Houtkachels ter vergelijking: De grote kacheltest 2023!

Als u een kachel wilt kopen, zijn er verschillende aankoopcriteria die u moet overwegen. Deze criteria voor de aanschaf van een kachel willen wij u graag nog eens compact presenteren.

Verwarmde kamers: één of meerdere?

Eenvoudige kachels verwarmen alleen de installatieruimte. Als alternatief kunt u kiezen voor leidbare apparaten of voor kachels met watertoevoer. Ze leiden de verwarmde lucht ook naar aangrenzende kamers of warmtewater waarmee verwarmingswater in de centrale verwarming of drinkwater wordt verwarmd.

Kamer lucht afhankelijk / kamer lucht onafhankelijke kachel

Het installeren van een kamerluchtafhankelijke kachel is iets minder werk. De kachel verbruikt echter lucht uit de installatieruimte. Dit kan een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit. Het laten lopen van afzuigkappen kan een extra risico vormen bij luchtafhankelijke haarden. Als de oven en de afzuigkap samenlopen, ontstaat er in het ergste geval een vacuüm waardoor uitlaatgassen de installatieruimte binnendringen. Dit risico bestaat niet bij kamerluchtonafhankelijke kachels. De inspanning die gemoeid is met het installeren van de oven neemt echter toe omdat er een toevoerluchtkanaal moet worden geïnstalleerd.

Nominale warmteafgifte

De nominale warmteafgifte in kilowatt (kW) is de maximale warmte-energie die door de kachel wordt geleverd. Hoe hoger de nominale warmteafgifte van de oven, hoe sneller deze een installatieruimte opwarmt en hoe groter het te verwarmen gebied.

Maximale grootte van de verwarmde kamer

Informatie over de maximale kamergrootte die kan worden verwarmd, maakt het voor u nog gemakkelijker om te beslissen of de kachel aan uw eisen voldoet. In de meeste gevallen wordt de grootte van de ruimte opgegeven in de eenheid “m³” (kubieke meter). Maar pas op: soms vindt u ook informatie in “m²” (vierkante meters) op internet. Je moet de twee niet verwarren.

Efficiëntie

Het rendement uitgedrukt als percentage zegt iets over welk percentage van de energie die door de brandstof wordt geleverd, daadwerkelijk door de oven wordt omgezet in thermische energie. Hoe hoger de efficiëntie, hoe beter. Goede efficiënties bereiken waarden van 80+ procent voor een houtkachel. Pelletkachels hebben de neiging om hogere waarden te creëren.

Energie-efficiëntieklasse

Sinds begin 2018 moeten kachels en tegelkachels met een verwarmingsvermogen tot 50 kW een energielabel hebben. Het bevat onder andere informatie over de energie-efficiëntieklasse van de kachel. Het geeft informatie over hoe efficiënt de betreffende oven de gebruikte energie gebruikt. Er zijn efficiëntieklassen van A ++ (uitstekend) tot “G” (zeer slecht). Pelletkachels bereiken soms de “A++” standaard. Kachels bereiken daarentegen meestal een maximum van “A +”.

Tijdvuur of permanente vuurkachel

In vergelijking met een tijdstookoven brandt een continue oven langer zonder dat u brandstof hoeft toe te voegen. In het geval van een continue brandoven is de inspanning bij voortdurende verwarming daarom lager.

Mogelijke brandstoffen

Houtkachels verbranden boomstammen. Maar niet per se alleen maar logs. Misschien wilt u een iets grotere selectie brandstoffen voor uw kachel hebben. In houtkachels kun je bijna altijd houtbriketten stoken. Sommige zijn bovendien ontworpen om op steenkoolbriketten te werken. Een bijzonderheid zijn hybride kachels, die u kunt bedienen met houtpellets of boomstammen.

Maximale loglengte

Soms speelt de maximale lengte van houtblokken die in de kachel kunnen worden verbrand een rol bij de selectie van kachels. Als u uw logboeken zelf hakt, wordt uw werklast verminderd als u grotere logboeken kunt branden. Tegelijkertijd moet je hout minder vaak bijvullen met grotere beitels. Een nauw verwante informatie aan de maximale loglengte is de grootte van de verbrandingskamer, die u ook in sommige datasheets van kachels zult vinden. Grote verbrandingskamers kunnen grote boomstammen bevatten.

