Ambient Weather WS-5000 Review: is ultrasoon beter?

Omgevingsweer WS-5000

In het verleden bezetten de thuisweerstations van Ambient Weather stevig de waardecategorie. Hoewel ze niet de goedkoopste stations op de markt waren, waren ze nog steeds aan de waardekant van de schaal, maar met een betere nauwkeurigheid en duurzaamheid dan de concurrentie in onze langetermijntests.

Het is vooruit gegaan voor het bedrijf. Sinds onze eerste beoordeling van de WS-2902 in 2018 heeft Ambient Weather een nieuw thuis gevonden. Nielsen-Kellerman nam Ambient Weather in 2019 over. Nielsen-Kellerman zit achter de bekroonde Kestrel handheld weermeters en RainWise, een high-end professioneel weerstationmerk dat wordt gebruikt in het onderwijs en commerciële implementaties.

De Omgevingsweer WS-5000 ultrasoon weerstation is het eerste model dat onder nieuwe eigenaar is ontwikkeld. Het pikt onderweg een paar verbeteringen op, waaronder een opnieuw ontworpen sensorsuite, een sonische anemometer en een drastisch betere console.

Maar is de verbeterde constructie en functionaliteit van de WS-5000 slechts window dressing? Is Ambient Weather klaar om te concurreren met duurdere stations? Blijf onze WS-5000 review lezen om erachter te komen.

Ons team van redacteuren onderzoekt, test en beveelt onafhankelijk de beste producten aan om u te helpen navigeren wanneer u online winkelt. Dit bericht bevat gecompenseerde links en als u een aankoop doet met behulp van de meegeleverde links, kunnen we een commissie verdienen. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Pros

 • Best-in-class functieset
 • Tal van optionele sensoren
 • Smart home connectiviteit (IFTTT, Alexa, Google Assistant)
 • Een vrij eenvoudige installatie
 • Prachtig scherm met brede kijkhoek

Tegens

 • Het installatieproces van de console is omslachtig
 • Sommige sensoren moesten worden gereset om verbinding te maken met de console

Ons oordeel

Laat de eigenaardigheden van de WS-5000 u niet afschrikken van wat anders een uitstekend persoonlijk weerstation is. Op dit moment denken we dat het nieuwste weerstation van Ambient Weather het dichtst bij de Davis Vantage Vue komt qua nauwkeurigheid, maar met veel meer uitbreidbaarheid en een lagere prijs. Het is de premie waard voor de WS-2000 en WS-2902C.

>> Klik hier om prijzen, beoordelingen en recensies op Amazon <<

Inbegrepen instrumenten

Installatie en installatie

Het basispakket van de WS-5000-station omvat de console, een binnenthermometer/hygrometer en een barometersensor. Een sonische anemometer met een geïntegreerde thermometer/hygrometer, een UV- en lichtsensor en een aparte regenmeter. Deze opstelling van sensoren is voor velen voldoende, maar de WS-5000 kan ook verbinding maken met een reeks extra sensoren.

Ambient Weather WS-5000 inhoud van de doos

Het uitpakken van het WS-5000 basispakket van instrumenten en de displayconsole.

De optionele sensoren omvatten:

 • Pm2.5-luchtkwaliteitssensor voor binnen
 • Pm2.5 luchtkwaliteitssensor voor buiten
 • Bliksem detector
 • Bodemvochtsensor
 • Waterdichte temperatuursonde
 • Lek detector

Helaas is het winter vanaf het moment van deze beoordeling, dus sensoren zoals bliksem en bodemvocht waren een uitdaging om te testen. Maar we hebben er veel van kunnen proberen.

Batterijen worden (meestal) niet meegeleverd met het basispakket of sensoren, dus zorg ervoor dat u de benodigde batterijen hebt voor de sensoren die u koopt voordat u begint. Alle sensoren maken gebruik van ‘AA’-batterijen, dus houd een groter pakket bij de hand. Zorg er ook voor dat u duurdere lithiumbatterijen gebruikt – goedkope batterijen zullen problemen veroorzaken.

