Effectiviteit en toepassingsgebieden van beschermende maskers

Ademmaskers

Sinds het begin van de coronapandemie maken beschermende maskers deel uit van ons dagelijks leven. In de regelgeving staat dat deze maskers binnen gedragen moeten worden, soms ook buiten. Wanneer je de beschermende maskers koopt, heb je de keuze uit verschillende modellen. Deze geef de mate van bescherming aan. De beschermende maskers zijn onderverdeeld in klassen FFP1, FFP2 en FFP3. Daarnaast zijn er andere modellen die onder andere in de bouw worden gebruikt. Het gaat hierbij in de eerste plaats om bescherming tegen stof.

Enkele modellen zijn uitgerust met een filter wat de ademhaling vergemakkelijkt. Deze beschermende maskers zijn echter niet geschikt voor virusbescherming. Bij het kopen van een gebitsbeschermer moet je er dus rekening mee houden dat je een variant kiest die geschikt is voor het beoogde doel.

Gebitsbeschermer om het risico op infectie te voorkomen

De klassieke gebitsbeschermer is al heel lang bekend uit de geneeskunde. De maskers in de kleur blauw dragen de algemene term chirurgisch masker. Chirurgen en personeel dragen deze maskers tijdens operaties om de patiƫnt te beschermen tegen ziektekiemen. De maskers zijn meerlagig en bieden een goede bescherming tegen virussen en bacteriƫn. Houd er bij het dragen van deze maskers rekening mee dat ze zijn gemarkeerd als FFP1.

Beschermend masker -FFP1

@ Markus Winkler / unsplash.com

Dit betekent dat het beschermende effect beperkt is. Je moet afstand houden ondanks het masker, want er is geen absolute veiligheid. Over het algemeen bieden deze FFP1-maskers echter basisbescherming. Het is belangrijk dat u en uw tegenpartij zo’n masker dragen. Dan is het beschermende effect het hoogst.

FFP2-masker kan virusoverdracht voorkomen

In de nasleep van de coronapandemie hebben sommige deelstaten het verplicht gesteld om in bepaalde gebieden FFP2-maskers te dragen. Dit zijn medische beschermende maskers die dikker zijn en een speciaal filterend effect hebben. De bescherming is dus hoger dan wanneer je alleen een FFP1-masker draagt. Houd er echter rekening mee dat deze maskers de ademhaling kunnen belemmeren. Dit geldt vooral als u het masker voor een langere periode draagt.

Beschermend masker FFP2

@ WiR_Pixs / pixabay.com

In het advies staat dat je een Draag het FFP2-masker gedurende een maximale periode van 90 minuten horen. Anders kan er een gebrek aan zuurstof zijn. Dit geldt vooral voor mensen van wie de ademhaling wordt belemmerd door een ziekte of verklaring. Verder is het belangrijk dat FFP2-maskers correct worden gedragen. Sluit het masker over de neus en draag het over de kin zoals voorgeschreven. Dan wordt het optimale beschermende effect gegeven.

FFP3 voor hoge beveiliging

Voor de hoogst mogelijke beveiliging je kunt ervoor kiezen om een FFP3-masker te dragen. Deze maar kan ook slechts voor een korte tijd worden gedragen.

Beschermend masker FFP3

@BerniPB/pixabay.com

Ze beschermen veilig tegen virusoverdracht, echter, belemmeren de ademhaling vrij sterk als gevolg van het filter. U mag deze maskers alleen in uitzonderlijke gevallen dragen.

Nuttige bronnen en meer informatie

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7295293/
  • https://www.bfarm.de/SharedDocs/Risikoinformationen/Medizinprodukte/DE/schutzmasken.html

Afbeelding bron omslagfoto:
@ Alexandra_Koch / pixabay.com