Ruimtekoeling in de zomer – de beste methoden van airconditioning tot ventilator

Een populaire tool die zorgt voor een aangenaam fris briesje is airconditioning. Met een druk op de knop kan dit ervoor zorgen dat de temperatuur zich binnen zeer korte tijd naar believen aanpast.

Hoe werkt airconditioning?

De meeste airconditioners werken volgens een eenvoudig systeem. De warmte in de kamer wordt letterlijk “uitgewisseld” door koude lucht. De koele lucht komt de ruimte binnen, terwijl de warme afvoerlucht bijvoorbeeld door middel van een slang Naar buiten vervoerd Wordt. De warmte wordt opgewekt door werking en de onvermijdelijke energie die moet worden toegepast voor koeling.

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Maar modellen die zonder slang werken zijn ook mogelijk. In dit geval is meestal een ingreep in het bouwweefsel noodzakelijk, wat vooraf moet worden verduidelijkt in het geval van huurappartementen.

Hoe duurzaam is airconditioning?

De vraag naar de duurzaamheid van airconditioningsystemen is een veelbesproken onderwerp. Toch kun je ook zelf iets doen voor een duurzamere bedrijfsvoering. Het apparaat mag bijvoorbeeld niet continu in bedrijf zijn en moet worden uitgeschakeld zodra u de kamer voor een langere periode verlaat. Omdat airconditioning, afhankelijk van het model, een grote hoeveelheid elektriciteit vereist, is het ook raadzaam om groene en ecologische alternatieven zoals groene stroom te gebruiken.

Direct na het opstaan kun je de eerste tips, zoals uitgebreide ventilatie, al toepassen om het gebruik van de airco wat langer uit te stellen. Als de middagwarmte op een later uur wordt toegevoegd, kan de airconditioning met tussenpozen worden gebruikt.

duurzame airconditioning

Hoewel niet duurzaam maar effectief – airconditioning met buitenunit (Foto: Kira Porotikova / Unspash.com)

Wat zijn de gebruikskosten van een airco?

De kosten van installatie, installatie en werking moeten vóór aankoop worden overwogen. Efficiënte apparaten kunnen dus enkele honderden euro’s kosten. Professionele installatie kan ook kosten met zich meebrengen. Zal een mobiele airconditioner zonder boren en zonder muurdoorbraak wordt deze kostenpost dienovereenkomstig geëlimineerd.

De lopende elektriciteitskosten van een airconditioner zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere de grootte van de ruimte en de energiezuinigheid van het apparaat spelen een doorslaggevende rol. Als je bijvoorbeeld een middelgrote ruimte neemt, is een stroomverbruik van 1500 watt of meer snel nodig. Als je het wattage berekent met de huidige elektriciteitsprijs, ontstaat er zo’n 40 tot 50 cent per uur. Natuurlijk kan dit aantal verschillen afhankelijk van het model.

Wanneer heeft een aankoop zin?

Een aankoop is vooral handig als andere koelmethoden niet het gewenste succes opleveren. Als latere isolatie niet mogelijk is vanwege een gehuurd appartement of als u geen structurele wijzigingen kunt aanbrengen, is airconditioning meestal de ideale oplossing. voor een aangename temperatuur in het appartement.

Zelfs mensen die gezondheidsgevolgen van te warme temperaturen kunnen verwachten, kunnen baat hebben bij het gebruik van een apparaat en hun welzijn duurzaam verhogen.

Geluid van een airconditioner

Het geluidsniveau van een airco mag niet onderschat worden. Er zijn dus enkele modellen die alleen voorwaardelijk worden aanbevolen voor de nacht. Als u zo’n model bezit, kan het handig zijn om de airconditioning kort van tevoren in te schakelen en weer uit te schakelen voordat u naar bed gaat. De kou duurt meestal lang, dus in slaap vallen is nog steeds gemakkelijk. Een ander voordeel is dat het apparaat niet urenlang onbewaakt draait en het risico op een te lage temperatuur kan worden tegengegaan.

Welke soorten airconditioners zijn er?

Er zijn zowel permanent geïnstalleerde systemen als mobiele airconditioningsystemen die flexibel kunnen worden ingesteld. Zogenaamde splitsystemen vereisen altijd ingrijpen in de bouwstof.Daarom is installatie in huurwoningen alleen toegestaan met een vergunning. Niettemin stoten splitsystemen aanzienlijk minder geluid uit en zorgen ze tegelijkertijd voor een aangename regelmatige koeling van de ruimte.

Zogenaamde monoblock systemen verschillen al in hun installatie. Het is dus voldoende als er een stopcontact in de directe omgeving is. Ook mag een raam niet te ver weg zijn. De warmte wordt naar buiten getransporteerd door middel van een afvoerluchtslang. Er moet echter worden opgemerkt dat door het open raam ook nieuwe warmte weer naar binnen kan komen. Een hoge performance, die tegelijkertijd meer volume veroorzaakt, is daarom onvermijdelijk.

Airconditioning zonder afzuigslang

Met de luchtkoeler is het mogelijk om de ruimtes te koelen zonder gebruik te hoeven maken van een afzuigslang. IJsblokjes of ijspakkingen in combinatie met een ingebouwde ventilator zorgen ervoor dat de verdampingskoeling in de ruimte wordt verdeeld. In tegenstelling tot de eerder genoemde systemen zijn de koelprestaties echter relatief zwak. Te veel vochtafgifte kan ook een gevaar zijn voor kleinere ruimtes.

Als de luchtvochtigheid permanent stijgt, kan dit schimmel veroorzaken, die zich op muren nestelt. Als u nog steeds niet zonder een luchtkoeler wilt, kunt u ook een luchtontvochtiger gebruiken, die de luchtvochtigheid aan het einde van de dag weer verlaagt.