Houtkachel met natuursteen: zandsteen, speksteen en meer

Natuurstenen kachels

Houtkachels zorgen niet alleen voor aangename warmte. Bovendien zijn het vaak decoratieve elementen in huisontwerp. Onder de visueel zeer aantrekkelijke apparaten zijn kachels met een bekleding gemaakt van natuursteen. Op de markt kun je bijvoorbeeld een houtkachel kopen met zandsteen- of speksteenbekleding. Met name de speksteenkachel bewijst dat een stenen gevelbekleding niet altijd om de uitstraling draait. Speksteen slaat de resulterende warmte zeer goed op en zorgt dus langer voor warmte in vergelijking met andere kachels.

Speksteen, zandsteen, natuursteen: een beetje steenwetenschap

Stenen bekleding geeft een houtkachel vaak een bijzonder rustieke charme. Afhankelijk van het gebruikte gesteente kan een natuurstenen bekleding een kachel ook een zeer nobel ontwerp geven. Bij natuurstenen kachels wordt onderscheid gemaakt tussen de houtkachel met zandsteen en de kachel met speksteen.

Zandsteen

Zandsteen wordt gevormd uit zandkorrels die zijn samengeperst door de druk van omliggende aardlagen. Calciet- en kleimineralen dienen als natuurlijke lijmen. Het aandeel kwartskorrels in zandsteen is mede verantwoordelijk voor de sterkte. Als het aandeel meer dan 90 procent is, wordt de zandsteen ook wel kwartszandsteen genoemd. Visueel en haptisch lijkt zandsteen een beetje op marmer. Het voelt echter zachter aan.

Speksteen

Afhankelijk van de specifieke samenstelling is speksteen een mineraal of gesteente. Een hoofdbestanddeel is talk, een mineraal dat behoort tot de fyllosilicaten. Andere componenten kunnen bijvoorbeeld magnesiet en verschillende chlorieten zijn. Speksteen met een hoog talkgehalte is erg zacht. Afhankelijk van welke en hoeveel andere componenten het bevat, kan speksteen ook veel harder zijn.

Speksteen wordt al duizenden jaren gebruikt om gebruiksvoorwerpen te maken. Als het wordt gebruikt als bekleding voor een speksteenkachel, is de goede warmteopslagcapaciteit een belangrijke eigenschap. Het duurt vaak iets langer dan bij andere kachels totdat de installatieruimte verwarmd is. De oven geeft de warmte dan echter over een veel langere periode af. Eenmaal verwarmd, houdt het de kamer langer warm dan andere kachels. Houtkachels met een dergelijk warmteopslageffect worden ook wel opslagkachels genoemd.

Natuursteen

Zandsteen en speksteen zijn beide natuursteen. Daarom behoort de kachel met zandstenen bekleding en die met een bekleding van speksteen tot de natuurstenen kachels. Naast deze twee soorten gesteente zijn er echter nog andere die tot de natuursteen behoren en soms kachels sieren. Twee voorbeelden zijn graniet en marmer. Marmer ziet er vaak bijzonder nobel uit. Het heeft echter slechts een lage warmteopslag. Graniet is een betere warmteopslag.

Houtkachel met natuursteen: Wat betekent dat precies?

Als een kachel met natuursteen wordt aangeboden, betekent dit meestal een kachel met een stenen bekleding. Het blijft echter onduidelijk in hoeverre de betreffende kachel bekleed was met de natuursteen.Niet alle kachels met natuursteen hebben het hele zijgedeelte van steen.

Soms vormt de natuursteen aan de zijkant slechts een sierstrook. En soms heeft een houtkachel anders met een zichtbare stalen behuizing slechts één stenen bovenplaat. Dit kan best een aantrekkelijk ontwerp zijn. Maar als je vertrouwt op de functie van de steen als warmteopslag, ben je bij zo’n kachel niet goed geadviseerd.

Visueel hebben natuurstenen kachels vele facetten

Als koper van een natuurstenen kachel verplicht u zich niet automatisch tot een specifieke kleur van uw kachel. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende soorten zandsteen die niet alleen verschillen in het type marmering. Qua kleur kan een houtkachel met zandsteen bijvoorbeeld in bruin, grijs, rood of beige worden gepresenteerd. Vaak zijn de kleuren van de zandsteen relatief helder. Maar ze kunnen ook veel sterker zijn. Speksteen is in principe net zo gevarieerd van kleur. Het is verkrijgbaar in kleuren zoals wit, blauw, groen, violet of zwart. Bij een houtkachel met speksteen is de bekleding echter vaak grijs.

Houtkachel met natuursteen: varianten in grootte en stijl

Natuurstenen kachels zijn ook zeer gevarieerd in grootte en vorm. Zij kan bijvoorbeeld kiezen voor een ronde, relatief hoge speksteenkachel zoals de 590T Style van Contura (hoogte/breedte/diepte: 1544x542x463 mm). Een veel kleinere, maar breder wordende speksteenoven is de Agero 2.0 van Justus met de afmetingen 1055 x 809 x 449 millimeter (hoogte/breedte/diepte). In stijl heb je ook een grote selectie van een houtkachel met natuursteen. Een kachel met speksteen heeft vaak een wat robuuste charme. Toch zijn er vrij klassieke en nogal modern ogende varianten.

