooi:

Plaats geen planten op de vensterbank. Zelfs als sommige planten dol zijn op de positionering achter de ruit, maak jezelf dan meer werk, want het opruimen van de kozijnen voor thuisventilatie wordt een dagelijkse taak.
Groene lelies, drakenbomen en klimop hebben een positief effect op de luchtzuiverheid en vochtigheid in de kamer. In grote ruimtes moet je voornamelijk grote planten plaatsen, terwijl een kleine kamer logisch is om de plantgrootte aan te passen.

Conclusie: Waarom zou je bij het bouwen van een huis aandacht besteden aan een gezond binnenklimaat?

Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat gezond leven een significante invloed heeft op je welzijn en dus op je gezondheid. Een goed binnenklimaat is gebaseerd op de optimale temperatuur en de juiste luchtvochtigheid in de ruimte. Daarnaast is er het vermijden van verontreinigende stoffen die bijvoorbeeld oplossen uit de vloerbedekking of wandbekleding wanneer warmte wordt gegenereerd en zich verspreiden als fijne deeltjes in de kamerlucht. Als u al in de planningsfase aandacht besteedt aan deze factoren, bespaart u in de toekomst veel geld, dat wordt gemaakt voor het achteraf inbouwen van de ventilatietechnologie en voor de gezonde renovatie van het interieur.

Vanwege het explosieve karakter van dit onderwerp, is het nu gemakkelijk om een geschikt huisbouwbedrijf te vinden met een ecologische oriëntatie en om uw droom van het bezitten van uw eigen huis te vervullen zonder risico’s voor uw gezondheid. Focus op natuurlijke materialen en bouwmaterialen, die zijn gecertificeerd door onafhankelijke instituten en geclassificeerd als veilig. De temperatuur en de waarde van de luchtvochtigheid in de ruimte zijn essentiële kernwaarden voor gezond leven.