Airconditioning voor op kantoor

Kantoor airconditioners

In kantoren moet de werkgever maatregelen nemen om oververhitting van de kamers te voorkomen. Het verduisteren van de ramen is een zeer effectieve manier om de hitte van de zon te blokkeren, maar dit is niet altijd genoeg. Kantoorairconditioners kunnen helpen om de temperatuur te verlagen tot een comfortabel niveau. Verschillende bouwtypen komen in het geding; Split airconditioners zonder luchtafvoerslang zijn erg populair.

Welke soorten airconditioningsystemen zijn geschikt voor op kantoor?

In principe kunnen alle gangbare ontwerpen van airconditioningsystemen ook op kantoor worden gebruikt: vrijstaande units met afvoerluchtslang, split units met aparte buitenunit, maar ook mobiele aircosystemen. Welk type geschikt is voor u, hangt van veel factoren af: de modellen verschillen in koelprestaties, efficiëntie, kosten en installatie-inspanning.

Als u op zoek bent naar airconditioning voor bedrijfspanden en kantoortuinen, zijn vaste apparaten vaak de beste keuze: ze nemen geen waardevolle parkeerplaats in beslag en zijn bijzonder onderhoudsarm. Split airconditioners hebben het hoogste rendement en dus de laagste bedrijfskosten. Doordat de compressor naar de buitenunit wordt verplaatst, vindt de werking van de koelunit zeer rustig plaats, zodat uw werk niet wordt verstoord. Maar misschien wel het grootste voordeel is dat deze modellen Kantoorairconditioners zonder afzuigslang zijn. De uitlaatslangen zouden anders uit het raam moeten worden gehangen, wat moeilijk is afhankelijk van het structurele ontwerp van het kantoorgebouw. Bovendien is er geen beperking in de keuze van de locatie vanwege de lengte van een afvoerluchtslang, omdat koelmiddelleidingen zonder problemen kunnen worden verlengd.

Een bijzonder aantrekkelijke combinatie zijn Kantoorairconditioners onder het plafond: dit zijn gewone split units waarbij de binnenunit direct aan het plafond kan worden bevestigd. Dit is erg praktisch in grote kantoren, omdat er grote afstanden tussen de muren kunnen zijn, wat zou leiden tot aanzienlijke temperatuurverschillen in de kamer in klassieke aan de muur gemonteerde airconditioningsystemen.

Stand-alone units met luchtafvoerslangen worden daarentegen meer aanbevolen als tijdelijke oplossing als er bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden plaatsvinden en daarom de permanent geïnstalleerde airconditioningsystemen niet kunnen worden bediend. Omdat er niet door de buitenmuur geboord hoeft te worden en er geen koelmiddelleidingen hoeven te worden aangelegd, kunnen ook aircosystemen met uitlaatslang op kantoor zonder toestemming van de huiseigenaar worden gebruikt.

Stiftung Warentest vergeleek in 2018 verschillende airconditioningmodellen en onderscheidde met name tussen gesplitste airconditioners en monoblock-units. De conclusie van de onderzoeken is duidelijk: in de test konden kantoorairconditioningssystemen met afzonderlijke buitenunits aanzienlijk hogere efficiënties, koelcapaciteiten en kortere koeltijden bereiken dan vrijstaande units met slangen. Met name de raamafdichtingen voor de luchtafvoerslangen zijn bekritiseerd vanwege hun foutgevoeligheid.

Aanbevolen lectuur:

Als je nog steeds veel open vragen hebt over airconditioning in het algemeen, dan zal deze geweldige gids helpen.

Mobiele airconditioners voor op kantoor

Mobiele airconditioners zijn een alternatief voor permanent geïnstalleerde apparaten: ze bieden maximale flexibiliteit bij de keuze van de locatie en zijn vaak kosteneffectiever omdat er geen langdurige installatie nodig is. Geschikt zijn monobloc airconditioners met afvoerluchtslangen, split airconditioners met flexibele koelmiddelleidingen en luchtkoelers die de kamertemperatuur verlagen door water te verdampen.

Zelfs op kantoor zijn split airconditioners de beste keuze als u op zoek bent naar een hoog rendement en weinig onderhoud. Mobiele airconditioners zonder afzuigslang hebben het voordeel op kantoor dat ze onafhankelijk van de ramen kunnen worden geïnstalleerd en in gebruik kunnen worden genomen. De slangen voor het koudemiddel worden via muurgaten naar buiten geleid naar de compressor. In principe kunnen zelfs meerdere binnenunits via dezelfde buitenunit worden bediend.

