Luchtontvochtigers 2023: test, technologie en criteria – de beste luchtontvochtigers in vergelijking

De verschillen tussen de verschillende soorten luchtontvochtigers in hun functionaliteit hebben voor- en nadelen, afhankelijk van het geplande gebruik. Een beslissing voor het verkeerde model kan leiden tot aanzienlijk hogere bedrijfskosten. Voordat u een luchtontvochtiger koopt, moet u goed nadenken over welke selectiecriteria u weegt en hoeveel.

Luchtontvochtiger in de woonkamer

Beste vrienden: luchtontvochtiger en nieuwsgierige kat (Foto: Mariia Boiko / bigstockphoto.com)

Luchtontvochtigers voor woonkamers

Als u de luchtbevochtiger in uw huis wilt bedienen, moet u kiezen voor een compressiedroger of een adsorptiedroger, omdat alleen deze typen een voldoende hoge ontvochtigingsprestatie hebben. Afhankelijk van of u uw hele appartement moet drogen of dat alleen individuele kamers een te hoge luchtvochtigheid hebben, kunt u uw keuzes verder beperken.

Voor een bijzonder sneldrogend effect, bedient u de luchtontvochtiger afwisselend in de getroffen kamers. Sluit de tussendeuren en activeer de ontvochtiging totdat de luchtvochtigheid tot een normaal niveau is gedaald voordat u de unit naar de volgende kamer verplaatst. Als u een groot appartement met veel kamers heeft, is het raadzaam om aandacht te besteden aan een mobiel ontwerp van de luchtontvochtiger.

Ontvochtiging in de badkamer

De badkamer is vaak een kamer met te veel vocht. Omdat de temperaturen en luchtvochtigheid in de badkamer vrij hoog zijn, is een Compressiedroger efficiënter werken als een adsorptiedroger en hebben daarom de voorkeur.

Als u uw badkamer ook gebruikt voor het drogen van wasgoed, kunt u ook nadenken over de aanschaf van een combinatieapparaat, dat tegelijkertijd als ontvochtiger en droger kan werken.

Meer over ontvochtiging in de badkamer…

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Luchtontvochtiger voor de slaapkamer

In de slaapkamer daarentegen is de kamertemperatuur meestal iets lager, zodat een compressiedroger zijn efficiëntievoordeel niet kan benutten. Daarnaast is een laag geluidsniveau cruciaal voor een nachtelijk gebruik.

De koelmachine in compressiedrogers werkt meestal luider dan de ventilatoren van een luchtontvochtiger, dus voor de slaapkamer een adsorptiedroger de voorkeur moet worden gebruikt. Houd er echter rekening mee dat de afvalwarmte van een adsorptiedroger de lucht in de slaapkamer enigszins zal verwarmen.

Zet daarom de verwarming wat lager om ’s nachts een aangenaam binnenklimaat te behouden. Als u een van de meest gevoelige mensen bent voor lawaai, kan het zelfs raadzaam zijn om de luchtontvochtiger alleen overdag in de slaapkamer te gebruiken en deze ’s nachts uitgeschakeld te laten.

Meer over luchtontvochtigers in de slaapkamer…

Droogkelders met een luchtontvochtiger

Als u uw kelder hebt omgebouwd tot woonruimtes en deze kamers verwarmt, is een compressiedroger het meest geschikt. In onverwarmde kelders is de luchttemperatuur echter erg laag, waardoor compressiedrogers niet erg efficiënt kunnen werken. Adsorptiedrogers worden daarom aanbevolen voor langdurige ontvochtiging in de kelder.

In nieuwe gebouwen zijn de muren nog enkele maanden vochtig en drogen ze slechts langzaam uit. Om het droogproces te ondersteunen, kunnen ook luchtontvochtigers worden gebruikt.

Als de geplande operatie echter in de tijd beperkt is tot een korte tijd, en een sneldrogend succes doorslaggevender is dan bedrijfskosten, kan een compressiedroger soms nog steeds nuttig zijn: dit werkt niet bijzonder efficiënt bij lage temperaturen, maar kan zeer effectief werken met voldoende grote afmetingen, d.w.z. snel drogere ruimtelucht leveren.

Meer over luchtontvochtigers in de kelder…

Welke droogprestaties moet een luchtontvochtiger hebben?

Om het uitdrogende effect van verschillende luchtontvochtigermodellen te verminderen , wordt meestal aangegeven hoeveel liter water ze in 24 uur scheiden.

Je moet dit getal vergelijken met de absolute luchtvochtigheid die momenteel in je leefruimte aanwezig is en de luchtvochtigheid waar je op mikt.

