WLAN-weerstation 2023: test, technologie en gids

Wat is een Wi-Fi weerstation?

Een WLAN-weerstation kan actuele gegevens over temperatuur en gelijktijdige vochtigheid leveren met behulp van een internetverbinding. Afhankelijk van het model geven veel weerstations ook aan hoe het weer zich de komende dagen moet ontwikkelen.

Om zowel de binnen- als buitentemperatuur correct te kunnen meten, moet er een buitensensor worden geïnstalleerd. Het aantal graden wordt vervolgens weergegeven op een digitaal display of een bijbehorende app.

Wat is de functie van de buitensensor?

De buitensensor is er vooral om de buitentemperatuur te meten en direct naar het WLAN-weerstation over te dragen. Naast de temperatuur kan, afhankelijk van de sensor, ook de hoeveelheid neerslag, de windsterkte en de luchtvochtigheid worden bepaald. De gegevens worden in realtime via de radio op het display weergegeven.

Zijn er extra functies van het weerstation?

Bij een weerstation denkt men in eerste instantie meestal alleen aan de weergave van de huidige temperatuur. Dit is misschien al voldoende voor velen, maar rechtvaardigt zelden de relatief hogere prijs. Dienovereenkomstig bieden veel fabrikanten extra functies die nog meer uit de afzonderlijke apparaten kunnen halen.

Vochtigheid meten

Een niet onbelangrijke goodie die velen waarschijnlijk de laatste reden voor een aankoop geeft, is het meten van de luchtvochtigheid binnen en buiten. Dit kan vooral handig zijn als de kamer onderhevig aan sterke schommelingen of problemen met slechte geur of zelfs schimmel zijn in het verleden opgetreden. Afhankelijk van de ruimte moet de luchtvochtigheid in de ruimtes altijd een bepaalde waarde hebben, die niet onder- maar ook niet overschreden mag worden. Dankzij het WLAN-weerstation kan deze waarde altijd worden bewaakt, zodat in geval van nood verdere maatregelen kunnen worden genomen.

Neerslag meten

Heb je geen tijd om het weerbericht op internet te checken en weet je niet of de paraplu thuis kan blijven of niet? In plaats van lang onderzoek te moeten doen, kan deze waarde in de toekomst ook op het weerstation worden afgelezen. Dankzij de aangesloten buitensensor meet het apparaat de luchtvochtigheid en haalt het tegelijkertijd up-to-date gegevens van internet op dankzij de WLAN-verbinding. Als u haast heeft, kunt u zelfs de gegevens onderweg controleren.

Voor wie is een WLAN-weerstation geschikt?

Kortom, een WLAN-weerstation is geschikt voor elke persoon die op elk moment van de dag of nacht op de hoogte wil worden gehouden van de huidige weersituatie of vochtigheid. Zo kan het weerstation ideaal geplaatst worden in de ruimte die dagelijks het meest gebruikt wordt. Door het digitale display zijn alle gegevens snel uit te lezen.

Om verrast te worden door het weer

Een weerstation helpt om niet zo snel verrast te worden door het weer. (Afbeelding: @Mylene2401/pixabay.com)

Maar ook mensen die in het verleden vaker zijn geweest worstelen met een verhoogde luchtvochtigheid en wil graag wijzigingen direct in beeld hebben, zo’n station is geschikt. In het beste geval moet het apparaat precies daar worden geplaatst waar het gemakkelijk te zien is. De vensterbank of een plank zijn hier het meest geschikt.

Goed om te weten:
De sensoren mogen niet direct op de verwarming worden geplaatst, anders kan het binnentemperatuurdisplay een onjuiste waarde weergeven.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Een WLAN-weerstation heeft zowel voor- als nadelen, die we u onderweg graag meegeven.

Voordelen van een weerstation

De voordelen kunnen in dit geval duidelijk worden aangegeven, omdat het WLAN-weerstation snel en eenvoudig gegevens kan verstrekken over temperatuur, vochtigheid, windkracht en neerslag. Door de verbinding met de Wi-Fi kunnen de meeste modellen direct vanaf de mobiele telefoon of tablet worden bediend. Dit maakt de bediening vele malen eenvoudiger. Bovendien bent u dankzij de dagelijkse weergave altijd voorbereid op aankomende regen of windstoten.

Nadelen van een weerstation

Hoewel de nadelen vrij klein zijn, willen we graagNatuurlijk houden ze ze niet achter. Afhankelijk van de locatie kan het voorkomen dat meetgegevens verkeerd worden weergegeven. Dit is meestal het geval wanneer de sensoren verkeerd zijn geplaatst of verplaatst. Binnenshuis kan dit bijvoorbeeld een kachel zijn. Om dit te voorkomen, moet de positie van de sensoren regelmatig worden gecontroleerd.

Waar moet het WLAN-weerstation worden gemonteerd?

Tijdens de montage wordt vooral onderscheid gemaakt tussen exterieur en interieur. Afhankelijk van het model geeft de fabrikant al aan hoe het apparaat moet worden uitgelijnd.

Binnenste

Binnenshuis worden de meeste displays gewoon op tafel of plank geplaatst. Wandmontage is zelden mogelijk of moet misschien zelf worden georganiseerd. Dankzij een kleine kantelbare voet staat het scherm stevig op het oppervlak.

Voorplein

In de buitenruimte ziet de montage er anders uit, omdat er met veel meer factoren rekening moet worden gehouden. Idealiter wordt gekozen voor een zo afstandelijke locatie als deze zo afstandelijk mogelijk is. Zorg ervoor dat geen dak over de afzonderlijke componenten omdat anders de hoeveelheid regen en windsnelheid niet goed gemeten kunnen worden. Bomen en struiken moeten ook in de directe omgeving worden vermeden.

Bovendien moeten de sensoren veilig worden gemonteerd, zodat ze zelfs bij sterke weersveranderingen niet worden beschadigd.