Mobiele kantoorairconditioners met afzuigslang zijn monoblock-apparaten waarin de compressor in dezelfde behuizing zit als de koelribben. Doordat de buitenslang met een maximale lengte van 1,5 m erg kort is, maar toch door een raamopening naar buiten geleid moet worden, is de flexibiliteit lager dan bij splitapparaten. Bovendien moeten raamafdichtingen worden geïnstalleerd en elke keer dat de ramen worden geopend en gesloten, moeten de uitlaatslang en raamafdichting correct worden vervangen.worden verstrekt.

Mini-kantoorairconditioners zijn meestal luchtkoelers waarin water verdampt, waardoor warmte uit de binnenlucht wordt gehaald. Dergelijke apparaten vereisen geen compressor en afvoerluchtslang en zijn daarom vooral kleine airconditioners voor op kantoor. Ze zijn zo compact gebouwd dat u uw persoonlijke luchtkoeler op uw bureau kunt plaatsen. De koelcapaciteit is echter beperkt en alleen lokaal effectief.

Alternatieven: Hoe een kantoor te koelen zonder airconditioning?

Om je kantoor te koelen, moet je eerst beginnen met het zoveel mogelijk verminderen van de warmte-inbreng. Vooral in de zomer is het belangrijk om direct zonlicht te vermijden door zonwering op uw kantoor te installeren. Jaloezieën, rolluiken of getinte ruiten helpen enorm. Bovendien moet u vroeg in de ochtend en laat in de avond of zelfs ‘ s nachts ventileren, waar de temperaturen buiten lager zijn dan op kantoor.

Waar kun je kantoorairconditioners kopen en hoeveel kosten ze?

Airconditioners voor op kantoor verschillen niet expliciet van die voor privégebruik. De beste manier om te vinden wat u zoekt, is in speciaalzaken voor airconditioningsystemen en koeltechniek. Zeker als meerdere kantoren of grote bedrijfspanden voorzien moeten worden van airconditioning, is een persoonlijk advies de moeite waard om de randvoorwaarden voor de installatie te verduidelijken en omdat onder bepaalde omstandigheden speciaal op maat gemaakte systemen nuttig kunnen zijn.

De kosten van een airconditioner voor op kantoor zijn sterk afhankelijk van het type en de grootte. Typische split airconditioners kosten rond de 1000 euro, terwijl airco’s met luchtafvoerslangen al voor een paar honderd euro te vinden zijn. Luchtkoelers zijn veruit de zwakste apparaten en meer voor het persoonlijk welzijn aan het bureau, maar ook de goedkoopste optie met 20 tot 100 euro.

Wat schrijft het arbeidsrecht voor voor airconditioning op kantoor?

De wet die gaat over airconditioning op kantoor is ASR A3.5, de technische regel voor werkplekken. In punt 4.2 van dit reglement wordt de maximale luchttemperatuur in de werkruimten vastgesteld op 26 °C. Bij hogere buitentemperaturen moet ten minste direct zonlicht worden verminderd om oververhitting van de kantoren te voorkomen. Vanaf buitenluchttemperaturen boven de 30 °C moeten verdere maatregelen worden genomen om het interieur koel te houden.

Het is interessant dat de wet expliciet bepaalt dat airconditioners in kantoren de absolute luchtvochtigheid niet mogen verhogen.. Dit verbiedt met name het gebruik van luchtkoelers op basis van de verdamping van water. U vindt ook numerieke waarden voor de minimumtemperatuur in de regels. U kunt hiernaar verwijzen als er een geschil is bij het instellen van de airconditioning op kantoor.

