Mobiele airconditioners – begeleiden en testen

mobiele airconditioning

Als u meerdere kamers in uw appartement wilt koelen of meubels vaker heen en weer moet verplaatsen vanwege de beperkte ruimte, zijn mobiele airconditioners ideaal.

Deze vereisen geen ingewikkelde installatie en kunnen zonder problemen door de kamer worden verplaatst. Er zijn mobiele airconditioners met en zonder luchtafvoerslang, die verschillen in efficiëntie en installatie-inspanning.

Hoe werken mobiele airconditioners?

Voor het koelen van appartementen en kantoren kunt u kiezen uit verschillende soorten airconditioningsystemen. Mobiele airconditioners vertegenwoordigen een speciale vorm: dit zijn systemen die zonder complexe installatie in gebruik kunnen worden genomen.

Vaak zijn de units kleiner en lichter, waardoor je ze gemakkelijk zelf kunt vervoeren en verplaatsen: het zijn draagbare of draagbare airconditioners.

Aanbevolen lectuur:

Nog veel open vragen over airconditioning in het algemeen? Dan zal deze geweldige gids zeker helpen.

Mobiele vloerstaande airconditioners

Het eenvoudigste type airconditioningsysteem bestaat uit een monoblock-unit waarin zowel een compressor als koelribben zijn ondergebracht.

In de compressor wordt een koelmiddel vloeibaar gemaakt, dat in de koelribben weer kan verdampen, waarbij de omgevingslucht wordt gekoeld. In dezelfde mate dat de koeleenheid warmte aan de omgeving onttrekt, geeft de compressor echter restwarmte af.

Voor een effectieve werking moet daarom elke draagbare airconditioner worden uitgerust met een uitlaatslang.waardoor de restwarmte naar buiten wordt geleid.

Monobloc airconditioner met single-hose technologie
Monobloc airconditioner met één slang

Een verdere ontwikkeling van de monoblock unit met luchtafvoerslang is een mobiele airconditioner met 2 slangen: een slang om warme lucht naar buiten te leiden; een tweede slang om koelere lucht van buiten aan te zuigen.

De efficiëntie van mobiele vrijstaande units met tweeslangtechnologie is hoger dan die van apparaten met één slang; Zo zijn uw elektriciteitskosten lager. Houd er echter rekening mee dat de verse lucht niet naar de kamerlucht wordt gevoerd, maar alleen wordt gebruikt om de compressor te koelen.

Monobloc airconditioner met 2 slangen
Monobloc airconditioner met twee slangen

Mobiele airconditioning met buitenunit

Om de energie-efficiëntie verder te verhogen, moeten de compressor en de koeleenheid ruimtelijk gescheiden zijn. In split airconditioners zijn beide delen ondergebracht in afzonderlijke behuizingen en wordt de compressor buiten geïnstalleerd terwijl de koeleenheid zich binnen bevindt.

Op deze manier wordt voorkomen dat de afvalwarmte van de compressor de koeling van de verdamper weer tenietdoet. Bovendien kan de compressor beter gebruik maken van de koelere verse lucht en een hogere thermodynamische efficiëntie bereiken.

Doordat de compressor zich buiten het gebouw bevindt, wordt het voordeel van een toevoer- of afvoerluchtslang tenietgedaan. Er zijn echter leidingen nodig waardoor het koelmiddel kan circuleren tussen de compressor en de koeleenheid.

Deze koudemiddelleidingen zijn vaak koperen leidingen die permanent geïnstalleerd moeten worden. Voor mobiele airconditioners zonder luchtafvoerslangen zijn er echter ook flexibele koelmiddelslangen die de binnenunit draagbaar houden..

Werkingsprincipe split airconditioner
Werkingsprincipe split airconditioner

Luchtkoeler: Draagbare airconditioners zonder uitlaatslang

Luchtkoelers, die meer lijken op luchtbevochtigers, hebben een heel andere benadering van het koelen van de kamerlucht: water wordt in deze apparaten verdampt. Omdat tijdens de verdamping warmte aan de omgeving wordt onttrokken, koelen dergelijke luchtkoelers de ruimtelucht op deze manier af.

De koelcapaciteit is echter laag en afhankelijk van temperatuur en vochtigheid. Omdat warme temperaturen bij toenemende luchtvochtigheid als onaangenamer worden ervaren dan bij droge lucht, kan afkoeling door verdamping zelfs subjectief tot het tegenovergestelde effect leiden.