Bij een kamertemperatuur van 20 °C en een relatieve vochtigheid van 80% is het absolute watergehalte bijvoorbeeld 15 g/m³. Hun doel is om de ruimte te drogen tot een relatieve luchtvochtigheid van 40%, wat overeenkomt met 8 g/m³. Met een kamergrootte van 20 m² is het luchtvolume in de kamer ongeveer 50 m³, zodat de absolute hoeveelheid water momenteel 750 g (0,75 liter) is en bij 40% slechts 400 g (0,4 l).

Bij een droogcapaciteit van 7 l in 24 uur zou het dus ongeveer 72 minuten duren voordat het verschil van 0,35 l gescheiden is. [3,6]. Maar let op: zo’n ruwe berekening gaat ervan uit dat er ondertussen geen water meer verdampt en verhoogt de luchtvochtigheid. Als er bronnen van vocht in de kamer zijn, kan deze droogtijd aanzienlijk worden verlengd.

Hoe groot zijn luchtontvochtigers?

Afhankelijk van het ontwerp en de prestaties kunnen de afmetingen van luchtontvochtigers ver uit elkaar liggen. Peltier-elementen maken een compact ontwerp mogelijk en worden gebruikt in mobiele luchtontvochtigers, die u in kasten kunt plaatsen.

Compressoren en ventilatoren nemen daarentegen meer ruimte in beslag, dus compressiedrogers zijn meestal tussen de 20 en 70 cm groot en moeten direct op de vloer worden geplaatst als meubels.

Vooral in kleinere apparaten en gedehydrateerde luchtontvochtigers worden de afmetingen van de behuizing bepaald door de grootte van de watertank.

Hoe groter de opvangbak, hoe minder vaak je het condensaat eruit hoeft te gieten; maar het apparaat is dan groter. Bouwdrogers zijn uitgerust met afvoerslangen en vereisen in principe geen watercontainers; hier vormen compressor en ventilator het grootste deel van de grootte.

Hoe luid zijn luchtontvochtigers?

Naast een kwestie van kosten en stroomverbruik, is de kwestie van dimensionering ook een overweging van het geluidsniveau: grotere apparaten werken met grotere ventilatoren die op een lagere snelheid kunnen worden bediend met dezelfde luchtcirculatie.

Grotere apparaten zijn daarom vaak stiller in gebruik dan kleinere luchtontvochtigers met dezelfde prestaties [3]. Als geruisloos alternatief voor compressiedrogers kunt u ook kiezen voor granulaatontvochtigers die zonder ventilator worden gebruikt.

Welke extra functies zijn handig bij een luchtontvochtiger?

Veel apparaten worden geadverteerd met extra functies, waarvan sommige u veel stress kunnen besparen. Om veiligheidsredenen, bijvoorbeeld een Bescherming tegen overloop, die de ontvochtiging stopt zodra de opvangcontainer vol is. Dit voorkomt dat er plassen ontstaan als je langer dan gepland het huis uit bent.

Vanuit gezondheidsoogpunt is een Hygrometer en een Hygrostaat functie Erg handig. Met een hygrometer kan de huidige luchtvochtigheid in de ruimte worden weergegeven, zodat u direct op een display op het apparaat kunt aflezen of de lucht te vochtig is of niet.

Veel apparaten met hygrometers bieden ook een automatische modus die de droogprestaties aanpast om de luchtvochtigheid constant op een ingestelde waarde te houden. Een dergelijke automatische werking wordt ook hygrostaat genoemd.

Als een luchtontvochtiger is uitgerust zonder een hygrostaat, moet deze op zijn minst een Timer decreet. Met een timer kunt u het apparaat bijvoorbeeld alleen overdag inschakelen, zodat u ’s nachts rust hebt.

Als u uw luchtontvochtiger consequent wilt gebruiken in zeer vochtige ruimtes en grote hoeveelheden water regelmatig worden gescheiden, moet u een luchtontvochtiger gebruiken met Slang zoeken. In plaats van het condensaat in een container op te vangen, kan het via zo’n afvoerslang direct in de afvoer worden geleid, zodat het vervelende legen van de watercontainer wordt geëlimineerd.

Luchtontvochtigers met krachtige ventilatoren, zoals die worden gebruikt in compressiedrogers, hebben vaak extra filters. Naast eenvoudige stoffilters zijn er ook modellen met actieve koolfilters of ionisatoren om de lucht niet alleen te drogen, maar tegelijkertijd ook te reinigen.

Als combinatieapparaat kan dit praktisch zijn, maar het risico bestaat dat een multifunctioneel apparaat op de Ende is noch een goede luchtontvochtiger, noch een bevredigende luchtreiniger.

Hoe groter het apparaat, hoe zwaarder het is. Om een bouwdroger met een gewicht van ongeveer 20 kg veilig te kunnen verplaatsen, modellen met Handgrepen of wielen dragen op. Dit is belangrijk als u de luchtontvochtiger alleen seizoensgebonden gebruikt of de locatie regelmatig wijzigt.

