Luchtreinigers 2023: test, technologie en criteria – de beste luchtreinigers in vergelijking

Voordat u een luchtreiniger koopt, moet u overwegen welke luchtcomponenten het grootste probleem voor u zijn en bijzonder effectief moeten worden uitgefilterd. Als het apparaat niet is aangepast aan de toepassing, loopt u zelfs het risico de binnenlucht te verslechteren. Andere criteria om te controleren bij het kiezen van de juiste luchtreiniger zijn de grootte en onderhoudskosten.

Welke luchtreiniger is geschikt voor welk doel?

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen de overwegend mechanische HEPA- en actieve koolfilters en de luchtreinigers, die extra filtereffecten bieden, zoals chemische reacties of thermische behandeling. Hoewel een puur mechanische filtratie vrij is van bijwerkingen en slechts onvoldoende effect vertoont als het verkeerd wordt behandeld, kunnen speciale filterfasen leiden tot verhoogde problemen onder ongunstige omstandigheden.

Luchtreiniger voor mensen met een allergie

Om de lucht te bevrijden van allergene stoffen zijn fijnmechanische filters al volledig voldoende. Huisstofcomponenten, schimmelsporen en pollen zijn vrij groot met een paar micrometer en kunnen gemakkelijk worden uitgefilterd. Om fijnstof in de woonkamer te verminderen, moet u een luchtreiniger met HEPA-filter gebruiken.

De vermindering van allergenen in de lucht door het gebruik van HEPA-filters en de verbetering van de symptomen bij astmapatiënten en mensen met dierenhaarallergieën is al bewezen in verschillende studies [u. a. 4].

Over het algemeen zijn veel luchtreinigers geschikt voor het filteren van allergene deeltjes uit de lucht. Het kwaliteitskeurmerk “allergievriendelijk” Van de Europese Stichting ECARF toont bijvoorbeeld een vereiste filterefficiëntie van meer dan 95% voor deeltjes met een diameter van meer dan 3 μm – een grootte die typisch is voor schimmelsporen en bijenpollen [5].

Luchtreiniger tegen pollen

Als het gaat om bijenpollen, kunnen luchtreinigers een zegen zijn voor mensen met een allergie (Foto: TGB71 / pixabay.com)

Meer over luchtreinigers voor mensen met een allergie…

Welke luchtreiniger helpt tegen schimmel?

HEPA-filters worden aanbevolen om schimmelsporen in de binnenlucht te verminderen [7]. Omdat vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door chemotherapie, vatbaar zijn voor schimmelinfecties, zijn er onderzoeken naar het effect van luchtreinigers tegen Aspergillus-sporen.

Ze bewijzen dat de hoeveelheid van deze schimmelsporen kan worden verminderd door HEPA-filters te gebruiken. [6]. Daarnaast moet je kiezen voor een Apparaat met UV-filter , die bovendien de sporen kan splitsen en doden door fotokatalytische effecten.

Het Federal Environment Agency waarschuwt echter om niet alleen op luchtreinigers te vertrouwen en in plaats daarvan de oorzaken van schimmelbesmetting aan te pakken. Een goede ventilatie kan bijvoorbeeld de luchtvochtigheid verminderen en zo de groei van schimmel voorkomen. [8].

In geval van schimmelbesmetting in uw appartement, moet u onder geen enkele omstandigheid een luchtbevochtiger kopen. Dit filtert niet alleen deeltjes uit de kamerlucht, maar verhoogt ook de luchtvochtigheid en bevordert zo de groei en verspreiding van schimmel.

Luchtreiniger voor geurbestrijding

Om onaangename geuren in uw huis te bestrijden, zijn actieve koolfilters het beste, die veel geurmoleculen aan hun grote binnenste poriënoppervlak kunnen binden. Chemische filtertypen zoals ionisatoren en UV-filters zijn ook zeer geschikt om geuren te verzachten en in het bijzonder VOS te verminderen die vrijkomen door bijvoorbeeld oplosmiddelen.

