Luchtbevochtigers op kantoor – voor een goede werksfeer

Luchtbevochtigers voor op kantoor

Heb je vaak last van brandende ogen, hoofdpijn of gebrek aan concentratie op het werk? Misschien komt dit omdat de lucht te droog is. Optimaal binnenklimaat betekent: een temperatuur van rond de 20 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 40 – 60%. Onder deze omstandigheden functioneert ons organisme het beste: zuurstof wordt optimaal getransporteerd naar onze longen en huid en slijmvliezen voelen goed aan. Helaas is dit in veel kantoren vaak niet het geval en is de lucht veel te droog. Dit leidt tot malaise en ziekte. Luchtbevochtigers bieden een manier om dit probleem tegen te gaan.

Wanneer is het zinvol om een apparaat te gebruiken? Welke alternatieven zijn er en waar moet rekening mee worden gehouden bij het kopen? Je kunt dit en iets meer te weten komen in dit artikel.

De luchtvochtigheid op kantoor is vaak vrij bescheiden

Kantoren zijn gevoeliger voor droge lucht dan privé-woonruimtes. Daar zijn drie belangrijke redenen voor:

 1. Het mist de typische waterdampbronnen van thuis: warme douches, bakken, koken of het gebruik van de vaatwasser.
 2. De vele technische apparaten zoals computers, printers en projectoren drogen de lucht uit.
 3. Daarnaast zijn veel kantoren nog steeds erg levenloos. Dit betekent dat er een tekort is aan planten die van nature zorgen voor een goed binnenklimaat.

In de winter droogt de verwarming en droge buitenlucht de kamers extra uit. Zo kan het voorkomen dat de relatieve luchtvochtigheid over een langere periode onder de 30% zakt. Dit is niet bepaald bevorderlijk voor de werksfeer.

Symptomen van te droge lucht op de werkplek

Slecht binnenklimaat betekent automatisch een slecht werkklimaat. Omdat droge lucht heeft een negatieve invloed op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Symptomen zijn onder meer:

 • droge, brandende ogen
 • Uitdroging van huid en slijmvliezen
 • als gevolg irritatie van de luchtwegen zoals prikkelbare hoest en neusbloedingen
 • jeukende, schilferige huid
 • Verhoogde gevoeligheid voor virale infecties
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid

Volgens een studie van het Frauenhofer Instituut1 , sommige van de bovenstaande symptomen kunnen aanzienlijk worden verlicht door het gebruik van een luchtbevochtiger. Zo had meer dan 40% van de respondenten last van brandende ogen wanneer er geen bevochtiging was. Bij luchtbevochtiging was dat maar ongeveer de helft.

De symptomen maken het duidelijk: droge lucht is over het algemeen niet goed voor ons. Op de werkplek is het vooral van cruciaal belang in de zin dat je eigenlijk wakker, gefocust en efficiënt moet zijn. Een slecht binnenklimaat leidt echter tot het tegenovergestelde: vermoeidheid neemt toe, omdat droge lucht zuurstof niet zo goed kan transporteren, daalt de concentratie en nemen de prestaties af.

Een luchtbevochtiger kan helpen

Hoewel een luchtbevochtiger in de meeste gevallen niet nodig is in privékamers, kan deze vrij goed dienen in kantoren. Dit geldt met name voor kantoortuinen, waar alternatieve maatregelen voor luchtbevochtiging meestal niet voldoende zijn. (zie rubriek “Natuurlijke bevochtiging door planten”). Droge lucht is hier vaak niet alleen een tijdelijke toestand door winterlucht en verwarming, maar loopt het hele jaar door.

Elektrische luchtbevochtigers voorzien de werkkamers van meer vocht. Er zijn verschillende soorten apparaten:

Verdamper

In een verdamper wordt water door capillaire krachten over een groot oppervlak verdeeld en verdampt het. Een geïntegreerde ventilator verdeelt vervolgens de vochtige lucht in het pand. Deze apparaten zijn bijzonder aan te bevelen, omdat zowel het energieverbruik als het onderhoud zeer laag zijn.

