Badkamerventilatoren met bewegingsmelder

Badkamerventilator met bewegingsmelder

Voor het afvoeren van vochtige lucht en nare geurtjes uit de badkamer en het toilet is er technische ondersteuning van badventilatoren. In de meeste gevallen zijn deze gekoppeld aan de lichtschakelaar zodat ze starten wanneer het licht wordt ingeschakeld. Maar er zijn ook badkamerventilatoren met bewegingsmelders die activeren zodra een persoon de kamer binnenkomt. Bewegingsgestuurde ventilatoren zijn vooral handig voor mensen met beperkte mobiliteit, maar kunnen ook elektriciteit besparen in gewone huishoudens.

Barrièrevrije badventilatoren met bewegingsmelder

Afzuigventilatoren zijn geïnstalleerd in badkamers en toiletten om vochtige en stinkende lucht te onttrekken en naar buiten te leiden. Dit is vooral handig in kamers met kleine ramen of raamloze kamers, maar ook in het koude seizoen. Terwijl niet alleen warme lucht naar buiten stroomt bij het ventileren met het raam open, maar ook koude lucht naar binnen, geven badventilatoren slechts één stroomrichting aan. Doordat de verse lucht uit aangrenzende ruimtes binnenstroomt, is deze al voorverwarmd en is de luchtuitwisseling energiezuiniger.

Bewegingsmelders vergemakkelijken het gebruik van ventilatoren

Net als bij kamerverlichting zijn er ook modellen met bewegingssensor voor badkamerventilatoren. Dit zijn meestal passieve infrarood detectoren (zogenaamde PIR-sensoren), die de thermische straling van de mens kunnen registreren als een verandering in relatie tot de omgeving. Bewegingsmelders kunnen echter geen mensen of gezichten identificeren en starten soms wanneer alleen een kat of hond de kamer in rent.

De koppeling van apparaten aan bewegingsmelders is nuttig voor mensen met beperkte mobiliteit. Dit kunnen rolstoelgebruikers zijn, maar ook ouderen hebben baat bij het automatisch inschakelen bij het betreden van de ruimte. Zelfs fysiek fitte mensen kunnen blij zijn als ze de badkamer binnenkomen met een wasmand of een peuter in hun armen.

Bespaar elektriciteit met bewegingsmelders voor badventilatoren

Twee andere voordelen kunnen zich voordoen, afhankelijk van de snit van de badkamer en uw persoonlijke gewoonten. In lichte kamers kunnen bewegingsmelders de badkamerventilator gebruiken zonder het licht in te schakelen. Omgekeerd wilt u misschien ook de lichten inschakelen zonder de ventilator nodig te hebben, zoals bij het aanbrengen van make-up of het poetsen van uw tanden. U kunt echter ook blij zijn dat de ventilator vanzelf wordt uitgeschakeld wanneer u de badkamer voor een bepaalde periode hebt verlaten. Als u anders een van de meer verspreide of comfortabele mensen bent, kunt u van tijd tot tijd vergeten om het licht uit te doen. Zonder bewegingsmelders zou de badventilator dan ook lang blijven draaien en stroom verbruiken.

Productoverzicht: Afzuigventilatoren voor de badkamer

Het bereik van badventilatoren is groot en zelfs bewegingsmelders worden vaak geïnstalleerd. Afhankelijk van uw behoeften kan een ander model het beste voor u zijn. We introduceren vier van de meest populaire badkamerventilatoren in meer detail.

Badventilator met bewegingsmelder en LED

De STERR badkamerventilator BFS100LP* is uitgerust met een PIR-bewegingssensor en start zodra een persoon de kamer betreedt. Dit model is ook uitgerust met een blauw-witte LED die oplicht wanneer de ventilator in werking is. Onder bepaalde omstandigheden kan het LED-licht al voldoende zijn als nachtlampje voor oriëntatie als grote verlichting moet worden achterwege gelaten om andere huisgenoten niet wakker te maken. Zowel ventilator als LED worden automatisch weer uitgeschakeld na een selecteerbare overschrijdingstijd. Deze badventilator is in de handel verkrijgbaar voor ongeveer 67 euro.

Krachtige badkamerventilator met bewegingsmelder

De Airroxy badkamerventilator* voor 120 mm buisdiameter tegen een prijs van 50 euro zorgt voor een hogere luchtdoorvoer. Bij een stroomverbruik van 16 watt wordt een luchtafvoerstroom van 126 m³/h bereikt. Deze ventilator is ook verkrijgbaar in een nog grotere versie voor 150 mm ventilatiebuizen en met een luchtdebiet van 218 m³/h. Deze badkamerventilator serie is voorzien van bewegingsmelder en zwenkwiel. De ventilator is verborgen achter een rooster met jaloezieën die sluiten wanneer ze inactief zijn om warmteverlies en de terugstroom van slechte om ruikende lucht te voorkomen.

Kogellagerbadventilator met bewegingssensor

Het model 125 LVMZ van dalap* is een badkamerventilator die dankzij een kogellagermotor soepel loopt en dus ook aan de plafondhanging kan worden bevestigd. Uiteraard is een wandmontage van de badventilator ook mogelijk; dan profiteert u van een stiller bedrijfsgeluid en een langere levensduur. Deze ventilator is uitgerust met een bewegingsmelder die een bereik heeft van ongeveer 1 tot 4 m en de ventilator inschakelt zodra een persoon wordt geregistreerd. In geval van inactiviteit wordt een instelbare nalooptijd afgewacht voordat het apparaat wordt uitgeschakeld en de ventilatiekleppen worden gesloten. Deze badkamerventilator met bewegingsmelder zit in het middensegment aan 66 euro.

Badventilator met zwenkwiel, bewegingsmelder, krachtige motor en kogellager | Dalap 125...
Badventilator met zwenkwiel, bewegingsmelder, krachtige motor en kogellager | Dalap 125…

  • Toepassingsgebied: Voor luchtafzuiging in badkamers, toiletten, keukens en andere residentiële en commerciële gebouwen. Geschikt voor wand- en plafondmontage.
  • Diameter Ø: 125 mm, Stroomverbruik: 30 W, Spanning: 230 V, Geluidsdrukniveau: 37 dB (stille werking), Luchtstroom: 232 m³/h, Kleur: wit
  • Badventilator met automatische jaloezieën, krachtige motor en kogellagers

Het aankoopadvies: MKK badventilator is prijswinnaar

De badkamerventilator WZ100R van MKK* is met een prijs van 34 euro een van de goedkoopste ventilatoren met bewegingsmelder en tegelijkertijd aanbeveling van Amazon. Het model is ontworpen voor ventilatiebuizen met een diameter van 100 mm en heeft een klein frontpaneel van slechts 13,2 cm randlengte. Toch realiseert deze ventilator voor de badkamer een luchtdebiet van 102 m³/h met een geluidsniveau van slechts 26 dB(A) en een fabelachtig zuinig stroomverbruik van slechts 4,4 watt. Deze badventilator is uitgerust met een bewegingsmelder en met zwenkwiel en inschakelvertraging. Het enige nadeel is het ontbreken van een afsluitklep, waarbij zelfs bij veel andere badventilatoren een aparte klep tot betere resultaten leidt dan de in de ventilator geïntegreerde terugslagklep. Al met al is de MKK ventilator een goede keuze voor kleine badkamers.