Weerstations ter vergelijking: Het grote weerstation testoverzicht 2023!

Weerstations voor huishoudelijk gebruik zijn verkrijgbaar in tal van verschillende varianten, van eenvoudige analoge thermometers, barometers en hygrometers tot moderne radio’s en professionele WLAN-modellen met app en smart home-verbinding. Deze variëteit resulteert in een brede prijsklasse: Eenvoudige weerstations zijn beschikbaar al vanaf 20 Euro. De professionele versie voor die-hard hobby meteorologen kan daarentegen tot enkele honderden euro’s kosten. Het wordt nog duurder als je smart home bent en wilt dat je weerstation kan communiceren met andere huishoudelijke apparaten.

Analoge weerstations

Een analoog weerstation Ik weet zeker dat iedereen het wel eens heeft gezien. Dit zijn meestal eenvoudige wandophangingen gemaakt van hout, roestvrij staal of kunststof. Hoogwaardige designvarianten zoals het analoge leisteenweerstation van TFA Dostmann* zijn ook beschikbaar. In de regel zijn één tot drie ronde meetglazen met de volgende functies in het montuur ingebed:

  • Thermometer: meet temperatuur
  • Barometer: meet luchtdruk
  • Hygrometer: meet de luchtvochtigheid

Als alternatief, bijvoorbeeld, een Windsnelheid indicator worden ingebouwd. Soms hangen er ook kleine vlaggetjes op de behuizing, die de windrichting aangeven.

Voordelen van een analoog weerstation

Het grootste voordeel van het analoge weerstation is dat geen elektriciteit nodig voor gebruik is. Een lelijke kabel of niet bepaald duurzame batterijen zijn in dit geval niet nodig. Natuurlijk kan zelfs een stroomstoring niet leiden tot een onderbroken meting of vervalste gegevens.

Een ander voordeel is de zeer eenvoudige bediening. Een bedieningshandleiding is niet nodig voor de werking van het analoge weerstation, omdat het niet afzonderlijk kan worden ingesteld. In plaats daarvan moet je gewoon een geschikte, schaduwrijke plek vinden die idealiter ook beschermd is tegen neerslag. Daar hang je gewoon je analoge weerstation op en begint de meting.

Vanwege deze kenmerken, analoge weerstations vooral onder oudere, minder technisch onderlegde kopers waar veel vraag naar is.

Nadelen van een analoog weerstation

Zo eenvoudig als de bediening van het analoge weerstation is, zo eenvoudig zijn uw meetresultaten. Het station toont alleen de huidige werkelijke waarde , zodat een weersvoorspelling niet mogelijk is met deze modellen.

Gegevensopslag vindt hier ook niet plaats, daarom moeten hobbymeteorologen zich liever onthouden van de analoge modellen. Voor deze doelgroep is het analoge station alleen geschikt als aanvulling op de professionele versie, aangezien de Nauwkeurigheid van digitaal of draadloos gemeten waarden geverifieerd kan worden gebruikt.

Radio weerstations

Een Draadloos weerstation bestaat meestal uit verschillende componenten: het basisstation en sensoren. Het basisstation is uitgerust met een display dat u de gemeten waarden en nog veel meer informatie toont , inclusief datum en tijd.

In de meeste gevallen worden de gemeten waarden numeriek uitgevoerd, maar tegelijkertijd als gemakkelijk te begrijpen symbolen die u zeker kent van online weerberichten of weer-apps. Dit maakt de informatie gemakkelijk te interpreteren, zelfs voor kinderen.

Hoe radioweerstations werken

De technologie achter een draadloos weerstation is eigenlijk vrij eenvoudig: De basis reproduceert de informatie terwijl de verschillende sensoren deze verzamelen.

Sensoren zijn beschikbaar voor zowel binnen- als buitengebruik. Stations die alleen een Binnensensor zijn vooral geschikt als je alleen de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten wilt houden en minder belang wilt hechten aan het weer zelf.

Via de Vochtigheidsregeling u kunt specifiek voorkomen dat de lucht in uw appartement te droog wordt en ziekteverwekkers het gemakkelijk hebben vanwege uw geïrriteerde slijmvliezen. Als de lucht echter te vochtig is, kan er schimmel ontstaan.

Een eenvoudigeEen goedkoop weerstation met binnensensor – zoals de Bresser Temeo Hygro – is hiervoor perfect voldoende.

Outdoor radio weerstation

De meeste modellen zijn niet alleen uitgerust met binnen- maar ook met buitensensoren, omdat deze informatie meestal veel relevanter is voor de klant. De buitensensor is gemonteerd op een schaduwrijke plaats aan de buitenmuur beschermd tegen directe neerslag.

Hier vindt de meting plaats. Via de radio – dus zonder vervelende kabel – sturen de sensoren de Meetresultaten vervolgens naar het station gestuurdwaar u ze gemakkelijk en gemakkelijk kunt lezen.

Als u besluit om een draadloos weerstation te kopen, moet u zich concentreren op de Bereik van de sensoren eerbied. Dit begint met 30 meter en reikt tot 100 meter. Dus als u in een groter huis woont, moet u het grotere bereik kiezen.

Houd er ook rekening mee dat dikke muren of andere obstakels zoals bomen het signaal kunnen verstoren. Als u hebt gemeten en de afstand tussen uw gewenste locaties voor station en sensor slechts 30 meter is, moet u liever het model kiezen met het iets grotere bereik.