De krachtige verdamper van Stadler Form is ideaal voor grote ruimtes en verstoort het dagelijkse werk helemaal niet dankzij de nachtmodus:

Aanbieden

Stadler Form luchtbevochtiger Oskar grote, energiebesparende kamerbevochtiger voor ruimtes tot 100 m²...
Stadler Form luchtbevochtiger Oskar grote, energiebesparende kamerbevochtiger voor ruimtes tot 100 m²…

 • VOOR GEZONDE BINNENLUCHT: Met zijn V4-filtertechnologie is Oskar big bij uitstek geschikt voor grote ruimtes, waar het ruimtelucht creëert die te droog is…
 • PRAKTISCH en KRACHTIG: De luchtbevochtiger herinnert u eraan om het filter zelf te vervangen, en met zijn watertank van 6 l en de…
 • VOOR DE SLAAPKAMER: Naast grote kamers is Oskar big natuurlijk ook de optimale luchtbevochtiger voor kinderkamers en slaapkamers, want het is…

Verdamper

De apparaten genereren warmte, waardoor het water verdampt. Het voordeel: geen nucleatie. Vaporizers verbruiken echter veel energie, wat noch ecologisch noch economisch zinvol is.

Ultrasone vernevelaar

Hier wordt het water in trilling gebracht en zichtbaar verneveld als mist. Wat elegant klinkt, heeft echter een groot nadeel: ziektekiemen kunnen zich optimaal vormen en worden verdeeld via fijne waterdruppeltjes op kantoor. In combinatie met een Ionisator, die bovendien de lucht vrijmaakt van verontreinigende stoffen en micro-organismen, kan dit probleem tegengaan.

De luchtbevochtiger inclusief ionisator van Clean Air Optima is bijvoorbeeld een zeer goede keuze:

Luchtbevochtiger met ionisator en aromatherapie - Clean Air Optima CA-606- Bevochtigingsprestaties...
Luchtbevochtiger met ionisator en aromatherapie – Clean Air Optima CA-606- Bevochtigingsprestaties…

 • Bevochtiging van de kamerlucht door ultrasone bevochtiging. Gezonde, frisse, optimaal bevochtigde en gearomatiseerde ruimtelucht voorkomt geïrriteerde luchtwegen…
 • Verwarmingselement voor warme luchtbevochtiging. De CA-606B luchtbevochtiger heeft een verwarmingselement voor warme bevochtiging. Als het verwarmingselement…
 • Aroma diffuser – Aromatherapie met essentiële oliën van Clean Air Optima Aromatherapy heeft als doel het handhaven en versterken van de gezondheid en…

Luchtwasser

Luchtwasser zijn een combinatie van Luchtreiniger en luchtbevochtiger. Je reinigt de kamerlucht met water door lucht aan te zuigen, met schijfrol door een watertank te laten gaan en daardoor vuildeeltjes te binden. Verrijk tegelijkertijd de schone lucht met water, dat vocht in de kamer verdeelt. Deze apparaten zijn ideaal voor mensen met een allergie, omdat stof en pollen ook uit de lucht worden verwijderd.

Een toestel van Venta wist met name haar klanten te overtuigen:

Waar u rekening mee moet houden

Er zijn een paar aspecten waarmee u rekening moet houden bij het gebruik van een luchtbevochtiger op kantoor:

 • Efficiëntie: Zorg ervoor dat de kracht van het apparaat sterk genoeg is voor de bestaande kamergrootte. Indien nodig kunt u twee luchtbevochtigers instellen.
 • Volume: het helpt niemand als de luchtvochtigheid goed is, maar de medewerkers hebben ineens last van lawaai. Luchtbevochtigers voor kantoren moeten bijzonder stil werken. Apparaten met nachtmodus zijn het meest geschikt.
 • Schimmel: Voordat u een luchtbevochtiger koopt, moet u een hygrometer gebruiken om ervoor te zorgen dat het kantoor daadwerkelijk te droge lucht heeft. Omdat te veel vocht schimmelgroei bevordert, wat op zijn beurt slecht is voor de gezondheid. Controleer daarom regelmatig het binnenklimaat.

Natuurlijke luchtbevochtiging door planten

Het hoeft niet altijd een duur apparaat te zijn. Voor kleine kantoren zijn eenvoudige alternatieven soms voldoende om het binnenklimaat op een natuurlijke manier te regelen. Planten voorzien de omgeving niet alleen van zuurstof, maar ook van vocht. Een groot deel van het gegoten water komt via de bladeren weer vrij in de vorm van stoom.

Een groene werkplek is dus niet alleen een lust voor het oog, maar tilt ook automatisch de stemming op door een beter binnenklimaat..

Resultaat

Als je je al lange tijd ziekelijk, zwak en ongericht voelt op kantoor, kan dit heel goed te wijten zijn aan te droge lucht. Zeker als je collega’s er net zo over denken. Een luchtbevochtiger kan het probleem oplossen. Praat met je leidinggevende – hij zal het nauwelijks kunnen laten, want hij heeft er tenslotte ook baat bij als zijn medewerkers in leven zijn!