We volgden onze aanbevelingen voor het zo goed mogelijk plaatsen van de sensoren en gingen aan de slag met de opstelling. Het is helemaal niet moeilijk. De instructies zijn eenvoudig te volgen en net als andere Ambient Weather-producten die we hebben getest, is het moeilijk om het te verknoeien zolang je het in volgorde doet.

Ambient Weather WS-5000 geïnstalleerd

Onze installatie van de Ambient Weather WS-5000

We verwachten dat je meer tijd besteedt aan het uitzoeken waar je je station moet plaatsen in plaats van het daadwerkelijk in elkaar te zetten. We hebben het hele proces in ongeveer 45 minuten zelf voltooid, met slechts een paar problemen. De console detecteerde onze binnentemperatuur nietsor of regenmeter in eerste instantie. Ambient Weather heeft echter een ondersteuningsdocument over het onderwerp, dat het probleem heeft opgelost.

Een deel van de setup vertraagde ons echt. Er is geen walkthrough op de console om de meest elementaire instellingen in te stellen zoals veel stations doen- denk aan barometermetingen, tijd, WiFi-connectiviteit, enzovoort. Door dit handmatig te doen, werd 15 minuten toegevoegd aan het installatieproces omdat sommige instellingen, zoals barometerkalibratie voor nauwkeurige drukmetingen, zijn begraven in de menu’s.

De meeste andere consoles /stations bieden een eerste installatiewizard en we zouden graag zien dat deze hier in een toekomstige release wordt toegevoegd. Het is een tijdsbesparing.

Onze ervaring

Over het algemeen was onze ervaring met de WS-5000 positief. Met het nieuwste station van Ambient Weather waren we op zoek naar verbetering in de barometer en de beste prestaties van de regenmeter, beide zwakke punten met de sensorsuite in zowel de WS-2000- als de WS-2902-serie stations.

De regenmeter bevat een extra grote trechter die de nauwkeurigheid verbetert, en hij is ook draadloos, zodat je hem dicht bij de grond in een optimale positie kunt plaatsen voor metingen en reiniging.

WS-5000 regenmeter

De WS-5000 heeft een draadloze regenmeter met een grotere trechter die regenval nauwkeuriger meet in vergelijking met eerdere Ambient Weather-stations.

Hoewel de wintertijd en meestal bevroren neerslag ons vermogen beïnvloedden om de regenmeter in detail te testen, waren de vroege resultaten van de weinige vloeibare neerslaggebeurtenissen die we hadden bemoedigend.

Barometrische drukmetingen zijn veel nauwkeuriger en volgen dichter bij onze Davis Vantage Vue en ons nabijgelegen NWS-weerstation op de luchthaven dat we gebruiken voor kalibratie. Temperatuur- en vochtigheidsmetingen lagen ook binnen een acceptabel foutbereik van onze Vantage Vue.

Ambient Weather beweert dat de WS-5000 “alles belichaamt wat we tot nu toe hebben geleerd”, en dat is te zien. Niet alleen lijkt het station een betere bouwkwaliteit te hebben dan eerdere modellen, maar het lijkt erop dat Ambient Weather de meeste problemen met zijn sensoren heeft aangepakt.

Afgezien van zijn ietwat eigenzinnige setup, is er niet veel mis met de WS-5000. Het update-interval van 4,9 seconden voor metingen van de buitenarray naar de displaytablet is een welkome upgrade ten opzichte van bestaande Ambient Weather-stations. Ter vergelijking: de WS-2000 en 2902 worden elke 16 seconden bijgewerkt. Onze console had ook geen problemen met het ontvangen van gegevens van sensoren door muren en onze bakstenen buitenkant.

