Pelletkachels ter vergelijking: De grote pelletkacheltest 2023!

De volgende pelletkachel FAQ beantwoordt de belangrijkste vragen over houtpelletverwarming. Het gaat bijvoorbeeld om pelletkachelfabrikanten, accessoires en de manier waarop een pelletkachel wordt gereinigd.

Welke merkfabrikanten van pelletkachels zijn er?

De bekendste en/of beste fabrikanten of merken van houtpelletkachels zijn (in alfabetische volgorde):

Buderus: Het merk Buderus omschrijft zijn pelletkachels als een “perfect gecoördineerd en handig verwarmingssysteem”. Buderus was ooit een zelfstandig bedrijf. Tegenwoordig behoort de divisie verwarmingstechnologie toe aan Bosch-Thermotechnik GmbH.

Eco-SPAR: ECO Spar is een bedrijf uit Macedonië. De pelletverwarmingssystemen van het bedrijf hebben een efficiëntie van ongeveer 90 procent en kunnen, indien gewenst, worden uitgerust met een WLAN-ontvanger om ze onderweg via de smartphone te bedienen.

GÃœDE: GÃœDE GmbH &Co. KG uit Wolpertshausen, Duitsland, biedt haar klanten pelletkachels zoals de GP 85 B of de GP 100 naast machines en gereedschappen voor huis- en ambachtslieden.

Haas en Zoon: “Intelligent heat design from Salzburg” belooft het Oostenrijkse bedrijf Haas + Sohn Ofentechnik GmbH. Het onderhoudt een competentiecentrum voor onderzoek, ontwikkeling en ontwerp in Salzburg en heeft tot doel nieuwe normen te definiëren op het gebied van precisie, service en comfort voor individuele levensstijlen.

Luisteren: HARK GmbH &Co. KG uit Duisburg werd opgericht in 1971. Met de ECOplus-technologie die in 2008 werd geïntroduceerd, belooft het tot “40% minder houtverbruik in vergelijking met conventionele Hark-haarden met dezelfde warmteafgifte”.

Kwb: KWB staat voor “stroom en warmte uit biomassa” en omschrijft zichzelf als een “synoniem voor innovatieve verwarmingsoplossingen uit Oostenrijk”. Het bedrijf is specialist in houtverwarmingssystemen en biedt houtsnippers, hout- en pelletverwarmingssystemen.

La Nordica-Extraflame: De La Nordica-Extraflame Groep is afkomstig uit Noord-Italië. Opgericht in 1968, belooft het bedrijf pelletkachels met materialen van de hoogste kwaliteit, evenals “precisie in verwerking” en speciale aandacht voor design.

Mcz: MCZ is ook een Italiaans bedrijf en adverteert zijn pelletkachels als de meest geavanceerde verwarmingservaring. MCZ verwijst naar een ingebouwde microcomputer die communiceert met de smartphone van de klant en de ovenprestaties verbetert.

Nemaxx: “Nemaxx” is een merk van eFulfillment GmbH uit Hannover, waarmee het bedrijf onder andere pelletverwarmingssystemen verkoopt. Bij Nemaxx kunt u de P9 en de P12 pelletkachel kopen, die onze geweldige pelletkachelvergelijking hebben gewonnen.

Nibu-Tec: NIBU-Tec is een bedrijf met vestigingen in Berlijn en Eisenach. Het belooft zijn klanten onder andere een efficiënt en energiebesparend pelletverwarmingssysteem voor de prijs van olieverwarming en pelletketels die zijn gecertificeerd door TÜV-Nord.

Oranje: Het bedrijf Oranier uit de wijk Lahn-Dill in het centrum van Hessen is ook een van de belangrijkste fabrikanten van pelletkachels. Het gaat terug tot de oprichting van de hamermolen op de Dille in 1604.

RIKA: RIKA omschrijft zichzelf als “een van de meest gerenommeerde ovenfabrikanten in Europa” en als een “kwaliteits- en innovatieleider in de industrie”. Het bedrijf is afkomstig uit Micheldorf in Oostenrijk.

ROWI: ROWI Schweißgeräte und Elektrowerkzeuge Vertrieb GmbH komt uit het Duitse Ubstadt-Weiher. Veiligheid, duurzaamheid en functionaliteit van de producten maken deel uit van de kwaliteitsnormen van het bedrijf.

Wamsler: Wamsler belooft zijn klanten “geteste merkkwaliteit voor elke dagelijkse situatie”. Het bedrijf, dat afkomstig is uit Ismaning, Duitsland, heeft de merken Wamsler en Westminster voor pelletkachels opgericht.

Westfeuer GmbH &Co.KG: “Verwarmen met hout” is ook het onderwerp waar het bedrijf Westfeuer uit Coesfeld (NRW) zich aan heeft gewijd. Het assortiment omvat luchtgeleide en waterdragende pelletkachels. Inmiddels heeft Westfeuer al meer dan 24.000 kachels verkocht.

Wodtke: Wodtke omschrijft zichzelf als een “pionier op het gebied van pellet primaire kacheltechnologie voor de leefruimte in Europa”. Het bedrijf, gevestigd in Tübingen-Hirschau, werd opgericht in 1964.

