Badventilatoren met vochtigheidssensor

Badventilator met vochtigheidssensor

Droge lucht in de badkamer is de beste bescherming tegen schimmelgroei. In badkamers met kleine of geen ramen zijn badventilatoren nodig om vochtige lucht naar buiten te blazen. Ventilatoren met hygrostaten bevatten een vochtigheidsmeter die de ventilator inschakelt zolang de luchtvochtigheid te hoog is. Zo’n vochtigheidssensor laat de ventilator zo lang als nodig aan, maar zo kort mogelijk.

Badkamerventilator met vochtigheidssensor

Het ventileren van de badkamer is enorm belangrijk om de vochtige lucht die ontstaat tijdens het douchen en baden naar buiten te leiden. Anders zou het water op de muren condenseren als de lucht afkoelt, wat snel kan leiden tot schimmelgroei. Om het voor u gemakkelijker te maken om correct te ventileren, zijn er badkamerventilatoren met vochtigheidssensoren die automatisch in werking treden, afhankelijk van de luchtvochtigheid.

Welke luchtvochtigheid in de badkamer is ideaal?

Over het algemeen moet de relatieve luchtvochtigheid in woonkamers tussen de 40% en 60% liggen om als aangenaam te worden ervaren. Drogere lucht kan slijmvliezen irriteren en de verspreiding van virussen en bacteriën bevorderen, terwijl vochtige lucht de schimmelgroei bevordert.

Bij het douchen kan de luchtvochtigheid oplopen tot meer dan 90%, wat zeker te veel is. In ieder geval moet u krachtig ventileren tijdens het douchen of onmiddellijk daarna om vocht te verminderen.

Waar zijn badfans goed voor?

In veel badkamers zijn alleen kleine ramen geïnstalleerd en er zijn ook appartementen met raamloze badkamers. Om de luchtuitwisseling te garanderen, moet een ontluchter worden geïnstalleerd, die de vochtige afvoerlucht via een ventilatiebuis naar buiten leidt. Een badkamerventilator ondersteunt de natuurlijke luchtstroom en zorgt voor een snellere luchtuitwisseling.

In de eenvoudigste badventilatorsystemen vindt alleen ventilatie plaats; frisse, drogere lucht stroomt door deurspleten uit omliggende kamers.

Badventilatoren met vochtigheidssensor schakelen automatisch in zodra de relatieve vochtigheid een bepaalde waarde overschrijdt. Pas als deze drempelwaarde weer ondergesneeuwd is, schakelt de ventilator uit. Dit heeft voor u het voordeel dat zelfs bij lage luchtwisselkoersen is de badventilator voldoende lang actief maar bespaar nog steeds elektriciteit als de lucht droog genoeg is.

Productoverzicht: Afzuigventilatoren met vochtigheidsregeling

Hieronder geven we u een overzicht van verschillende versies badventilatoren met hygrostaat. Afhankelijk van het oppervlak en de indeling van uw badkamer, kan een grotere ventilator ook nodig zijn.

Stille badventilator met vochtigheidssensor

Het Vents 100 Quiet TH*-model is een van de stilste badkamerventilatoren met een geluidsniveau van slechts 24 dB(A). Dit wordt bereikt door een kogellager van de motor, dat ook het stroomverbruik reduceert tot 7,5 watt, met een luchtstroom van 97 m³/h. De ingebouwde vochtigheidssensor kan via een kleine stelschroef worden aangepast aan drempelwaarden tussen 60% en 90%.

Deze luchtvochtigheid is al relatief hoog, maar een zeer fijne aanpassing is mogelijk. De overschrijdingstijd kan ook worden ingesteld op waarden tussen 2 en 30 minuten met een schroef. Deze badventilator wordt geleverd met een wit, rond ventilatierooster met een rode regel-LED die de bedrijfsstatus van de ventilator weergeeft. Deze ventilator voor de badkamer is ongeveer 54 euro in het middenprijssegment.

Krachtige ventilator met vochtmeter

Met een luchtdebiet van 169 m³/h is de MM 100 FT* badventilator aanzienlijk krachtiger dan het Vents-model, maar ook luider in bedrijf bij 32 dB(A). Het apparaat schakelt automatisch in bij een luchtvochtigheid van 70% en schakelt weer uit nadat het onder deze vochtigheidswaarde is gevallen. Helaas is deze waarde niet individueel instelbaar. De follow-up tijd is ook ingesteld op 5 minuten. Het ontwerp is een vierkante afdekking met vinnen waarachter de ventilator en de afsluitklep zijn verborgen. Ondanks de grotere luchtstroom werkt de badventilator met ventilatiebuizen van 100 mm diameter. De prijs is ongeveer 40 euro.

Volautomatische vochtigheidsregeling door Maico badventilator met hygrostaat

Het bedrijf Maico heeft zich gevestigd als fabrikant van ventilatoren voor de badkamerIk zou de commissaris willen vragen of hij bereid is de Met hun product ECA 100 ipro H* bieden ze een stille badventilator met automatische modus. Dit model heeft twee vermogensniveaus met luchtstromen van 78 en 92 m³/h, die zeer stil werken bij 27 en 32 dB(A).

Het bijzondere van de Maico badkamerventilator is de intelligente vochtigheidssensor, die niet alleen de huidige luchtvochtigheid meet, maar ook een plotselinge toename als gevolg van douchen kan onderscheiden van een weersverandering op langere termijn. De eerste bedrijfsfase wordt ingeschakeld wanneer de luchtvochtigheid met 7% toeneemt. Als de luchtvochtigheid dan met nog eens 5% toeneemt, wordt ook het tweede vermogensniveau geactiveerd en draait de badventilator op vol vermogen.

De caster vindt ook automatisch plaats in twee fasen, zodat de snelst mogelijke luchtverbetering plaatsvindt met een laag stroomverbruik. Deze automatische badventilator met vochtigheidssensor kost ongeveer 130 euro.

Goedkope plafond badventilator met hygrostaat

De Airroxy badventilator* voor leidingen met een diameter van 120 mm is zeer krachtig met een luchtdebiet van 158 m³/h, maar ook met een hoger stroomverbruik van 16 watt. Het ontwerp doet denken aan een luchtturbine, waarin krachtige schepraderen zijn verborgen achter een radiaal ventilatierooster; de constructie is speciaal ontworpen voor montage op plafonds.

De motor is gemonteerd met een wrijvingsarme lager met een kogellager, maar de ventilator werkt vrij luid op 46 dB(A) vanwege zijn grootte. Met een prijs van ongeveer 22 euro is deze badventilator met vochtigheidssensor, caster en inschakelvertraging erg goedkoop.