De geïntegreerde UV- en lichtsensoren werken ook zoals geadverteerd en is een functie die we steeds meer als standaard zien in persoonlijke weerstations. Sluit de WS-5000 aan op IFTTT en u kunt uw slimme apparaten bedienen met de gegevens die uw station registreert. Hoewel we de bodemvocht- of bliksemsensoren niet hebben getest, bleken ze solide geconstrueerd te zijn.

Console weergeven

Hoewel de verbeterde sensorsuite een duidelijke sprong is ten opzichte van eerdere modellen, is de belangrijkste upgrade de console. Eerdere versies van de WS-2902 hadden een console met een beperkte kijkhoek en het was ook moeilijk te lezen in fel zonlicht. Hoewel opeenvolgende revisies die problemen in een of andere vorm hebben aangepakt, is het nog steeds een LCD-scherm.

De WS-5000 brengt het premium TFT Full-color display dat in de WS-2000 werd gebruikt, hoewel in een iets kleinere behuizing. Het is probleemloos zichtbaar vanuit verschillende hoeken en doet het goed, zelfs in direct zonlicht. De gebruikersinterface van de console is gemakkelijk op te pakken, hoewel u deze niet hoeft te gebruiken (de meeste gegevens zijn rechtstreeks vanaf het startscherm beschikbaar).

WS-5000 schermconsole

De premium displayconsole is groot genoeg voor veel gegevens op het startscherm en is gemakkelijk te lezen vanuit verschillende hoeken.

We waardeerden de mogelijkheid om historische gegevens rechtstreeks op de console zelf te bekijken en in kaart te brengen. Meestal zijn uitgebreide historische gegevens alleen beschikbaar via de app of op een bijbehorende website. Met tonnen gegevens op het startscherm weet u alles over wat er buiten gebeurt met slechts één blik. Naarmate u echter extra sensoren toevoegt, wordt het startscherm rommelig. Hoewel sommigen het misschien leuk vinden om alles binnen handbereik te hebben, geven we de voorkeur aan een schonere interface – voor elk hun eigen.

Wat is één ding dat we willen veranderen? Maak het touchscreen van de console geschikt. Op de huidige console gebruik je de knoppen onderaan om door menu’s te navigeren. Het was soms een hele klus en de navigatieknoppen waren soms verwarrend om te gebruiken en voelden niet zo intuïtief aan als ze zouden moeten zijn.

Uitbreidbaarheid

Zoals we eerder vermeldden, heeft het bedrijf ons een heleboel sensoren gestuurd, die allemaal compatibel zijn met de WS-5000. Van een uitbreidbaarheid en upgradebaarheid standpoint, de WS-5000 scoort hoog.

U kunt de firmware van de console ook upgraden via een optionele SD-kaart, die ook lokaal weergegevens opslaat, zodat uw weerstation blijft werken tijdens een internet- of stroomstoring.

Een optioneel verwarmingselement houdt de sonische anemometer vrij van ijs en sneeuw tijdens kouder weer, wat volgens ons een must-buy is.

De luchtkwaliteitssensoren werkten goed. We hebben onlangs het nieuwe AirLink-apparaat van Davis ontvangen, dat PM1-, PM2.5- en PM10-deeltjesniveaus meet. Het heeft vlekkeloos gewerkt, dus we hebben de sensoren van Ambient Weather vergeleken met de AirLink.

De luchtkwaliteitssensoren van Ambient Weather meten alleen PM2.5, de meest voorkomende deeltjesgrootte voor luchtverontreinigende stoffen. Geschikte sensor om de prestaties van de luchtreiniger te bewaken. Het indoormodel werkt op netstroom en batterijen zijn een back-upoptie voor maximaal 14 dagen.

De waterdichte temperatuursonde mat de watertemperaturen nauwkeurig en de lekdetector reageerde snel op water. Alle gegevens die aan de console worden gerapporteerd en AmbientWeathet.net soepel zonder uitval of fouten.