Welke accessoires voor een pelletkachel heb ik nodig?

Voordat u een pelletkachel koopt, moet u zich altijd afvragen welke accessoires belangrijk of belangrijk zijn.r is noodzakelijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor extra warmtebescherming op de locatie van uw pelletkachel om vervelende verrassingen te voorkomen. Bij een brandbare vloer kan bijvoorbeeld een brandwerende vloerplaat met geschuurde randen extra bescherming bieden. Deze platen zijn heel vaak gemaakt van gehard veiligheidsglas. Vaak verhogen ze niet alleen de veiligheid, maar overtuigen ze ook visueel. Voor allround bescherming kunt u de wanden achter het pelletverwarmingssysteem ook uitrusten met een warmtebeschermingsplaat.

Voor het reinigen van de pelletkachel vindt u asafzuigers op de markt, die zelfs de kleinste asdeeltjes oppikken met een fijnstoffilter. Om het glazen front, waarmee de meeste pelletkachels zijn uitgerust, te bevrijden van roet, kunt u ook verschillende speciale reinigingsmiddelen op de markt krijgen, die een zeer goed resultaat mogelijk maken.

Naast de accessoires voor veiligheid en reiniging van uw pelletkachel, vindt u extra apparatuur die het comfort of de functie verhoogt. Pelletkachels met warmtewisselaars bieden bijvoorbeeld een extra functie omdat ze een deel van de opgewekte warmte kunnen overbrengen naar de cv-installatie.

De accessoires voor tijdregeling beloven meer comfort. Ze maken een pelletkachel programmeerbaar. Je kunt het bijvoorbeeld zo instellen dat het automatisch een half uur voordat je wekker gaat, start. Nog handiger is het pelletverwarmingssysteem met WLAN-functie. Als u de juiste app met uw smartphone gebruikt, kunt u uw pelletkachel ook onderweg bedienen.

Wie installeert mijn pelletkachel?

Je kunt zelf een pelletkachel installeren als je dat aandurft. Je moet je vakmanschap echter niet overschatten. Vooral bij meer gecompliceerde installaties met een aansluiting op het verwarmingswatersysteem zijn veel fouten mogelijk. Bovendien moet de installatie van een pelletverwarmingssysteem voldoen aan de regels die zijn vastgelegd in het bouwbesluit van de respectieve federale staat.

Maar goed: de regels. Natuurlijk moet de pelletkachel zelf ook aan enkele eisen voldoen. Zo is op hem de Verordening betreffende kleine en middelgrote stookinstallaties ter uitvoering van de federale immissiecontrolewet van toepassing. Hier worden de maximale uitlaatgaswaarden geregeld. Fase 1 is iets minder streng dan de volgende fase 2. Fase 1 is van toepassing op pelletkachels gebouwd in de periode van 22.03.2010 tot 31.12.2014. Niveau 2 is van toepassing op pelletkachels die later worden geïnstalleerd.

Naast europese en landelijke regelgeving moet u soms met uw pelletverwarmingssysteem voldoen aan gemeentelijke voorschriften zoals de Norm van München. Er zijn nogal wat edities bij elkaar. Niet in de laatste plaats vanwege de bescherming van het klimaat en de bescherming van de menselijke gezondheid, maar ze zijn zeer nuttig.

Misschien vervelend, maar uiteindelijk goed: Een schoorsteenveger moet aan het einde de pelletkachel verwijderen. Dit zorgt ervoor dat verkeerd geïnstalleerde pelletkachels buiten dienst blijven. Vooral als u de pelletkachel zelf installeert, is het het beste als u vóór de acceptatiedatum contact opneemt met de schoorsteenveger en met hem afstemt.

Hoe wordt een pelletkachel gereinigd?

Waar en hoe vaak u as van uw pelletkachel moet verwijderen, hangt af van het type pelletkachel. Bij een volautomatische oven wordt de as uit de vuurpot automatisch naar een verzamelbak getransporteerd. Hierdoor is reiniging minder nodig dan bij een pelletkachel, waarbij de as in de ketel achterblijft.

Verschillende fabrikanten raden aan om de asbak om de twee dagen te controleren in de gebruiksaanwijzing van hun pelletkachels. Als de oven niet volledig automatisch werkt, moet u de as regelmatig uit de verbrandingskamer verwijderen. In de gebruiksaanwijzing vindt u, naast de regels voor asverwijdering, meestal informatie over het reinigen van de glazen voorkant van uw pelletkachel.

Hoe luid is een pelletkachel?

Over het algemeen is het moeilijk te zeggen hoe luid een pelletkachel is. In de regel is een pelletkachel met een ventilator luider dan een zonder. Soms vindt u specifieke informatie zoals <50 dbA op het hoogste prestatieniveau in de productbeschrijving van een pelletverwarmingssysteem. Ter oriëntatie: 50 dbA komt ongeveer overeen met het getjilp van vogels in het wild vanaf ongeveer 15 meter afstand. Vanaf een volume van ongeveer 40 dbA zijn leer- en concentratiestoornissen mogelijk bij een persoon.