Belangrijke bliksemveiligheidstips als u in een onweersbui terechtkomt

Bliksemveiligheidstips

De zomer staat voor de deur voor degenen onder ons op het noordelijk halfrond, en daarmee komt een verhoogd risico op onweersbuien. Met onweersbuien komt bliksem, die dodelijk kan zijn als je buiten wordt gevangen.

Volgens de NOAA hebben de Verenigde Staten in de afgelopen 10 jaar (2009-2018) gemiddeld 27 jaarlijkse dodelijke slachtoffers van blikseminslag gehad. Ongeveer 10% van degenen die door de bliksem worden getroffen, worden gedood. In de loop van ons leven (Est. 80 jaar) is er een kans van 1 op 15.300 om door de bliksem te worden getroffen.

In alle eerlijkheid, bliksemverwondingen en dodelijke slachtoffers zijn veel minder gebruikelijk geworden dankzij voorlichting over de gevaren van bliksem. Nog in de jaren 1940 stierven er elk jaar honderden omdat mensen gewoon niet wisten hoe gevaarlijk onweersbuien waren. Tegenwoordig doen enkele tientallen dat wel.

Dus hoe kunt u uw risico om door de bliksem te worden getroffen beperken? We hebben deze lijst met tips ontwikkeld om buiten schot te blijven. Zelfs als je buiten wordt betrapt, zijn er enkele eenvoudige manieren om jezelf te beschermen.

Veiligste plek om te zijn tijdens een bliksemstorm

In de eenvoudigste bewoordingen is de veiligste plek om te zijn tijdens onweersbuien binnen. Als onderdeel van zijn bliksemeducatieprogramma bedacht de National Weather Service de uitdrukking “als de donder brult, ga dan naar binnen.” Dit is het beste advies om te volgen – het hebben van een soort structuur tussen jou en de storm is van vitaal belang.

Infographic over bliksemveiligheid

Dit kan een gebouw of afgesloten ruimte zijn, zelfs uw auto is beter dan buiten vast te zitten in een onweersbui. Wanneer de bliksem inslaat, raakt het eerst het gebouw en wordt het om je heen geleid om bescherming te bieden. Om voldoende bescherming te bieden, kunnen er geen openingen zijn.

Eventuele openingen bieden een pad voor de bliksemschicht en de bijbehorende statische ontlading om zich een weg te banen in de structuur. De statische ontlading kan schade veroorzaken aan elektronische apparaten binnenin en zelfs zaken als pacemakers beïnvloeden. Hoewel niet per se levensbedreigend, is de statische ontlading verontrustend om te ervaren (de auteur zelf werd door de statische ontlading van een nabijgelegen bout dankzij een open raam overrompeld. Geen verwondingen, maar het was een schok – pardon de woordspeling).

Houd alle ramen en deuren gesloten in de structuur. Als u niet bij een volledig afgesloten plek kunt komen, beperk dan uw blootstelling aan gebieden die naar buiten open zijn zoveel mogelijk.

Plan vooruit en controleer de prognose voordat u naar buiten gaat

Benjamin Franklin zei ooit: “een ons preventie is een pond genezing waard.” Dit geldt ook voor bliksemveiligheid. Maak geen plannen of ga niet naar buiten zonder eerst de voorspelling van officiële bronnen zoals weather.gov te controleren. Onweersbuien worden meestal uren van tevoren goed voorspeld, dus u kunt uw activiteiten rond het weer plannen en indien nodig uitstellen.

Als de voorspelling duidelijk is en u doorgaat met uw geplande activiteit, is het van vitaal belang om bijgewerkte voorspellingen te verkrijgen door een NOAA-weerradio te dragen of door periodiek weerradarwebsites en -apps te controleren. Vooral als uw voorgestelde activiteit zich uitstrekt over meerdere dagen of als u weg bent van een stevige schuilplaats (zoals kamperen, varen, wandelen, enz.). Een draagbare of draagbare bliksemdetector kan ook worden gebruikt om bliksem te spotten vanaf aanzienlijke afstanden tot uw locatie en u vooraf op de hoogte te stellen van een mogelijk bliksemgevaar.

Wat te doen in een bliksemstorm als je buiten wordt betrapt

Als je buiten wordt betrapt met bliksem in de buurt, zoek dan onmiddellijk beschutting. De onderstaande tips zijn bedoeld om u wat richtlijnen te geven over wanneer, waar en hoe lang u moet schuilen totdat de storm voorbij is.