Bovendien moet u regelmatig water bijvullen. Maar het voordeel is: Luchtkoelers hebben geen uitlaatslang nodig en ook geen kouTelefoonlijnen; het zijn bijna volledig transporteerbare airconditioners.

Mobiele airconditioners op de proef gesteld

De verschillende soorten mobiele airconditioners als vrijstaande units, met of zonder luchtafvoerslang, leiden tot een breed scala aan producten.

Om uw beslissing gemakkelijker te maken en draagbare airconditioners te classificeren op basis van populaire selectiecriteria, zijn er tests van consumentenportalen of gespecialiseerde sites zoals deze.

Stiftung Warentest vergelijkt airco’s met en zonder luchtafvoerslang

Als een van de bekendste vergelijkingsportalen testte Stiftung Warentest in 2018 airconditioningsystemen, waaronder vijf vrijstaande units met luchtafvoerslang en vijf gesplitste airconditioningsystemen. Terwijl de monoblock-eenheden gelden als mobiele airconditioners, zijn de gesplitste eenheden in de test permanent geïnstalleerde systemen.

Stiftung Warentest komt echter tot een zeer duidelijk resultaat: Split airconditioners presteren beter dan monobloc-eenheden in termen van efficiëntie, stroomverbruik en effectieve koelprestaties.

Waarom de uitlaatslang van mobiele airconditioners problemen veroorzaakt

Stiftung Warentest wijt onvoldoende afdichting van het raam als de belangrijkste oorzaak van de slechtere energie-efficiëntie van airconditioningsystemen met afvoerluchtslangen. Om de uitlaatslang naar buiten te leiden, wordt het raam meestal een opening wijd geopend.

In het ergste geval zou het aircosysteem dan al met het raam open worden bediend, waarbij warme lucht van buiten naar binnen stroomt en de reeds gekoelde lucht weer naar buiten verplaatst.

Om dit te voorkomen, geldt voor de meeste systemen een Afdichting van de raamspleet Beoogde. Zo’n luchtsluis dekt de raamspleet volledig af en is voorzien van een opening voor de uitlaatslang. Idealiter is de afdichting luchtdicht, zodat er geen warme lucht van buitenaf het interieur van de kamer kan binnendringen en de koele lucht binnenin gevangen blijft.

In de praktijk worden veel afdichtingen echter niet goed geïnstalleerd, wat de efficiëntie van de airconditioner vermindert. Daarnaast worden sommige Amerikaanse producten in het bijzonder geleverd met raamafdichtingen voor schuiframen, die niet compatibel zijn met de kantelramen die in dit land gebruikelijk zijn.

Mobiele airconditioners zonder afzuigslang

De draagbare airconditioners zonder afvoerluchtslang zijn ofwel mobiele split airconditioners, die bestaan uit een buitenunit en een binnenunit, of luchtkoelers, die de lucht koelen door water te verdampen en geen tweede eenheid nodig hebben.

In de productvergelijking van Stiftung Warentest kwamen airconditioningsystemen zonder luchtafvoerslang als testwinnaars naar voren, ook al lag de focus hier niet op transporteerbare airconditioners. In het volgende presenteren we enkele mobiele airconditioners zonder slang.

Krachtig: mobiele split airconditioner van Eco Smart

De WiFi/ WLAN-Ready 12000 BTU ECO Smart Inverter Split airconditioner* met warmtepomp is extreem krachtig, maar ook stil en zuinig. Het werkt met 230V huishoudelijke spanning en energie-efficiëntie klasse A ++

De binnen- en buitenunit heeft een duurzame Golden-Fin Lotus effect antiaanbaklaag – daarom is hij altijd sprankelend schoon en biedt hij jarenlang een hoog vermogen! De Golden-Fin coating voorkomt ook dat bacteriën en schimmels zich op de lamellen nestelen. Dit houdt de lucht gezond en fris. Bovendien blijven de prestaties van het systeem jarenlang op het hoogste niveau en zijn de elektriciteitskosten laag.

Hoewel GWP≤750 pas in 2025 verplicht zal zijn, is het toestel al voorgevuld met R32. Voordelen: Het potentiële koelvermogen van R32 is 1,6 keer hoger. Met dezelfde warmtewisselaaroppervlakken kunnen de prestatiecoëfficiënten van het systeem ook aanzienlijk worden verhoogd. Dat zijn allemaal heel goede redenen voor ons om nu de volgende innovatiestap te zetten.