Zo presenteert het met speksteen beklede Gemma Forno fornuis van La Nordica-Extraflame zich met speelse decoraties en een traditioneel design in de stijl van een oud keukenfornuis. Aan de andere kant heeft de “Ester Petra” kachel ook aangeboden door La Nordica-Extraflame en kan worden bekleed met speksteen een eenvoudig minimaal ontwerp.

Soms kunt u kiezen voor meerdere mogelijke bekledingen voor hetzelfde kachelmodel: bijvoorbeeld speksteen of zandstenen bekleding. Dan blijven de meeste ontwerpkenmerken hetzelfde. Toch kan de kachel er heel anders uitzien door de beslissing voor de ene of de andere steen.

Niet alleen de kuip is belangrijk

De esthetiek van een kachel is voor veel mensen een belangrijk criterium in hun aankoopbeslissing. De wens om een kachel met zandsteen, speksteen of een andere natuursteen te kopen, mag echter niet het uitzicht op even belangrijke technische kenmerken vervangen. Uw kachel moet immers in het dagelijks bedrijf op zo’n manier werken dat u er volledig tevreden over bent.

Let bijvoorbeeld op de grootte van de ruimte waarvoor de betreffende kachel is ontworpen, welke nominale warmteafgifte, welk rendement en welk energie-efficiëntielabel het heeft. U kunt een kachel met natuursteen kopen als een kamerluchtafhankelijke en kamerluchtonafhankelijke kachel. Er zijn ook waterdragende varianten en apparaten met een bakcompartiment, die ook kunnen worden gebruikt om voedsel te bereiden.

Drie charmante houtkachels van natuursteen

Graag laten wij u kennismaken met drie verschillende kachels van natuursteen: de speksteenkachel Hamburg van Fireplace, de Usedom van Justus als kachel met zandstenen bekleding en de rustiek ogende Gemma Forno van La Nordica-Extraflame.

Houtkachel met speksteen: Hamburg by Fireplace

“Hamburg” van Fireplace is een kamerluchtafhankelijke kachel met speksteenbekleding aan de zijkanten en met een spekstenen bovenplaat en een stalen behuizing. De oven heeft de afmetingen 1140 x 590 x 465 mm (hoogte/breedte/diepte) en presenteert zich in een eenvoudig minimalistisch ontwerp.

Een groot kijkvenster biedt een zeer mooi zicht op het flikkerende vuur in de verbrandingskamer en de geïntegreerde ruitenspoeling die in de apparatuur is inbegrepen, vereenvoudigt het reinigen van de oven. Boven de verbrandingskamer van de kachel werd een warmhoudplaat voor warme dranken in de bekleding geïntegreerd. Daaronder bevindt zich een overdekt compartiment voor de opslag van brandhout.

De nominale warmteafgifte van deze haardkachel met speksteenbekleding is 8 kW. Met de “Hamburg” kunt u ruimtes verwarmen met een maximale grootte van 144 kubieke meter. Het wordt gestookt met boomstammen, hout of bruinkoolbriketten.

Houtkachel met zandsteen: Usedom 5 van Justus

De Usedom van Justus is een houtkachel met een vermogen van 5 kW. Hiermee kunt u kamers tot 88 kubieke meter verwarmen. Naast de variant met zandsteen is er de kachel met speksteenbekleding en zonder bekleding: eenvoudig gemaakt van zwart of gietgrijs staal.

In de variant met speksteenbekleding kan de behuizing van de kachel ook van grijs of zwart staal worden gemaakt. Aan de andere kant is de kachel met zandstenen bekleding alleen verkrijgbaar met een zwarte stalen behuizing. Naast het ontwerp is de technologie overtuigend: dankzij het geïntegreerde Justus triple air-systeem ontvangen de logs in de verbrandingskamer altijd de optimaal gedoseerde verbrandingslucht. De prismaglaskijkplaat van de oven biedt zicht op het flikkerende vuur in de verbrandingskamer. Continue werking van de oven is mogelijk. Bovendien kunt u het onafhankelijk van de kamerlucht bedienen.

De Usedom 5 van Justus is onder andere uitgerust met een geïntegreerd ruitenspoelsysteem dat het prismaglasglas reinigt, met een compartiment voor het opbergen van brandhout en een deurklink die wordt getemperd door een speciale technologie.

Speksteenoven: Gemma Forno van La Nordica-Extraflame

De reeds genoemdente Gemma Forno van La Nordica-Extraflame is een rustiek ogende en sierlijke kachel met retro charme en een gietijzeren behuizing. Het bestaat niet alleen als een kachel met speksteenbekleding. Als alternatief is het verkrijgbaar met majolica-tegels in twee verschillende kleuren. Bijzonder aan de Gemma Forno is de geïntegreerde oven. Het bevindt zich boven de verbrandingskamer.

Primaire, secundaire en tertiaire luchtsystemen zorgen voor een optimale luchttoevoer en dus een bijzonder efficiënt verbrandingsproces en lage emissies. Voor eenvoudige reiniging heeft de ongeveer 1207 x 460 x 495 mm kachel een geïntegreerde voorruitspoeling en een uittrekbare asbak. De Gemma Forno van La Nordica-Extraflame heeft een nominale warmteafgifte van 6 kW en een rendement van 85,3 procent en kan ruimtes verwarmen met maximaal 200 kubieke meter.