Luchtbevochtiger met zout?

Luchtbevochtiger en zout

Als u ademhalingsproblemen heeft, kan vochtige lucht de symptomen helpen verlichten. Bij chronische ziekten, maar ook bij acute infecties, wordt de helende werking van zoute zeelucht vaak geprezen. Het idee ligt daarom voor de hand om niet alleen de lucht van uw appartement te bevochtigen met gewoon water, maar ook om de indruk te wekken van nabijheid van de zee met zout water. Zout in de kamerlucht nestelt zich echter als een witte film op je meubels en blijkt meestal geen goed idee te zijn.

Waarom luchtbevochtigers met zout nuttig kunnen zijn

Het inademen van zoute lucht heeft veel bekende positieve effecten op je luchtwegen. Vooral in de winter is het slijmoplossend effect van zout water een voordeel ten opzichte van droge lucht of lucht bevochtigd met zuiver water. Zout heeft ook een licht desinfecterend effect, d.w.z. doodt sommige potentiële ziekteverwekkers. Daarnaast zijn er effecten van bloedcirculatiebevordering en versterking van het immuunsysteem.

Tot welke problemen kan zout water in luchtbevochtigers leiden?

In veel luchtbevochtigers wordt alleen het zuivere water verdampt zonder dat de eerder opgeloste zouten in de lucht worden overgebracht. De resultaten zijn witte zoutvlekken als resten in het apparaat: Incrustations die met water gereinigd kunnen worden, maar op termijn tot schade kunnen leiden.

De enige luchtbevochtigers die met zout water kunnen worden bediend en in de kamerlucht kunnen worden verdeeld, zijn Ultrasone verstuivers. Deze breken de vloeistof af in de fijnste druppeltjes en de resulterende mist kan snel verdampen in de ruimte. Eventuele toevoegingen aan het water worden samen met het afgebroken tot de mistdruppels. Op deze manier kan zout opgelost in de vloeistof ook in de lucht worden overgebracht.

Een grote, ongewenste bijwerking is echter dat het zware zout niet lang in de lucht kan blijven. Het zinkt snel naar de grond en komt tot rust als wit stof op meubels en meubels. Dit witte zoutstof is onschadelijk, maar lelijk om naar te kijken en tijdrovend om te verwijderen.

Daarom zeggen zelfs fabrikanten van deze verstuivers, zoals de UHW ultrasone verstuiver van Medisana *, dat hoewel de luchtbevochtigers ook met zout water werken, ze een dergelijk gebruik niet aanbevelen. [1,2]

Aanbieden

medisana UHW ultrasone luchtbevochtiger, luchtreiniger voor slaapkamer, woonkamer kantoor en...
medisana UHW ultrasone luchtbevochtiger, luchtreiniger voor slaapkamer, woonkamer kantoor en…

  • Echografie: Ultrasone technologie verbetert de luchtkwaliteit en voorkomt uitdroging van slijmvliezen en huid. Het biedt…
  • Traploos instelbaar: De luchtbevochtiger transformeert water door trillingen in de fijnste mist, wat de luchtvochtigheid verhoogt….
  • Onnoatief: Door de geluidsarme en energiebesparende ultrasone technologie is de UHW perfect voor de slaapkamer of kinderkamer

Alternatief: Luchtreiniger met zoutfilter

De desinfecterende werking van het zout kan ook worden gebruikt om de lucht te zuiveren. Er zijn enkele luchtreinigers die niet alleen stuifmeel en andere deeltjes uit de kamerlucht verwijderen met een zoutfilter, maar ook een antimicrobieel effect hebben door de lucht langs zoutoppervlakken te laten lopen. Daarnaast kunnen microscopisch kleine zoutkristallen in de lucht vrijkomen en zo zorgen voor zeefrisheid.

De basisproblemen blijven echter hetzelfde: zodra er zoveel zout in de lucht wordt overgebracht dat het tot positieve effecten in je luchtwegen leidt, zal er ook een witte laag stof in je huis verschijnen. Het enige voordeel ten opzichte van luchtbevochtigers met zout water is dat er geen sterke korstvorming te verwachten is door droog gebruik.

Salin Plus Zout Luchtreiniger

Een voorbeeld van zo’n luchtreiniger met zoutfilter* wordt aangeboden door Salin Plus. Het filter is gebaseerd op natuurlijk steenzout, dat voedselveilig is; het gehele product is in Duitsland gecertificeerd als medisch hulpmiddel van klasse I. De reinigingsprestaties zijn afhankelijk van het ingestelde ventilatieniveau. Bij de hoogste snelheid kan een volume van 150 m³ (ongeveer 60 m² ruimteoppervlak) worden gereinigd. Voor een merkbaar effect van de vermindering van stof en pollen, rook en geuren, evenals bacteriën, moet het apparaat volgens de fabrikant minstens acht tot tien uur per dag worden ingeschakeld. Let op: als u deze zoutluchtreiniger in combinatie met een luchtbevochtiger gebruikt, mag de luchtvochtigheid niet boven de 80% uitkomen om een probleemloze werking te garanderen.

Salin Plus Mini Zout Luchtreiniger

De kleinere versie is de mini zoutluchtreiniger van Salin Plus*. De capaciteit is voldoende voor het reinigen van ongeveer 50 m³, wat overeenkomt met een bewoonbare oppervlakte van 20 m². Dienovereenkomstig zijn het gewicht en de grootte van het apparaat slechts een derde zo groot als het grotere zustermodel.

Salin Plus Mini S2 zoutluchtreiniger met zoutvervangbaar filter
Salin Plus Mini S2 zoutluchtreiniger met zoutvervangbaar filter

  • Salin Plus Mini S2 is een innovatief, energiezuinig apparaat dat kleine zoutdeeltjes in de lucht afgeeft terwijl stofpollen en andere…
  • Ervaar verbeteringen in welzijn – Het gebruik van luchtreiniger Salin Plus verhoogt de luchtkwaliteit en zorgt voor een…
  • Salin Plus Mini S2 verhoogt de algehele weerstand van het lichaam tegen verkoudheid en vermindert snurkproblemen