Vochtmeters in vergelijking

In principe zijn er twee verschillende soorten vochtindicatoren, die verschillen in hun meetmethoden: Apparaten met capacitieve of diëlektrische meting en apparaten met weerstandsmeting.

Vochtigheidsmeters met capacitieve / diëlektrische meting

Meetinstrumenten met behulp van de capacitieve methode zijn te herkennen aan het feit dat ze kunnen worden gebruikt met een Metalen kop zijn uitgerust.

Met een druk op de knop wordt elektrische spanning op de meetbal uitgeoefend. Hierdoor ontstaat een zogenaamde Condensator. De sensor meet nu het aandeel lucht in de condensor. Een lage capaciteit spreekt voor veel lucht en navenant weinig water. Het materiaal is daardoor relatief droog. Hoge capaciteit daarentegen duidt op weinig lucht en veel water. Het materiaal is vrij vochtig.

Kalibratie van een vochtigheidsmeter met omnidirectionele sensor

Een vochtmeter met kogelkopsensor kan Vochtigheid alleen als functie van een vooraf bepaalde referentiewaarde en geeft daarom alleen de meetresultaten in relatieve getallen, strikt genomen in zogenaamde Cijfersop. Om deze reden moet het apparaat opnieuw gekalibreerd voor elk gebruik worden.

Om het apparaat te kalibreren, moet u het eerst gebruiken houd de lucht vast en zorg ervoor dat het geen voorwerpen aanraakt. De minimale afstand tot elk oppervlak – inclusief je huid – moet acht tot tien centimeter zijn. Zorg er dus voor dat je het apparaat zo ver mogelijk naar beneden bereikt en niet in de buurt van de sensor.

Het kalibratieproces is meestal automatisch bij het inschakelen van het apparaat. Als de waarde op het display nu wordt weergegeven minder dan 0,5 cijfer , heeft zij de referentiewaarde correct bepaald. Je kunt beginnen met meten. Als de weergegeven waarde echter groter is dan 0,5 cijfer, wordt de Kalibratie mislukt. Schakel het instrument uit en weer in en voer het kalibratieproces opnieuw uit.

Voor- en nadelen van capacitieve vochtigheidsmeting

Het grote voordeel van deze methode is dat het niet-destructief Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben. U hoeft het materiaal niet met de sensor te penetreren, daarom hier geen lelijke gaten in muur of vloer ontstaan.

Het nadeel daarentegen is dat de methode Relatief storingsgevoelig is. Het apparaat moet vóór elk gebruik worden gekalibreerd en voor de hand liggende materialen kunnen de resultaten vervormen. Zelfs als u met uw handen te dicht bij het meethoofd komt, zal het vocht van uw huid leiden tot onnauwkeurige resultaten.

Een ander nadeel is de lage meetdiepte: Het ligt in de aard der dingen dat je op basis van de contactmeting maar een paar centimeter in het materiaal kunt doordringen. De BM31 van Trotec wordt hier vaak als referentie gebruikt: De balhoofdsensor kan tot 40 mm doordringen in het materiaal. Bij weerstandsmetingen daarentegen worden metingen gedaan in het materiaal zelf.

Een ander probleem met deze meetvariant is dat je alleen relatieve waarden ontvangen. Het meetresultaat is output in zogenaamde cijfers, wat een fictieve eenheid is. De cijfers alleen geven je geen informatie over het vocht. In plaats daarvan moet je eerst tot vochtigheid, die afhankelijk van het apparaat anders werkt.

In de regel vindt u een verwijzing naar de conversieformule in de gebruiksaanwijzing. In het geval van Trotec BM31 geven waarden van 50 cijfers of meer bijvoorbeeld een doorweekt bouwweefsel aan. Bij het T660-model van hetzelfde bedrijf is dit echter alleen het geval met waarden vanaf 80 cijfers.

Resultaat: Hoewel capacitieve vochtmeting geen lelijke gaten in het materiaal creëert, is de meetmethode niet alleen foutgevoelig, maar ook vaak moeilijk te begrijpen voor leken. Als u bereid bent om de zaak van dichterbij te bekijken, het apparaat elke keer dat u het gebruikt opnieuw te kalibreren en de cijferwaarden om te zetten in relatieve vochtigheid, zult u nog steeds veel plezier hebben met een dergelijk apparaat.

Hoe de meting precies werkt met behulp van een vochtmeter met kogelsensor wordt weergegeven in fDe volgende video beschreven:

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Vochtmeters met weerstandsmeting

Luchtbevochtigers met weerstandsmeting herkennen aan het feit dat deze via twee elektroden decreet. Een voorbeeld hiervan is het instapmodel MD van Brennenstuhl, dat al voor minder dan 20 euro verkrijgbaar is.

