CO koolmonoxidemelder ter vergelijking: Het grote testoverzicht!

Hieronder vindt u een Overzicht van enkele relevante verschillen tussen verschillende CO-detectoren evenals informatie over extra functies die u kunt gebruiken in uw Kopen moet worden opgenomen.

Draagbare of vaste CO-detector?

Er zijn beide draagbare CO-detectoren en apparaten die permanent aan de muur zijn gemonteerd. Als u voor deze beslissing staat, moet u goed nadenken over waar u uw apparaat voor wilt gebruiken.

Is er een open haard, gasfornuis of andere in uw appartement Onmiddellijke bron van gevaar, is de vaste installatie van een CO-detector aan te raden. Je wilt het gevaar immers niet alleen selectief en situationeel kunnen inschatten. In plaats daarvan wilt u waarschijnlijk worden gewaarschuwd – zoals bij een rookmelder – als het ergste tot het ergste komt.

Een mobiel apparaat zoals de mini-CO detector van VLOXO is handiger als er geen directe bron van gevaar in uw huis is, maar u bent ook op vakantie willen hen niet blootstellen aan onmiddellijke risico’s. U kunt mobiele modellen meenemen naar hotels of ze in uw camper installeren wanneer u gaat kamperen. Ook in auto’s, op boten en in vliegtuigen u kunt het CO-gehalte van de lucht op elk gewenst moment regelen. Hulpdiensten zoals de brandweer zijn vaak uitgerust met draagbare CO-melders.

Normale of draadloze CO-detector?

Kortom, de functionaliteit van gewone CO-detectoren en draadloze CO-detectoren is precies hetzelfde. Ze verschillen echter in termen van één eigenschap: terwijl een normale CO-detector alleen een alarm laat afgaan wanneer de gasconcentratie in de betreffende kamer een kritische waarde bereikt, zijn er meerdere Radiodetectoren communiceren met elkaar. Dit is vooral voordelig in grotere appartementen of huizen.

Als u kiest voor draadloze CO-detectoren, kunt u elke risicokamer uitrusten met een eigen apparaat. Als bijvoorbeeld in de kelder een verhoogde CO-waarde wordt gemeten, slaat niet alleen die ene detector alarm, maar ook alle gekoppelde radio’s.

Alternatief: Smart Home CO-detector met app

Nog intelligenter dan CO-detectoren die via de radio met elkaar verbonden zijn, zijn alleen Smart Home-apparaten. Deze moderne modellen zijn meestal verbonden met een app. Als de sensor een verhoogde CO-concentratie detecteert, ontvangt u automatisch een Alarm via pushmelding naar uw smartphone. Zo zijn u en uw huis altijd goed beschermd, zelfs op excursies of reizen.

Een voorbeeld van een Smart Home CO detector is de Smartwares SH8-99105. Hier kunt u zelfs extra personen invoeren als contactpersoon voor noodgevallen: Als u bijvoorbeeld op reis bent, kan de app ook uw beste vriend of buurman informeren wanneer kritieke waarden worden gemeten. De contactpersoon voor noodgevallen kan dus direct na rechts kijken en bij twijfel de noodoproep waarschuwen.

Slimme apparaten hebben nog een ander voordeel: vaak is een controlecentrum – ook wel link of hub genoemd – voldoende om Koppel een breed scala aan apparaten. U kunt uw app bijvoorbeeld ook gebruiken met een intelligente rookmelder of luchtkwaliteitsmonitor verbinden om echt altijd alles in beeld te hebben.

Aankoopcriterium: Levensduur

Kortom, u kunt kiezen tussen CO-detectoren met permanent geïnstalleerde of vervangbare batterij beslissen. De eerste is meestal een vooraf geïnstalleerde lithiumbatterij. Deze houden ongeveer zeven tot tien jaar. In de regel vindt u een indicatie van de verwachte levensduur van uw CO-detector op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing.