 • Wacht niet tot het begint te regenen. Een veelgemaakte fout die sommigen maken, is om te wachten tot de regen begint voordat je naar binnen gaat. Dit kan nog steeds riskant zijn. Ga bij het eerste geluid van donder naar een veilige plek – bliksem kan mijlenver voor de eigenlijke storm en eventuele regen inslaan.
 • Zoek voldoende onderdak. Zoals we al hebben vermeld, is het absoluut noodzakelijk dat je onderdak vindt die je beschermt tegen een directe aanval. Bijna elke soort structuur is voldoende, zolang je alle ramen en deuren kunt sluiten en geen blootgesteld metaal bevat. Zelfs een auto is een veilige plek om te zijn als laatste redmiddel.
 • Ga uit het water. Water geleidt elektrische stroom, dus je wilt uit meren, rivieren, beken en zwembaden komen bij het eerste teken van een naderende storm.
 • Blijf uit de buurt van metaal. Net als water is metaal ook een geleider en je wilt zo ver mogelijk weg zijn van bronnen van metaal, vooral metaal objects als vlaggenmasten die hoger zijn dan hun omgeving.
 • Zoek lage grond. Bliksem slaat vaker in op de hoogste grond, dus je zult een dieptepunt willen vinden om beschutting te zoeken. Als je geen beschutting kunt vinden zoals we hierboven beschreven, ga dan naar de dichtstbijzijnde lage en onbelichte locatie en vermijd hoge en geïsoleerde bomen.
 • Wacht maar af. Experts raden je aan om niet alleen te wachten tot de regen is gestopt, maar minstens 30 minuten na de laatste donderslag om de activiteiten te hervatten. Net zoals bliksem kan inslaan voor een storm, kan het ook achterin inslaan.

Wat te doen in een bliksemstorm als je binnen bent

Dit is wat je moet doen als je eenmaal binnen bent om veilig te blijven. Sommige van de bliksemveiligheidstips zijn gezond verstand, maar we durven te wedden dat je misschien niet verwacht dat een paar van hen een gevaar vormen, maar dat zijn ze toch.

 • Gebruik geen vaste telefoons. Elektrische stroom kan door deze lijnen reizen en u elektrocuteren. Draadloze en mobiele telefoons zijn echter veilig te gebruiken.
 • Raak niets aan dat is aangesloten op stroom. In het geval van een staking kunnen deze objecten geëlektrificeerd worden. Het is eigenlijk een beter idee om ze van tevoren helemaal los te koppelen om schade te voorkomen.
 • Vermijd contact met bronnen van stromend water. Dit betekent dat het gebruik van wastafels, douches en zelfs het toilet moet worden vermeden totdat de storm voorbij is. Neem ook geen bad tijdens een storm.
 • Blijf uit de buurt van buitenramen en deuren en houd ze gesloten. Metalen ramen en deuren zijn bijzonder gevaarlijk.
 • Binnen betekent binnen. Op een balkon of onder een carport staan is niet genoeg. Kijk ook niet naar de storm vanuit een open garage.
 • Beton is ook gevaarlijk. Je zou dit misschien niet denken aan de buitenkant, maar betonnen vloeren worden meestal versterkt door metalen staven die er doorheen worden geplaatst voor stabiliteit. Ga niet op een betonnen vloer liggen of leun niet op een muur tijdens een storm.

Voor meer tips over bliksemveiligheid, bekijk deze video geproduceerd door de National Weather Service in Missoula, Montana.

Als iemand wordt getroffen door de bliksem

Zelfs na een zorgvuldige voorbereiding kan jij of iemand die je kent door de bliksem worden getroffen. Wat doe je als dit gebeurt?

Bel onmiddellijk 911 en krijg zo snel mogelijk dringende medische hulp. Als meer dan één persoon door de bliksem wordt getroffen, behandel dan eerst degenen die bewusteloos zijn. Houd er rekening mee dat het veilig is om de persoon aan te raken, omdat het lichaam geen elektrische lading van de aanval vasthoudt.

Als de persoon bewusteloos is en niet lijkt te ademen, gebruik dan een geautomatiseerde externe defibrillator (AED), als er een bij de hand is, of start met reanimeren.

Als de persoon bij bewustzijn is, controleer dan zijn welzijn en pak eventuele andere verwondingen aan. Ze zullen waarschijnlijk in shock zijn, dus leg ze neer met hun voeten gestut. Als het slachtoffer verbrande kleding heeft, raden experts u aan Niet doen verwijder ze tenzij nodig.

Snel handelen om het bovenstaande te doen, zal de overlevingskansen aanzienlijk vergroten. Zodra hulpverleners arriveren, laat ze de situatie afhandelen.

Heb je vragen over bliksemveiligheid of een eigen verhaal? Deel het met ons in de comments.