Ozon kan echter ook in deze filterstadia worden geproduceerd, wat schadelijk is voor uw gezondheid. Kies daarom voor een apparaat dat ervoor kan zorgen dat er geen ozon vrijkomt in de kamerlucht.

Voorzichtigheid is geboden bij rokende huishoudens: u moet niet in de verleiding komen om de geur van tabak en schadelijke stoffen van rook uit de kamerlucht te filteren door middel van ozonproducerende luchtreinigers. In ionisatoren kan ozon zich combineren met de nicotine om kleine aerosolen te vormen. Deze gesuspendeerde vaste stoffen zijn nog kleiner dan het oorspronkelijke fijne stof van sigarettenrook en hebben daarom een nog agressiever effect in je longen. [9, 10]. In plaats daarvan moet u een combinatie van HEPA- en actieve koolfilters gebruiken.

Hoe groot moet een luchtreiniger zijn?

De dimensionering van uw luchtreiniger moet worden afgestemd op de grootte van de kamer. Meestal wordt de luchtcirculatie van het apparaat gegeven als luchtvolume per uur, dat u vervolgens moet vergelijken met de grootte van de kamer. In een ruimte met 20 m² vloeroppervlak is het luchtvolume ongeveer 50 m³, afhankelijk van de plafondhoogte. Het wordt aanbevolen om de binnenlucht ongeveer twee tot drie keer per uur te filteren. De minimale eis voor uw luchtreiniger is dus een circulatie van 100 m³/h.

Behuizing Kamer Luchtreiniger

Voorbeeld kamerluchtreiniger – Afhankelijk van de technologie variëren de vormen en maten van de behuizing sterk (Foto: Kach233 / bigstockphoto.com)

Hoe hoger de blootstelling en hoe gevoeliger u bent voor stof en verontreinigende stoffen in de lucht, hoe meer omwentelingen per uur u moet nastreven. Mensen met een allergie moeten eerder vier tot zes luchtcirculaties per uur verwachten. Deze aanbevelingen zijn vergelijkbaar met luchtwisselkoersen, zoals die voor workshops zijn gespecificeerd door de FLVR-richtlijnen van de Daylight and Smoke Protection Association. [11].

Een te kleine luchtreiniger kan geen bevredigend resultaat bereiken. Als u geen model kunt vinden dat aan uw vereisten voldoet vanwege een bijzonder groot ruimtevolume, kunt u helpen met een tweede apparaat. Een te grote luchtreiniger biedt echter geen nadelen, afgezien van kosten en ruimtevereisten.

Integendeel, het stelt u in staat om het apparaat op een lager niveau te bedienen, waardoor het stroomverbruik en de geluidsoverlast worden verminderd in vergelijking met de maximale waarden. Plaats uw luchtreiniger zo centraal mogelijk in de kamer, zodat alle kamerlucht na verloop van tijd wordt gereinigd. Slechte locaties zijn in kamerhoeken en op ramen.

Hoe luid is een luchtreiniger?

Omdat bijna alle modellen lucht moeten aanzuigen en door een of meer filters moeten drukken, zijn sterke ventilatoren nodig, die een hoge mate van geluidsoverlast veroorzaken. Alleen thermische luchtreinigers en sommige ionisatoren hebben geen ventilator nodig en zijn daarom stil; ze zijn echter slechts geschikt voor een paar toepassingen.

Afhankelijk van de locatie van de luchtreiniger is het veroorzaakte achtergrondgeluid een klein of groter probleem: terwijl in drukke woonkamers en kantoren een zoem niet merkbaar is, kan het u uw nachtrust in de slaapkamer ontnemen. Het ERCAF-kwaliteitszegel voor “allergievriendelijke” luchtreinigers schrijft voor kleine luchtreinigers een maximaal volume van 32 dB voor [5]. Dit is een richtlijn die u kunt volgen, zelfs als u geen allergiespecifieke vereisten heeft.

Bij het laagste vermogensniveau kunnen luchtreinigers een laag geluidsniveau van slechts 16 dB bereiken.