Kugelbrunnen op Amazon

U kunt ook een model kiezen met een vervangbare batterij. Dit heeft als voordeel dat je niet het hele toestel hoeft te vervangen, maar alleen de accu’s. Zorg er in dit geval echter voor dat het apparaat dat u hebt gekozen toont het batterijniveau of waarschuwt u anderszins voor lege batterijen. De beste CO-detector doet je geen goed als de Batterie is al maanden leeg en je hebt het gewoon niet gemerkt.

Goed om te weten:
Zelfs als de Stiftung Warentest CO-detectoren zijn nog niet nader onderzocht, het testinstituut wijst er in een kort bericht op dat Apparaten met een permanent geïnstalleerde batterij worden over het algemeen aanbevolen zijn.

Zelftest of testknop?

Rookmelders moeten volgens de wet regelmatig worden onderhouden. Hoewel er geen dergelijke vereiste is voor CO-detectoren, moet u op veilig spelen en uw Controleer apparaten regelmatig op hun functionaliteit.

Veel modellen zijn ofwel uitgerust met een Zelftestfunctie of een Knop Testen, die handmatig kan worden bediend. In de zelftest voert het apparaat zelfstandig tests uit en informeert het u over het resultaat door middel van een klein controlelampje. Als het lampje rood knippert, moet u het apparaat van dichterbij bekijken. Met een beetje geluk is alleen de batterij leeg. Het kan echter ook nodig zijn om uw apparaat te vervangen door een nieuw apparaat.

In het geval van de handmatige testknop u moet de functionaliteit van uw CO-detector van tijd tot tijd zelf controleren. Met een druk op de knop krijg je te horen of alles nog in orde is.

Fooi:
Als de test negatief is, moet u het volgende controleren: of de sensor gewoon vies is en werkt dus niet meer goed. Het is het beste om het apparaat regelmatig te reinigen met een vochtige doek om ervoor te zorgen dat kleine stofkorrels of ander vuil de meting niet negatief beïnvloeden.

Test de CO-detector zelf

U moet op de technologie vertrouwen, zowel voor de zelftest als bij het indrukken van de handmatige testknop. Het is veiliger om een Test onder reële omstandigheden Uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld een kleine injectieflacon gebruiken met een Tracer gas en open het in de buurt van de CO-detector. Als het apparaat een alarm afgeeft, kunt u er zeker van zijn dat alles nog steeds goed werkt. Dergelijke testgassen zijn online of in de Brandweerbenodigdheden.

Minder complex en toch realistisch is de Test met behulp van een eenvoudig wierookstokje. Het enige wat je nodig hebt is om:

  • CO-detectoren
  • Joss stok
  • Aanstekers of lucifers
  • transparante voedselopbergdoos
  • Vuurvaste kom of ondervloer

Plaats de CO-detector eenvoudig in de transparante Tupperware-doos. Snijd vervolgens een klein, ongeveer één tot twee centimeter lang stukje van het wierookstokje af. Steek het aan en plaats het op je vuurvaste oppervlak of in de vuurvaste kom. Plaats dit nu in de Tupperware doos en sluit het. Door het transparante blikje zou je nu moeten kunnen observeren. hoe de opgegeven waarde op de CO-detector toeneemt. Als het niet stijgt, is uw apparaat defect.

Goed om te weten:
De vraag rijst vaak of een CO-detector ook vrij eenvoudig is. getest met een brandende sigaret kan worden gebruikt. Hoewel het waar is dat de sigaret ook koolmonoxide afgeeft, is de concentratie vaak te laag, zelfs in een afgesloten ruimte om de CO-detector te laten toeslaan. De hierboven beschreven wierookstoktest is daarom veiliger.

Aankoopcriterium: Bedrijfstemperatuur

CO-detectoren zijn zeer gevoelig voor temperatuur, daarom hebben veel fabrikanten een Minimale bedrijfstemperatuur van 0° Celsius verschaffen. Dus voordat u een apparaat kiest, moet u nadenken over waar u het precies wilt installeren.

Vooral in kelders of onverwarmde garages kan de temperatuur in de wintermaanden gemakkelijk onder de 0° Celsius dalen. Zorg er bij de aankoop voor dat uw Model werkt perfect, zelfs bij temperaturen onder nul.