Ovenbekleding

Niet elke kachel heeft een kachelbekleding. Sommige zijn gemaakt van kaal staal of gietijzer. Voordeel: De kachels geven de resulterende warmte snel af aan hun omgeving. Nadeel: Als de oven uit staat, verliest deze snel zijn functie als warmtebron.

Als het echter is bekleed met een materiaal zoals speksteen, slaat het een deel van de warmte op. Daardoor blijft het een tijdje een warmtebron, ook al is het hout in de verbrandingskamer al afgebrand. Een bijzonderheid zijn zogenaamde opslagovens. Hun warmteopslagcapaciteit overschrijdt meestal de vop “slechts” kachels bekleed met warmteopslagmaterialen. Ze bevatten opslagstenen in de oven die een deel van de gegenereerde warmte opslaan.

Natuurlijk gaat de eventuele bekleding van een kachel niet alleen over mogelijke warmteopslag, maar ook over esthetische aspecten. Naast de ongecladeerde kachels en speksteenkachels zijn er bijvoorbeeld gevelbekledingen van zandsteen, graniet of marmer.

Ontwerpen

Stijlvol, rustiek, modern, retro: bij het kiezen van het kachelontwerp heb je een enorme keuze. U kunt kiezen voor een ontwerp met duidelijke en gladde vormen of voor traditionele kachels met veel ornamenten. Het is belangrijk dat de betreffende kachel met zijn stijl en kleuren goed past in uw interieur.

Type 1 of 2?

Bij kachels wordt onderscheid gemaakt tussen type 1 en 2. In ovens van type 1 sluit de deur naar de verbrandingskamer automatisch, in ovens van type 2 niet. Alleen kachels van type 1 mogen samen met andere kachels op één schoorsteen worden aangesloten (meervoudige bezetting).

Veiligheid

Leveranciers van kachels geven u informatie over hoe ver de kachel verwijderd moet zijn van brandbare materialen. Als bijvoorbeeld een minimale afstand van 30 centimeter tot brandbare componenten vereist is, moet uw kachel een afstand van 30 centimeter van de muur houden met brandbaar behang.

Als u de kachel in een kamer plaatst met een brandbare ondergrond (houten vloer), moet u deze op een brandwerende vloerplaat plaatsen. Met een vereiste minimale afstand tot brandbare componenten van 30 centimeter moet het aan alle zijden van deze lengte buiten de oven uitsteken.

Uitrusting

Naast een mogelijke warmteopslagbekleding zijn er nog andere kenmerken die de functionaliteit van een kachel uitbreiden. Sommige ovens zijn uitgerust met een compartiment voor warme dranken of zelfs een oven. Zo kun je thee of koffie warm houden of zelfs eten maken met je fornuis.

Andere apparatuur van sommige kachels omvat asbakken, die het reinigingswerk op de kachel vergemakkelijken. Velen hebben ook zelfreinigende ramen, die ook het comfort verhogen. Andere hoogtepunten van de apparatuur zijn roterende kachels. Het kan relatief eenvoudig naar links of rechts worden gedraaid om vanuit verschillende posities van het uitzicht op het vuur te genieten.

Luchttoevoer

Bij een houtkachel zijn er verschillende soorten luchttoevoer. De zogenaamde primaire lucht wordt van onderaf naar het brandhout gebracht. Het wordt voornamelijk gebruikt voor verwarming. Vervolgens komt de secundaire lucht de verbrandingskamer binnen: vaak vanaf een punt boven het kijkvenster. Het wordt gebruikt voor het eigenlijke verbrandingsproces. Omdat de secundaire lucht langs het raam wordt geleid, heeft deze ook een reinigingsfunctie. Het voorkomt dat as aan de ruit blijft plakken. Soms wordt de secundaire lucht voorverwarmd, wat de efficiëntie van het verbrandingsproces verhoogt.

De meeste kachels werken met een systeem van primaire en secundaire lucht. De zogenaamde tertiaire lucht is wat zeldzamer. In sommige kachels stroomt het van de achterwand van de kachel naar de verbrandingskamer en raakt het de vlammen direct. Dit optimaliseert de verbranding en vermindert de uitstoot.