Overigens is het vaak geen probleem om een Aanpassing van het radioweerstation. Als er maar één buitensensor in de leveringsomvang is opgenomen en je realiseert je na drie weken dat je op andere locaties wilt meten, kun je bij de meeste fabrikanten extra sensoren aanschaffen.

Een belangrijke opmerking:
Als u een Draadloos weerstation zonder sensor, je moet een beetje sceptisch zijn. De term “radioweerstation” is niet beschermd, daarom mogen producten zonder onafhankelijke meting zichzelf ook zo noemen. Deze verwijzen naar: Externe radiogegevens van meteorologische instituten. In dit geval ontvang je weer de bekende data en voorspellingen die je ook in veel weer-apps zult vinden. De precieze meting en voorspelling van weergegevens voor uw huis wordt niet gegeven en u loopt het risico dat uw vers gewassen wasgoed – zoals in het eerste voorbeeld – het slachtoffer wordt van onverwachte regenbuien.

Voordelen van een weerstation met radio

Een radioweerstation levert zeer nauwkeurige gegevens en is daarom het geschikte model voor alle hobbymeteorologen. Radioweerstations zijn beschikbaar in tal van verschillende ontwerpen, zodat u zeker het juiste model voor uw eigen vier muren zult vinden.

Als het gaat om display, heb je ook keuze te over: eenvoudig, kleuren- of modern e-ink-display? Het aanbod van radioweerstations is groot en dus zeker voor elk budget wat wils.

Nadelen van een weerstation met radio

In tegenstelling tot het analoge weerstation, dat eenvoudigweg aan de muur moet worden gemonteerd of opgesteld, is het draadloze weerstation In principe nogal foutgevoelig. Je moet heel goed opletten waar en hoe je de buitensensoren installeert. In direct zonlicht worden de meetresultaten vervalst. Als de sensor wordt blootgesteld aan zware neerslag, zult u niet lang van het station genieten.

Houd er ook rekening mee dat u de Controleer de voeding regelmatig must: Als de batterijen leeg zijn, wordt de meting onderbroken. Een langdurige observatie van het weer is dan niet meer mogelijk.

Satelliet-gebaseerde weerstations

Naast de twee klassieke analoge en radioweerstations zijn er enkele minder voorkomende soorten weerstations die vergelijkbare technologieën gebruiken. Dit omvat bijvoorbeeld de satelliet-gebaseerde weerstation.

Het verkrijgt zijn informatie niet alleen via de radio, maar – zoals de naam al doet vermoeden – ook via satellieten. Het voordeel is dat je niet alleen gegevens krijgt over lokaal weer, maar vaak ook Weersvoorspellingen voor andere plaatsen kan worden weergegeven. Dit is een voordeel als je bijvoorbeeld binnenkort een vakantie plant.

Het display van uw weerstation kan u dan eenvoudig de voorspelling voor uw vakantiebestemming laten zien. Nogmaals, u moet er echter rekening mee houden dat dit externe gegevens zijn. In principe zou je deze informatie ook gratis kunnen lezen op internet. Dus beter is een weerstation, dat SAT-technologie heeft ook geïntegreerd, maar maakt ook zijn eigen metingen met behulp van sensoren.

KNX/EIB-weerstations

Smart Home en “Internet of Things” (IOT) zijn jouw stokpaardje? Dan een KNX-weerstation precies goed voor jou. KNX (ook EIB, EHS of BatiBUS) is een systeem dat ervoor zorgt dat de afzonderlijke apparaten die in uw huis zijn geïnstalleerd, intelligent met elkaar communiceren. Een voorbeeld van een KNX-weerstation is het GIRA KNX-weerstation Plus. Dit meet onder andere de buitentemperatuur en helderheid.

Het intelligente systeem zorgt er op zijn beurt voor dat de informatie terechtkomt waar het nodig is. Als het weerstation bijvoorbeeld mintemperaturen meet, wordt de verwarming automatisch ingeschakeld zodat er altijd de perfecte temperatuur in de woonkamers is.

Als de zon te fel is, worden de jaloezieën gewaarschuwd, die ook automatisch de zonnestraling regelen. Zulk goed genetwerkt smart home-systeem is best een luxe en dus niet bepaald goedkoop. Het GIRA KNX Weerstation Plus kost bijvoorbeeld zo’n 1.400 euro.

Weerstations voor de tuin

Veel mensen gebruiken een Weerstation als hulpmiddel bij tuinieren. Als het station bijvoorbeeld aangeeft dat er de komende uren geen harde wind meer te verwachten is, is de tijd perfect voor het zaaien van zaden.

Vorst is ook zo eenvoudig en precies te voorspellen, zodat je gevoelige planten dienovereenkomstig kunt beschermen. Omdat draadloze weerstations buitensensoren hebben, kunnen ze meestal zonder problemen worden gebruikt om te tuinieren. Als je de basis mee wilt nemen naar buiten, moet je ervoor zorgen dat dit beschermd tegen neerslag is.

Het is goed als je een overdekte veranda hebt om de basis daar te plaatsen. U moet er bij het kopen ook rekening mee houden dat een model op batterijen hier voordelig kan zijn. U kunt immers draadloze stations verplaatsen zoals u dat wilt.

U kunt ook kiezen voor intelligente modellen met app-verbinding beslissen. Zo heb je altijd je basisstation op zak en kun je vol vertrouwen je tuinieren voortzetten.