Verdere richtlijnen van de Duitse sociale en ongevallenverzekering (DGUV) specificeren hoe een kantoorairconditioningssysteem correct moet worden gebruikt: het maximale temperatuurverschil tussen het bedrijfspand en de buitenlucht moet 6 °C bedragen. In een apart hoofdstuk over ventilatie in kantoren worden verdere vragen beantwoord, zoals hoe een airconditioningsysteem op kantoor je ziek kan maken: typische oorzaken zijn te koude tocht, te hoge ventilatorsnelheid, doorgangen voor toevoerlucht te dicht bij de werkplek en een negatieve druk in de kamer. Een vacuüm wordt eenvoudig gecreëerd in airconditioners met afvoerluchtslangen, die effectief warme lucht naar buiten blazen. De verse lucht die wordt gebruikt om de compressor te koelen, wordt uit de omgeving aangezogen, waardoor de luchtdruk wordt verlaagd. Dit probleem kan worden opgelost door gecontroleerde toevoerluchtkanalen, hetzij door een aparte toevoerluchtslang naar buiten (voor airconditioners met twee slangen) of door open deuren in het gebouw.

Als de airconditioner op kantoor stinkt, kan dit wijzen op kiemgroei, bijvoorbeeld bacteriën of schimmels. Componenten die worden blootgesteld aan vocht lopen bijzonder veel risico, vooral de koelribben waar condensatie kan bezinken. Sommige modellen hebben speciale gouden oppervlaktecoatings om kiemvorming te voorkomen. Over het algemeen moet airconditioning op kantoor echter regelmatig worden onderhouden en schoongemaakt.

Product

Omdat in principe elke airco geschikt is voor kantoren, is het aanbod groot. Hieronder vindt u een selectie van airconditioners van verschillende ontwerpen die u op kantoor kunt gebruiken.

Mobiele split airconditioning van TROTEC

Het model PAC 4600 van TROTEC* is een mobiele split airconditioner met flexibele koelmiddelleidingen. Ze geven u de grootst mogelijke vrijheid bij het opzetten van de binnenunit. De koellijn van 4,3 kW is ook voldoende voor grotere kantoren; de energie-efficiëntieklasse is B. U kunt de slangen voor het koelmiddel door een kerngat door de buitenwand leggen of ze door het gekantelde raam met een luchtsluis naar buiten leiden.

Plafond airconditioning voor grote kantoren

De Midea Multisplit airco* bestaat uit twee plafondcassettes en een buitenunit. Dit maakt het ideaal voor het koelen van grote bedrijfspanden waar aan de muur gemonteerde airconditioners alleen een ongelijke temperatuurregeling kunnen bereiken. Elke individuele binnenunit heeft een koelvermogen van 2,6 kW, wat relatief veel energiezuiniger is dan de mobiele TROTEC airco in energie-efficiëntieklasse A++. Optioneel kan ook een frisse luchtaansluiting worden geïnstalleerd, die bovendien verse buitenlucht naar kantoor pompt.

Kantoorairconditioning met afzuigslang

Een vertegenwoordiger van de monoblock airconditioners is het model PAC AN97 van De’Longhi*. Het koelvermogen is met 2,7 kW iets lager, er zijn geen conversiemaatregelen nodig voor de installatie, maar het apparaat kan direct worden ingeschakeld. Een positief kenmerk van dit model is dat het condensaat van de koelribben naar de compressor wordt geleid, waar het de koeling ondersteunt. Overtollig condensaat wordt afgevoerd via de afvoerluchtslang van 1,5 m lengte.

De persoonlijke mini airconditioner voor op kantoor

Als laatste redmiddel is een mini luchtkoeler van NVKA* ideaal om frisse lucht te leveren op je werkplek. Door de kleine afmetingen van de kubus van slechts 18 cm randlengte, kunt u de kleine airconditioner gemakkelijk in uw tas vervoeren. Omdat het effect beperkt is tot een smal gebied tot 2 m afstand, voorkomt deze individuele oplossing geschillen over de airconditioning op kantoor.

Mini Air Cooler, Nieuw 2019 3 in 1 Air Cooler, Air Conditioner Air Cooler Mobiele AirConditioners,...
Mini Air Cooler, Nieuw 2019 3 in 1 Air Cooler, Air Conditioner Air Cooler Mobiele AirConditioners,…

  • 🍃 【Multifunctioneel】Mini Air Cooler combineert koel-, luchtbevochtiger- en luchtzuiveringsfuncties in één, waardoor u een persoonlijke…
  • 🍃 【Super windsnelheid】Mobiele airconditioners Bij drie windsnelheden (hoog, gemiddeld en laag) is de wind sterker dan de 2018 en de…
  • 🍃 【Krachtige upgrade】Air Cooler Top Sink Design, Los het probleem van het kantelen van waterlekken op.