Aankoopcriterium: Kamerdekking

CO-detectoren kunnen bedek alleen veilig een bepaalde kamergrootte. Als u uw apparaat in een zeer grote ruimte wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat het model hiervoor is ontworpen bij het kopen. De benodigde informatie is meestal te vinden op de verpakking. Als alternatief moet u een kijkje nemen op de website van de fabrikant voordat u koopt.

CO-detector accessoire voor HörgStuk

Slechthorenden wordt geadviseerd om CO- en rookmelders aan te schaffen die zijn uitgerust met een Extra apparaat voor slechthorenden kan achteraf worden gemonteerd. Zowel koolmonoxide als CO vormen het grootste risico op vergiftiging tijdens de slaap, omdat rook en gas meestal niet worden waargenomen. Een visueel alarm door licht heeft in dit geval weinig zin.

Extra apparaten voor CO-detectoren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor zeer heldere stroboscooplampen besloten. Als alternatief – of zelfs aanvullend – zijn er kleine trilpads, die u kunt koppelen aan uw CO-detector en kunt verbergen in de kussensloop. Als de sensor verhoogde gasniveaus detecteert, begint het kussen te trillen.

DIN-normen, CE-afdichtingen, TÃœV-afdichtingen en andere kwaliteitskenmerken

Een CO-detector is geen eenvoudig huishoudelijk artikel, maar een echte redder in nood. Zorg er bij de aankoop voor dat uw apparaat is getest door experts en dienovereenkomstig wordt aanbevolen.

Relevante testafdichtingen voor koolmonoxidemelders en hun betekenis:

  • TÃœV-keurmerk: Het apparaat is getest door de Technical Inspection Association (TÃœV) in overeenstemming met internationale normen en Europese richtlijnen.
  • CE-zegel: Het product voldoet aan de geldende Europese richtlijnen.
  • VdS-afdichting: VdS staat voor vertrouwen door middel van veiligheid. De productspecifieke eisen overtreffen de geldende Europese normen.

Voor CO-melders geldt in principe het volgende: EU-norm EN 50291. Hierin wordt aangegeven dat een koolmonoxidemelder alarm moet slaan bij de volgende waarden en na de opgegeven tijd:

Fooi:
Hoewel deze gestandaardiseerde waarden al vrij strikt zijn gedefinieerd, wilt u misschien een apparaat kiezen waarop u de drempelwaarden handmatig kunt instellen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat jonge kinderen veel gevoeliger zijn voor het schadelijke gas. Daarom, als u van plan bent om de CO-detector in de kinderkamer te installeren, is het raadzaam om de waarden iets te verlagen.

CO-detectoren bestemd voor campers, caravans of boten, Naast de EU-norm EN 50291 is de EU-norm EN 50291-2:2010 vervullen. Let bij aankoop op deze informatie op de verpakking.

Trouwens, een koolmonoxidemelder moet ten minste boven een volume van 85 dB decreet. Je kunt echter ook veel apparaten wat luider aanzetten als je dat wilt.

CO- en gasdetectoren in één: zijn combinatieapparaten nuttig?

In sommige gevallen bieden fabrikanten apparaten aan die kunnen worden gebruikt als CO en gelijktijdig aangegeven als gasdetector zijn. U moet echter in de overgrote meerderheid van de gevallen afzien van deze modellen.

De reden hiervoor is simpel: Vloeibaar gemaakte gassen zoals butaan en propaan gedragen zich fundamenteel anders dan koolmonoxide. Terwijl de laatste een vergelijkbare dichtheid hebben als lucht, zijn de eerste veel zwaarder en zinken dus.

Als u nu een enkel apparaat koopt waarmee u beide waarden wilt meten, zou u het op grondniveau moeten installeren voor de juiste meting van vloeibaar gemaakte gassen, maar veel hoger voor de juiste meting van koolmonoxide. Hoewel het mogelijk is om de sensoren voor vloeibaar petroleumgas en koolmonoxide in één apparaat te installeren, zijn dergelijke modellen niet nuttig of aan te bevelen voor dagelijkse behoeften.