Aktobis luchtontvochtigers en bouwdrogers

Voordat u een product kiest, bekijkt u het meestal van dichtbij. Voldoet het apparaat aan mijn vereisten? Hoe duurzaam is het functioneren? En waar is het geschikt voor? Deze vragen beantwoorden we hieronder graag.

Use cases voor een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger kan op verschillende manieren worden gebruikt. Niet alleen de privé, maar ook ook commercieel gebruik Zinvol.

Na een claim

Keer op keer hoor je erover – een buurman, een vriend of het bedrijf waar je voor werkt heeft een gesprongen pijp in huis. Niet zelden gaat dit gepaard met een toename van de luchtvochtigheid. Zodat de muren en dus de hele ruimte weer droog is, kan een luchtontvochtiger van Aktobis helpen.

Vochtige kelder

Aktobis wordt ook bereid voor gebruik in een vochtige kelder. De kelderkamer wordt meestal geassocieerd met een donkere, koude en natte ruimte. Helaas werken de meeste luchtontvochtigers niet betrouwbaar in dergelijke kamers en zijn ze meer geschikt voor hogere temperaturen. Aktobis heeft echter enkele modellen in zijn programma die al vanaf één graad betrouwbaar ontvochtigen.
Als u uw kelder wilt ombouwen tot een recreatieruimte of woonruimte, is het voorafgaande gebruik van een luchtontvochtiger onmisbaar.

Woonkamers en slaapkamers

Kamers waarin we meerdere uren per dag doorbrengen zijn onder andere woonkamers, slaapkamers en badkamers. In precies deze kamers wordt de was opgehangen, gedoucht of geslapen. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid snel stijgt. Als er overeenkomstig weinig ventilatie is, treedt schimmelvorming snel op.
Een luchtontvochtiger van Aktobis kan in dergelijke gevallen precies helpen en automatisch de tijdelijk verhoogde luchtvochtigheid detecteren en verlagen.

Ondersteuning bij het drogen van gebouwen

Niet alleen in de particuliere sector, maar ook in het bedrijfsleven kan een luchtontvochtiger of bouwdroger wonderen doen. Hoewel materialen in de loop van de tijd vanzelf uitharden – een Luchtontvochtiger versnelt dit proces maar vele malen over. Hierdoor kunnen top-of-the-line apparaten binnen een dag enkele tientallen liters absorberen en de droogtijd verkorten.

Slechte geuren

Hoewel een luchtontvochtiger niet in de eerste plaats een apparaat is waarmee je voornamelijk geuren elimineert, kan de luchtontvochtiger hier een ondersteunend effect hebben. Muffe geur wordt vaak veroorzaakt door te veel vocht. Als deze luchtvochtigheid wordt verlaagd door de luchtontvochtiger of bouwdroger, verdwijnt de geur automatisch stap voor stap. Daarnaast kunnen nieuwe geuren idealiter worden voorkomen.

Schimmelbesmetting

Afhankelijk van de grootte en ernst kan een luchtontvochtiger daadwerkelijk helpen bij een acute schimmelplaag. De schimmelsporen zijn door de drogere lucht quasi de voedingsbodem verwijderd, zodat de schimmel na verloop van tijd zou moeten verdwijnen. Bovendien moet u de getroffen gebieden behandelen met geschikte reinigingsmiddelen. Als de schimmel al erg uitgesproken is, is het ook raadzaam om een specialist te raadplegen.

Voor welke kamergrootte zijn Aktobis luchtontvochtigers geschikt?

Aktobis biedt luchtontvochtigers voor kleine ruimtes van ongeveer 16m² en grotere en krachtigere apparaten die op betrouwbare wijze kamers van meer dan 100m² ontvochtigen. U kunt het apparaat dus ideaal gebruiken in de badkamer of in de grote kelderruimte.

Modellen voor kleine ruimtes

Kinderkamers, badkamers of andere kamers die slechts een paar vierkante meter hebben, kunnen profiteren van de kleinere modellen van Aktobis.

Modellen voor middelgrote ruimtes

Als u een luchtontvochtiger nodig hebt om iets grotere kamers zoals slaapkamers of woonkamers te ontvochtigen, moet u de volgende apparaten bekijken:

Modellen voor grote ruimtes

Als u een krachtige luchtontvochtiger nodig hebt voor grote ruimtes, zoals garage of kelder, bent u aan de veilige kant met deze modellen:

Bouwdroger voor zeer grote oppervlakken

Als de hierboven genoemde luchtontvochtigers niet langer voldoende zijn, moet u uw toevlucht nemen tot zogenaamde “bouwdrogers”. Deze hebben vaak een aanzienlijk hogere prestatie en zijn direct herkenbaar in hun uiterlijk. Aktobis biedt de volgende modellen aan:

Verschil tussen bouwdroger en luchtontvochtiger

Kortom, er kan worden gezegd dat bouwdrogers en luchtontvochtigers dezelfde taak uitvoeren. Beide apparaten mocht de lucht vrij van onnodig vocht. Maar wat zijn de verschillen?