De split airconditioner (WiFi-Ready, WiFi module optioneel) wordt geleverd in een complete set met 3m koperen kabels + kabel, inclusief muurbeugel met montagemateriaal, afstandsbediening met verlicht LCD-display, kit voor de wanddoorgang, isolatietape, afvoerslang en stroomaansluitingskabel tussen binnenunit en buitenunit.

Aanbeveling van de klant: 3-in-1 airconditioner van Klarstein

De Klarstein Whirlwind* is een combi vrijstaande unit die ventilator, luchtkoeler en luchtbevochtiger combineert in één behuizing. Het apparaat staat op vier rollen, waardoor u de luchtkoeler gemakkelijk naar andere ruimtes kunt verplaatsen.

Omdat voor de koeling geen koelmiddel of compressor nodig is, zijn er geen slangen of buitenunits nodig: het is vrijwel een draagbaar airconditioningsysteem zonder afvoerluchtslang.

Drie snelheden met een luchtcirculatie tot 1600 m³ per uur zorgen ervoor dat warme ruimtelucht krachtig stijgt. De schakelbare oscillatie zorgt ervoor dat meer dan één persoon kan genieten van de luchtstroom.

Daarnaast heeft de Whirlwind drie verschillende bedrijfsmodi, zoals de Nature-modus, waarin de luchtstroom op en neer zwelt op dezelfde manier als natuurlijke wind.

Voor een bijzonder sterk verkoelend effect kunt u de wervelwind ook vullen met ijspakken en uw appartement sneller afkoelen. In tegenstelling tot mobiele split airconditioners zijn luchtkoelers meestal goedkoper.

Draagbare airconditioning voor de caravan

Het model AC2401 van Euromac* is zeker een van de gemakkelijkst te vervoeren split airconditioners: met deze airconditioner zijn zowel binnen- als buitenunits zeer licht met respectievelijk slechts 6,7 kg en 12,7 kg en kunnen ze gemakkelijk aan een handgreep worden gehouden.

Voor de buitenunit is er een meegeleverde bevestigingsbeugel, dus u hebt geen schroeven nodig voor installatie, maar kunt de unit eenvoudig onder het raam hangen. Het nadeel van dit draagbare airconditioningsysteem is de relatief slechte efficiëntie: alleen een energie-efficiëntieklasse E wordt bereikt.

De binnenunit heeft een LCD-display om alle functies te bedienen. Er is ook een geïntegreerde timer van 0,5 tot 7,5 uur.

Het koopje: oneConcept luchtkoelers

Luchtkoelers die profiteren van de verdampingskoeling van water zijn meestal goedkoper dan split airconditioners. Met het Carribean Blue-model biedt oneConcept echter een mobiel airconditioningsysteem zonder slang*, wat veel goedkoper is dan typische split units.

De koelcapaciteit is echter ook navenant lager. Om het verkoelende effect te versterken, kunt u ook ijsblokjes vullen in een compartiment dat voor dit doel is voorzien. Bijzonder aantrekkelijk voor kleine kamers is de kleine voetafdruk: met afmetingen van 25 x 28 cm vindt u overal ruimte voor deze draagbare airconditioner.

De afzonderlijke functies worden bediend en de ventilatiesnelheid wordt ingesteld via zes grote knoppen aan de bovenkant van het apparaat. De Caribbean Blue heeft vier vloerwielen die hem gemakkelijk te verplaatsen maken.

De luchtkoeler werkt niet alleen als airco, maar ook als luchtverfrisser. Alle lucht gaat door een effectief filtersysteem dat de oorlog heeft verklaard aan stof. Alle filters zijn eenvoudig te verwijderen en met de hand schoon te maken. Het apparaat is dus een combinatie van ventilator, airco en luchtverfrisser.

Een ander voordeel van de luchtkoeler is de volledige eliminatie van installatiebeperkingen, voor zover zelfs mobiele airconditioningsystemen een afvoerluchtslang vereisen die de afvoerlucht afvoer afvoert en dus een locatie dicht bij het raam vereisen.

De luchtkoeler verplaatst tot 400 m³ lucht in één uur. Als de koelfunctie wordt toegevoegd, begint het apparaat water uit de tank van 4 liter te verdampen, waardoor de lucht die voorbijkomt en uw kamer merkbaar wordt gekoeld.

