Luchtbevochtigers 2023: test, technologie en criteria – de beste luchtbevochtigers in vergelijking

Om de binnenlucht te bevochtigen, zijn er verschillende commerciële hulpmiddelen die verschillende technische processen gebruiken. U kunt onderscheid maken tussen passieve luchtbevochtigers, die gebruik maken van de natuurlijke waterabsorptiecapaciteit van lucht bij kamertemperatuur, en actieve bevochtigingsmethoden, zoals die worden gebruikt in ultrasone vernevelaars en vaporizers. Naast de onderhoudskosten heeft de gebruikte technologie ook invloed op de effectiviteit van luchtbevochtiging en hygiënische aspecten.

Passieve luchtbevochtiging: geen te vochtige lucht mogelijk

Aan een wateroppervlak is er altijd een uitwisseling van watermoleculen tussen de vloeistof en de lucht erboven: een deel van het vloeibare water verdampt en gaat over in de gasfase, terwijl andere waterdeeltjes uit de lucht weer condenseren en zich bij de vloeistof voegen. Hoe sterk elk van de twee processen is, hangt af van de temperatuur en hoe hoog het aandeel watermoleculen in de lucht al is.

Na verloop van tijd zal een evenwicht worden vastgesteld, zodat het aantal verdampende waterdeeltjes gelijk is aan het aantal moleculen dat van de gasfase naar de vloeibare toestand verandert. Als het evenwicht echter verstoord is, bijvoorbeeld omdat de lucht erg droog is, overheerst een van de twee processen: er komt meer water uit de vloeistof in de lucht dan dat omgekeerd wordt opgenomen. Als gevolg hiervan neemt de luchtvochtigheid toe totdat de staat van evenwicht eindelijk is bereikt.

Dit type passieve bevochtiging is zeer elegant, omdat de waarde van de bereikte vochtigheid alleen afhangt van de temperatuur en druk van de omgevingslucht. Overvochtiging, d.w.z. een toename van de luchtvochtigheid boven het ideaal, is niet mogelijk met passieve luchtbevochtigers [7].

Luchtbevochtiging met een verdamper

De werking van een verdamper is uitsluitend gebaseerd op het natuurlijke verdampingsproces en het vermogen van lucht om water te absorberen. Het plaatsen van een met water gevulde kom in de kamer met het oog op bevochtiging zou op dezelfde manier werken. Wat professionele apparaten echter onderscheidt: een kunstmatige vergroting van het met water bevochtigde oppervlak vermenigvuldigt het effect. Daarom bestaan commerciële verdampers uit grote, fijn geweven filtermatten die kunnen opnemen met water en een enorm binnenoppervlak hebben waar het water de lucht in kan gaan.

De effectiviteit van een verdamper is gebaseerd op drie factoren: het interne oppervlak waardoor water kan verdampen, de temperatuur van de filtermatten en de luchtconvectie door het apparaat. Een groter intern oppervlak maakt een snellere en mogelijk sterkere toename van de luchtvochtigheid mogelijk op dezelfde manier als zou kunnen worden bereikt door verschillende apparaten die parallel werken. Een hogere temperatuur leidt tot versnelde verdamping en een verhoogde absorptiecapaciteit van de lucht. En een snellere luchtstroom voert in minder tijd een groter deel van de ruimtelucht door de unit, waardoor de gewenste ideale luchtvochtigheid sneller wordt bereikt. Als alternatief kan een sterkere convectie worden bereikt door handmatig een ventilator in de buurt van een passieve verdamper te plaatsen.

De eenvoudige bediening van de verdamper maakt hem zeer robuust en gebruiksvriendelijk in zijn toepassing: het enige bewegende deel is meestal een ventilator om de lucht aan te zuigen. Omdat er meestal een lage stroomsnelheid is, is de verdamper tijdens bedrijf erg stil. Het kan ook worden gebruikt met water van elke hardheid, omdat de filtermatten hun absorptievermogen en verdampingseigenschappen behouden, zelfs bij kleine kalkaanslag.

Verdamper voor luchtbevochtiging

In een verdamper wordt de watertemperatuur verhoogd om de snelheid waarmee watermoleculen de lucht in gaan te verhogen. Deze apparaten verwarmen water tot kooktemperatuur zodat het verdampt. Hierdoor ontstaat niet alleen vochtige lucht, maar ook waterdamp, die soms als mist zichtbaar is in koude ruimtes. Vanwege de hoge temperaturen en de verdeling van waterdamp in de kamer, is er een zeer snelle en sterke toename van de luchtvochtigheid. Het risico bestaat dat de luchtvochtigheid verder stijgt dan gewenst en je dan te maken krijgt met gevolgen van te vochtige lucht.