Bedrijfskosten van een luchtontvochtiger

Naast de aanschafkosten voor een apparaat, moet u in uw planning ook rekening houden met de huidige uitgaven voor stroomverbruik. Hoe efficiënter een luchtontvochtiger kan werken, hoe minder elektriciteit hij verbruikt. Als het inefficiënt wordt gebruikt, veroorzaakt het extra elektriciteitsverbruik niet alleen hogere kosten, maar verwarmt het ook de kamer.

In het algemeen geldt daarom het advies: gebruik adsorptiedrogers in koelcellen en compressiedrogers in warme ruimtes. Hierdoor kunt u een hoge efficiëntie garanderen en de bedrijfskosten laag houden.

U moet er echter rekening mee houden dat een luchtontvochtiger niet noodzakelijkerwijs continu werkt, maar uitschakelt zodra de gewenste luchtvochtigheid is bereikt. Voor een betere vergelijkbaarheid moet u het elektriciteitsverbruik dus niet relateren aan de bedrijfstijd, maar aan de hoeveelheid gescheiden water.

Luchtontvochtiger Vloeistof verwijderen

Een luchtontvochtiger met opvangbak. Deze moet regelmatig geleegd worden. (Foto: icarmen13 / bigstockphoto.com)

Een volledige rekening omvat ook het opwarmen van de kamertemperatuur. Dit is vooral belangrijk als u de kosten van een beter ventilatiesysteem als alternatief wilt controleren. In de winter kunt u bijvoorbeeld de luchtvochtigheid in uw huis verlagen door regelmatig te ventileren, maar u accepteert hogere stookkosten. Bij het gebruik van een luchtontvochtiger worden de stookkosten geëlimineerd, maar heb je een hoger stroomverbruik.

Hoe maak je een luchtontvochtiger schoon?

Omdat er tijdens bedrijf grote hoeveelheden lucht door de luchtontvochtiger stromen, wordt er stof binnenin afgezet. Om te voorkomen dat ziektekiemen zich vermenigvuldigen, die vervolgens in de kamerlucht worden verdreven, moet een luchtontvochtiger regelmatig worden gereinigd. Een dergelijke schoonmaakactie moet slechts een paar keer per jaar worden uitgevoerd; afhankelijk van hoe vaak u het apparaat daadwerkelijk gebruikt.

Voordat u het eigenlijke werk uitvoert, moet u ervoor zorgen dat de luchtontvochtiger is losgekoppeld van de stroom en wordt gekoeld. Begin dan met het afvegen van stof aan de buitenkant en werk je een weg naar binnen.

Het is het beste om een vochtige doek te gebruiken die niet alleen het vuil roert, maar het ook oppakt en verwijdert. Scheuren en gaten kunnen grondig worden gereinigd met een oude tandenborstel. U kunt de opvangcontainer reinigen voor condensaat met azijnwater om ziektekiemen te doden.

Zodra u de ventilator hebt blootgesteld, moet u deze zorgvuldig reinigen met een stofzuiger door het losse stof te stofzuigen. Voor de montage moet u alle items goed drogen om te voorkomen dat bacteriën of algen zich nestelen.

Hoe duur is een luchtontvochtiger?

De prijs van een luchtontvochtiger is sterk afhankelijk van het type en de droogprestaties. Granulaatontvochtigers hebben veruit het eenvoudigste ontwerp en kunnen tussen de 5 en 50 euro kosten. Peltier luchtontvochtigers zijn ook te vinden voor weinig geld vanwege hun kleine formaat.

Voor compressiedrogers moet je echter meestal meer dan 100 euro betalen; krachtige bouwdrogers hebben meer kans om tussen de 300 en 400 euro te variëren.

Kleinere granulaat- en Peltier-luchtontvochtigers worden deels aangeboden in winkels voor huishoudelijke artikelen; grotere compressiedrogers zijn te vinden in bouwmarkten. U kunt ook gewoon alle apparaten online bestellen en direct bij u thuis laten bezorgen zodat u het transport niet zelf hoeft uit te voeren.

Als alternatief voor het kopen van een krachtig apparaat, kunt u tegenwoordig ook bouwdrogers huren. Een dergelijke service wordt aangeboden door sommige bouwmarkten of eenmanszaken in de bouwsector. Het huren van een luchtontvochtiger is vooral handig als je met beton moest werken als onderdeel van een nieuw gebouw of renovatie of als je een nieuwe dekvloer hebt gelegd.

Naar de volDe materialen moeten langzaam drogen en vereisen een lage luchtvochtigheid. Het droogproces is echter uiteindelijk na enkele weken tot maanden voltooid, zodat je daarna geen luchtontvochtiger meer nodig hebt. In zo’n geval is huren goedkoper dan het kopen van een nieuw apparaat.