Airconditioning voor thuis in vergelijking: de geweldige gids

Hieronder bespreken we functies, typen en aankoopcriteria.

Wat zijn de functies van airconditioning voor thuis?

Een airconditioner heeft in de eerste plaats één hoofdfunctie: het koelen van de ruimte. Maar nogal wat mensen willen extra functies om niet nog meer apparaten in het huishouden te brengen. De volgende functies kunnen beschikbaar zijn, afhankelijk van de prijsklasse:

Verkoeling

Aangezien het koelen van de omgeving de belangrijkste functie van het systeem is, is dit in ieder geval altijd aanwezig. Of de warme lucht wordt naar buiten getransporteerd dankzij een afvoerluchtslang of de airco wordt permanent in de muur geïnstalleerd.

Split airconditioning met buitenunit

Split airconditioner met buitenunit (@lemshirinz/unsplash.com)

Ontvochtiging

Vooral op warme dagen met veel regen stijgt de luchtvochtigheid zo hard dat een thuisblijfbeurt een echte opgave kan worden. Omdat de luchtvochtigheid niet verdwijnt door de pure koelprestaties, hebben veel fabrikanten ook een luchtontvochtiger geïnstalleerd. Het water wordt direct uit de lucht gehaald en door middel van bijvoorbeeld een rioolslang in een emmer getransporteerd.
Sommige systemen hebben zelfs een watertank, zodat deze niet geleegd hoeft te worden totdat deze vol is.

Bevochtiging

Om ervoor te zorgen dat de airconditioner niet alleen in de zomer klaar is voor gebruik, kan geïntegreerde luchtbevochtiging nuttig zijn. Het systeem hoeft dus niet aan het einde van de zomertijd te worden opgeborgen, maar kan helpen bij droge verwarmingslucht. Deze functie komt echter minder vaak voor.

Luchtzuivering

Omdat de lucht wordt opgezweept door ventilatoren, luchtkoelers en airconditioners, kan een ingebouwde luchtreiniger heel nuttig zijn. Een geïntegreerd luchtfilter bindt verontreinigende stoffen en de fijnste deeltjes in de lucht. Vooral astmapatiënten of mensen met een allergie hebben baat bij dit additief.

Waaier

Vooral ’s avonds, wanneer de zon langzaam verdwijnt, dalen de temperaturen meestal. Om ervoor te zorgen dat u de airconditioning niet de hele dag hoeft te laten draaien, kunt u de ventilator optioneel op elk gewenst moment uitsluitend gebruiken.

Ventilatorkoeling thuis

Dankzij de luchtstroom wordt vocht in de buurt van het huidoppervlak weggeblazen en zorgt de verdamping van zweet voor een verkoelend effect. (@Bru-nO / pixabay.com)

Perfect voor iets koelere dagen of avonden waar een lichte wind voldoende is.

Kan iedereen airconditioning gebruiken voor zijn huis?

De vereisten voor het installeren van een airconditioner variëren. Eerst en vooral moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Zijn ingrepen in het metselwerk nodig?
  • Heb ik toestemming van mijn verhuurder?
  • Heb ik de expertise of een geschikte contactpersoon?
  • Kan het airconditioningsysteem zonder residu worden verwijderd?

Bovendien moet u onderscheid maken tussen mobiele systemen en systemen die permanent op het huis zijn geïnstalleerd.

Gehuurd appartement of huis

In de meeste gevallen moeten huurders hun toevlucht nemen tot een mobiele versie met luchtafvoerslang. Split airconditioners moeten stevig in het metselwerk zijn ingebed, daarom staan veel verhuurders een dergelijke aankoop niet toe. Als u toch een dergelijk apparaat wilt installeren, wordt de voorafgaande toestemming van de verhuurder verplicht.

In het geval van een woning komt deze vraag echter niet aan de orde. Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat er geen buren worden gestoord door de installatie, maar u hebt geen toestemming van de verhuurder nodig.

Als u daarentegen een condominium in een appartementencomplex bezit, ziet de situatie er anders uit. Onder bepaalde omstandigheden kan het nuttig zijn om vooraf met de woongemeenschap over het project te praten.

Wat is het verschil tussen monoblok- en splitapparaten?

Monoblok- en splitapparaten hebben een beslissend verschil – voor de ene variant zijn ingrepen in het metselwerk noodzakelijk, de andere kan zonder residu worden verwijderd. Rechte in gehuurde appartementen nemen veel mensen daarom hun toevlucht tot mono-block airconditioningsystemen. Door middel van een afvoerluchtslang wordt de warme lucht eenvoudig naar buiten getransporteerd.

Als u daarentegen kiest voor een gesplitst apparaat, moet u vooraf de toestemming van de verhuurder verkrijgen of wachten met de aankoop tot de woning. De splitsystemen trekken de warme ruimtelucht aan en koelen deze snel af door het geïntrigeerde koelmiddel. Overtollige warmte daarentegen wordt via een ventilator naar de buitenruimte getransporteerd. Welke variant uiteindelijk beter is, hangt dus af van je eigen condities.

Wat is het verschil tussen airconditioner en luchtkoeler?

Een airconditioner en een luchtkoeler of aircooler streven hetzelfde doel na, maar verschillen fundamenteel in hun functionaliteit. Hoewel beide apparaten een aangename koele wind produceren, vallen airconditioners thuis nog meer op door hun prestaties. Welke verschillen er zijn, lichten we hier uit.