Mobiele airconditioners met uitlaatslang

De mobiele airconditioners met slang zijn altijd monoblock units die hun warme afvoerlucht van de compressor via een slang naar buiten leiden. Ze zijn efficiënter dan luchtkoelers, die afhankelijk zijn van de verdamping van water, maar meer elektriciteit verbruiken dan gesplitste airconditioners.

Het voordeel ten opzichte van splitapparaten ligt in de eenvoudigere installatie: er is geen muurboren nodig, maar de slang kan eenvoudig door de raamspleet worden geplaatst.

Op de proef gesteld: Mobiele airconditioners met luchtafvoerslang

Stiftung Warentest ziet de luchtafvoerslang van airconditioners als het grootste probleem, omdat de extra warmteafgifte naar de kamerlucht de efficiëntie, koelleiding en koeltijd vermindert. Van alle onderzochte monoblokapparaten kregen er echter twee minstens de beoordeling “bevredigend”: het PAC EX100-model van De’Longhi en de Comfee Eco friendly.

Op internet vindt u een verscheidenheid aan andere tests van mobiele airconditioners met afvoerluchtslang. Hoewel Stiftung Warentest bekend staat om objectieve en transparante vergelijkingen, zijn andere vergelijkingsportalen minder transparant en hoeven de testwinnaars niet altijd aan uw vereisten te voldoen.

Het is nuttiger om klantrecensies te lezen, vooral de slechtere beoordelingen, waarin frequente kritieken worden aangepakt.

Favoriet bij Stiftung Warentest: De’Longhi PAC EX100

De mobiele airconditioner PAC EX100 Silent van De’Longhi* heeft het beste gepresteerd onder de airconditioners met luchtafvoerslang in vergelijking met Stiftung Warentest. Positief is de hoge energie-efficiëntieklasse A++ met een koelvermogen van 2,5 kW. Handgrepen en zwenkwielen maken de vrijstaande unit ook gemakkelijk te vervoeren.

Deze airconditioner functioneert ook als een effectieve luchtontvochtiger. Het condensaat wordt echter direct opgevangen en gebruikt om de compressor te koelen. Stiftung Warentest klaagt dat de installatie van de slangtoevoer op het raam ingewikkeld is en dat deze nog steeds relatief luid was in tegenstelling tot de naam “Silent”.

Aanbieden

De'Longhi Pinguino PAC EX100 Silent mobiele airconditioner met afzuigslang, airconditioning voor...
De’Longhi Pinguino PAC EX100 Silent mobiele airconditioner met afzuigslang, airconditioning voor…

  • OPTIMAAL FEEL-GOOD KLIMAAT: Afkoelen tot 20-22°C door een gesloten koelmiddelsysteem, geïntegreerd stoffilter verwijdert pollen, stof…
  • STIL EN COMPACT: Verlaagde ventilatiesnelheid vermindert het volume efficiënt, mobiel en ruimtebesparend, kan worden gebruikt in ruimtes tot 80…
  • EFFICIËNT: terugkeer van condensatie naar het koelcircuit voor herkoeling; automatisch foutdiagnosesysteem; met de afstandsbediening…

Goed en goedkoop: Comfee mobiele airconditioning met slang

In de test net achter het aircosysteem van De’Longhi komt het model ‘Eco Friendly’ van Comfee*, maar met een aanzienlijk lagere aanschafprijs. De twee mobiele airconditioners zijn in de meeste opzichten vergelijkbaar, maar het Comfee-model bereikt alleen energie-efficiëntieklasse A +.

Het verschil is echter klein en alleen merkbaar als je de airco het hele jaar door continu wilt laten werken. Dit model is ontworpen voor ruimtes tot 32 m².

Lokale mobiele airconditioner van TROTEC

Met de PAC 3900 X mobiele airconditioner met 3,9 kW/13.300 Btu* beschikt u over een 3-in-1 airconditioner: koeling, ventilatie en ontvochtiging.

Het apparaat is geschikt voor grote ruimtes tot 130 m³. Naast betrouwbare koeling op warme dagen, filtert en ontvochtigt de PAC 3900 X ook de kamerlucht en zorgt hij ook voor een frisse wind.

Op verzoek zijn er drie ventilatieniveaus en zwenkfunctie, voor een optimale luchtverdeling in de ruimte.

