Hoe werkt airconditioning precies?

Hoe werkt een airconditioner

De zomer is onlangs begonnen en de eerste merkbare hittegolven laten zich voelen. Om ervoor te zorgen dat de temperaturen in het appartement draaglijk blijven, moet de aankoop van een functionele airconditioner worden overwogen. Maar het assortiment moderne airconditioners is groot, dus het is niet altijd gemakkelijk om het juiste model te vinden. In het artikel van vandaag introduceren we de verschillende soorten airconditioners en leggen we de exacte functionaliteit van deze slimme apparaten uit.

Soorten airconditioners

Als u uw kamers vanaf nu wilt voorzien van airconditioning, heeft u de keuze tussen split units en mobiele airconditioners. Als u bijzonder goed uitgerust wilt zijn, dan vindt u bij Klimando geschikte wandairconditionersets. Verder zijn er ook aanzienlijke verschillen tussen de afzonderlijke apparaten op het gebied van technologie, zodat we de belangrijkste soorten airconditioningsystemen in deze sectie opsommen.

Mobiele airconditioners

Een mobiele airconditioner kenmerkt zich door een compact design en kan op elke locatie als mono-unit worden opgezet. Daarom elimineert dit type apparaat een complexe en kostenintensieve installatie. Bovendien kan de locatie van dit type airconditioner naar wens worden gewijzigd, zodat het apparaat in alle kamers kan worden gebruikt. Mobiele airco’s worden al aangeboden vanaf zo’n 200 euro en zijn dus veel goedkoper dan split units.

Om de temperatuur van de ruimtes te regelen, transporteert het mobiele airconditioningsysteem de warme lucht naar buiten met behulp van een brede slang. Daarom moet het raam tijdens bedrijf ten minste gedeeltelijk open zijn. Omdat er in dit geval echter ook warme lucht in het interieur kan stromen, is het verkoelende effect van dit apparaat enigszins beperkt. Bovendien werken mobiele airconditioners over het algemeen iets luider en presteren ze niet zo goed als gesplitste eenheden op het gebied van energie-efficiëntie.

Aanbevolen lectuur:

Als je nog steeds veel open vragen hebt over airconditioning in het algemeen, dan zal deze geweldige gids helpen.

Split airconditioners

Als u geen concessies wilt doen aan de koelprestaties, maakt u de juiste keuze met een gesplitste eenheid. Split airconditioners hebben zowel een buiten- als een binnenunit, die zijn gekoppeld aan een dichte koperen lijn.

Werkingsprincipe split airconditioner
Werkingsprincipe van split airconditioners

Terwijl de binnencomponent de lucht filtert en koelt, transporteert de buitenunit de warme lucht naar buiten. Split airconditioners zijn zeer stil in bedrijf en verbruiken veel minder elektriciteit dan mobiele apparaten. Bovendien zorgen split units voor een uitstekende koeling van het interieur, zodat dit type airconditioning vaak wordt gebruikt in bedrijfspanden.

Omdat er maximaal vijf binnenunits in een gesplitst airconditioningsysteem kunnen worden gemonteerd, kunnen hele kantoorcomplexen met dit type airconditioner worden gekoeld. Een hoogwaardig split aircosysteem heeft echter ook zijn prijs, zodat er minimaal 1.500 euro gepland moet worden voor de aanschaf en installatie. Daarnaast is meestal een vergunning van de gemeente nodig, zodat potentiële kopers zich uitgebreid moeten informeren over de mogelijke eisen.

Air-to-water airconditioners

In lucht-water airconditioningsystemen wordt de koeling van de kamerlucht uitgevoerd met behulp van waterdragende koelsystemen, waaronder bijvoorbeeld koelplafonds. De airconditioners temperen niet alleen de kamerlucht, maar ontvochtigen, bevochtigen en fungeren ook als luchtreinigers. Air-to-water airconditioners kunnen ook onbeperkte koeling bieden, zelfs als ze slechts een kleine hoeveelheid lucht absorberen.

Pure airconditioning

In het geval van zuivere airconditioningsystemen kan de temperatuurregeling van de kamers alleen worden uitgevoerd met behulp van aangevoerde lucht. Dienovereenkomstig is het circulerende luchtprincipe van toepassing op deze apparaten, zodat de koelcapaciteit kan variëren. In vergelijking met air-to-water airconditioningsystemen is het verkoelende effect van dit type airco dus wat zwakker.

Algemene werking van airconditioningsystemen

Hoewel de functionaliteit van een airconditioner op het eerste gezicht vrij eenvoudig lijkt, blijkt de technologie achter deze apparaten zeer geavanceerd te zijn.

Fysische mechanismen

Allereerst hebben alle airconditioners een ggesloten koelcircuit, dat ook beschikbaar is, bijvoorbeeld in diepvriezers. Dit betekent dat de warmte wordt getransporteerd van de binnenunit, die als condensor dient, naar de buitenunit, die op zijn beurt fungeert als verdamper. De thermische energie die in het interieur wordt gegenereerd, wordt naar buiten geleid met behulp van de koperdraden in het apparaat.

Werkingsprincipe split airconditioner
Buitenunit airconditioning

Zodra de thermische energie in de verdamper is aangekomen, verdampt het in de koperen leidingen aanwezige koudemiddel. Dit fysieke proces genereert kou. Deze koude lucht wordt via de koperen leidingen teruggevoerd naar de binnenunit en door middel van een ventilator in de omgeving gescheiden. Deze cyclus wordt voortdurend herhaald, zodat de kamerlucht koel en aangenaam getemperd blijft.

Koelmiddel

Uiteraard speelt het gebruikte koudemiddel ook een doorslaggevende rol in de koelcapaciteit van een aircosysteem. De chloorfluorkoolwaterstoffen die toen werden gebruikt, mogen niet langer als drijfgas worden gebruikt. Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld diflourmethone (R32) gebruikt. Alle bestaande koudemiddelen blijken echter zeer schadelijk te zijn voor het klimaat, waardoor het gebruik van een airco nog steeds ten koste gaat van het milieu.

Extra functies van een airconditioningsysteem

De huidige airconditioningsystemen overtuigen niet alleen met hun koelvermogen, maar bieden ook tal van extra functies. Moderne apparaten ontvochtigen bijvoorbeeld de kamerlucht op vochtige dagen of voegen indien nodig extra vocht toe aan de omgevingslucht. Daarnaast hebben veel airco’s ingebouwde filtersystemen, zodat ook de lucht automatisch gereinigd wordt.

Daarom, als u ook een optimale luchtkwaliteit in uw eigen vier muren wilt, moet u kiezen voor een airconditioningsysteem met de juiste extra functies.

Bron van afbeeldingen:
@Pixabay/Mustafa_Fahd
@Pixabay/ElasticComputeFarm