Een voordeel van de verdamper is dat door het water tot het kookpunt te verhitten, zulke hoge temperaturen worden bereikt dat alle ziektekiemen erin worden gedood.t. Het water wordt gekookt tijdens het gebruik van de verdamper en zo vrij gemaakt van bacteriën en ziektekiemen. Het enige gezondheidsrisico dat kan uitgaan van vaporizers is een broei van de huid door de hete stoom. Hier lopen vooral kinderen risico, die minder goed in staat zijn om zo’n bron van gevaar in te schatten.

Tijdens bedrijf heeft een verdamper een hoog stroomverbruik, alsof een waterkoker continu wordt ingeschakeld. Omdat eerder opgeloste mineralen achterblijven wanneer het water kookt, vormen zich na verloop van tijd kalkafzettingen, die regelmatig moeten worden verwijderd.. Veel apparaten zijn al uitgerust met geschikte ontkalkingsinzetstukken, die van tijd tot tijd moeten worden vervangen. Gebruik met ontkalkt water is alleen mogelijk als het niet is behandeld door het toevoegen van ontkalkingszouten. Anders worden in plaats van de kalk andere zouten opgelost in het water, die het kookpunt van het water verhogen en daardoor leiden tot oververhitting en schade aan het apparaat.

Hoe werkt een ultrasone vernevelaar voor bevochtiging?

Een ultrasone luchtbevochtiger volgt een heel andere aanpak: hier wordt water niet thermisch omgezet in een stoom door een temperatuurstijging, maar mechanisch afgebroken tot een fijne mist door echografie. De echografie wordt gegenereerd door een zeer snelle trilling van een membraan en plant zich voort als een hoogfrequente oscillatie van de lucht. Wanneer de echografie water raakt, scheuren de snelle luchttrillingen de fijnste waterdruppels uit de vloeistof en gooien ze de lucht in.

Het ultrasone bombardement creëert een fijne nevel van het water, die zich in de kamer kan verspreiden. Omdat de kleine waterdruppeltjes in de mist een groot oppervlak hebben, verdampen ze snel, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Het effect kan worden versterkt door het water tegelijkertijd te verwarmen: de hogere temperatuur vergemakkelijkt de verdamping van de geproduceerde nevel.

Bij gebruik van een ultrasone vernevelaar worden alle componenten in het water ook overgebracht in de mist, inclusief kalk of zouten van ontkalkingssystemen en bacteriën en ziektekiemen. Om deze reden moeten vernevelaars altijd worden gebruikt met speciale ontkalkingsfilters of patronen om te voorkomen dat de nevel een fijn kalkstof in de lucht verspreidt.

De verspreiding van ziektekiemen via de waterdruppels kan een groter probleem blijken te zijn en het gezondheidsbevorderende effect van de verhoogde luchtvochtigheid tenietdoen. Het toevoegen van kiemdodende middelen aan het water is echter geen goed idee: het ontsmettingsmiddel zou worden verneveld met het water en dus worden verdeeld in de lucht, waar het zou worden ingeademd en de luchtwegen zou irriteren.. Regelmatige reiniging van de vernevelaars is daarom bijzonder belangrijk om gezondheidsrisico’s te voorkomen..

De werking van een ultrasone verstuiver vereist veel minder stroomverbruik en minder geluidsoverlast dan een verdamper met een vergelijkbare effectieve luchtbevochtiging.

Luchtwasser: luchtbevochtiger en luchtreiniger tegelijk

De luchtbevochtiger neemt een speciale positie in onder luchtbevochtigers: hier is niet noodzakelijkerwijs de toename van de luchtvochtigheid op de voorgrond, maar eerder het reinigen van de lucht van stof en vuil. De lucht wordt door met water bevochtigde ruiten geleid, waarbij de kleinste deeltjes door de vloeistoffilm worden geabsorbeerd en eruit gefilterd. Tegelijkertijd gaan watermoleculen uit de luchtbevochtiger ook de kamerlucht in en verhogen zo de luchtvochtigheid.

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

In zijn functie als luchtbevochtiger lijkt de luchtbevochtiger op een eenvoudige verdamper, met al zijn voordelen: er is geen risico op overbevochtiging, het apparaat werkt ook met kalkhoudend water en het stroomverbruik is laag. Het enige nadeel zijn de hogere aanschafkosten, wat gerechtvaardigd wordt door de extra functionaliteit als luchtreiniger die pollen en stof uit de lucht kan filteren.