De PAC 3900 X heeft een moderne microprocessorbesturing met een verscheidenheid aan individueel programmeerbare functies. Optioneel neemt het apparaat ook zelf de regeling van het ruimteklimaat over. De intelligente airconditioner verlaagt zelfs automatisch de energiekosten door de compressor en ventilator van de airconditioning automatisch uit te schakelen wanneer de vooraf ingestelde doeltemperatuur wordt bereikt.

De PAC 3900 X 3-in-1 airconditioner kan het hele jaar door worden gebruikt om een aangename en gezonde leefomgeving te creëren – met een laag stroomverbruik.

Er is een geïntegreerde timerfunctie en ook een aangenaam stille nachtfunctie met een aangepaste temperatuurregeling. De monoblock airconditioner kan worden bediend via de meegeleverde IR-afstandsbediening of via het bedieningspaneel met duidelijke membraanknop op het apparaat.

Tip: Gebruik de praktische TROTEC AirLock raam- of deurafdichting om de meegeleverde luchtafvoerslang te bevestigen. Dit zorgt voor een raam- of deurdoorvoer zonder koudeverlies en maakt het mogelijk om de slang aan elk type raam (vleugel, kantel, schuin dak) of deur (scharnierende of kantelbare deur) te bevestigen. De AirLock verhoogt de koelefficiëntie van uw airconditioner en verlaagt de verbruikskosten.

TROTEC Lokale mobiele airconditioner PAC 3900 X met 3,9 kW/13.300 Btu 3-in-1 airconditioner:...
TROTEC Lokale mobiele airconditioner PAC 3900 X met 3,9 kW/13.300 Btu 3-in-1 airconditioner:…

  • Een handige verscheidenheid aan functies en koeltechnologie van de nieuwste generatie maken van de PAC 3900 X multifunctionele airconditioner een echte…
  • Naast betrouwbare koeling op warme dagen, filtert en ontvochtigt de PAC 3900 X ook de kamerlucht en zorgt hij ook voor een frisse wind….
  • Optioneel neemt het apparaat ook zelf de regeling van het ruimteklimaat over. De intelligente airconditioner verlaagt zelfs de energiekosten…

Goedkoop in aanschaf: Mobiele airco van SunTec

De mobiele airco IMPULS 2.6 van Suntec Wellness* wordt geleverd met luchtafvoerslang, maar zonder accessoires voor raamafdichting. Dit model heeft een koelvermogen van 2,6 kW in energie-efficiëntieklasse A. Naast een koelfunctie kan dit apparaat ook afzonderlijk worden gebruikt als luchtontvochtiger of ventilator.

In tegenstelling tot de andere hier gepresenteerde airconditioners, verzamelt het Suntec-model het condensaat echter in een aparte container en geeft het niet door aan de compressor voor koeling. U moet de verzamelcontainer daarom regelmatig legen.

De prijs is erg laag, maar u zult waarschijnlijk extra accessoires moeten plannen voor een betrouwbare raamafdichting.

Essentiële accessoires: Raamafdichting voor alle mobiele airconditioners met slang

Het zwakke punt van alle monoblock airconditioners is de slang die de warme afvoerlucht door een open raam naar buiten leidt. Tegelijkertijd moet de compressor omgevingslucht aanzuigen voor koeling. De taak van een AirLock is om te voorkomen dat warme lucht weer naar binnen komt door de raamspleet.

Omdat veel fabrikanten van airconditioningsystemen mede ontwikkelen in andere landen waar schuiframen veel worden gebruikt, moet u in veel gevallen uw eigen oplossingen voor afdichting vinden. Hier raden we de HOOMEE raamafdichting* aan voor mobiele airconditioners, airconditioningsystemen, wasdrogers en luchtafvoerdrogers voor bevestiging aan kantelramen, dakramen en casementramen.

HOOMEE raamafdichting voor mobiele airconditioners, airconditioners, wasdrogers,...
HOOMEE raamafdichting voor mobiele airconditioners, airconditioners, wasdrogers,…

  • EFFICIËNTE EN EENVOUDIGE INSTALLATIE – de raamafdichting voor airconditioners is voor ramen met een omtrek van 500 cm. DE 4…
  • BESPAAR GELD met de energiebesparende raamafdichtingsairconditioning – de afdichting van het raam verhoogt de koelcapaciteit van de lokale…
  • OMWILLE VAN HET MILIEU – HOOMEE houdt van de aarde! Deze mobiele airconditioner raam waterdichting helpt om het energieverbruik te verminderen en…