Welke koelcapaciteit is nodig?
Voordat u een airconditioner koopt, moet u inschatten welke koelcapaciteit u nodig heeft. Af en toe zijn er generaliserende cijfers, zoals 30 tot 40 watt per kubieke meter ruimtevolume. Met een woonoppervlakte van 50 m² zou dit ongeveer 4 kW koelvermogen zijn. Er zijn echter veel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. [2]
Over het algemeen is het idee om de warmteafgifte te schatten waarmee de ruimtelucht wordt verwarmd. In de zomer wordt de verwarming van uw appartement meestal gedaan door zonlicht: bij rechte inval schijnt de zon ongeveer 1 kW per m² raamoppervlak. Hoe groter de hoek tussen de zon en de ruit, hoe lager deze waarde. Ramen aan de noordkant van het huis kunnen worden verwaarloosd, terwijl schuine dakramen veel warmte vasthouden.
De warmteafgifte van warmtegeleiding van buiten naar binnen is daarentegen vaak verwaarloosbaar in nieuwbouw, maar bij gebrek aan thermische isolatie kan dit ook resulteren in een warmte-inbreng van maximaal 1 kW. Daarnaast zijn er ook kleinere bijdragen door lichaamswarmte van 0,1 kW per persoon en het stroomverbruik van elektrische apparaten, die bijna volledig wordt omgezet in warmte. [5]
Onderhoud van airconditioningsystemen
De meeste airconditioners hebben een of meer eenvoudige luchtfilters om stof en pollen op te vangen. Over een langere periode van gebruik kunnen deze filters verstopt raken en moeten vervolgens worden gereinigd. Naast het eenvoudig reinigen van de luchtstromende componenten, maakt ook desinfectie van de componenten deel uit van de reguliere onderhoudswerkzaamheden. Anders bestaat het risico dat schimmels en bacteriën zich in het apparaat nestelen en worden verdeeld met de uitstromende lucht in uw huis.
Met kleine compacte apparaten kunt u het eenvoudige reinigings- en desinfectiewerk vaak zelf uitvoeren. Voor grotere systemen moet je experts laten komen; in het geval van commercieel gebruik of grote particuliere airconditioners met meer dan 3 kg koelmiddel, bent u zelfs verplicht om dit te doen. Professioneel onderhoud van een airconditioningsysteem omvat ook lektesten van de koelmiddelleidingen; een gedetailleerde lijst is te vinden in richtlijn VDMA 24186-3.
Maar wees voorzichtig om zelf koudemiddelen te vervangen of om de leidingen te repareren: de gebruikte chemicaliën kunnen leiden tot ernstige schade aan de gezondheid als ze onjuist worden behandeld, en hun verwijdering mag om milieuredenen niet via de afvoer van het huis worden uitgevoerd.
Ventilatie en zonwering: alternatieven voor airconditioning
Voordat u beslist over de grotere aankoop van airconditioning, moet u proberen uw appartement koel te houden zonder technische hulpmiddelen. De eerste regel is: vermijd het binnenlaten van warmte in huis. Omdat direct zonlicht het grootste verwarmingseffect bereikt, moet u uw ramen schaduwen. Externe rolgordijnen zijn ideaaldie zonlicht blokkeren voordat het door je raam gaat. Binnenzonwering werkt minder goed omdat slechts een deel van het gereflecteerde licht door de ruit naar buiten komt. Zorg ervoor dat u uw zonnebrandcrème ’s ochtends installeert, voordat het intense zonlicht door het raam valt, en niet overdag wanneer uw huis al is verwarmd.
Vooral in huizen met dikke muren die langzaam opwarmen, moet je alleen Ventileer ’s ochtends, ’s avonds en ‘ s avonds. Overdag daarentegen zou je met de frisse lucht veel warmte het gebouw in laten; de ramen moeten gesloten blijven.
Bespaartips voor airconditioners
Het stroomverbruik van airconditioners mag niet worden onderschat. Het gewenste koelvermogen is meestal een paar kilowatt en door onvermijdelijke conversieverliezen ligt de vraag naar elektrische energie in dezelfde orde van grootte. Gebruik uw airconditioner niet te veel bij warme buitentemperaturen: een temperatuurverschil van ongeveer 6 °C tussen binnen en buiten mag niet worden overschreden. Bij buitentemperaturen van 30 °C zou een kamertemperatuur van 24 °C al ideaal zijn. Een klein temperatuurverschil beschermt niet alleen je portemonnee, maar ook je bloedsomloop: de overgang van warm naar koud wordt niet door alle mensen goed verdragen.
Hoe groter de compressor en ventilatoren, hoe hoger het rendement van het airconditioningsysteem, dat wil zeggen, hoe minder elektrisch vermogen nodig is voor dezelfde koelcapaciteit. Kies daarom bij het kopen van een airconditioner voor het grootst mogelijke model, dat u vervolgens liever op een lager niveau gebruikt.
Goede airconditioners werken met een capaciteitsgestuurde compressor, die de koelcapaciteit kan aanpassen aan de huidige vraag. Oudere modellen gebruiken daarentegen compressoren in cyclusmodus, die alleen automatisch worden in- en uitgeschakeld. Omdat de energie-efficiëntie van compressoren echter hoger is bij deellast dan bij volledige belasting, kunt u energie besparen door de compressor te allen tijde aan te houden, maar alleen te gebruiken wanneer de koelcapaciteit wordt verminderd.
Er zijn classificaties van apparaten in energie-efficiëntieklassen A, A +, enz., Zoals ze ook te vinden zijn in koelkasten en andere elektrische huishoudelijke apparaten. Omdat de algehele efficiëntie van de airconditioners echter meer afhangt van het type dan van de respectieve compressor, zijn deze efficiëntielabels alleen geschikt voor vergelijking binnen één eenheidstype. [5]