De meerwaarde van airconditioning tijdens de Corona pandemie

Airconditioner tijdens Corona

Vooral tijdens de warme zomermaanden kan airconditioning in een woonkamer een groot verschil maken. Dit komt omdat airconditioners in staat zijn om een appartement of huis effectief af te koelen op warme dagen. Maar zijn ze ook geschikt tijdens de coronapandemie, wanneer onzichtbare virussen ons dagelijks leven volledig op zijn kop hebben gezet, of verhogen airco’s zelfs het risico op besmetting? We willen deze vraag graag beantwoorden in het volgende artikel.

Dit is wat de federale regering aanbeveelt

De Federale Overheid raadt aan om tijdens de coronapandemie regelmatig de kamers in een appartement of huis te ventileren. Dit kan de kans op infectie aanzienlijk verminderen. Om deze reden moeten alle kamers waarin mensen voor een langere periode verblijven dagelijks goed worden geventileerd. Dit geeft eigenaren van een airconditioner een duidelijk voordeel, omdat ze de toevoer van verse lucht in hun eigen vier muren gemakkelijk kunnen verhogen.

Wat voor airco’s zijn er?

In speciaalzaken en via internet hebben gebruikers de keuze tussen verschillende modellen.

Een monoblock is een airconditioner die aan een standaard stopcontact kan worden bediend. Monoblocks zijn mobiel, daarom kunnen ze naar believen in het appartement worden geplaatst. Met behulp van een slang wordt de warme lucht naar buiten geleid en vervangen door koele, frisse lucht.

Daarentegen bestaan de zogenaamde split-apparaten uit twee delen, waarvan er één in de kamer is bevestigd en de andere aan een muur in de buitenruimte. Daaronder vallen ook de beschikbare wandairconditioners met luchtfilters, waar al sinds het begin van de coronapandemie veel vraag naar is. Omdat deze zowel in de particuliere als in de commerciële sector kunnen worden gebruikt, waar ze zorgen voor een aangenaam klimaat en schone lucht.

Airconditioning achteraf inbouwen of achteraf inbouwen

Er is een hele reeks airconditioners die uitsluitend met frisse lucht of gemengde lucht worden gebruikt. Deze airconditioners kunnen worden uitgerust met speciale filtersystemen zoals een UVC desinfectiesysteem kan achteraf worden gemonteerd. Als alternatief zijn er speciale filters beschikbaar die kunnen worden gebruikt tegen virussen, bacteriën of onaangename geuren.

Bovendien moeten eigenaren van een airconditioningsysteem het ook regelmatig controleren, de nodige reparaties snel uitvoeren en het filter regelmatig vervangen. Dit geldt niet alleen voor de beschikbare airconditioners, maar ook voor ventilatiesystemen.

Worden virussen verspreid via airconditioning?

De beschikbare airconditioners kunnen in principe worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • 100% frisse lucht
  • Frisse lucht en circulerende lucht
  • 100 % circulerende lucht

In principe kan allereerst worden gezegd dat de Virusbelasting relatief laag in alle drie de ontwerpen is. Zodra er een deel verse lucht aanwezig is, wordt de aerosolconcentratie automatisch verdund. Airconditioningsystemen die werken met een bepaald aandeel circulerende lucht of 100% recirculerende lucht, zijn daarentegen vooral geschikt voor het regelen van de temperatuur van de lucht, maar verbeteren de luchtkwaliteit niet.

Aan de andere kant wervelen alle airconditioners de lucht met een hoge snelheid door de kamer, wat resulteert in een Gegenereerde luchtvolumestroom Wordt. De luchtbeweging veroorzaakt door mensen is echter in de meeste gevallen aanzienlijk hoger dan de hoeveelheid lucht van een airconditioner. Zonder airconditioner zijn de aerosolen gelijkmatig verdeeld over de kamer, terwijl deze worden versneld door de werking van een airconditioner. Dit heeft echter geen invloed op de daadwerkelijke verspreiding van de aerosolen, omdat het geheel binnen enkele minuten plaatsvindt.

Zelfs als een airconditioner uitsluitend met circulerende lucht wordt gebruikt, heeft dit meestal geen invloed op de verdeling van aerosolen in een kamer. Zo is de Virusbelasting in een ruimte met of zonder airconditioning relatief identiek. Er kan daarom worden gezegd dat airconditioners geen verhoogd risico op infectie vormen. Integendeel, de aerosolconcentratie in de lucht kan zelfs worden verminderd door een airconditioningsysteem met verse luchttoevoer te bedienen, wat het risico op infectie vermindert.Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben

Bron van afbeeldingen:
@Pixabay/ElasticComputeFarm