Ontwerpen

Het ontwerp is hier waarschijnlijk de grootste factor als het gaat om de verschillen tussen de twee producten. De bouwdroger doet meer denken aan een industrieel ontwerp dat vooral bedoeld is om één doel te dienen: het drogen van de omgeving! De luchtontvochtiger wordt echter bij voorkeur gebruikt in woonkamers en past zich daarom aan dit levende beeld aan. Het ontwerp van een luchtontvochtiger is eerder elegant en onopvallend, terwijl een bouwdroger er robuust en hoekig uitziet.

Doel

Zoals de naam al bijna doet vermoeden, wordt de bouwdroger voornamelijk gebruikt in de handel of op de bouwplaats. Als materialen zo snel mogelijk moeten uitharden, kan het krachtige apparaat wonderen doen. Niet voor niets vormen commerciële klanten een groot deel van Aktobis.

Een luchtontvochtiger kan ook helpen bij deze punten, maar biedt relatief veel minder vermogen. Het is dus raadzaam om het bij voorkeur in woonkamers te gebruiken.

Prestatie

Een bouwdroger moet aanzienlijk meer prestaties leveren en kan daarom tot 120 liter en meer per dag record. Een luchtontvochtiger kan deze prestatie nauwelijks bijhouden en wordt geleverd met een maximum van ongeveer 40 tot 50 liter per dag.

klassieke bouwdroger

Veelgestelde vragen over de werking

De werking moet zo stil en soepel mogelijk zijn. Maar hoe gedragen de apparaten zich tijdens de runtime en wat moet u weten voordat u koopt?

Volume van de luchtontvochtiger

Het geluidsniveau van de luchtontvochtigers verschilt afhankelijk van het model. Het geluidsniveau van de adsorptieontvochtiger ligt tussen 38dB en 49dB. Deze waarde wordt meestal als niet storend ervaren. Om het volume nog verder te verminderen, is een zachte mat of tapijt onder het apparaat worden gelegd. De bouwdroger kan een groter achtergrondgeluid veroorzaken vanwege de hogere prestaties.

Voor welke vochtigheid wordt de luchtontvochtiger aanbevolen?

Kortom, de luchtontvochtiger van Aktobis is geschikt voor alle vochtigheidsniveaus. Als een waarde van minder dan 45% wordt bereikt, moet u deze echter niet gebruiken. Een waarde wordt als optimaal beschouwd tussen 40 en 60% luchtvochtigheid in het appartement. Bij minder dan 40% wordt slechts enkele liters per dag uit de lucht gehaald. Als deze waarde echter ondergewaardeerd is, moet u liever uw toevlucht nemen tot een luchtbevochtiger.

Kan één apparaat meerdere verdiepingen ontvochtigen?

Als er een goede luchtcirculatie is, kan een luchtontvochtiger van Aktobis ook over meerdere verdiepingen werken. De luchtontvochtiger gedraagt zich echter op dezelfde manier als een kachel. Hoewel alle kamers op de lange termijn kunnen worden verwarmd, kost het veel tijd en verbruikt het enorme hoeveelheden elektriciteit. Het is daarom logischer om het apparaat elke dag in een nieuwe ruimte te plaatsen totdat de gewenste luchtvochtigheid is bereikt.

Kunnen de luchtontvochtigers continu in bedrijf zijn?

Ja, de luchtontvochtigers en adsorptieontvochtigers kunnen continu in bedrijf zijn. Sommige modellen bieden zelfs een automatische modus. Dit betekent dat het apparaat zo kan worden geprogrammeerd dat zodra de ingestelde luchtvochtigheid wordt overschreden, het onmiddellijk start en dit vocht elimineert.

Kan er een slang worden bevestigd?

Tijdens het gebruik kunt u aan veel modellen een slang bevestigen die de vloeistof rechtstreeks van de kamer naar buiten transporteert. Vooral in zeer drukke kamers kan deze methode handig zijn, anders moet u de geïntegreerde tank regelmatig legen.

Is een luchtontvochtiger goed voor je gezondheid?

Om de gezondheid te ondersteunen, moet u altijd letten op een ideale luchtvochtigheid tussen 40% en 60%, afhankelijk van de kamer. Als dit te laag is, kan een luchtbevochtiger raadzaam zijn. Te droge lucht irriteert het slijm vandaag en bacteriën en virussen verspreiden zich.

Een te hoge luchtvochtigheid kan echter schimmelsporen veroorzaken en zo een ideale voedingsbodem vormen voor andere schadelijke deeltjes. Vooral in vochtige ruimtes moet je daarom Schimmelvorming voorkomen. U kunt dit doen door een luchtontvochtiger toe te voegen. Kortom, er kan worden gezegd dat een luchtontvochtiger zeer geschikt is voor de gezondheid.