Luchtbevochtiger tegen hoesten en verkoudheid

Luchtbevochtiger tegen hoesten en verkoudheid

Elk jaar is er een griep- en koudegolf, vooral in het natte en koude seizoen. Wat velen niet weten: minder de temperatuur, maar vooral de luchtvochtigheid speelt een essentiële rol. Te droge lucht leidt tot uitdroging van huid en slijmvliezen en uiteindelijk tot een verhoogde gevoeligheid voor virale infecties.  Een luchtbevochtiger kan helpen.

Wat heeft droge lucht met een verkoudheid te maken? Hoe kan een luchtbevochtiger dit probleem tegengaan? En waar moeten ze rekening mee houden bij het solliciteren? Lees hier meer over dit onderwerp!

Droge lucht: in dit land vooral een winterprobleem!

Het watergehalte in de lucht wordt gemeten als relatieve vochtigheid en uitgedrukt als een percentage. Het verwijst naar de mate van waterdampverzadiging van de lucht. Een relatieve luchtvochtigheid van bijvoorbeeld 50% betekent dat de helft van de lucht verzadigd is met waterdamp. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 100% heeft de lucht al de maximaal mogelijke hoeveelheid vocht opgenomen.

Deze maximaal mogelijke luchtvochtigheid is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer het is, hoe meer waterdamp de lucht kan opnemen en vice versa.  Dit betekent dat wanneer de temperatuur stijgt, de relatieve luchtvochtigheid tegelijkertijd afneemt (met dezelfde hoeveelheid waterdamp).

In de winter is de buitenlucht al vrij droog door het gebrek aan vegetatie. Intensieve verwarming leidt ook tot hoge temperaturen in het appartement en droogt de lucht verder uit. Als je niet oppast, heb je al snel een droog binnenklimaat.
­­

Koude en droge binnenlucht

Met een relatieve luchtvochtigheid van 40-60% voelt ons organisme zich zeer comfortabel. Maar als de lucht over een langere periode te droog wordt, lijdt de gezondheid eronder omdat ons lichaam uitdroogt. Vooral de slijmvliezen worden aangetast, omdat ze afhankelijk zijn van een bijzonder hoog vochtgehalte om hun functie te vervullen.

Slijmvliezen vormen onder andere het eerste geval van de afweer: via trilharen en trilharen zorgen ze ervoor dat ziekteverwekkers niet in de eerste plaats het lichaam binnendringen, maar direct terug naar buiten worden getransporteerd. Voorwaarde is echter voldoende afscheidingsvorming, die niet meer gegarandeerd is als de lucht te droog is.

Bovendien houden griepvirussen van droogheid: als de lucht droog is, kunnen ze zich beter verspreiden en blijf je langer actief.

Zo toonden de studies van een Amerikaanse studie aan dat het risico op infectie met het influenza A-virus ongeveer drie keer hoger is bij een relatieve luchtvochtigheid onder de 35% dan bij een optimale 50%.

Het fenomeen van de griep en koudegolf in de winter is dus niet gebaseerd op de kou op zich en ook niet op een verhoogd aantal excitaties, maar gewoon op te droge binnenlucht.

Had je gedacht?

Hoe kan een luchtbevochtiger helpen bij een verkoudheid?

Als te droge lucht een probleem veroorzaakt, kan dit probleem worden opgelost door de lucht te bevochtigen. Logisch, eigenlijk. En dit is precies waar de luchtbevochtiger in het spel komt, die kan helpen tegen hoesten en Co.!

Luchtbevochtigers produceren waterdamp en geven deze af in het milieu. Hierdoor verrijken ze ruimtes met meer vocht. Op deze manier kan het binnenklimaat worden gereguleerd en geoptimaliseerd.

Het gevolg: de slijmvliezen drogen niet uit en een verhoogd risico op verkoudheid wordt voorkomen. Bovendien kan het gebruik van een luchtbevochtiger bestaande symptomen verbeteren. Door de externe bevochtiging regenereren je slijmvliezen sneller. Vervelend krabben in de keel en keel en hoesten wordt verlicht en het immuunsysteem wordt uiteindelijk versterkt.

Waar u rekening mee moet houden bij het gebruik van een luchtbevochtiger

Als u een te droog binnenklimaat in uw huis opmerkt, kan een elektrische luchtbevochtiger de oplossing voor het probleem zijn. U moet echter een paar dingen overwegen voordat u het koopt en gebruikt:

  • Het juiste model – er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers: verdampers, verdampers en ultrasone vernevelaars. Voordat u koopt, moet u meer te weten komen over de respectieve voor- en nadelen.
  • Luchtwasser vs. luchtbevochtiger. – onder bepaalde omstandigheden is de aanschaf van een luchtwasser tegen hoesten en verkoudheid voordeliger. Dit bevochtigt niet alleen de lucht, maar reinigt deze tegelijkertijd ook.
  • Kosten – niet alleen rekening te houden met de prijs van het apparaat, maar vooral met de vervolgkosten in de vorm van elektriciteitsverbruik. Verdampers hebben een bijzonder goede energie-efficiëntie, terwijl verdampers echte energieslurpers zijn.
  • Gevaar voor ziektekiemen Verdampers en ultrasone vernevelaars zijn uiterst zuinig, maar het onverwarmde water vormt een optimale omgeving voor nucleatie. Regelmatige en grondige reiniging kan dit probleem tegengaan.
  • Pas op voor schimmelgroei – Gebruik een luchtbevochtiger alleen als de kamer echt te droog is. Te veel vocht bevordert de schimmelgroei. Controleer daarom altijd de relatieve luchtvochtigheid door middel van een hygrometer.

Daarnaast is soms minder meer. Als het probleem van droge lucht en de bijbehorende gevoeligheid voor verkoudheid slechts tijdelijk optreedt, kunnen eenvoudigere en goedkopere maatregelen voor luchtbevochtiging voldoende zijn. Bijvoorbeeld planten, luchtbevochtigers voor het verwarmen of drogen van wasgoed in het appartement.

Naar de grote luchtbevochtigergids