Kunnen airconditioners het binnenklimaat verbeteren?

Airconditioning en binnenklimaat

Het binnenklimaat is gebaseerd op vier pijlers: temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdynamiek en luchtkwaliteit. Hieronder kijken we naar het ideale binnenklimaat voor het appartement en kijken we in hoeverre airconditioningsystemen kunnen bijdragen aan het creëren van een dergelijk binnenklimaat.

Al voor Corona was 80 tot 90% van de mensen binnen en het begin van de “hete periode” in de nasleep van de klimaatcrisis is een andere factor die ervoor zorgt dat de behoefte aan technische helpers voor een beter binnenklimaat omhoog schiet.

Airconditioningsystemen zijn beschikbaar als mobiele apparaten, evenals complexe structuren in de vorm van monosplit- en multi-splitsystemen, die een complexe installatie vereisen. Vanwege de grote vraag bieden veel bedrijven voor airconditioningtechnologie echter aan dat klanten de airconditioning kunnen laten installeren. Op deze manier is er geen geavanceerde kennis vereist als technisch klusjesman en doe-het-zelver om zelf te genieten van airconditioning.

De ideale kamertemperatuur

De juiste kamertemperatuur is afhankelijk van geslacht, persoon en kamer. Over het algemeen worden temperaturen tussen 18 °C en 23 °C door mensen als aangenaam ervaren. Kleine schommelingen zijn individueel. Vrouwen bevriezen gemakkelijker dan mannen. Hun drempel, waarbij ze beginnen te bevriezen, wordt met gemiddeld 5 °C verlaagd in vergelijking met mannen. Dit komt vooral door hun lagere spiermassa, dunnere huid en een ander bloedcirculatiesysteem, dat onvoldoende wordt gecompenseerd door een grotere vetlaag.

Wat de kamerverdeling betreft, kan deze het koelst zijn in de slaapkamer met ongeveer 16 ° C, omdat dit een slaapbevorderend effect heeft. Keuken en studeerkamer worden meestal optimaal verwarmd op 20 °C, omdat het fornuis de kamer toch opwarmt en ons vermogen om te werken hoger vermindert. De woonkamer kan met zo’n 22°C wat warmer, want we willen het hier lekker gezellig hebben.

De ideale luchtvochtigheid

De meeste mensen geven de voorkeur aan een luchtvochtigheid van 40 tot 60%, wat ook een positief effect heeft op de stemming, concentratie en het vermogen om te werken. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid een ideale voedingsbodem voor schimmelsporen en andere ziektekiemen. Als de luchtvochtigheid echter te laag is, worden onze slijmvliezen uitgedroogd, waardoor we ons minder comfortabel voelen en minder beschermd zijn tegen ziekteverwekkers. Bacteriën en virussen kunnen zich ook sneller verspreiden via droge lucht.

De ideale luchtdynamiek

Stilstaande lucht wordt vaak als beklemmend ervaren, vooral wanneer het gepaard gaat met vochtige omstandigheden. Een frisse bries daarentegen vinden we rustgevend. Voor de meeste mensen zijn binnencirculaties het meest comfortabel met een snelheid van ongeveer 0,2 m / s. Als de circulaties verder gaan dan dit, vinden sommige mensen dit onaangenaam. Daarnaast kan het risico om ziek te worden toenemen, zeker in combinatie met vocht en kou.

De ideale luchtkwaliteit

Schone lucht is een droom van de mens, die ook in je eigen huis gerealiseerd kan worden met krachtige luchtfilters. Dit is binnenlucht die vrij wordt gehouden van verontreinigende stoffen, grof en fijn stof, ziekteverwekkers, binnentoxines, koolmonoxide, stikstofoxiden, dampen en slechte geuren. Luchtkwaliteit is nauw verbonden met de eigen gezondheid en kan de stemming en het welzijn aanzienlijk verbeteren.

Airconditioners zijn nu verkrijgbaar als alles-in-één units

Airconditioners zijn bijzonder goed in het regelen van temperaturen en vochtigheid tot een gewenst niveau. Als u uw airconditioningsysteem in de winter als verwarming wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat deze is uitgerust met een extra warmtepomp. Airconditioningsystemen zorgen ook voor een aangename luchtcirculatie en kunnen worden gebruikt voor een frisse bries, evenals ventilatiesystemen, ventilatoren en ramen. Bovendien zorgt de vochtpenetratie van de lucht samen met de relevante luchtuitwisseling voor een matige reinigingsprestatie. Dit kan echter geen luchtfilter vervangen. Als u uw airconditioner als luchtreiniger wilt gebruiken, vindt u tegenwoordig apparaten op de markt die zijn uitgerust met een extra luchtfilter.

Zoals u weet,De coronapandemie zorgde ervoor dat de vraag naar luchtfilters sterk steeg nadat bekend werd dat krachtige apparaten ook kunnen beschermen tegen de kleine coronavirussen. Ze doen dit door de aerosolen op te lossen waardoor de virussen bij voorkeur de menselijke luchtwegen binnendringen en zo de gevaarlijke infecties veroorzaken.

Bron van afbeeldingen:
@ Pixabay.com / moritz320

Verdere artikelen over het onderwerp: