Hoe weet je of een luchtreiniger goed werkt?

Hoe te zien of een luchtreiniger werkt

Wanneer we een luchtreiniger gebruiken, kan het moeilijk zijn om de prestaties ervan te meten. De deeltjes die de luchtkwaliteit verminderen zijn vaak zo microscopisch klein dat het menselijk oog ze niet kan zien. Luchtreinigers zijn eenvoudig te bedienen en vereisen slechts af en toe onderhoud, zodat ze u kunnen laten afvragen of het zijn werk doet.

Dus hoe weet je of een luchtreiniger werkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis?

In deze blog geven we u enkele tips om ervoor te zorgen dat uw apparaat op zijn best werkt, zodat u de volledige voordelen van een luchtreiniger kunt ervaren. De meeste van deze suggesties vereisen dat u uw luchtreiniger fysiek inspecteert op tekenen dat deze defect of verstopt is.

U moet uw luchtreiniger regelmatig inspecteren om er zeker van te zijn dat deze optimaal werkt. U hoeft het niet elke dag te controleren. Het is echter een goed idee om er een gewoonte van te maken om minstens één keer per week te controleren.

Controleren op luchtcirculatie

Misschien is de eenvoudigste methode om een goede werking te garanderen, het controleren op luchtstroom. Merk op dat veel luchtreinigers hun ventilatoren automatisch aanpassen op basis van het niveau van verontreinigingen dat het in de lucht detecteert. Wanneer de binnenlucht schoon is, kan de luchtreiniger helemaal weinig lucht blazen – dit wordt gedaan om ze energiezuiniger te maken.

Mogelijk moet u de ventilatorinstelling voor uw luchtreiniger handmatig wijzigen als deze de luchtstroom automatisch aanpast. We gebruiken de lage instelling om de onze te controleren. U zou een lichte bries uit de ventilatieopeningen moeten kunnen voelen komen als de luchtreiniger correct werkt.

Je ventilator moet ook stil werken. Als er obstakels zijn door de opbouw van verontreinigingen, kan uw luchtreiniger luider werken dan normaal. Het is moeilijk om het in een vroeg stadium te zeggen, maar na verloop van tijd weet je of je luchtreiniger anders werkt, alleen al door hoe het klinkt.

Uw luchtreiniger zal ook nooit helemaal stil zijn. Als het aan staat, hoor je de ventilator. Als het zachte gezoem van het ventilatorblad niet aanwezig is bij het handmatig aanpassen van de snelheid, is de ventilator van uw luchtreiniger mogelijk defect geraakt. Neem contact op met de fabrikant voor ondersteuning.

De filterservice-indicator controleren

Alle luchtreinigers hebben filterservice-indicatoren van een soort, hetzij op het apparaat, in de app, of beide. Waarschuwing: deze lampjes gaan automatisch aan met vooraf ingestelde intervallen, en niet voor een storing met de luchtreiniger. Alleen omdat het lampje brandt, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat het filter moet worden vervangen of dat de luchtreiniger niet langer werkt.

Wanneer de filterservice-indicator wordt ingeschakeld, neemt u even de tijd om de filters handmatig te inspecteren en de nodige stappen te ondernemen om problemen op te lossen.

Controleer het filter handmatig

Luchtreiniger met filters verwijderd

Een van de gemakkelijkste manieren om te zien of een luchtreiniger werkt, is door het filter handmatig te controleren. Uw HEPA-filter en voorfilter vertonen tekenen van ouderdom en slijtage. Je kunt zien of een luchtreiniger werkt als je stof, haar en puin in het filter kunt zien, maar zorg ervoor dat er niet genoeg is om het te verstoppen. Als uw HEPA-filter te vuil is, is het misschien tijd om het te vervangen.

Let op: U kunt het voorfilter in een luchtreiniger reinigen. Probeer echter niet een HEPA-filter schoon te maken, omdat het fijne stof of de bacteriën weer in de lucht kunnen vrijkomen als u het probeert schoon te maken.

Hoewel het interval voor vervanging varieert op basis van de omgeving waar de luchtreiniger zich bevindt en hoe vaak deze wordt gebruikt, hebt u over het algemeen elke zes maanden nieuwe filters nodig. Een licht vies filter is oké en kerngezond. Een zwaar vervuild filter vermindert echter drastisch het vermogen van uw luchtreiniger om de lucht te reinigen.

Verwijder en vervang deze filters wanneer ze op dit punt komen. Controleer nadat u dit hebt gedaan op de juiste luchtcirculatie om er zeker van te zijn dat u de filters correct hebt geïnstalleerd. Als u geen luchtcirculatie voelt, zorg er dan voor dat u alle extra beschermende bekleding of plastic volledig uit uw nieuwe filters verwijdert. Hé, het gebeurt.

Extra tip: Filtervervanging is een goed moment om uw stofsensor te controleren en te reinigen. Aangezien dit een kwetsbaar en vitaal onderdeel van uw luchtreiniger is, raadpleegt u uw instructies voor veilige methoden om dit te doen. Het reinigingsproces varieert van luchtreiniger tot luchtreiniger, inclusief welke reinigingsmiddelen veilig zijn om te gebruiken.

Hoe te zien of een luchtreiniger werkt met een binnenluchtkwaliteitsmonitor

Monitor binnenluchtkwaliteit

De meeste luchtreinigers hebben een ingebouwde luchtkwaliteitsmonitor / indicator, die helpt de luchtstroom van de luchtreiniger te optimaliseren om de lucht efficiënt te reinigen. Maar het geeft je geen exacte meting van je lucht kwaliteit, dus het zal u niet helpen de prestaties van uw apparaat te meten.

De beste manier om te testen of uw luchtreiniger werkt, is door tests uit te voeren met een onafhankelijke binnenluchtkwaliteitsmonitor. Deze apparaten bieden een realtime analyse van de luchtkwaliteit in uw huis, zodat u precies kunt meten hoe goed uw luchtreiniger presteert.

Laatste gedachten

Als u nog steeds denkt dat uw luchtreiniger niet correct werkt, kan het probleem de grootte van uw model zijn. Zorg ervoor dat wanneer u de uwe koopt, deze is beoordeeld om een gebied te bestrijken dat groter is dan de kamer of ruimte waar u van plan bent het te gebruiken.

Een luchtreiniger verwijdert VOC’s, huisstofmijt en andere allergenen en verbetert de luchtkwaliteit in uw huis. Ze zijn echter niet onderhoudsvrij – u moet een regelmatig onderhoudsschema ontwikkelen om een goede werking te garanderen.

Als u na deze stappen nog steeds problemen ondervindt, en vooral als ze zich in een vroeg stadium voordoen, neemt u contact op met de fabrikant voor ondersteuning of stuurt u het terug naar de winkel waar u het hebt gekregen. Top luchtreinigers worden geleverd met garanties, maar ze zijn vaak slechts voor een jaar – dus tijd is van essentieel belang als u een defecte eenheid hebt.

Heeft u nog andere tips om ervoor te zorgen dat uw luchtreiniger optimaal werkt? Deel het met ons in de comments.