Internetverbinding en AmbientWeather.net

Voordat we ingaan op de connectiviteitsfuncties van de WS-5000, is het de moeite waard om enkele belangrijke wijzigingen in AmbientWeather.net te bespreken – het online cloudrapportageplatform van het bedrijf. Tot voor kort was de site min of meer een online dashboard voor een van de met internet verbonden stations van Ambient Weather, die een manier boden om gegevens te bekijken en te delen.

AmbientWeather.net dashboard

Verbind uw station met AmbientWeather.net om uw gegevens te delen met de cloud en smart home-services te gebruiken.

Dat veranderde vorig jaar na de overname van Nielsen-Kellerman. AmbientWeather.net zijn dashboardfunctionaliteit behouden, maar de site is nu open voor het publiek, zodat u uw gegevens kunt delen zonder iets te doen. U kunt nog steeds gegevens verzenden naar Weather Underground of Weathercloud zoals voorheen, maar dit is een leuke nieuwe functie.

Naast de functionaliteit voor delen, bevat de WS-5000, net als de WS-2000 en WS-2902 serie stations, IFTTT, Amazon Alexa en Google Assistant ondersteuning, waardoor het een uitstekende keuze is voor smart home liefhebbers.

U hoeft niets te doen om gegevens te delen zolang u wi-fi op uw console hebt ingesteld. Wanneer u nieuwe sensoren toevoegt, worden deze automatisch naar de AmbientWeather.net cloud verzonden. Zowel de app als de website volgen een vergelijkbare gebruikersinterface, dus het is niet zo moeilijk om je weg te vinden en updates worden elke 60 seconden automatisch live naar je apparaten gepusht zonder dat je ze hoeft te vernieuwen.

Omgevingsweer WS-5000 vs. de WS-2000 en WS-2902C

Zowel de WS-2000 als de WS-5000 zijn compatibel met de meeste extra sensoren die Ambient Weather verkoopt, en de consoles zijn in principe hetzelfde. Maar waar ze nogal verschillen, is zowel in de sensorsuite als in de updatefrequentie.

De WS-2000 en WS-2902c stuur elke 16 seconden metingen van de buitensensorarray naar de console, terwijl de WS-5000 de intervalperiode heeft teruggebracht tot slechts 4,9 seconden. Dat is een dramatische verbetering en het lost een aanzienlijk probleem op met de consoles van Ambient Weather in het algemeen. Zo’n snel update-interval plaatst de WS-5000 tegenover consoles als de Davis Vantage Vue en de top-of-the-line Davis Vantage Pro 2.

In tegenstelling tot de WS-2000 en WS-2902C, die dezelfde sensorarray hebben, is de regenmeter van de WS-5000 een aparte draadloze eenheid. Het onafhankelijk gebruiken van de regenmeter maakt neerslagmetingen nauwkeuriger, omdat u de plaatsing van de meter beter kunt regelen en het ook gemakkelijker is om het apparaat schoon te maken.

Voor de meest nauwkeurige metingen wilt u de regenmeter op een hoogte van 4-6 voet boven de grond installeren in een open gebied dat goed vrij is van obstakels zoals hoge gebouwen of bomen. Idealiter zou het het beste zijn om uw anemometer op 33 voet boven de grond te plaatsen, dus het is logisch om de regenmeter als een stand-alone sensor in het pakket aan te bieden.

De grootte van de regenmetertrechter is aanzienlijk groter, wat de neerslagopname aanzienlijk verbetert. Optionele regenpieken zijn ook beschikbaar om vogels buiten te houden.

Qua nauwkeurigheid zijn de stations identiek, behalve de windsnelheid. De traditionele anemometer van de WS-2000 (een beker- en schoepenopstelling) heeft een foutmarge van 10% (het gemiddelde voor persoonlijke weerstations). Volgens onze tests en de specificaties is de sonische anemometer van de WS-5000 veel nauwkeuriger.

WS-5000 ultrasone anemometer

De sonische anemometer meet windcondities zonder bewegende delen, waardoor het onderhoud wordt verminderd en de betrouwbaarheid wordt verbeterd.