Ter vergelijking:

  • Hun ademgeluid komt overeen met ongeveer 10 dB, het tikken van een klok ongeveer 20 dB en een fluistering van ongeveer 30 dB.
  • Een gesprek op normaal volume komt uit op ongeveer 50-60 dB. Dit is ook het typische bedrijfsgeluid van een luchtreiniger op het hoogste prestatieniveau.

Onderschat niet de invloed die bedrijfsgeluid kan hebben op uw welzijn: een luchtreiniger houdt uw huislucht alleen schoon zolang deze draait. In veel onderzoeken naar de effectiviteit van luchtreinigers wordt opgemerkt dat slechte individuele resultaten te wijten zijn aan het feit dat de apparaten slechts een fractie van de tijd werden ingeschakeld.

Hoe vaak moet u de filters voor luchtreinigers vervangen?

Roetfilters zoals actieve kool en HEPA-filters werken alleen zolang ze voldoende vrije oppervlakte hebben. Als stof en vuil zich al in de poriën en tussen de vezels hebben genesteld, kan er geen effectieve luchtzuivering meer plaatsvinden. Typische intervallen tussen filterwisselingen zijn drie maanden voor actieve koolfilters en zes tot twaalf maanden voor HEPA-filters. In de gebruiksaanwijzing vindt u meestal een aanbeveling van de fabrikant. Het voorfilter van uw luchtreiniger moet ook ongeveer eenéén keer per maand vochtig reinigen.

Luchtreiniger HEPA-filter vervangen

De vervanging van een luchtreiniger HEPA filter. (Foto: v74 / bigstockphoto.com)

Fooi: selecteer een filtratiesysteem met meerdere niveaus op het moment van aankoop, die actieve kool en HEPA-filters combineert. Hierdoor wordt het meeste vuil al afgezet in het HEPA filter, waardoor de actieve kool langer vers blijft.

Luchtwassers werken met een waterbad en de lucht die eruit stroomt kan op zijn best net zo schoon zijn als het water. Meestal moet u het water om de vier weken vervangen en verwijderbare onderdelen reinigen. Als deze vaatwasmachinebestendig zijn, scheelt dit je een hoop werk. Omdat de vochtige omgeving in luchtbevochtigers de groei van algen en schimmels bevordert, moet u extra aandacht besteden aan een goede hygiëne. [8].

De enige luchtreinigers die geen filterwissels vereisen, zijn thermische luchtreinigers en de meeste ionisatoren. Beide typen zijn echter minder effectief in de strijd tegen fijnstof.

Hoe duur is een luchtreiniger en waar kun je er een kopen?

Typische prijzen voor luchtreinigers liggen tussen de 100 en 400 euro. Het volgende is van toepassing: hoe groter uw kamer, hoe krachtiger de luchtreiniger moet zijn en hoe duurder het apparaat is. Mogelijk moet u ook een toeslag betalen voor extra functies zoals een ionisator of bediening via de smartphone-app.

De filtratiegraad van luchtreinigers verschilt tegenwoordig nauwelijks: de meeste modellen zijn uitgerust met een voorfilter, een HEPA-filter en een actief koolfilter. Een groter en duurder model kan echter nog steeds de moeite waard zijn omdat het stiller werkt dan een kleiner apparaat met dezelfde reinigingsprestaties.

In veel speciaalzaken voor huishoudelijke elektronica vindt u een klein assortiment luchtreinigers. Het is echter raadzaam om van tevoren op internet te onderzoeken welk model het meest geschikt is voor uw huis. Als je al een apparaat hebt gekozen, is het vaak makkelijker om het online te bestellen. Dit brengt vaak het gemak van levering aan uw deur met zich mee.

Als alternatief voor kopen kunt u ook op zoek gaan naar het huren van een luchtreiniger. Het aanbod voor huurluchtreinigers is echter zeer beheersbaar en heeft slechts beperkte zin: de luchtkwaliteit neemt alleen toe door continu gebruik. Het kan echter een goed idee zijn om een of twee verschillende modellen in de praktijk te ervaren en te testen voordat u koopt.