Uiterlijk

Het uiterlijk van beide producten kan voor veel componenten vergelijkbaar zijn, afhankelijk van de fabrikant. Vooral grotere mobiele modellen zijn meestal alleen te herkennen aan luchtkoelers aan de luchtafvoerslang. De situatie is anders met gesplitste airconditioners, die meestal aan de muur zijn bevestigd. In feite zijn de meeste systemen verkrijgbaar in een conventionele witte productkleur, maar zwarte varianten zijn ook mogelijk.

Naast de kleur is de luchtafvoerslang echter ook belangrijk qua uiterlijk. Het voordeel: De slang hoeft alleen maar zo ver uit elkaar te worden getrokken als nodig is. Meterslange luchtafvoerslangen, die veel ruimte innemen, worden hier tevergeefs gezocht.

Verkoeling

Kijkend naar de koelprestaties van beide apparaten, valt meteen op dat het aircosysteem duidelijk voorop loopt. De systemen werken meestal met koelvloeistoffen, wat betekent dat Temperaturen van 18 graden en zijn mogelijk eronder. Een luchtkoeler laat koelvloeistof achterwege en werkt met zogenaamde verdampingskoeling. Hiervoor wordt koud water uit een watertank door middel van een ventilator aan de omgevingslucht toegevoegd. De koele wind zorgt voor het gevoel van een frisse bries.

Hoewel het met de Aircooler ook mogelijk is om de kamertemperatuur een paar graden lager te regelen, slaagt de airco erin om zelfs op warme dagen meer dan 10 graden te halen.

Aankoopprijs

Door de sterkere prestaties en het uitgebreide ontwerp is de aanschafprijs van een aircosysteem aanzienlijk hoger. Kleinere luchtkoelers kunnen al worden gekocht vanaf ongeveer 50 €, grotere aircoolers kosten al 100 € en meer. Mobiele airconditioners met afzuigslang zijn al rond de 300 € en split units zijn vaak nog duurder. Een vergelijking van de afzonderlijke producten is daarom in ieder geval de moeite waard. Bovendien mogen de bedrijfskosten van airconditioning niet worden vergeten.

Duurzaamheid

Als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, moet je in de eerste plaats kiezen voor een apparaat met een goede energieklasse. Er is aanzienlijk minder elektriciteit nodig, wat op zijn beurt de maandelijkse kosten verlaagt. Zonne- of groene stroom verhogen deze factor verder.

Als airconditioners en luchtkoelers echter direct tegenover elkaar staan, staat de luchtkoeler vooraan. De luchtkoeler is uitsluitend afhankelijk van water dat het milieu niet negatief vervuilt. Airconditioningsystemen werken daarentegen vaak met chemische koelvloeistoffen en zijn daarom niet emissievrij.

Kan de kamer worden gekoeld zonder airconditioning?

Als je nog twijfelt over de aanschaf van een airco, heb je nog veel meer mogelijkheden om de kamerlucht wat te koelen.

Goed om te weten:
Alternatieve methoden voor airconditioning beloven vaak een lichte verfrissing, maar kunnen de kamerlucht slechts in beperkte mate koelen.

Zodat u een beter overzicht hebt van welke opties voor u openstaan, is hier een lijst met de meest voorkomende methoden.

Koelen met luchtkoeler

Waarschijnlijk de meest voorkomende en populaire variant voor het koelen van de kamer is het gebruik van een luchtkoeler. Uitgerust met een watertank, verdeelt de Aircooler een koele watermist in de kamer. De verdampingstechniek zorgt ervoor dat we ons verfrist voelen.

In tegenstelling tot airconditioning kan met deze methode echter slechts zo’n 3 tot 5 graden worden afgekoeld. De aanschafkosten zijn echter aanzienlijk lager.

Koeling met ventilator

Bijna elk huishouden bezit het – de ventilator. Aangedreven door elektriciteit, brengt de ventilator wat beweging in de kamer. Hoewel ers apparaat biedt enige verlichting, de temperaturen in de kamer blijven hetzelfde. Voor verfrissing op kantoor of in kleinere ruimtes deze variant komt echter zoals genoemd. Veel fabrikanten bieden hun producten al aan voor een paar euro.

Koelen met handdoek

Een klassieke en populaire methode, vergelijkbaar met de luchtkoeler, is koelen met de handdoek. Hiervoor wordt een ijskoude natte handdoek op een stoel direct voor de ventilator gehangen. Fijne waterdeeltjes komen de kamerlucht binnen en koelen deze tegelijkertijd af. Hoewel de Aircooler de meer modieuze variant is, kun je met de handdoek-ventilator combinatie toch veel geld besparen.

Koelen met droogijs

Om bijvoorbeeld het maximale uit de luchtkoeler te halen, vertrouwen veel mensen op het gebruik van ijs of zelfs droogijs. Het ijs wordt direct aan het waterreservoir toegevoegd zodat de vloeistof lang koel blijft.

Omdat droogijs echter aanzienlijk koeler is, moeten de instructies van de fabrikant zorgvuldig worden opgevolgd. Het kan soms voorkomen dat conventioneel ijs mogelijk is, maar droogijs leidt tot schade aan het materiaal.

Koelen met tocht

Het openen van de ramen op warme dagen en het zorgen voor een tocht klinkt meestal gemakkelijker dan het is. Vooral in de hete zomermaanden blijven de temperaturen constant op 30 graden of meer.

Thuis koelen door tocht

Het huis koelen door tocht (@vicnt / istockphoto.com)

Toch kan het handig zijn om op koelere dagen of vooral ’s nachts voor een frisse neus te zorgen. De beste tijd om te ventileren is van zonsondergang tot ongeveer 8 uur in de ochtend. Je kunt dan de ramen sluiten om de warmte buiten te houden.