Het bedrijf claimt nauwkeurigheid tot binnen één mph in windsnelheden onder 22 mph en ±5% bij snelheden gelijk aan of groter dan 22 mph. De WS-5000 heeft een lagere maximale snelheid (89 mph versus 100 mph in de WS-2000), maar winden in zelfs de sterkste onweersbuien overschrijden dit zelden, dus het zou geen probleem moeten zijn.

Wat we echt leuk vonden

We zijn blij dat Ambient Weather de updatefrequentie heeft teruggebracht tot slechts 4,9 seconden en de regenmeter heeft gescheiden van de buitenarray. De grotere trechter op de regenmeter valt nu ook binnen algemeen aanvaarde specificaties voor regenmeteropeningen (4 ” of meer wordt aanbevolen, de trechteropening van de WS-5000 is ongeveer 6 “). Ten slotte is de sonische anemometer een welkome aanvulling, die een veel nauwkeurigere methode is gebleken om de windsnelheid en -richting te meten.

Wat we niet leuk vonden

Onze problemen met de WS-5000 zijn hetzelfde als de WS-2000, en het is meer een persoonlijke voorkeur. Het startscherm van de console is een beetje te druk voor onze smaak. Een schonere gebruikersinterface die de basis weergeeft, zou leuk zijn. Anders is het een uitstekend station.

Zijn er betere alternatieven?

Op dit prijspunt is de WS-5000 uiterst concurrerend met andere vergelijkbaar geprijsde modellen op de markt.

Wij geven de voorkeur aan de standaard regenmeter van de WS-5000 boven de haptische regensensor op de WeatherFlow Tempest. Maar we hebben er nog steeds vertrouwen in dat de Davis Vantage Vue en Vantage Pro 2 stations blijven aan de top van de hoop voor sensorkwaliteit en bewezen betrouwbaarheid op lange termijn.

Deze voorsprong van Davis is echter misschien niet voor veel langer. De prestatiekloof tussen Davis en zijn concurrentie wordt aanzienlijk kleiner. De WS-5000 is een van die Davis-alternatieven die aantrekkelijke functionaliteit bieden, vooral op het gebied van bewaking op afstand en smart home-connectiviteit – een gebied waar Davis zich pas op begint te concentreren.

Moet je het kopen?

Of u de WS-5000 koopt, komt neer op uw budget. Het is een duidelijk ja, alleen al op basis van prestaties. Volledig uitgerust met extra sensoren, kunt u gemakkelijk enkele honderden dollars uitgeven aan het uitbouwen van uw WS-5000-station.

De jury is nog steeds uit op betrouwbaarheid op lange termijn omdat het zo nieuw is. Dat gezegd hebbende, de WS-5000 is gebouwd met een lange levensduur in het achterhoofd. De sonische anemometer vereist slechts minimaal onderhoud en de bouwkwaliteit van de sensorsuite is beter dan die van de WS-2000 en WS-2902C. We kunnen niet zien waarom je geen jaren van bruikbare levensduur zonder problemen zou krijgen. Voeg daar de enorme steun van Ambient Weather aan toe (zelfs onder nieuw management) en het is een verstandige langetermijninvestering.

Klik hier om de prijs van de Ambient Weather WS-5000 op Amazon te controleren.

Omgevingsweer WS-5000

Ambient Weather WS-5000 Beoordeling Samenvatting

Eenvoudig verbinding maken met internet

Samenvatting

De Ambient Weather WS-5000 is een belangrijke upgrade ten opzichte van de WS-2902C en zelfs de WS-2000. De ultrasone anemometer levert snellere en nauwkeurigere windmetingen en de regenmeter is een aparte draadloze eenheid met een grotere trechter, waardoor de nauwkeurigheid van de regenval wordt gegarandeerd. U hebt ook verschillende extra sensoren om uit te kiezen om uw installatie te upgraden, en de internetconnectiviteit en smart home-opties zijn ongeëvenaard. Als je het je kunt veroorloven, is dit het beste station om nu te kopen voor minder dan $ 500.