In deze variant zijn de twee naaldelektroden op het apparaat direct in het meetmateriaal ingebracht. Tussen de elektroden zit dan een zogenaamde Brug meten. Hier wordt de weerstand gemeten. Bij hoge luchtvochtigheid is de weerstand vrij laag; bij een lage luchtvochtigheid is de weerstand echter hoog.

Voor- en nadelen van weerstandsmeting

Omdat de meetelektroden direct in het materiaal worden ingebracht, zijn er natuurlijk twee Gaten. Maar dit hoeft niet per se een nadeel te zijn: hoewel de inkepingen op muren vervelend kunnen zijn, kun je volledig onverschillig zijn voor de vochtmeting van je brandhout. Het is precies om deze reden dat de meeste mensen gebruiken Meetinstrumenten speciaal ontworpen voor hout, de weerstandsmethode.

Bij het meten op muren of vloeren moet u de waarden niet direct op het eerste gezicht nemen: Zouten en cement in de meetmaterialen kan de resultaten van de weerstandsmeting vervalsen.

Een duidelijk voordeel van deze meetapparatuur is dat je direct duidelijk verstaanbare waarden krijgt. Terwijl capacitieve meetmodellen slechts weinig tastbare cijferinformatie bieden, kunt u direct Lees de luchtvochtigheid in procenten af. Natuurlijk moet je nog steeds weten welke luchtvochtigheid optimaal is, maar dit is meestal gemakkelijk te onderzoeken. Sommige apparaten, zoals de reeds genoemde MD van Brennenstuhl, zijn uitgerust met een kleine sticker waarop een handige richtlijntabel wordt weergegeven. Vergelijk gewoon je gemeten waarde met de tabel en je hebt duidelijkheid.

Resultaat: De weerstandsmeting is eenvoudig en levert direct begrijpelijke waarden op. Het vereist echter de Penetratie in het materiaal zelf. Als je net je huis aan het bouwen bent en alle muren zijn nog in de ruwe staat, zal dit je nauwelijks storen.

Als u daarentegen alleen het risico op schimmel in uw reeds gerenoveerde woonruimtes op plaatsen wilt bepalen, is een balhoofdmodel misschien meer geschikt. Elektrodemodellen zijn daarentegen bijzonder geschikt voor Vochtmeting op hout: U kunt in één oogopslag zien of het hout al droog genoeg is om in de open haard te gebruiken.

Alternatief: Vochtigheidsmeting via infraroodlaser

Een veel gebruikt en zeer populair alternatief voor klassieke vochtmeting is de Meting met behulp van infraroodlaserstralen, die bijzonder geschikt is om het risico op schimmel te bepalen.

Strikt genomen zijn dergelijke apparaten geen vochtmeters omdat: geen meting op of in het materiaal zelf Plaatsvindt. In plaats daarvan bepalen dergelijke apparaten alleen de oppervlaktetemperatuur en referentiewaarden zoals kamertemperatuur en vochtigheid. Met behulp van een intelligente formule worden de individuele waarden ten opzichte van elkaar ingesteld: U ziet dan op het display of het onderzochte gebied Schimmelgevoelig is of niet.

U kunt dergelijke modellen meestal herkennen aan hun Vorm van het geweer. Het enige wat u hoeft te doen is met enige afstand naar de gewenste locatie te wijzen en de infraroodlaser met een druk op de knop te activeren. De bestseller onder de infraroodmeters is zeker de Bosch infraroodthermometer PTD 1*.

Niet voor huishoudelijk gebruik: vochtmeter met microgolftechnologie

Naast al deze methoden, de Vochtmeting door magnetron mogelijk. Hier wordt het verschil tussen uitgezonden en ontvangen golven genoteerd en wordt het vocht in het materiaal bepaald. Hoewel deze meetmethode zeer nauwkeurig, maar de dichtheid, dikte en korrelgrootte van het materiaal kunnen het resultaat sterk beïnvloeden.

Een zeer gedetailleerde analyse van de materiële stof is daarom vooraf noodzakelijk, daarom is de methode voornamelijk in de industrie wordt gebruikt. Zo profiteren de kolen- en farmaceutische industrie en de landbouw van microgolfmetingen. Deze meetvariant is niet geschikt voor huishoudelijk gebruik.

Tip: Sommige fabrikanten van kogelkopmeetapparatuur adverteren ze als microgolfmeetinstrumenten. Wat echter wordt bedoeld, is de eenvoudige capacitieve meting.